Διεθνή

Ισραηλινά αεροσκάφη ισοπεδώνουν σημεία στη Γάζα- Πυρά και στο νότιο Λίβανο

Αγωνία για 150 Έλληνες προσκυνητές στους Άγιους Τόπους.

Parallaxi
ισραηλινά-αεροσκάφη-ισοπεδώνουν-σημ-1066997
Parallaxi

«Εκδίκηση» ορκίστηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη χθεσινή εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ και αυτή έχει ξεκινήσει από χθες το μεσημέρι, με μπαράζ αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν συγκροτήματα κατοικιών και υποδομές που, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ (IDF) χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών στη Λωρίδα της Γάζας ανέφερε πως αεροπορικό πλήγμα σε κτίριο της πόλης Μπέιτ Χανούν (βορειοανατολικά) προκάλεσε θύματα, χωρίς να διευκρινίζει τον αριθμό τους. Πρωινές αναφορές έκαναν λόγο για 250 νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ τους και παιδιά,

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, που έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικά βίντεο, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε δέκα επιχειρησιακές υποδομές που χρησιμοποιεί η Χαμάς, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από τη διοίκησή της για να κατευθύνει τους εισβολής από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ το ρπωί του Σαββάτου. Στις υποδομές που επλήγησαν, περιλαμβάνεται το αρχηγείο πληροφοριών της Χαμάς και μια στρατιωτική δομή που χρησιμοποιείται από την αεροπορία της οργάνωσης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, χτυπήθηκαν δύο τραπεζικά υποκαταστήματα που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για τη χρηματοδότηση των ενεργειών της, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Ισλαμικής Τράπεζας που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων και του πρώτου τραπεζικού υποκαταστήματος της οργάνωσης.

Πηγή: ieidiseis 

Αξιωματούχος της Χαμάς προειδοποιεί: «Η επίθεσή μας μόλις ξεκίνησε, είχε σχεδιαστεί εδώ και καιρό προσεκτικά»

Ηεπίθεση της Χαμάς μόλις ξεκίνησε και βρίσκεται στα αρχικά στάδια προειδοποίησε ο Χουσάμ Μπαντράν, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς υποστήριξε ότι οι επιθέσεις υπό την ονομασία «Επιχείρηση Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα» είχαν σχεδιαστεί εδώ και καιρό προσεκτικά, με στόχο να αιφνιδιάσουν το Ισραήλ.

Το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης επισήμανε ότι αυτή η μάχη διαφέρει από όλες τις προηγούμενες συγκρούσεις, καλώντας τους Άραβες να μην περιοριστούν στον ρόλο του μεσολαβητή, αλλά να υποστηρίξουν τη θέση της οργάνωσης.

Όσον αφορά τους λόγους της επίθεσης, ο Μπαντράν είπε ότι η Χαμάς οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή εξαιτίας του αυξανόμενου ελέγχου του Ισραήλ στο τέμενος Αλ-Άκσα στην Ιερουσαλήμ, των πολιτικών που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και της μεταχείρισης των Παλαιστινίων κρατουμένων.

«Αυτή η χώρα μάς ανήκει και αυτή η κατοχή δεν θα κρατήσει για πάντα», είπε επίσης ο Μπαντράν.

Πηγή: skai.gr

Μεσανατολικό: Ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο μετά από χτυπήματα της Χεζμπολάχ στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα

Το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε σήμερα πυρά στο νότιο Λίβανο αφού η Χεζμπολάχ έθεσε στο στόχαστρό της τρεις θέσεις του ισραηλινού στρατού στην αμφισβητούμενη περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα.

Δεν υπήρχαν άμεσα αναφορές για θύματα. Η εξέλιξη σημειώνεται μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων σε ισραηλινές πόλεις, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 Ισραηλινοί να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 230 κάτοικοι της Γάζας να σκοτωθούν στους βομβαρδισμούς στους οποίους προχώρησε το Ισραήλ ως αντίποινα.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα σήμερα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό. Ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ότι η επίθεση είχε στόχο τρία φυλάκια, συμπεριλαμβανομένης μιας «τοποθεσίας ραντάρ» στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, μια λωρίδα γης που κατέχει το Ισραήλ από το 1967 και που ο Λίβανος διεκδικεί ως δική του.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΤΦ

Αγωνία για 150 Έλληνες προσκυνητές στους Άγιους Τόπους

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει μία ομάδα περίπου 150 Ελλήνων προσκυνητών που βρίσκεται στους Άγιους Τόπους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματίες και ότι η επαφή των ελληνικών Αρχών μαζί τους είναι συνεχής.

Πηγές: ieidiseis/ skai.gr / ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΤΦ 
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα