Ισραηλινό χτύπημα στο Λίβανο με στόχο ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ

Άγνωστη η τύχη του διοικητή

Parallaxi
ισραηλινό-χτύπημα-στο-λίβανο-με-στόχο-1195694
Parallaxi

Μια πολύ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού και πυκνός καπνός υψωνόταν από την περιοχή που θεωρείται προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει στη συνέχεια πως πραγματοποίησε πλήγμα με στόχο τον διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Αρχικά, πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Reuters ότι το πλήγμα είχε ως στόχο έναν υψηλόβαθμο διοικητή της σιιτικής οργάνωσης, η τύχη του οποίου παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστη. Άλλη πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ είπε ότι επρόκειτο για «ισραηλινό πλήγμα».

Ανταποκριτές του Al Jazeera από τη Βηρυτό, μεταδίδουν σκηνές πανικού να διαδραματίζονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την έκρηξη.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, κόσμο να μιλάει ανήσυχος στα τηλέφωνα, ενώ όλοι προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να είναι ασφαλείς. Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ακούστηκε από παντού, προκαλώντας πανικό στην περιοχή.

Ασθενοφόρα σπεύδουν στο σημείο της επίθεσης με τις αρχές και τους διασώστες που βρίσκονται επιτόπου να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Αντίποινα του Ισραήλ στην επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε ένα πλήγμα στη Βηρυτό, σε αντίποινα για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου σκοτώθηκαν 12 παιδιά.

Επρόκειτο για ένα «στοχευμένο πλήγμα» εναντίον υψηλόβαθμου στελέχους της Χεζμπολάχ και συγκεκριμένα του διοικητή που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση στο Γκολάν.

Μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στη Βηρυτό και πυκνός καπνός υψωνόταν από τα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας γύρω στις 19.40 (τοπική και ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Κατέρρευσαν δύο όροφοι του κτιρίου al-Rabi

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε ότι το ισραηλινό πλήγμα είχε ως στόχο την περιοχή όπου εδρεύει το Συμβούλιο Σούρα (αντίστοιχο του πολιτικού γραφείου) της Χεζμπολάχ, στη συνοικία Χαρέτ Χρέιτ. Όπως είπε, έχουν καταρρεύσει δύο όροφοι του κτιρίου al-Rabi.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται στο πλαίσιο της αυξανόμενης έντασης και των στρατιωτικών επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της κατάρρευσης ή εάν υπάρχουν θύματα.

Η πόλη ήταν σε επιφυλακή τις τελευταίες ημέρες, αναμένοντας τα ισραηλινά αντίποινα για το πλήγμα στο κατεχόμενο Υψίπεδο του Γκολάν, από το οποίο σκοτώθηκαν 12 παιδιά και νέοι. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγορούν για αυτήν την επίθεση τη Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται κάθε ευθύνη.

Η επίθεση αυτή φαίνεται να είναι η προαναγγελθείσα απάντηση του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ. Ο Λίβανος ήταν σε ετοιμότητα για αυτήν την απάντηση, ενώ νωρίτερα σήμερα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το είδος της επίθεσης που θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα απαντήσει.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα