Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα από στεριά, αέρα και θάλασσα

Συλλήψεις ατόμων κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Parallaxi
ισραηλινό-σφυροκόπημα-στη-γάζα-από-στ-1072418
Parallaxi

Στη Μέση Ανατολή, τουλάχιστον 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες στη Γάζα -από την επανέναρξη του πολέμου χτες το πρωί, οπότε και κατέρρευσε η κατάπαυση του πυρός. Σφοδρές εκρήξεις συγκλόνισαν τη νότια Γάζα, με τις πληροφορίες να μιλούν για 400 πλήγματα από χθες.

Η ένταση έχει επιστρέψει και στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Σύμφωνα πάντως με το Κατάρ, οι διαπραγματεύσεις για αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με περισσότερα από 400 πλήγματα, το Ισραήλ συνέχισε το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας μια ημέρα μετά το τέλος της προσωρινής κατάπαυσης. Παράλληλα η αεράμυνα της χώρας αναχαίτιζε πυραύλους της Χαμάς πάνω από την περιοχή του Τελ Αβίβ.

Ένταση και στα σύνορα με τον Λίβανο. Η Χεζμπολαχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση αντιαρματικών πυραύλων, την ώρα που ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπλητταν θέσεις της σιιτικής οργάνωσης και προκαλούσαν το θάνατο μελών της, σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, Μέσα Ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι η αντιεροπορική άμυνα της χώρας απέκρουσε ισραηλινό μπαράζ ρουκετών εναντίον στόχων στη Δαμασκό.

Ο Ισραηλινός Στρατός διαμηνύει ότι είναι έτοιμος για την επόμενη φάση του πολέμου, με στόχο την καταστροφή της Χαμάς.

Εντονότεροι ήταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στο νότιο τμήμα της Γάζας, εκεί όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες παλαιστίνιοι από το βόρειο τομέα. Η πλειοψηφία των εκατοντάδων νεκρών και τραυματιών ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη νότια Γάζα, όπου θεωρεί ότι εδρεύει η ηγεσία της Χαμάς και προειδοποιεί τους αμάχους να εκκενώσουν το γρηγορότερο την περιοχή, την ώρα που η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ αποκαλύπτει ότι η Ουάσιγκτον προμήθευσε το Τελ Αβίβ με βόμβες διάτρησης, οι οποίες μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμα και θωρακισμένους στόχους από τσιμέντο και ατσάλι.

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Νετανιάχου δηλώνει στη νορβηγική δημόσια τηλεόραση ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει χιλιάδες στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης προκαλώντας την έκπληξη του δημοσιογράφου ο οποίος ρωτά ότι «πώς ξέρετε ότι είναι μαχητές της Χαμάς και όχι πολίτες;» και παίρνει την απάντηση «Προφανώς σε οποιαδήποτε πολεμική κατάσταση, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς. Αλλά είμαστε (σίγουροι)».«Μα πώς μπορείς να δηλώνετε ότι υπάρχουν χιλιάδες;» ρωτά εκ νέου ο δημοσιογράφος και ο σύμβουλος του Νετανιάχου απαντά «το ξέρουμε.Αυτή είναι η εκτίμησή μας».

Όπως έγινε γνωστό από το Πρακτορείο Ρόιτερς, η ισραηλινή κυβέρνηση σχεδιάζει μετά το τέλος να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στο έδαφος της Γάζας, για να εμποδίσει μελλοντικές επιθέσεις.

Γάζα: Έφτασαν φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μέσω Ράφα

Τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στη Γάζα εισήλθαν το Σάββατο μέσω της αιγυπτιακής πλευράς από το πέρασμα της Ράφα καθ’ οδόν προς το πέρασμα Αούτζα για επιθεώρηση προτού συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Λωρίδα της Γάζας, όπως είπαν στο Reuters οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας και πηγές της Ερυθράς Ημισελήνου.

Δύο βυτιοφόρα και 50 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια διέσχισαν την αιγυπτιακή πλευρά κατευθυνόμενα προς την Αούτζα για έλεγχο, πρόσθεσαν οι πηγές.

Εκατοντάδες στόχους έπληξε το Ισραήλ, αναφορές για πάνω από 240 νεκρούς

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτέθηκε σε περισσότερους από 400 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της ανακωχής χθες, χτυπήματα που προκάλεσαν τον θάνατον 240 ανθρώπων σύμφωνα με την ελεγχόμενη από τη Χαμάς κυβέρνηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Άλλοι 650 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε «εκατοντάδες αεροπορικές επιθέσεις, πλήγματα του πυροβολικού και βομβαρδισμούς από θαλάσσης, σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «στοχοποίησαν κυρίως τη Χαν Γιούνες, όπου δεκάδες σπίτια καταστράφηκαν με τους κατοίκους τους μέσα σε αυτά».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός σε σημερινή ανακοίνωση ανέφερε ότι «έπληξε» με «μαχητικά αεροσκάφη πάνω από 50 στόχους στην περιοχή Χαν Γιούνες».

«Τα στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) χτύπησαν τους τρομοκράτες και τις υποδομές της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Λαχία, χρησιμοποιώντας πυρά τεθωρακισμένων και εξαπολύοντας αεροπορικά πλήγματα», προσέθεσε ο στρατός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτοξεύθηκαν πυρά πυροβολικού και εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιθέσεις προς το «βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας».

Στοχοθετήθηκαν «τρομοκρατικοί πυρήνες», ένα «τέμενος που χρησιμοποιείτο από τον Ισλαμικό Τζιχάντ ως κέντρο διοίκησης επιχειρήσεων» και ένα «συγκρότημα αποθήκευσης όπλων», σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Επίσης, στη «νότια Λωρίδα της Γάζας», έγιναν στόχος «υποδομές και εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν από τις ναυτικές δυνάμεις της Χαμάς».

Συλλήψεις ατόμων κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι έξι άτομα συνελήφθησαν από την αστυνομία ενώ διαδήλωναν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια, στην ισραηλινή ακτή.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον για αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι αργότερα σήμερα αναμένεται μεγαλύτερη διαδήλωση στην ίδια πόλη.

«Θα μείνει στην ιστορία ως ο χασάπης της Λωρίδας της Γάζας»

Για άλλη μία φορά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε ευκαιρία να επιτεθεί στον Νετανιάχου χαρακτηρίζοντας τον ως «χασάπη της Γάζας».

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται μεγαλύτερη διαδήλωση στην Καισάρεια

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το όνομα του Νετανιάχου έχει ήδη μείνει στην ιστορία ως ο ‘χασάπης της Γάζας’», σημειώνοντας ότι «βλέπουμε τις ανταλλαγές κρατουμένων και τις ανθρωπιστικές εντάσεις ως μια θετική εξέλιξη όσον αφορά την ανάσχεση της αιματοχυσίας».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ερντογάν ανέφερε: «Οι Ισραηλινοί διέπραξαν γενοκτονία εναντίον 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, κόβοντας τους την τροφή, το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και αφήνοντάς τους σε υπαίθριες φυλακές. Κατέστρεψαν τη Γάζα. Διέπραξαν κάθε είδους βαρβαρότητα. 16 χιλιάδες αδελφοί και αδελφές μας, πάνω από το 70% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, πέθαναν από την ισραηλινή επίθεση.

Περισσότεροι από 35 χιλιάδες αδελφοί μας τραυματίστηκαν. Τα δύο τρίτα των κτιρίων στη Γάζα καταστράφηκαν. Οι υποδομές εκπαίδευσης και υγείας κατέρρευσαν. Ο Νετανιάχου έχει ήδη γράψει το όνομά του στην ιστορία ως ο σφαγέας της Γάζας».

«Αυτό το μαύρο στίγμα έχει κολλήσει και σε όσους υποστήριξαν τον Νετανιάχου. Αυτός ο ντροπιαστικός λεκές δεν θα σβηστεί από την ιστορία. Δεν θα ξεχάσουμε την αναισθησία των δυτικών χωρών, εκτός από μία ή δύο.

Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να τις καταστήσουμε υπόλογες. Το Ισραήλ θα λογοδοτήσει ενώπιον του νόμου. Στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας από τη Γάζα με όλα μας τα μέσα» πρόσθεσε.

Το Ισραήλ αποσύρει τους διαπραγματευτές του από το Κατάρ μετά από «αδιέξοδο»

Το Ισραήλ λέει ότι αποσύρει τους διαπραγματευτές από το Κατάρ μετά από «αδιέξοδο», μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

«Μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ, διέταξε την ομάδα του στη Ντόχα να επιστρέψει στο Ισραήλ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.

Νωρίτερα οι Times of Israel ανέφεραν ότι σύμφωνα με πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ισραηλινή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Κατάρ σήμερα (2/12/2023) το πρωί για συνομιλίες με στόχο μια νέα εκεχειρία.

«Οι συνομιλίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η Χαμάς να απελευθερώσει επιπλέον ομήρους, ενδεχομένως ηλικιωμένους άνδρες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση περαιτέρω κρατουμένων από το Ισραήλ και μια νέα διακοπή των μαχών» ανέφερε το δημοσίευμα.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, in.gr, news247
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα