Ισραηλινός στρατός: Έχουμε εισβάλει στην καρδιά της Γάζας – Ανυποχώρητος για τους ομήρους ο Νετανιάχου

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Parallaxi
ισραηλινός-στρατός-έχουμε-εισβάλει-σ-1078977
Parallaxi

Οι δυνάμεις του Ισραήλ ισχυρίζονται ότι επιχειρούν στην “καρδιά” της πόλης της Γάζας, όπου νωρίτερα υπήρχε η πληροφορία ότι τανκς βρίσκονταν περιμετρικά για μια πιθανή έφοδο στην πόλη.

Για να ενδυναμώσει τον παραπάνω ισχυρισμό, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γκάλαντ ανέφερε πως οι στρατιώτες του έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

Απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

Ανυποχώρητος για τους ομήρους ο Νετανιάχου

Το ύφος των προηγούμενων ημερών διατήρησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου δήλωσε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια.

“Δεν θα σταματήσουμε”, είπε.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για Γάζα: “Μία τραγωδία χωρίς δίοδο διαφυγής”

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα κάλεσαν σήμερα για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, “εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση” προκειμένου να οργανωθεί η ανθρωπιστική απόκριση και θέμα “ζωτικής επιτακτικότητας” για τον πληθυσμό του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό ισραηλινά πυρά.

Καθώς ο πόλεμος που ξέσπασε από την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του, οι MSF έκαναν λόγο για “καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση” στην περιοχή που υποφέρει από “ολοκληρωτικό πόλεμο”, σύμφωνα με τη διευθύντρια της οργάνωσης Κλερ Μαγκόν.

“Ο πληθυσμός είναι εξαντλημένος και οι διασώστες δεν μπορούν να κάνουν ουσιαστικά τίποτα. Απέναντι στην εκατόμβη, μια κατάπαυση του πυρός αποτελεί ζωτική επιτακτικότητα”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της οργάνωσης στο Παρίσι.

“Σήμερα δεν υπάρχουν παρά ενδείξεις ανθρωπιάς με οφθαλμαπάτη και αναβλητικές συζητήσεις”, είπε, αναφερόμενη στις “τακτικές παύσεις” που συζητούνται ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ουάσινγκτον ώστε να υπάρξουν ανθρωπιστικά διαλείμματα.

Οι MSF, που έχουν περίπου 300 Παλαιστίνιους υπαλλήλους, κατάφεραν να απομακρύνουν πριν από μερικές ημέρες τα 22 ξένα μέλη τους, αλλά ελπίζουν να επιστρέψουν πολύ σύντομα με μια νέα ομάδα.

“Η κατάσταση στη Γάζα ήταν ανυπόφορη από την αρχή, κανένας τόπος δεν είναι ασφαλής, είναι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, μια τραγωδία χωρίς δίοδο διαφυγής“, δήλωσε ο Λουί-Μποντουάν Λααρμάν, αξιωματούχος επικοινωνίας των MSF για την Παλαιστίνη, που ήταν ανάμεσα σε εκείνους που έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφέρθηκε σε “βόμβες που πέφτουν παντού”, υπερπληθείς καταυλισμούς του ΟΗΕ όπου στοιβάζονται δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι σε πολύ κακές συνθήκες. “Στη Χαν Γιούνες (νότια Λωρίδα της Γάζας) υπήρχαν κάπου 45.000 άνθρωποι, οκτώ τουαλέτες, δύο ώρες νερό κάθε δώδεκα ώρες”, είπε.

Δίπλα του, ο αξιωματούχος του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων των MSF, Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο οποίος αναφέρθηκε στο κορεσμένο σύστημα υγειονομικής φροντίδας. “Υπάρχουν 3.500 κρεβάτια στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 2.000 στον βορρά, ενώ οι τραυματίες είναι σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας 25.000”, είπε.

“Τα νοσοκομεία είναι παραδοσιακά τόποι καταφυγής στη Γάζα, αυτό δεν συμβαίνει πλέον, δεν υπάρχουν πλέον ιερά άσυλα”, συνέχισε.

“Μόνο μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να επιτρέψει να οργανωθεί η βοήθεια και να επιτρέψει μια ανθρωπιστική απόκριση”, επέμεινε, λέγοντας πως κάπου 500 φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα από τα σύνορα με την Αίγυπτο σε έναν μήνα, ενώ κανονικά ένας τέτοιος αριθμός φορτηγών εισερχόταν καθημερινά.

Δύο ημέρες πριν από μια διεθνή διάσκεψη για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα που οργανώνεται από τη Γαλλία, οι MSF ζήτησαν να εξεταστούν “τα αληθινά ζητήματα, δηλαδή η απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν προϋποθέσεις που επιτρέπουν να αναπτυχθεί η βοήθεια”.

“Αν δεν μιλάμε παρά για τον αριθμό των φορτηγών ή τον αριθμό των παραγόντων, αυτή θα είναι μια διακοσμητική συζήτηση, που το μόνο που θα κάνει είναι να καθυστερήσει το πραγματικό ζήτημα, μια κατάπαυση του πυρός”, είπε ο Λασαριτέ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ο πόλεμος ξέσπασε πριν από έναν μήνα με μια πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.400 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και τη σύλληψη από την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση 241 ανθρώπων ως ομήρων, τους οποίους μετέφερε στη Γάζα.

Σε αντίποινα το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για τον “αφανισμό” της Χαμάς, βομβαρδίζοντας αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και εισδύοντας βαθιά στο παλαιστινιακό έδαφος, προκαλώντας τον θάνατο πάνω από 10.000 ανθρώπων, εκ των οποίων τουλάχιστον 4.000 ήταν παιδιά, σύμφωνα με τον απολογισμό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Μέση Ανατολή: Θρίλερ με 8 Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι στη Λωρίδα της Γάζας

Ένας μήνας συμπληρώνεται από την επίθεση της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη Μέση Ανατολή.

Την ώρα που οι βομβαρδισμοί είναι ανελέητοι στη Λωρίδα της Γάζας, πληροφορίες του Mega αναφέρουν πως πέντε Έλληνες έχουν εγκλωβιστεί σε μοναστήρι στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το πόσες ημέρες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο σημείο. Ωστόσο, οι πέντε εγκλωβισμένοι Έλληνες κάνουν έκκληση για τον απεγκλωβισμό τους και ζητούν την παρέμβαση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ελπίζοντας πως σύντομα θα ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη.

Γιατρός στη Γάζα είδε τα παιδιά του νεκρά και λιποθύμησε – «Τι έκαναν για να τους αξίζει κάτι τέτοιο;»

Ο φαρμακοποιός, Ιγιάντ Σακούρα, που εν καιρώ πολέμου εργάζεται ως γιατρός στα επείγοντα, είχε συνηθίσει να βλέπει τους νεκρούς και τους τραυματίες στο νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας μετά την σύρραξή του Ισραήλ με τη Χαμάς, που έχει αιματοκυλίσει τη Μέση Ανατολή.

Χθες (6.11.2023) το βράδυ όμως, δεν άντεξε, ξέσπασε σε δάκρυα και λιποθύμησε σε μια συγκλονιστική και ανατριχιαστική στιγμή, που θα στιγματίσει για πάντα τη ζωή του. Ο γιατρός στο νοσοκομείο της Γάζας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς που έχει τυλίξει στις φλόγες τη Μέση Ανατολή, ανακάλυψε εμβρόντητος ότι ανάμεσα στις σορούς ήταν εκείνες των παιδιών του, της μητέρας του και άλλων συγγενών του.

Ο 42χρονος γιατρός ανακάλυψε με φρίκη ότι πολλά μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκε το σπίτι τους στο Χαν Γιουνές, στη νότια Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από τις ισραηλινές δυνάμεις αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Με τα μάτια θολά από τα δάκρυα, αποχαιρέτισε τους δικούς του ανθρώπους, που ήταν τυλιγμένοι σε λευκά σεντόνια, στο νεκροτομείο του νοσοκομείου. Δείχνοντας με το δάχτυλο, τον έναν μετά τον άλλο έλεγε συντετριμμένος: «η μητέρα μου, η Ζεϊνάμπ Άμπου Ντάγια, οι αδελφοί μου Μαχμούντ και Χουσέιν Σακούρα, η αδελφή μου η Ισράα και τα δυο παιδιά της, ο Νάμπιλ και η Νουρ και τα δυο δικά μου παιδιά, ο Αμπντελραχμάν, 7 χρονών και ο Όμαρ, 5 χρονών».

«Τι έκαναν για να τους αξίζει αυτό;» «Έχω πέντε παιδιά αλλά αυτός ήταν ο αγαπημένος μου», συνέχισε, ακουμπώντας το ματωμένο μέτωπο του Αμπντελραχμάν. Τα σάβανα των δύο παιδιών ήταν ανοιχτά, για να βλέπει το πρόσωπό τους.

«Τι έκαναν για να τους αξίζει να ρίξουν τόνους βομβών και εκρηκτικών στα κεφάλια τους, μέσα στο σπίτι τους;» ρώτησε με απελπισία ο Ιγιάντ. Κι αμέσως μετά πρόσθεσε με καρτερία: «Ο Αλλάχ τα κάλεσε κοντά του, όπως πολλά άλλα παιδιά προηγουμένως», έλεγε ο γιατρός.

«Θα θάψω τα παιδιά μου και θα γυρίσω στη δουλειά»

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.300 άνθρωποι και οι 4.237 από αυτούς ήταν παιδιά.

Ο γιατρός Σακούρα κατάγεται από μια οικογένεια προσφύγων, Παλαιστινίων που ωθήθηκαν στην έξοδο όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ, το 1948. Οι πρόσφυγες και οι απόγονοί τους αποτελούν σήμερα το 80% των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

«Αν ο εχθρός θέλει και πάλι να μας διώξει, του λέμε ότι ο Θεός μας έδωσε μια υπόσχεση: είτε να θριαμβεύσουμε στην απελευθερωμένη γη μας, είτε να μας θάψουν σ’ αυτήν. Τώρα θα πάω να θάψω τα παιδιά μου και θα γυρίσω στη δουλειά», είπε συγκλονίζοντας τους πάντες ο γιατρός.

Τέθηκε ο ίδιος επικεφαλής της επικήδειας πομπής, στην αυλή του νοσοκομείου, με τους συναδέλφους και άλλους συγγενείς του να τον ακολουθούν. Βαδίζοντας προς το κοντινό «κοιμητήριο των μαρτύρων του Χαν Γιουνές» ο γιατρός Σακούρα κράτησε στην αγκαλιά του τον Αμπντελραχμάν και τον φίλησε, για τελευταία φορά, στο κεφάλι.

Παγιδευμένος στο καταφύγιό του ο αρχηγός της Χαμάς – «Θα τον εξοντώσουμε», δήλωσε ο Γκάλαντ

Ουπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ αποκάλεσε την Τρίτη τη Λωρίδα της Γάζας ως «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατίας της ανθρωπότητας», και απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανθρωπιστική παύση προτού οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές ομάδες απελευθερώσουν τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούν.

Σε μια τηλεοπτική δήλωση, ο Γκάλαντ ανέφερε ότι οι χερσαίες δυνάμεις του IDF έχουν εισβάλει σε προπύργια τρομοκρατίας στη Γάζα «από όλες τις κατευθύνσεις, σε τέλειο συντονισμό με τις θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις» και «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη της Γάζας.

Όπως τόνισε, ο αρχηγός της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ «κρύβεται στο καταφύγιό του και δεν έχει επαφή με τους συνεργάτες του», υποσχόμενος ξανά να τον εξοντώσει. Σχετικά με τα διεθνή αιτήματα για ανθρωπιστικές παύσεις, ο Γκάλαντ διεμήνυσε ότι «οι ανθρωπιστικές παύσεις, για μένα, σημαίνει πρώτα και κύρια τους ομήρους, οι οποίοι κρατούνται ζώα. Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς [την επιστροφή] των ομήρων».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί βαθιά στην πόλη της Γάζας «στην καρδιά της Γάζας», σύμφωνα με διοικητή των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

«Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ο ισραηλινός στρατός πολεμά στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Στην καρδιά της τρομοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν.

«Κάθε μέρα και κάθε ώρα οι δυνάμεις μας σκοτώνουν ενόπλους, αποκαλύπτουν σήραγγες καταστρέφουν όπλα και συνεχίζουν προς τα εχθρικά κέντρα», είπε ο στρατηγός Φίνκελμαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε ο IDF, περισσότεροι απο 14.000 στόχοι της Χαμάς έχουν πληγεί, ενώ έχουν καταστραφεί πάνω από 100 τούνελ.

Από πλευρά της, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της προκαλούσαν μεγάλες απώλειες και ζημιές στις προελαύνουσες ισραηλινές δυνάμεις.

Στον εντοπισμό και την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, στη Γάζα προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος εντείνει τη μεγάλη επιχείρηση για την εξολόθρευση της παλαιστινιακής οργάνωσης μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο IDF ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και καταστράφηκε ένας ικανός αριθμός τούνελ της Χαμάς στην περιοχή.

Η Χαμάς το 2021 ισχυρίστηκε ότι κατασκεύασε τούνελ 500 χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτός ο αριθμός ήταν ακριβής. Εν μέσω χερσαίου, θαλάσσιου και αεροπορικού αποκλεισμού από το Ισραήλ και χερσαίου αποκλεισμού από την Αίγυπτο από το 2007, οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών και στεγάζουν τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς.

«Μετάνιωσα για όσα είπα»- Νέα συνέντευξη του πατέρα της 8χρονης που «μπορεί» να είναι όμηρος της Χαμάς

Τότε ο Thomas Hand ενημερώθηκε ότι η κόρη του δολοφονήθηκε μαζί με την πρώην σύζυγό του σε επίθεση σε κιμπούτς. Τότε είχε δηλώσει ανακούφιση γιατί το παιδί του δεν θα ζούσε τον τρόμο στα χέρια της Χαμάς, γιατί αυτό σήμαινε ότι «δεν θα πονούσε ή δεν θα ένιωθε περισσότερο άγχος». Ωστόσο πριν από λίγες μέρες έμαθε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η κόρη του είναι νεκρή.

Η κόρη του Emily, η οποία είναι οκτώ ετών, πιστεύεται τώρα ότι είναι ζωντανή και όμηρος της Χαμάς στη Γάζα.

Σε νέα του συνέντευξη στο BBC, είπε ότι κατά κάποιο τρόπο έχει μετανιώσει που έκανε αυτά τα σχόλια «ακριβώς για ορισμένα από τα πράγματα που είπα – κάποια πράγματα μπορεί να την έβαλαν σε κίνδυνο».

«Προχωράμε μπροστά τώρα. Υπάρχει μία ισχυρή πιθανότητα να είναι όμηρος στη Γάζα. Τώρα μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι θα την πάρουμε πίσω ζωντανή. Είναι τα γενέθλιά της αυτό τον μήνα, στις 17. Δεν θα ξέρει καν ότι είναι τα γενέθλιά της. Δεν θα γίνει πάρτι, δεν θα έχει τούρτα, δεν θα υπάρχουν φίλοι να γιορτάσουν. Θα είναι εκεί να ζει κάθε μέρα στον τρόμο. Θέλουμε να την πάρουμε πίσω ξανά, να την δούμε ξανά, να την αγαπήσουμε ξανά, να την αγκαλιάσουμε ξανά, να την φιλήσουμε ξανά. Δεν θα την αφήσω από τα μάτια μου ξανά».

Η Emily βρισκόταν στο κιμπούτς Be’eri, περίπου τρία μίλια από τη Γάζα, όπου 100 άνθρωποι δολοφονήθηκαν όταν η Χαμάς ξεκίνησε την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα