Μέση Ανατολή: Χαμηλά πάνω από τη Βηρυτό πετούν Ισραηλινά αεροσκάφη

Κίνδυνος εξάπλωσης χολέρας στη Γάζα – 600 άτομα μοιράζονται μία τουαλέτα σε καταφύγιο του ΟΗΕ - Οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
μέση-ανατολή-χαμηλά-πάνω-από-τη-βηρυτό-1078858
Parallaxi

Αναφορές ότι τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό έχουν κατακλύσει τα διεθνή ΜΜΕ, με μια τέτοια κλιμάκωση να θεωρείται πολύ επικίνδυνη για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο μεταξύ των IDF και της Χαμάς.

Η εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ μετέδωσε, επικαλούμενη πληροφορίες από ΜΜΕ του Λιβάνου, ότι τα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τη Βυρητό. Υπενθυμίζεται ότι στον Λίβανο έχει τη βάση της η Χεζμπολάχ, η παραστρατιωτική οργάνωση που υποστηρίζει τη Χαμάς.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση από τον στρατό του Ισραήλ ότι τα πολεμικά του αεροσκάφη πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό, παρά μόνο ότι οι IDF δέχθηκαν επίθεση με περίπου 20 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τα σύνορα της χώρας με τον Λίβανο.

Σε νέους αδιάκριτους βομβαρδισμούς στη Γάζα προχώρησε το Ισραήλ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, την ώρα που συνέχισε τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Πάνω από 10.300 είναι οι νεκροί στον ένα μήνα φρίκης μετά την επίθεση της Χαμάς και την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε για άλλη μια φορά να φτάσει σε απόφαση για ανθρωπιστική εκεχειρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά» αφού έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.237.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις και έχει αποκόψει την πόλη της Γάζας από το νότιο τμήμα της Λωρίδας.

Οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν σε νοσοκομεία και σε σχολεία τα οποία θεωρούν «νόμιμους στόχους», καθώς κατηγορούν τη Χαμάς ότι βρίσκει κάλυψη εκεί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) έδωσαν την Τρίτη ένα «χρονικό παράθυρο» τεσσάρων ωρών στους αμάχους για να αποχωρήσουν από την πόλη, που παραμένει περικυκλωμένη από τεθωρακισμένα. «Για την ασφάλειά σας, εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία για να μετακινηθείτε νότια πέρα από την πόλη της Γάζας», ανακοίνωσε ο στρατός.

Σε βίντεο, απεικονίζονται Παλαιστίνιοι να κινούνται προς τον νότο ανεμίζοντας λευκές σημαίες. Η Χαμάς υποστήριξε ότι ο στρατός αναγκάζει τους ανθρώπους να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο για να τους ταπεινώσουν.

«Ήταν το πιο επικίνδυνο ταξίδι στη ζωή μου. Είδαμε τα τανκς δίπλα μας. Είδαμε πτώματα σε αποσύνθεση. Είδαμε θάνατο», τόνισε κάτοικος της περιοχής, που κατάφερε να διαφύγει.

Στην πόλη της Γάζας κατοικεί το ένα τρίτο των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του θύλακα.

Οι κάτοικοι της πόλης -όπως μεταδίδει το Reuters- υποστηρίζουν ότι τα ισραηλινά τανκς κινούνταν κυρίως τη νύχτα, με τις ισραηλινές δυνάμεις να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αεροπορικές επιδρομές και πυροβολικό για να ανοίξουν δρόμο για την επίγεια προέλασή τους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας λέει ότι 900.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να βρίσκονται καταφύγιο στη βόρεια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της περιοχής αμέσως μόλις συντριβεί η Χαμάς.

Ενώ η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ επικεντρώνεται στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ο νότος έχει -επίσης- δεχθεί επίθεση.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ξεχωριστές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη στις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα στη νότια Γάζα.

«Είμαστε άμαχοι», είπε ο Αχμέντ Αγές, ο οποίος διασώθηκε από τα ερείπια ενός σπιτιού στο Χαν Γιουνίς, όπου οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν. «Αυτή είναι η γενναιότητα του λεγόμενου Ισραήλ – δείχνουν τη δύναμη τους ενάντια σε αμάχους, μωρά, παιδιά και ηλικιωμένους».

Καθώς μιλούσε, οι διασώστες στο σπίτι χρησιμοποίησαν τα χέρια τους για να απελευθερώσουν ένα κορίτσι που ήταν θαμμένο μέχρι τη μέση της στα συντρίμμια.

Ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο «μικρών παύσεων» στη Γάζα για να απελευθερωθούν οι όμηροι και για να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά απέρριψε τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Οι υπηρεσίες Υγείας της Γάζας είναι κοντά σε «σημείο θραύσης» χωρίς προμήθειες καυσίμων, δήλωσε το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ.

«Ήταν ένας ολόκληρος μήνας σφαγής, αδιάκοπης ταλαιπωρίας, αιματοχυσίας, καταστροφής, οργής και απελπισίας», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Βόλκερ Τουρκ κατά την έναρξη του ταξιδιού του στην περιοχή.

Σύνοψη σημαντικότερων εξελίξεων

  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα σε τελευταία ενημέρωσή του αναφέρει ότι 10.328 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 4.237 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στον πολιορκημένο θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας ανέφερε ότι όλα τα αρτοποιεία στην πόλη της Γάζας και στις βόρειες επαρχίες της Γάζας έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω των συστηματικών στοχεύσεων του ισραηλινού στρατού αλλά και της έλλειψης καυσίμων και αλευρών.
  • Ο ακροδεξιός ισραηλινός πολιτικός Simcha Rothman δήλωσε ότι μετά τον πόλεμο, η Γάζα δεν πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής. Από την άλλη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Yossi Beilin είπε στο Al Jazeera ότι είναι «πρόωρο» να πούμε τι θα συμβεί στη Γάζα μετά τον πόλεμο.
  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υποστηρίζει ότι είναι «έτοιμη να απελευθερώσει» 12 αιχμαλώτους που έχουν συλληφθεί στη Γάζα, αλλά οι ισραηλινές αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις είναι «αυτές που εμποδίζουν την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος».
  • Δύο ισραηλινές επιθέσεις μέσα σε λίγες ώρες στην Ντέρι αλ Μπαλάχ με χτυπήματα σε κτίρια κατοικιών στο κέντρο της πόλης.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οι υπηρεσίες υγείας, αποχέτευσης, ύδρευσης και διατροφής της Γάζας πλησιάζουν σε «οριακό σημείο».
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συζήτησε την κατάσταση στη Γάζα με τον Ιάπωνα ομόλογό του ενόψει της συνόδου της G7 στο Τόκιο, όπου ο Άντονι Μπλίνκεν ελπίζει ότι τα μέλη θα συμφωνήσουν σε μια ενιαία απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα.
  • Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να «διπλασιάσει» τον αριθμό των νεκρών από τυχόν ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχων μετά από πρόσφατο χτύπημα που σκότωσε τρία παιδιά και τη γιαγιά τους στο νότιο Λίβανο.
  • Διοικητής στρατού του Ισραήλ στον Νότο, είπε ότι για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, ο ισραηλινός στρατός «μάχεται στην καρδιά της πόλης της Γάζας».

Κίνδυνος εξάπλωσης χολέρας στη Γάζα – 600 άτομα μοιράζονται μία τουαλέτα σε καταφύγιο του ΟΗΕ

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, οι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας υπέφεραν από χρόνια έλλειψη νερού και ένα ευάλωτο σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης. Πλέον και αφού το Ισραήλ διέκοψε τον αγωγό ύδρευσης προς τη Γάζα, μαζί με τα καύσιμα και τις προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το σύστημα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αυξάνονται και οι φόβοι ότι η αφυδάτωση και οι υδατογενείς ασθένειες θα οδηγήσουν σε ανθρωπιστική καταστροφή εν μέσω ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν σκοτώσει 10.328 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και 4.237 παιδιά.

Αυτό συμβαίνει διότι η έλλειψη νερού σε συνδυασμό με τον βίαιο εκτοπισμό σχεδόν 1,1 εκατομμυρίων Παλαιστινίων από το βόρειο μέρος της Λωρίδας της Γάζας προς τον νότο στον ήδη πυκνοκατοικημένο παλαιστινιακό θύλακα, έχει κάνει δεκάδες ανθρώπους να μένουν μαζί σε ελάχιστα τετραγωνικά, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Οι συνθήκες στα καταφύγια της Γάζας είναι απάνθρωπες και επιδεινώνονται καθημερινά, αναφέρει το γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Σύμφωνα με τη UNRWA, ένα παράδειγμα των απάνθρωπων συνθηκών που επικρατούν είναι το εκπαιδευτικό κέντρο στο Χαν Γιουνίς, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περισσότερους από 22.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Στο κέντρο, ο χώρος ανά άτομο είναι μικρότερος από δύο τετραγωνικά μέτρα και τουλάχιστον 600 άτομα μοιράζονται μία τουαλέτα.

Οι επιδεινούμενες συνθήκες υγιεινής εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο από τους συνεχείς και ανελέητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει επιδημίες χολέρας

Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν ότι η κατάρρευση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης θα προκαλέσει επιδημίες χολέρας και άλλων θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών. Οι περισσότεροι από τους 65 σταθμούς άντλησης λυμάτων της Γάζας και οι πέντε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Oxfam, ανεπεξέργαστα λύματα διοχετεύονται πλέον στη θάλασσα, ενώ στερεά απόβλητα καταλήγουν επίσης σε ορισμένους δρόμους μαζί με πτώματα που περιμένουν να ταφούν.

Οι μονάδες αφαλάτωσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν και οι δήμοι δεν μπορούν να αντλήσουν νερό σε κατοικημένες περιοχές λόγω της έλλειψης ρεύματος. Ορισμένοι άνθρωποι στη Γάζα βασίζονται στο αλμυρό νερό της βρύσης από τον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα του θύλακα, ο οποίος είναι μολυσμένος με λύματα και θαλασσινό νερό, ή έχουν καταφύγει στην κατανάλωση θαλασσινού νερού, ενώ άλλοι αναγκάζονται να πίνουν από αγροτικές γεωτρήσεις.

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για την εξάπλωση μιας σειράς διαρροϊκών και δερματικών ασθενειών», δήλωσε στο Al Jazeera ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ.

Ο Μάθιου Τράσκοτ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής πολιτικής στην Oxfam, δήλωσε ότι ένιωσε απογοήτευση στην ιδέα ότι ασθένειες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ενώ το νερό και τα φάρμακα συσσωρεύονται λίγα χιλιόμετρα πέρα από τα σύνορα, αναφερόμενος στις δυσκολίες να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από τον συνοριακό σταθμό της Ράφα, το μόνο πέρασμα για είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, αλλά από την Αίγυπτο.

«Η χολέρα είναι μόνο μία από τις πολλές ασθένειες που μεταδίδονται με το νερό και μπορούν να εξαπλωθούν – αν μπορέσουμε να φέρουμε βοήθεια, πολλά από αυτά μπορούν να προληφθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά αλλά προειδοποίησε πως «δεν μπορείς να παρέχεις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εκεί όπου εξακολουθούν να πέφτουν βόμβες».

97 νεκροί από χολέρα σε Συρία και Λίβανο το 2022

Το 2022, η χολέρα εξαπλώθηκε στη Συρία και τον Λίβανο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 97 ανθρώπους. Παρόλο που δεν έχει καταγραφεί επιδημία στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και δεκαετίες, «είναι πιθανό να έχει μεταφερθεί το βακτήριο και οι συνθήκες να είναι τώρα ώριμες για την εξάπλωσή του», δήλωσε ακόμα ο Μπρέναν.

Για οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιστραφεί η κατάσταση, «η παροχή βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ. «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των πολιτικών ηγετών, οι οποίοι πρέπει να αναγάγουν τις ανθρωπιστικές ανάγκες σε προτεραιότητα. Είμαστε έτοιμοι να πάμε, αλλά πρέπει να μας δοθεί ανεμπόδιστη, ασφαλής και προστατευμένη διέλευση για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Τρία λίτρα νερό ανά άτομο για τις καθημερινές τους ανάγκες

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι σήμερα στη Γάζα διατίθενται μόνο τρία λίτρα νερό την ημέρα ανά άτομο για να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους, όπως πόσιμο, πλύσιμο, μαγείρεμα και καζανάκι. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 50-100 λίτρα νερό την ημέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα για να καλύψει ένα άτομο τις βασικές ανάγκες για την υγεία του.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ υπολογίζει τη μέση ημερήσια κατανομή στη Γάζα σε μόλις τρία λίτρα για τις καθημερινές τους ανάγκες, οι οποίες περιλαμβάνουν πόσιμο νερό και υγιεινή.

Ένας υπάλληλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Islamic Relief που επίσης βρήκε καταφύγιο στο Χαν Γιουνίς περιέγραψε μια παρόμοια κατάσταση. «Στο σπίτι των γονιών μου, υπάρχουν περίπου 20 παιδιά και επτά ενήλικες που βρίσκουν καταφύγιο. Ακόμη και με τόσους πολλούς ανθρώπους, τραβάμε το καζανάκι μόνο δύο φορές την ημέρα – μία το πρωί και μία το βράδυ – για να εξοικονομήσουμε νερό», δήλωσε ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

Για όσους δεν έχουν καταφύγιο, οι συνθήκες είναι πιο άσχημες. «Υπάρχουν οικογένειες με παιδιά και νεογέννητα μωρά που ζουν χωρίς στέγη», είπε. «Απλά κάθονται στους δρόμους χωρίς προστασία, νερό, φαγητό ή οτιδήποτε άλλο. Δεν έχουν καμία ασφάλεια».

Ο Ισραηλινός στρατός καταστρέφει τα τούνελ της Χαμάς στην Μπέιτ Χανούν – Δείτε βίντεο

Στον εντοπισμό και την καταστροφή των τούνελ της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, στη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος εντείνει τη μεγάλη επιχείρηση για την εξολόθρευση της παλαιστινιακής οργάνωσης μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Ο IDF ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε και καταστράφηκε ένας ικανός αριθμός τούνελ της Χαμάς στην περιοχή.

Η Χαμάς το 2021 ισχυρίστηκε ότι κατασκεύασε τούνελ 500 χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτός ο αριθμός ήταν ακριβής. Εν μέσω χερσαίου, θαλάσσιου και αεροπορικού αποκλεισμού από το Ισραήλ και χερσαίου αποκλεισμού από την Αίγυπτο από το 2007, οι σήραγγες χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών και στεγάζουν τα κέντρα διοίκησης της Χαμάς.

Νέες επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο και βόρειο Ισραήλ Επίθεση με ρουκέτες δέχθηκε την Τρίτη το Ισραήλ από νότο και βορρά.

Ήχησαν σειρήνες στο Ασντόντ στο νότο, και σε Γαλιλαία και στα υψίπεδα του Γκολάν στον βορρά.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν ένα μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στο Ασντόντ και σε κοντινές κοινότητες. Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βορρά.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσε ότι περίπου 20 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, με τις σειρήνες να σημαίνουν συναγερμό στη Γαλιλαία και στο Γκολάν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με πυρά πυροβολικού προς τις θέσεις που εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα