Ιταλία: Δικαστήριο «φρενάρει» τη μεταφορά μεταναστών στην Αλβανία – Η αντίδραση Μελόνι

Η ιταλική δικαιοσύνη έκρινε ότι 12 άτομα δεν εμπίπτουν στους όρους της συμφωνίας για την κράτηση μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία

Parallaxi
ιταλία-δικαστήριο-φρενάρει-τη-μετα-1084153
Parallaxi

Το Δικαστήριο της Ρώμης δεν επικύρωσε την κράτηση των 12 προσφύγων που είχαν μεταφερθεί στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας. Συνεπώς, θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Οι μετανάστες, που προέρχονται από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές, θα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στην Ιταλία, σύμφωνα με τους δικαστές.

Αιτία της απόφασης της ιταλικής δικαιοσύνης, η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που εκδόθηκε στις 4 Οκτωβρίου, βάσει της οποίας, για να θεωρηθεί μια χώρα προέλευσης των μεταναστών «ασφαλής», πρέπει να σέβεται όλες τις ατομικές ελευθερίες και το σύνολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν αυτό δεν συμβαίνει, η χώρα δεν λογίζεται ασφαλής.

Βάσει της συμφωνίας που έκανε η ιταλική κυβέρνηση, στα κλειστά κέντρα της Αλβανίας μεταφέρονται μόνο άντρες μετανάστες που θεωρούνται μη ευάλωτοι και προερχόμενοι από ασφαλείς χώρες. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν κάλυπταν αυτά τα κριτήρια, και άρα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των 12 ατόμων για παροχή ασύλου από την Ιταλία.

Το Σάββατο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι 12 μετανάστες που βρίσκονται στα δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Αλβανίας αναμένεται να μεταφερθούν πίσω 0στην Ιταλία, με πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής.

Οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν ήδη επιστρέψει την Πέμπτη διότι επρόκειτο για δύο ανήλικα και δύο άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες.

Αιχμές από τη μεριά της Κυβέρνησης

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στην απόφαση του δικαστηρίου της Ρώμης να μην επικυρώσει την κράτηση των 12 μεταναστών που βρίσκονται στο δύο ιταλικά κλειστά κέντρα της Βόρειας Αλβανίας.

“Συνηθίζω να σέβομαι τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, αλλά θα ήθελα να τυχαίνουν σεβασμού και οι αποφάσεις της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Η δημοκρατία βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών. Η δικαστική εξουσία πρέπει να εφαρμόζει τους νόμους, όχι να τους χρησιμοποιεί για να εμποδίζει την κυβέρνηση να τους χρησιμοποιεί”, δήλωσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε: «Θα βρω μια λύση και στο πρόβλημα αυτό. Συγκάλεσα ήδη υπουργικό συμβούλιο για τη Δευτέρα, για να εγκρίνουμε κανόνες που να μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε το εμπόδιο αυτό. Δεν νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα της δικαιοσύνης να ορίζει ποιες είναι ή δεν είναι ασφαλείς χώρες. Είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και κατά συνέπεια θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει καλύτερα τι σημαίνει ασφαλής χώρα», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση θα προσφύγει μέχρι και στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας».

Από τη μεριά της, η ιταλική κεντροαριστερή αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους και μέσω της γραμματέως του Δημοκρατικού Κόμματος, της Έλι Σλάιν, υπογραμμίζει: «η κυβέρνηση Μελόνι τώρα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τους Ιταλούς και να ξεστήσει όλα όσα έφτιαξε στην Αλβανία, κάνοντας ένα βήμα πίσω. Οι νόμοι ισχύουν για όλους, πρώτα απ΄όλα για την κυβέρνηση».

Πηγή: News247-ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα