Διεθνή

Κακοκαιρία πλήττει τον κόσμο – Από σφοδρές χιονοπτώσεις μέχρι ακραίο κύμα καύσωνα

Θάνατοι στις ΗΠΑ λόγω των ακραίων συνθηκών - Τα προβλήματα σε Γερμανία και Αυστραλία

Parallaxi
κακοκαιρία-πλήττει-τον-κόσμο-από-σφο-969641
Parallaxi

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αυτή την εβδομάδα λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι τοπικές αρχές και μέσα ενημέρωσης.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός καθιστούν τους δρόμους ιδιαίτερα επικίνδυνους, διαταράσσουν την αεροπορική κυκλοφορία, οδηγούν στο κλείσιμο σχολείων και αφήνουν χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Χιλιάδες Αμερικανοί έχουν λάβει προειδοποιήσεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Στην πολιτεία του Τενεσί (ανατολικές ΗΠΑ), το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 14 θανάτους που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Στην Πενσιλβάνια (βορειοανατολικά), πέντε γυναίκες σκοτώθηκαν την Τρίτη σε δυστύχημα με ημιρυμουλκούμενο όχημα σε έναν αυτοκινητόδρομο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, οι χιονοπτώσεις και ο παγετός καθιστούν τους δρόμους ιδιαίτερα επικίνδυνους.

Δύσκολη η κατάσταση

Πέντε θάνατοι που συνδέονταν με τις καιρικές συνθήκες αναφέρθηκαν επίσης στο Κεντάκι (ανατολικά), ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης Άντι Μπεσίαρ, ενώ στο Όρεγκον (βορειοδυτικά), τρεις άνθρωποι πέθαναν από ηλεκτροπληξία όταν εναέρια γραμμή μεταφοράς ενέργειας έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους στη διάρκεια χιονοθύελλας την Τετάρτη, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία του Πόρτλαντ.

Στο Όρεγκον, 75.000 άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τον ιστότοπο Poweroutage.us και ο κυβερνήτης της πολιτείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Θάνατοι αναφέρθηκαν επίσης στο Ιλινόι (βορειοανατολικά), το Κάνσας (κέντρο), το Νιου Χάμσαϊρ (βορειοανατολικά), στην πολιτεία της Νέας Υόρκης (βορειοανατολικά), του Ουισκόνσιν (βόρεια) και της Ουάσινγκτον (βορειοανατολικά).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightaware.com, 1.100 αμερικανικές πτήσεις ακυρώθηκαν και άλλες 8.000 είχαν καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ το κύμα ψύχους αναμένεται να διατηρηθεί σε ορισμένες περιοχές όπως στο κέντρο της χώρας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η κακοκαιρία «Γερτρούδη» χτύπησε τη Γερμανία

Για «επίμονες και μερικές φορές έντονη χιονόπτωση και παγωμένη βροχή» θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και σήμερα οι κάτοικοι της κεντρικής Γερμανίας από την περιοχή της Κολωνίας έως και τη Θουριγγία.

Η περιοχή της Γερμανίας πλήττεται από χθες, Τετάρτη, από την κακοκαιρία «Γερτρούδη», προειδοποίησε τα ξημερώματα η Ομοσπονδιακή Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD), απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.

«Περιμένουμε μεγάλες ποσότητες φρέσκου χιονιού, σαν καταιγίδα, έως και 30 εκατοστά εντός 24 ωρών», ανακοίνωσε η Υπηρεσία και έκανε λόγο για τον κίνδυνο πρόκλησης «σημαντικών προβλημάτων στην κυκλοφορία». Τα φαινόμενα αναμένεται ωστόσο να εκτονωθούν από το βράδυ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκινητοδρόμους στην Έσση και στη Ρηνανία – Παλατινάτο, λόγω μεγάλης ποσότητας χιονιού και ολισθηρότητας.

Σωστικά συνεργεία παρείχαν κουβέρτες και ζεστά ροφήματα στους οδηγούς, ανέφερε η αστυνομία. Εκατοντάδες ήταν και τα μικρής κλίμακας ατυχήματα που προκλήθηκαν χθες λόγω του παγετού σε πολλές περιοχές, καθώς είχε σχηματιστεί πάγος σε δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ ένας άνδρας έχασε τη ζωή του στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, όταν παρασύρθηκε από αυτοκίνητο το οποίο είχε προηγουμένως εκτραπεί της πορείας του λόγω της κατάστασης του οδοστρώματος.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης αναμένονται και σήμερα προβλήματα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να συμβουλεύουν τους επιβάτες να ελέγχουν τις πτήσεις τους και, εφόσον ακυρώνονται, να μη μεταβαίνουν στο αεροδρόμιο. Χθες εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν, καθώς δεν ήταν εφικτό να αφαιρεθούν εγκαίρως και με ασφάλεια ο πάγος και το χιόνι από τα αεροσκάφη. Σε πολλές περιοχές της Βαυαρίας και της Έσσης τα σχολεία παρέμειναν κλειστά και το μάθημα έγινε διαδικτυακά, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα.

Στους σιδηρόδρομους η κατάσταση ήταν καλύτερη, τα τρένα ωστόσο δέχονται αυτές τις μέρες μεγαλύτερη πίεση, λόγω των περιορισμών στις αεροπορικές και οδικές μετακινήσεις. Χθες και σήμερα ακυρώθηκαν τα δρομολόγια από τη Φρανκφούρτη, τη Στουτγάρδη και το Ζααρμπρούκεν προς το Παρίσι.

«Ακραίο» κύμα καύσωνα πλήττει την Αυστραλία

Τμήματα της Δυτικής Αυστραλίας βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με ένα “ακραίο” κύμα καύσωνα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιών στην τεράστια πολιτεία, ανέφερε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας εξέδωσε «προειδοποίηση για ακραίο κύμα καύσωνα» για τις απομακρυσμένες περιοχές Πιλμπάρα και Γκασκόιν της μεγαλύτερης πολιτείας της Αυστραλίας, λέγοντας πως η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τους 40 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στη μεταλλευτική πόλη Πιλμπάρα του Παραμπούρντου, περίπου 1.500 χλμ. βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Περθ, μέγιστη θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου προβλέπεται για σήμερα Σάββατο, έξι βαθμούς και πλέον πάνω από τον μέσο όρο της ανώτατης θερμοκρασίας για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με δεδομένα πρόβλεψης. Η θερμοκρασία είχε φθάσει τους 42,7 βαθμούς Κελσίου εκεί στις 05:00 ώρα Ελλάδας.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην Αυστραλία ήταν οι 50,7 βαθμοί Κελσίου που έδειξε το θερμόμετρο στο Αεροδρόμιο Όνσλοου της Πιλμπάρα στις 13 Ιανουαρίου 2022.

Η ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε μια περίοδο ήδη υψηλού κινδύνου πυρκαγιών εν μέσω του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο που συνδέεται συνήθως με ακραία γεγονότα όπως πυρκαγιές, κυκλώνες και ξηρασίες.

«Πολύ ζεστές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με νότιους ανέμους και έως ισχυρούς δυτικούς προς νοτιοδυτικούς θαλάσσιους ανέμους θα οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών το Σάββατο», ανέφερε το δελτίο πρόγνωσης καιρού στην ιστοσελίδα της μετεωρολογικής υπηρεσίας, αναφερόμενο σε ένα τμήμα της Πιλμπάρα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά κοντά στο Περθ εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών που οδήγησαν σε απομακρύνσεις κατοίκων.

Οι τελευταίες δύο περίοδοι πυρκαγιών στην Αυστραλία είναι σχετικά πιο ήπιες σε σύγκριση με τις πυρκαγιές του “Μαύρου Καλοκαιριού” του 2019-2020 που κατέστρεψαν μια περιοχή ίση με το μέγεθος της Τουρκίας, σκοτώνοντας 33 ανθρώπους, τρία δισεκατομμύρια ζώα και τρισεκατομμύρια ασπόνδυλα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα