Διεθνή

Καλωσορίσατε σπίτι σας ταξιδιώτες του διαστήματος!

Επιστροφή με ασφάλεια από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Parallaxi
καλωσορίσατε-σπίτι-σας-ταξιδιώτες-το-459515
Parallaxi

Το διαστημόπλοιο Soyuz-MC11 με πλήρωμα τρεις αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) προσγειώθηκε σήμερα το πρωί επιτυχώς στη στέπα του Καζακστάν, σε απόσταση 145 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης Ζεζγκαζγκάν.

Το διαστημόπλοιο επέβαιναν ο Ρώσος κοσμοναύτης ‘Ολεγκ Κονονένκο, η Αμερικανίδα αστροναύτης της NASA Ανν Μακλέιν και ο Καναδός αστροναύτης Ντείβιντ Σεν Ζακ.

Το διαστημόπλοιο αποκολλήθηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στην 02:55 ώρα Μόσχας και προσγειώθηκε στις 05:48 ώρα Μόσχας νοτιανατολικά της πόλης Ζεζγκαζγκάν. Η ομάδα διάσωσης μόλις έφθασε στο σημείο που προσγειώθηκε το διαστημόπλοιο, ενημέρωσε το Κέντρο ελέγχου, για το ότι η προσγείωση έγινε ομαλά, ότι το πλήρωμα του διαστημοπλοίου είναι καλά και βγήκε χωρίς κανένα πρόβλημα από το διαστημόπλοιο.

Ο γενικός διευθυντής της ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Roskosmos) Ντμίτρι Ρογκόζιν συνεχάρη τους τρεις αστροναύτες για την επιτυχή αποστολή τους, θυμίζοντας ότι είχαν ξεκινήσει την αποστολή τους ελάχιστο διάστημα μετά το ατύχημα που είχε συμβεί στο διαστημόπλοιο Soyuz MC -10.

Ο Κονονένκο, η Μακλέιν, ο Σεν Ζακ ξεκίνησαν την αποστολή τους με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 3 Δεκεμβρίου. Στις 11 Οκτωβρίου είχε προηγηθεί η αποστολή με τον Ρώσο κοσμοναύτη Αλεξέι Οβτίνιν και τον Αμερικανό αστροναύτη Νίκ Χέιγκ. Ωστόσο κατά την στιγμή αποκόλλησης του πρώτου πυραύλου συνέβη κάποια βλάβη, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες για το πλήρωμα επειδή λειτούργησε το σύστημα διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνεχίζουν να εργάζονται ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οφτσίνιν και οι Αμερικανοί αστροναύτες Νίκ Χέιγκ και Κριστίνα Κούκ.

Η επόμενη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προγραμματισθεί για τις 20 Ιουλίου και θα πραγματοποιηθεί με το διαστημόπλοιο Soyuz-MC1. Μέλη της αποστολής θα είναι ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντρ Σκβαρτσόφ, ο Αμερικανός αστροναύτης της NASA Έντριου Μόργκαν και ο αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας Λούκα Παρμιτάνο

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα