Διεθνή

Καναδάς: Η Google θα πληρώνει για να αναδημοσιεύει τις ειδήσεις στο internet

Τι προβλέπει η συμφωνία και πόσα θα πληρώνει ετησίως η εταιρία.

Parallaxi
καναδάς-η-google-θα-πληρώνει-για-να-αναδημοσ-905067
Parallaxi

Η συμφωνία έρχεται να επιλύσει μια πολύμηνη διαφορά της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, με τις καναδικές αρχές. Και αυτά καθώς ο νόμος για τις διαδικτυακές ειδήσεις, που προβλέπει τη διανομή μέρους των διαφημιστικών εσόδων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στα δημοσιογραφικά συγκροτήματα.

Ο νόμος για τις Ηλεκτρονικές Ειδήσεις είναι μέρος μιας παγκόσμιας τάσης για να υποχρεώνονται οι γίγαντες του Διαδικτύου να πληρώνουν για τις ειδήσεις. Ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο και η κυβέρνηση του Καναδά οριστικοποιεί τους κανόνες που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν έως την προθεσμία της 19ης Δεκεμβρίου.

Ως μέρος της συμφωνίας με τον Καναδά, η Google θα συνεισφέρει ετησίως 100 εκατομμύρια δολάρια Καναδά, αναπροσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, σε ειδησεογραφικές επιχειρήσεις. Η εταιρεία θα έχει την επιλογή να συνεργαστεί με μία μόνο συλλογικότητα για τη διανομή των κεφαλαίων.

  • Απειλές Google για αποκλεισμό των ειδήσεων

Η Google είχε προηγουμένως απειλήσει να αποκλείσει τις ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησής της, μια σημαντική πηγή επισκεψιμότητας για όλους σχεδόν τους ιστότοπους στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι ο νόμος του Καναδά ήταν πιο αυστηρός από αυτούς στην Ευρώπη και την Αυστραλία. Η εταιρεία δήλωσε ότι ανησυχεί ότι θα εκτεθεί σε δυνητικά μη περιορισμένη ευθύνη.

«Η Google συμφώνησε να υποστηρίξει τους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένης της τοπικής δημοσιογραφίας», δήλωσε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. «Δυστυχώς, η Meta συνεχίζει να αποποιείται πλήρως κάθε ευθύνη έναντι των δημοκρατικών θεσμών».

Η Meta Platforms, ο άλλος κολοσσός του διαδικτύου που αποτελεί στόχο του νόμου, έχει ήδη μπλοκάρει την κοινή χρήση ειδήσεων στο Facebook και το Instagram λόγω των ανησυχιών του. Η κίνηση έχει εμπλέξει την εταιρεία σε μια πολύμηνη διαμάχη με μεγάλους καναδούς εκδότες ειδήσεων και στραγγαλίζει οικονομικά μικρότερα έντυπα.

Ο Καναδάς θα είναι σε θέση να ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία με την Google στο μέλλον, εάν συναφθούν καλύτερες συμφωνίες οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Τον περασμένο μήνα, η Google κατέληξε σε συμφωνία να πληρώνει μια ομάδα Γερμανών εκδοτών 3,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη δημοσίευση του περιεχομένου ειδήσεων τους. Η απόφαση του Meta παραμένει αμετάβλητη, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

πηγή ieidiseis

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα