Top

Καθηγητές Χάρβαρντ: Απαραίτητος ο εμβολιασμός επειδή η Όμικρον δεν είναι ακίνδυνη

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την πανδημία σε όλον τον κόσμο

Parallaxi
καθηγητές-χάρβαρντ-απαραίτητος-ο-εμβ-718836
Parallaxi

Τα «ηπιότερα» αποτελέσματα της μετάλλαξης Ομικρον είναι πιθανό να οφείλονται σε μεγαλύτερη ανοσία του πληθυσμού σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, παρά στις ιδιότητες του ιού.

Αυτό υποστηρίζουν σε νέα εργασία τους ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ William Hanage και ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Roby Bhattacharyya.

Στην εργασία που δημοσιεύθηκε σήμερα στο New England Journal of Medicine σημειώνεται ότι η παραλλαγή Όμικρον τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική στα τέλη Νοεμβρίου 2021.

Παρά τα τρία προηγούμενα κύματα λοιμώξεων και ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που ξεκίνησε στα μέσα του 2021, η παραλλαγή εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Νότιας Αφρικής.

Σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, η Όμικρον οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου, με αποτέλεσμα ορισμένοι να συμπεράνουν ότι η παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρά αποτελέσματα ή είναι λιγότερο λοιμογόνος από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Οι Hanage και Bhattacharyya αντιτείνουν ότι η αντιληπτή χαμηλότερη σοβαρότητα των λοιμώξεων από την Όμικρον οφείλεται πιθανότατα σε παράγοντες που σχετίζονται με το επίπεδο ανοσίας σε μολυσμένα άτομα.

Μέχρι το φθινόπωρο του 2021, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής είχε εμβολιαστεί ή πιθανώς μολυνθεί από άλλη παραλλαγή κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας. Αυτή η προηγούμενη έκθεση πιθανότατα μείωσε τη σοβαρότητα μιας επακόλουθης λοίμωξης από την Όμικρον.

Τα ηπιότερα συμπτώματα μπορεί επίσης να οφείλονται εν μέρει στην ικανότητα της μετάλλαξης να προκαλεί πρωτοφανείς λοιμώξεις και επαναμολύνσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να καταπολεμήσουν μια λοίμωξη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός -Η Όμικρον δεν είναι ακίνδυνη Στην έκθεση προειδοποιούν ότι η κατάσταση στη Νότια Αφρική είναι εγγενώς διαφορετική απ’ αυτή των άλλων χωρών -ειδικά η νεαρή ηλικία του πληθυσμού της-, πράγμα που σημαίνει ότι η Όμικρον θα μπορούσε να προχωρήσει διαφορετικά σε άλλους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Με βάση την ανάλυσή τους, οι Hanage και Bhattacharyya τονίζουν ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι είναι πιο ευάλωτοι σε ασθένειες θα πρέπει να λάβουν τρίτη αναμνηστική δόση.

«Πρέπει να υπάρξει μια νέα ώθηση για τον εμβολιασμό και την ενίσχυση αυτών που δεν προστατεύονται ακόμη, γιατί η Όμικρον δεν είναι απαραίτητα εγγενώς πιο ήπια» αναφέρει ο Hanage, τονίζοντας ότι «αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους αγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε αλλού στον κόσμο».

  • Λιθουανία: Καταργεί την υποχρέωση πιστοποιητικού Covid σε εσωτερικούς χώρους

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας κατήργησε σήμερα την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού COVID-19 για τους κλειστούς δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι δεν προσφέρει πλέον προστασία λόγω της συχνότητας της εύκολα μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον.

«Θα ήταν πραγματικά καλό εάν δεν έπρεπε ποτέ ξανά να επιστρέψουμε σε αυτό το μέτρο», δήλωσε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε σε κυβερνητική σύσκεψη, που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ το Σάββατο, όταν τα καταστήματα θα πρέπει πλέον να επιβάλουν περιορισμούς στον αριθμό των πελατών τους.

  • Ελβετία: Αρχίζει να χαλαρώνει τα μέτρα της πανδημίας

Η Ελβετία άρχισε σήμερα να χαλαρώνει τους περιορισμούς της πανδημίας καθώς περιορίστηκαν οι φόβοι ότι η αύξηση στα κρούσματα που τροφοδότησε η ιδιαιτέρως μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον θα ασκήσει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Οι κανόνες καραντίνας και η οδηγία για τηλεργασία θα λήξουν αύριο, Πέμπτη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Παράλληλα, προτάθηκε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων σε διαβουλεύσεις με τις περιφερειακές αρχές που θα διαρκέσουν έως τις 9 Φεβρουαρίου. Η τελική απόφαση για το τι θα γίνει αναμένεται στις 16 Φεβρουαρίου.

«Η κυβέρνηση έχει σημειώσει μια θετική εξέλιξη στα νοσοκομεία: παρά τους υψηλούς αριθμούς ρεκόρ στις μολύνσεις, δεν έχει υπάρξει υπερβολικός φόρτος και η εισαγωγή στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχει μειωθεί περαιτέρω», ανέφερε η κυβέρνηση.

«Ο λόγος γι’ αυτό είναι πιθανόν η υψηλή ανοσία του πληθυσμού λόγω του εμβολιασμού και προηγούμενης νόσησης».

Η παραλλαγή Όμικρον της COVID-19 είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρά περιστατικά συγκριτικά με άλλες παραλλαγές που εμφανίστηκαν νωρίτερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οξεία κρίση σύντομα θα τελειώσει και μπορεί να ξεκινήσει η ενδημική φάση», ανέφερε η κυβέρνηση.

Θα αρθεί το μέτρο απομόνωσης πέντε ημερών για όσους έχουν έρθει σε στενή επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι οι υψηλοί αριθμοί μολύνσεων είχαν ως αποτέλεσμα το μέτρο αυτό να χάσει την αξία του. Για όσους βρίσκονται θετικοί στον ιό θα εξακολουθήσει να ισχύει το μέτρο απομόνωσης πέντε ημερών.

Σήμερα στην Ελβετία καταγράφηκαν λίγα περισσότερα από 41.000 κρούσματα, με το σύνολό τους να φθάνει τα 2,29 εκατ. από την αρχή της κρίσης. Έως τώρα, 12.403 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού στη χώρα και στο γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν.

Σε τι διαφέρει το εμβόλιο Novavax από τα άλλα mRNA;

  • Τουρκία: Ρεκόρ κρουσμάτων, με πάνω από 110.000 σε ένα 24ωρο

Στις 110.682 ανέρχονται τα νέα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Στα τέλη Δεκεμβρίου οι νέες μολύνσεις κυμαίνονταν γύρω στις 20.000 ημερησίως, όμως έκτοτε έχουν αυξηθεί, κυρίως λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.Τ ο τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 217 ασθενείς και ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ξεπερνά τις 87.000, με βάση τα επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα, το επιστημονικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσε ότι το αντιιικό χάπι μολνουπιραβίρη θα χορηγείται από την επόμενη εβδομάδα σε ασθενείς άνω των 65 ετών ή σε όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Σύμφωνα με το συμβούλιο, φαίνεται πως σχεδόν όλες οι νέες μολύνσεις οφείλονται στην Όμικρον. Η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ανέρχεται στο 68,7% σε όλη τη χώρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι το νέο αυτό κύμα της πανδημίας δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τα νοσοκομεία.

Πολλές χώρες έσπευσαν να προμηθευτούν το φάρμακο μολνουπιραβίρη της εταιρείας Merck μετά τα πρώτα, πολλά υποσχόμενα αρχικά αποτελέσματά του. Ωστόσο τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία στα τέλη Νοεμβρίου υποδήλωναν ότι δεν είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό απ’ όσο πίστευαν μέχρι τότε.

  • Φινλανδία: Αίρει όλους τους περιορισμούς κατά της πανδημίας έως τις αρχές Μαρτίου

Η Φιλανδία θα αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για να ανακοπεί η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, σκοπεύοντας στην άρση όλων των περιορισμών στις αρχές Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε δημοσιογράφους η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Οι αυστηροί περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά τα Χριστούγεννα ανάγκασαν πολλά εστιατόρια καθώς και πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας και να αναβάλουν εκδηλώσεις.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να επιτρέψει στα εστιατόρια να παραμένουν ανοικτά έως τα μεσάνυχτα και να άρει τους περιορισμούς για τις δημόσιες συναθροίσεις από τις 14 Φεβρουαρίου, είπε η Μαρίν, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Η Μαρίν είπε ότι οι αριθμοί των νοσηλειών έχουν σταθεροποιηθεί και παρουσιάζουν ακόμα και ενδείξεις μείωσης.

Η ίδια είπε ότι οι περιορισμοί χρειάζεται να παραμείνουν σε ισχύ για δύο ακόμα εβδομάδες ούτως ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να παρακολουθεί πώς εξελίσσεται η επιδημία στις γειτονικές Νορβηγία και Δανία.

«Πολύ απλά διότι η Φινλανδία επιδημιολογικά είναι περίπου δύο εβδομάδες πίσω από άλλες χώρες», είπε η Μαρίν.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσύρει επισήμως το ‘διαβατήριο’ της COVID-19 που χρησιμοποίησε από τα μέσα Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο επέτρεπε την είσοδο σε δημόσιους χώρους μόνο σε εμβολιασμένους ή σε ανθρώπους με πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις ημέρες γύρω από την Πρωτοχρονιά, η Φινλανδία παραμένει μεταξύ των χωρών που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία. Έως σήμερα, η χώρα των 5,5 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει 501.152 κρούσματα, 2.012 θανάτους, ενώ 655 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί λόγω της COVID-19.

  • Γαλλία και Νορβηγία: Αίρουν περιορισμούς της πανδημίας

Στον απόηχο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Βρετανία και η Δανία, η κυβέρνηση της Γαλλίας αρχίζει σήμερα να αίρει κάποια περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας της COVID-19, με μια απόφαση που διχάζει εν μέσω μιας υγειονομικής κατάστασης που παραμένει τεταμένη.

Η χαλάρωση αυτή για την καθημερινότητα των Γάλλων έρχεται μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τις Pfizer/BioNTech ότι κατέθεσαν στις ΗΠΑ αίτημα έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου τους κατά της COVID-19 στα παιδιά ηλικίας έξι μηνών ως τεσσάρων ετών. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό γι’αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Αν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δώσει το πράσινο φως, θα προστεθεί ένα επιπλέον στρώμα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού, καθώς ο ιός κυκλοφορεί ιδιαίτερα στα σχολεία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει, αν επιβεβαιωθούν οι τάσεις, να υπάρξει δυνατότητα, κατά την επιστροφή από τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου/Μαρτίου, για «χαλάρωση του σχολικού πρωτοκόλλου». Το ζήτημα θα βρεθεί στην σημερινή ημερήσια διάταξη συμβουλίου υγειονομικής άμυνας.

Εν τω μεταξύ, από σήμερα στη Γαλλία η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, εγκαταλείπονται οι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων σε χώρους υποδοχής καθήμενου κοινού (στάδια, πολιτιστικά ιδρύματα…) και δεν επιβάλλεται πλέον η τηλεργασία, παρά μόνον συνιστάται.

Στις 16 Φεβρουαρίου, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης –τα οποία είχαν κλείσει από τις 10 Δεκεμβρίου– θα μπορούν να ξανανοίξουν και θα επιτρέπονται οι συναυλίες για όρθιο κοινό. Επίσης θα επιτρέπεται η κατανάλωση ποτών στο μπαρ των κέντρων, όπως και η κατανάλωση προϊόντων στα στάδια, τους κινηματογράφους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στην Ισπανία, οι ντισκοτέκ κι άλλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης θα μπορέσουν να ξανανοίξουν στις 11 Φεβρουαρίου στην Καταλωνία, αφού έμειναν κλειστά για σχεδόν δύο μήνες.

Παράλληλα η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι βάζει τέλος στην πλειονότητα των μέτρων κατά της COVID-19, κρίνοντας ότι η κοινωνία θα μπορεί και θα πρέπει «να ζήσει μαζί με τον ιό».

Μολονότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων, αυτό δεν είχε ως συνέπεια αύξηση των νοσηλειών για σοβαρές μορφές της COVID-19 στη χώρα αυτή, στην οποία πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Μεταξύ των μέτρων που χαλαρώνουν από τις 23:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος) στη Νορβηγία είναι και οι τελευταίοι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ στα μπαρ και τα εστιατόρια, οι οποίοι αίρονται: δεν θα χρειάζεται πια να κάθεται κανείς για να σερβιριστεί ούτε να έχει παραγγείλει πριν από τις 23:00.

Παράλληλα η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ παύει να ισχύει και το όριο που συνιστούσαν οι αρμόδιες αρχές για τους προσκεκλημένους που θα μπορούσε να δεχθεί κάποιος στο σπίτι του. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των θεατών που επιτρέπεται να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες.

Επίσης δεν θα απαιτείται πλέον να κάνει κανείς τεστ στα σύνορα για να εισέλθει στη Νορβηγία, ούτε να τηρήσει καραντίνα στην περίπτωση που κοντινό του πρόσωπο έχει προσβληθεί από τον ιό –ωστόσο συνιστάται ένα τεστ καθημερινά για πέντε ημέρες– και η περίοδος απομόνωσης κάποιου που έχει προσβληθεί μειώνεται από έξι σε τέσσερις ημέρες.

ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
  • Ιταλία: Σταδιακή άρση των περιορισμών και των απαγορεύσεων, προαναγγέλλει ο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η χώρα του θα προχωρήσει σε σταδιακή άρση απαγορεύσεων και περιορισμών που συνδέονται με την πανδημία κορονοϊού.

«Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση των διάφορων περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Παρακολουθώντας συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη λήξη των απαγορεύσεων που είναι ακόμη σε ισχύ», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Τα στοιχεία που αφορούν τους εμβολιασμούς είναι πολύ ενθαρρυντικά. Θέλουμε η χώρα μας να ξανανοίξει, κυρίως για τους νέους μας», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.

Σήμερα, όπως γράφει ο Τύπος, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ακόμη και αν σε ορισμένες περιοχές σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα ισχύει πλέον κανένα είδος περιορισμών.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του θέλει να μειώσει σημαντικά την προσφυγή στην τηλεκπαίδευση και να απλουστεύσει το σύστημα τη καραντίνας για τους μαθητές.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι για όσους πολίτες έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού και για όσους μολύνθηκαν μετά από δυο δόσεις εμβολίου, το «πράσινο πάσο εμβολιασμένου» θα έχει απεριόριστη διάρκεια.

Τα νέα περιστατικά κορονοϊού στη χώρα είναι 118.994, ενώ 395 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 964.521 διαγνωστικά τεστ, το 12,3% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 1.524 ασθενείς (25 λιγότεροι από χθες Τρίτη). Στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 19.550, δηλαδή 323 λιγότεροι από χθες Τρίτη.

  • Ισραήλ: Οι αρχές χαλαρώνουν τη χρήση του υγειονομικού πάσου

Το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει σταδιακά να χαλαρώσει το υγειονομικό πάσο, μολονότι ήταν μια από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε το σύστημα αυτό για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19.

Από την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, το υγειονομικό πάσο που δίνεται στους εμβολιασμένους ή όσους έχουν αποθεραπευτεί από τον κορονοϊό, δεν θα ζητείται πλέον για την είσοδο στα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις αθλητικές αίθουσες ή τα ξενοδοχεία, υπογράμμισε το υπουργείο Υγείας.

Η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει έναν πλήρη κατάλογο με τους χώρους όπου θα συνεχίσει να ζητείται το υγειονομικό πάσο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η χαλάρωση των μέτρων λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το εβραϊκό κράτος, το οποίο είχε αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2020 μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού και εισήγαγε από τον Φεβρουάριο του 2021 το υγειονομικό πάσο, καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων που οφείλονται στη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

Σχεδόν 60.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 2.618 ασθενείς νοσηλεύονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Ναντάβ Νταβίνοτβιτς, μέλος της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, «η διατήρηση του ‘υγειονομικού πάσου’ υπό την παρούσα μορφή του μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες εγγυήσεις» για την υγεία.

Το υγειονομικό πάσο «δεν μειώνει τις μολύνσεις στους κλειστούς χώρους όπως τα θέατρα. Πρέπει να χρησιμοποιείται πρωτίστως για τα μέρη υψηλού κινδύνου όπως είναι τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία ή οι εκδηλώσεις όπου μπορείτε να φάτε, να τραγουδήσετε και να χορέψετε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η κατάργησή του θα ήταν «λάθος», εκτιμά ο Νταβίντοβιτς, που είναι επίσης διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, που βρίσκεται στην έρημο Νεγκέβ, στον νότο.

Το υγειονομικό πάσο θα ζητείται για την είσοδο στις εκδηλώσεις «υψηλού κινδύνου», όπως οι γιορτές, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, δηλώνοντας ότι τα μοριακά τεστ PCR δεν θα είναι υποχρεωτικά πλέον για τους ταξιδιώτες που αναχωρούν από το Ισραήλ.

Εκτός από το Ισραήλ, οι μολύνσεις καταγράφουν επίσης αύξηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων επί 10 ημέρες αρχής γενομένης από την Πέμπτη.

Πηγή: Unsplash
  • Καναδάς: Οι διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού λένε ότι θα παραμείνουν στους δρόμους της Οτάβας για όσο χρειαστεί

Οι οδηγοί φορτηγών, που έχουν αποκλείσει το κέντρο της Οτάβας εδώ και έξι ημέρες, είπαν σήμερα ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να αποχωρήσουν από την πρωτεύουσα του Καναδά, εωσότου η κυβέρνηση αποσύρει το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Παρά τα παράπονα των κατοίκων σχετικά με τον θόρυβο, τη ρύπανση και την επιθετική συμπεριφορά από μερίδα οδηγών, η αστυνομία της Οτάβας δεν έχει διαλύσει τη διαμαρτυρία, επικαλούμενη τον κίνδυνο πρόκλησης έντασης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε ως μια ενέργεια για να αναγκαστεί η φιλελεύθερη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό να αποσύρει την εντολή εμβολιασμού για τους οδηγούς φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα. Έκτοτε έχει μετατραπεί σε ένα κίνημα κατά του Τριντό.

«Κατανοούμε την αγανάκτησή σας… όμως η ευθύνη για την ταλαιπωρία σας επιρρίπτεται ξεκάθαρα στους ώμους των πολιτικών», δήλωσε ο επικεφαλής των διαδηλωτών Κρις Μπάρμπερ, σε μια ανακοίνωση προς τους κατοίκους της Οτάβας.

«Βρισκόμαστε εδώ και δεν πάμε πουθενά, εωσότου πετύχουμε τον στόχο μας, να δούμε ένα τέλος σε όλα τα μέτρα για την Covid-19 και με αυτό την αποκατάσταση των ελευθεριών όλων των Καναδών», σημείωσε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός είπε τη Δευτέρα ότι οι Καναδοί έχουν αηδιάσει από τη συμπεριφορά ορισμένων διαδηλωτών και υποσχέθηκε ότι κανείς δεν θα τον εκφοβίσει.

Η αδράνεια των αστυνομικών στην Οτάβα, ορισμένοι εκ των οποίων πόζαραν σε σέλφι με τους διαδηλωτές, έρχεται σε αντίθεση με μια πιο δυναμική ανάληψη δράσης από τις αρχές στην επαρχία Αλμπέρτα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Έφιπποι αστυνομικοί προσέγγισαν χθες τους οδηγούς φορτηγών που μπλόκαραν την αμερικανική μεθόριο, στην πόλη Κουτς, ωστόσο υποχώρησαν έπειτα από συγκρούσεις με διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις απειλούν, επίσης, το μέλλον του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος. Ο ηγέτης του κόμματος Έριν Ο΄ Τουλ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα από βουλευτές που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, επειδή στην αρχή δεν στήριξε σθεναρά τους διαδηλωτές.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα