«Καζάνι που βράζει» η Βρετανία – Νέα επεισόδια κατά μεταναστών

Βανδαλίστηκε και δεύτερο ξενοδοχείο που φιλοξενεί μετανάστες - Πάνω από 150 οι συλλήψεις διαδηλωτών έως τώρα

Parallaxi
καζάνι-που-βράζει-η-βρετανία-νέα-επ-1197966
Parallaxi

Η Downing Street επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει συνάντηση έκτακτης ανάγκης σήμερα Δευτέρα, αφού περισσότεροι από 150 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά από τα βίαια επεισόδια σε βάρος μεταναστών που ξέσπασαν σε πόλεις της Βρετανίας το Σαββατοκύριακο.

Οι επωνομαζόμενες συναντήσεις Cobra (από το Cabinet Office Briefing Room A) λαμβάνουν χώρα βάσει νόμου στην αίθουσα ενημέρωσης του γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου Α στο Whitehall και αποτελούν μια συγκέντρωση για θέματα έκτακτης ανάγκης.

Η συνεδρίαση της επιτροπής θα έχει σκοπό να ενημερώσει την κυβέρνηση σχετικά με τη βία το Σαββατοκύριακο, καθώς και τις κινήσεις των επόμενων ημερών. Θα συμμετάσχουν αρμόδιοι υπουργοί και εκπρόσωποι της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές βανδάλισαν και ένα δεύτερο ξενοδοχείο με μετανάστες στο Τάμγουορθ, το οποίο χρησιμοποιείται για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social, δείχνουν την επίθεση στο δεύτερο ξενοδοχείο με τους διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα και να βάζουν φωτιά σε ένα τμήμα του ξενοδοχείου, φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα.

Οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν άμεσα και έσπευσαν στο σημείο για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Στάρμερ: Καμία ανοχή στη βία – Οι ταραχές οφείλονται σε σκόπιμες ενέργειες της ακροδεξιάς

Μετά την επίθεση στο Σάουθπορτ βίαιες ταραχές ξέσπασαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις, όπως στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ και το Μάντσεστερ και πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συλλήψεις, καθώς καταστήματα και επιχειρήσεις βανδαλίστηκαν και λεηλατήθηκαν και πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί βιαιοπραγίες και θα στηρίξει την αστυνομία χορηγώντας της τα μέσα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Σήμερα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά σε ένα ξενοδοχείο όπου φιλοξενούνταν αιτούντες άσυλο, κοντά στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία. Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευαν τούβλα στους αστυνομικούς και έσπασαν πολλά παράθυρα του ξενοδοχείου, ενώ στη συνέχεια πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Αρκετές δεκάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί και σε ένα άλλο ξενοδοχείο στο Άλντερσοτ, στη νότια Αγγλία.

Τόσο στο Ρόδερχαμ όσο και στην πόλη Λάνκαστερ, στα βορειοδυτικά, οργανώθηκαν επίσης αντιρατσιστικές αντιδιαδηλώσεις και η αστυνομία προσπάθησε να παρέμβει μεταξύ των δύο ομάδων για να μην συγκρουστούν.

Την ώρα που ξεκινούσαν οι διαδηλώσεις στο Μπόλτον, κοντά στο Μάντσεστερ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι της χορηγήθηκαν ευρύτερες εξουσίες για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αντικοινωνική συμπεριφορά. Η αστυνομική επιθεωρήτρια Νατάσα Έβανς είπε ότι η αστυνομία θα ενισχύσει την παρουσία της για να προλάβει τυχόν επεισόδια.

Στο Μίντλεσμπρο ξεκίνησε επίσης μια διαδήλωση, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, μετέδωσε το κανάλι Sky News.

Ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι οι ταραχές οφείλονται σε σκόπιμες ενέργειες της ακροδεξιάς που συντονίζονται από «μια ομάδα ατόμων που ασφαλώς κλίνουν προς τη βία» και ότι δεν πρόκειται για μια θεμιτή διαμαρτυρία.

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ είπε το Σάββατο ότι όσοι εμπλέκονται σε εγκληματικές ταραχές θα αντιμετωπίσουν «τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση με αρχηγούς της αστυνομίας, μετά την εντατικοποίηση εδώ και ημέρες των βίαιων διαμαρτυριών κατά των μεταναστών, στη διάρκεια των οποίων κτίρια και οχήματα πυρπολήθηκαν ενώ στοχοθετήθηκαν ξενοδοχεία στα οποία διαμένουν αιτούντες άσυλο.

Οι ταραχές ξέσπασαν σε πόλεις και κωμοπόλεις την περασμένη εβδομάδα, αφού τρία κορίτσια έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 420 άτομα.

Οι φόνοι αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από αντιμεταναστευτικές και αντιμουσουλμανικές οργανώσεις, καθώς διαδόθηκε μέσω του Ίντερνετ η εσφαλμένη πληροφορία ότι ο ύποπτος για τους φόνους είναι ένας ισλαμιστής που είχε μόλις φθάσει στη Βρετανία. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στην πραγματικότητα ο ύποπτος έχει γεννηθεί στη Βρετανία και πως δεν αντιμετωπίζει τους φόνους ως τρομοκρατικό περιστατικό.

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε πως οι ταραχοποιοί αισθάνθηκαν «ενθαρρυμένοι από το περιστατικό αυτό για να υποκινήσουν φυλετικό μίσος». Εκτόξευσαν τούβλα εναντίον των αστυνομικών, λεηλάτησαν καταστήματα και τζαμιά και επιτέθηκαν σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε Ασιάτες.

Στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ταραχές ξέσπασαν στο Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Τάμγουορθ, το Μίντλεσμπρο και το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, με μασκοφόρους νεαρούς τυλιγμένους με βρετανικές σημαίες να πετούν πέτρες και να φωνάζουν «Σταματήστε τα σκάφη» – μια αναφορά στους μετανάστες που φθάνουν τα τελευταία χρόνια στις νότιες βρετανικές ακτές.

Στο Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ξενοδοχείο που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.

– Η αστυνομία επικρίνει την παραπληροφόρηση μέσω του Ίντερνετ –

Η αστυνομία υπογράμμισε ότι η βία υποκινείται από παραπληροφόρηση μέσω του Ίντερνετ, η οποία διαδίδεται από άτομα υψηλού προφίλ. Ένα από τα σημαντικότερα από τα πρόσωπα αυτά, ο Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος ηγείται της αντιισλαμικής οργάνωσης English Defence League, κατηγορείται από μέσα ενημέρωσης ότι διέδωσε ψευδείς πληροφορίες μεταξύ των 875.000 ακολούθων του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Λένε ψέματα σε όλους σας», έγραψε ο Γιάξλεϊ-Λένον, ο οποίος είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Τόμι Ρόμπινσον. «Προσπαθούν να στρέψουν το έθνος εναντίον μου. Σας χρειάζομαι, είστε η φωνή μου».

Ο Ίλον Μασκ, ο ιδιοκτήτης του X, συνέβαλε επίσης στη βία. Απαντώντας σε ανάρτηση στο X, που κατηγορούσε τη μαζική μετανάστευση και τα ανοικτά σύνορα για τις ταραχές στη Βρετανία, έγραψε: «Ο εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».

Η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση πως οι εντάσεις πολλαπλασιάσθηκαν και πυροδοτήθηκαν μέσω του Ίντερνετ και πως η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Πιστεύω πως αυτό που είδατε είναι ότι δίκτυα διαφόρων ατόμων και οργανώσεων προσπάθησαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά», δήλωσε η υπουργός στο Sky News, αποφεύγοντας ερωτήσεις για το αν εμπλέκονται ξένα κράτη.

Μολονότι δήλωσε πως οι άνθρωποι έχουν απόψεις και ανησυχίες για ζητήματα όπως η μετανάστευση, κατηγόρησε για τη βία εξτρεμιστικές, ρατσιστικές και βίαιες οργανώσεις.

«Λογικοί άνθρωποι που έχουν αυτού του είδους τις απόψεις και τις ανησυχίες δεν σηκώνουν τούβλα και τα πετούν στην αστυνομία», δήλωσε.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα