Διεθνή

Κένυα: Αποσύρεται το φορολογικό νομοσχέδιο μετά τις βίαιες διαδηλώσεις

«Ο λαός μίλησε!» - Κάνει πίσω ο Πρόεδρος της χώρας

Parallaxi
κένυα-αποσύρεται-το-φορολογικό-νομοσ-1180257
Parallaxi

Ο Πρόεδρος της Κένυας, Γουίλιαμ Ρούτο, την Τετάρτη (26/06) δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά, υποχωρώντας μπροστά στις μαζικές διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα και φέρεται να άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 23 νεκρούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο Πρόεδρος της χώρας είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του: «Έχοντας αναλογιστεί τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τα δημοσιονομικά του 2024 και ακούγοντας έντονα τον λαό της Κένυας που είπε δυνατά ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση με αυτό το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά του 2024, υποχωρώ και – ως εκ τούτου δεν θα υπογράψω – το νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά του 2024. Ο λαός μίλησε! Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η χώρα γνώρισε ευρεία έκφραση δυσαρέσκειας για το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε, με αποτέλεσμα δυστυχώς να θρηνήσουμε θύματα, να καταστραφούν περιουσίες και να βεβηλωθούν οι συνταγματικοί θεσμοί».

Επισημαίνεται ότι στην Κένυα, σε μία χώρα που συχνά επαινείται για τη σταθερότητά της, σημειώθηκαν βίαιες διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση εισήγαγε, προκειμένου να περιορίσει το δημόσιο χρέος. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση απέσυρε ορισμένες αυξήσεις φόρων, συμπεριλαμβανομένου ενός προτεινόμενου φόρου προστιθέμενης αξίας 16% στο ψωμί μαζί με φόρους στα μηχανοκίνητα οχήματα, στο φυτικό έλαιο και στις μεταφορές χρημάτων μέσω κινητής τηλεφωνίας. Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω παραχωρήσεις δεν ήταν αρκετές για να καταπνίξουν τις διαμαρτυρίες εν μέσω της αύξησης του κόστους ζωής.

Βίαιες και θανατηφόρες διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Κένυα, την Τρίτη (25/06) είχαν θανάσιμη κατάληξη, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και αληθινά πυρομαχικά κατά των διαδηλωτών. Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, δηλαδή στο Ναϊρόμπι, αφού διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτήρια και έκλεψαν ένα τελετουργικό σκήπτρο από το κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Μάλιστα, οι Κενυάτες νομοθέτες απομακρύνθηκαν από το κοινοβούλιο καθώς η Αστυνομία τα έβαλε με τους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους , σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας για τις Αστυνομικές Μεταρρυθμίσεις της Κένυας (PRWG), μία οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών. Η PRWG ισχυρίζεται, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία Κένυας, ότι η Αστυνομία στόχευσε νεαρούς, άοπλους διαδηλωτές έξω από το κοινοβούλιο, με τη βία να συνεχίζεται και τη νύχτα. Ακόμα, όπως επισημάνθηκε, «οι αναφορές δείχνουν ότι η Αστυνομία πυροβόλησε αρκετούς ανθρώπους στο Γκιθουράι του Ναϊρόμπι, έναν πάνω από 40 φορές – μεταξύ 10 μ.μ. και 1 π.μ., πολύ μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας».

Αυτός ο ισχυρισμός έρχεται σε αντίθεση με τις λεπτομέρειες που έδωσε ο Γουίλιαμ Ρούτο, ο οποίος είπε στην ομιλία του ότι μόλις έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. «Στέλνω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τους αγαπημένους τους με αυτόν τον πολύ ατυχή τρόπο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κένυας, τονίζοντας το εξής: «Υπάρχει ανάγκη για εμάς ως έθνος να συνεχίσουμε από εδώ και να προχωρήσουμε στο μέλλον». Επίσης, ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μία συνάντηση με τους νέους που πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες για να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις τους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα