Κίνα: Θα βοηθήσει στρατιωτικά τη Ρωσία αν δεχθεί επίθεση από τη Δύση

«Ναι» από τις ΗΠΑ για Ουκρανικά χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους

Parallaxi
κίνα-θα-βοηθήσει-στρατιωτικά-τη-ρωσία-1117366
Parallaxi

Σημαντική παρέμβαση από το Υπουργείο Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για κοινή υπεράσπιση μαζί με τη Ρωσία, της δικαιοσύνης, της αμεροληψίας και ασφάλειας στον κόσμο.

Ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Wu Qian, μετά τις ανακοινώσεις της Δύσης περί κλιμάκωσης των επιθέσεων με δυτικά όπλα στο έδαφος της Ρωσίας και τον κίνδυνο γενικευμένου πολέμου, δήλωσε: «Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τον ρωσικό στρατό για την πλήρη εφαρμογή της σημαντικής συναίνεσης, η οποία επετεύχθη απο τους αρχηγούς των δύο κρατών»

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Το στρατιωτικό προσωπικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είναι έτοιμο, μαζί με τους Ρώσους συναδέλφους του, να υπερασπιστεί τη διεθνή δικαιοσύνη και αμεροληψία», και επίσης να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια».

«Ναι» από τις ΗΠΑ για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, την Παρασκευή (31/05) επιβεβαίωσε και επίσημα πλέον πως η Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χρήση των αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για χτυπήματα εντός του ρωσικού εδάφους.

Στην παρούσα φάση, η «άδεια» από τις ΗΠΑ για επιθέσεις στη ρωσική επικράτεια αφορά, όπως διευκρινίστηκε, μόνο στις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Χάρκοβο, όπου το τελευταίο διάστημα η Ρωσία έχει εξαπολύσει μια νέα επίθεση σημειώνοντας εδαφικά κέρδη στο πεδίο της μάχης.

Η Ουκρανία μπορεί στο εξής να χρησιμοποιήσει όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτές ρουκετών, για να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Χάρκοβο, αλλά και εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται κοντά στα σύνορα από την πλευρά της Ρωσίας ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες προς το ουκρανικό έδαφος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στην Πράγα, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε το αίτημα του Κιέβου. Είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά στη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Προανήγγειλε, δε, ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία.

Ρωσία: «Η απάντηση θα είναι ασύμμετρη»

Αντιδρώντας στην απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να δώσει «πράσινο φως» για χτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους, η Μόσχα διεμήνυσε πως «η απάντηση θα είναι ασύμμετρη», δείχνοντας την πρόθεσή της να προχωρήσει σε άμεση κλιμάκωση.

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υπογράμμισε, προς όποιον έχει αμφιβολίες, ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας.

Τόνισε, δε, ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο, ειδικά μετά την απόφαση του Τζο Μπάιντεν. Όπως είπε, «η σύγκρουση εξελίσσεται με το χειρότερο δυνατό σενάριο και κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Πηγή: eidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα