Διεθνή

Κίνα: Θερμοκρασίες ρεκόρ 52,2 βαθμών Κελσίου

Ακραίες θερμοκρασίες και σε Ισπανία, Ιταλία και πρόβλεψη για νέο κύμα καύσωνα

Parallaxi
κίνα-θερμοκρασίες-ρεκόρ-522-βαθμών-κελσ-1031790
Parallaxi

Απομακρυσμένη πόλη στην άνυδρη βορειοδυτική Κίνα κατέγραψε χθες, Κυριακή, θερμοκρασίες άνω των 52 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης, σε ρεκόρ για τη χώρα, η οποία μόλις πριν από έξι μήνες έδινε μάχη με θερμοκρασίες -50 βαθμών Κελσίου.

Ο υδράργυρος στην πόλη Σανμπάο στην Τουρπάν της Σιντζιάνγκ ανέβηκε στους έως και 52,2 βαθμούς Κελσίου χθες, αναφέρει σήμερα η κρατική Xinjiang Daily, με το ρεκόρ ζέστης να αναμένεται να επιμείνει για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες.

Η θερμοκρασία αυτή που καταγράφηκε χθες καταρρίπτει προηγούμενο ρεκόρ 50,3 βαθμών Κελσίου, το οποίο είχε καταγραφεί το 2015 κοντά στην Αϊντίνγκ σε μεγάλη λεκάνη με αμμόλοφους και λίμνες χωρίς νερό που βρίσκεται περισσότερα από 150 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

Από τον Απρίλιο, χώρες στην Ασία έχουν πληγεί από αρκετά κύματα ρεκόρ ζέστης, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά τους να προσαρμοστούν στο ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα. Σύμφωνα με ειδικούς για το κλίμα, απομακρύνεται η επίτευξη του στόχου για τη διατήρηση μακροπρόθεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη εντός του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Παρατεταμένες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών στην Κίνα έχουν προκαλέσει πιέσεις στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και στις καλλιέργειες και εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή επανάληψη της ξηρασίας του περασμένου έτους, που ήταν η πιο σοβαρή των τελευταίων 60 ετών.

Η Κίνα δεν αντιμετωπίζει για πρώτη φορά μεγάλες διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες με την αλλαγή των εποχών, αλλά αυτές γίνονται μεγαλύτερες.

Στις 22 Ιανουαρίου οι θερμοκρασίες στην Μόχε, πόλη στην βορειοανατολική επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ, έπεσαν στους -53 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών στην Κίνα των -52,3 βαθμών Κελσίου που είχε καταγραφεί το 1969.

Έκτοτε, οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σε μια δεκαετία έπληξαν την κεντρική Κίνα, καταστρέφοντας χωράφια με σιτάρι σε περιοχή που είναι γνωστή ως σιτοβολώνας της χώρας.

Αυτήν την εβδομάδα οι ΗΠΑ και η Κίνα προσπαθούν να αναθερμάνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος για το Κλίμα των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκεται στο Πεκίνο για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σιέ Τζενχουά.

Ακραίες θερμοκρασίες σε Ισπανία και Ιταλία και πρόβλεψη για νέο κύμα καύσωνα

Πυρκαγιές και ακραίες θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας και έως και 48 °C στη Σικελία και τη Σαρδηνία.

Οι φωτιές μαίνονται στα δάση της Λα Πάλμα, στα Κανάρια Νησιά. 5.000 εκτάρια κάηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο και περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν. Και δεν διαφαίνεται εκεχειρία, με την πρόβλεψη για δυνητικά ιστορικές υψηλές θερμοκρασίες στην Ισπανία.

Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος προειδοποιούν για πιθανό νέο κύμα καύσωνα σε μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης αυτή την εβδομάδα.

“Μέχρι τον Ιούλιο, την επόμενη εβδομάδα, βλέπουμε ένα άλλο κύμα καύσωνα να έρχεται στη νότια Ευρώπη με ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες. Και αυτό είναι πραγματικά αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή, στο κύμα καύσωνα. Αυξάνουμε την πιθανότητα των κυμάτων καύσωνα, διαδοχικά και είναι όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπίστε αυτή τη συχνή διαδοχή καύσωνα », εξηγεί ο Clement Albergel, Επιστήμονας Κλιματικών Εφαρμογών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Στη Ρώμη, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, τουρίστες και κάτοικοι αναζητούν τρόπους να παραμείνουν δροσεροί. Δεκαπέντε πόλεις της Ιταλίας, οι περισσότερες από αυτές στο κέντρο και το νότο της χώρας, υπόκεινται σε προειδοποιήσεις για τη ζέστη υποδεικνύοντας υψηλό επίπεδο κινδύνου για τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς, τα βρέφη και άλλα ευάλωτα άτομα.

“Από τότε που φτάσαμε, έχει πολύ ζέστη εδώ. Δυσκολευόμαστε να το συνηθίσουμε, ειδικά από τη στιγμή που μόλις φτάσαμε, και συνειδητοποιήσαμε ότι έχει πιο ζέστη εδώ παρά στην Αφρική, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό , για παράδειγμα. Η ζέστη διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ και μερικές φορές μας είναι ακόμη δύσκολο να κοιμηθούμε», λέει ο François Mbemba, ένας ιερέας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Η θερμοκρασία αναμένεται να αγγίξει τους 42-43 βαθμούς την Τρίτη στη Ρώμη. Και στη Σικελία και τη Σαρδηνία θα μπορούσαν να φτάσουν τους 48 °C. Οι αρχές συμβουλεύουν να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους και να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ / ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα