Διεθνή

Κίνδυνος για τους αυτοεξόριστους Αφγανούς δημοσιογράφους στο Πακιστάν: Η αστυνομική βία και οι Ταλιμπάν

Οι προειδοποιήσεις από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) - Σοκάρουν οι περιγραφές Αφγανών δημοσιογράφων με τις εμπειρίες τους

Parallaxi
κίνδυνος-για-τους-αυτοεξόριστους-αφγ-816352
Parallaxi

Η μείωση της διάρκειας της βίζας και οι εντατικοποιημένες αστυνομικές επιδρομές έχουν επιδεινώσει τις ανησυχητικές συνθήκες των Αφγανών δημοσιογράφων που βρίσκονται εξόριστοι στο Πακιστάν.

Οι επαγγελματίες του Τύπου υπόκεινται όλο και περισσότερο σε παρενοχλήσεις, αυθαίρετες συλλήψεις και απειλές απέλασης και για αυτούς ακριβώς τους λόγους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καλούν τις πακιστανικές αρχές να εγγυηθούν την προστασία τους.

«Αναγκασμένοι να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν για να σώσουν τη ζωή τους, οι Αφγανοί δημοσιογράφοι που έχουν καταφύγει στο Πακιστάν ζουν σε ακραία ανησυχία, υπό την επαναλαμβανόμενη απειλή αυθαίρετης σύλληψης, αστυνομικής παρενόχλησης και απέλασης στο Αφγανιστάν. Το RSF καλεί την πακιστανική κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα για να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και τη δυνατότητά τους να παραμείνουν στη χώρα, σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης. Πρέπει να επιτραπεί στους δημοσιογράφους αυτούς να παρατείνουν τη διάρκεια της βίζας τους, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επανεγκατάστασής τους σε τρίτη χώρα», λέει χαρακτηριστικά η Célia Mercier, Επικεφαλής του Γραφείου Νότιας Ασίας της RSF.

Το Πακιστάν γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη χώρα για τους πάνω από εκατό Αφγανούς δημοσιογράφους που ζουν προσωρινά εκεί αφού διέφυγαν από τους Ταλιμπάν στην πατρίδα τους. Η επικαιροποιημένη διαδικασία έκδοσης βίζας είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα: η διάρκεια της πακιστανικής βίζας έχει μειωθεί σε ένα μήνα (το κόστος είναι περίπου 100 δολάρια ανά άτομο) και η ανανέωση της βίζας συνεπάγεται παράλογα πολύπλοκα διοικητικά εμπόδια. Ως αποτέλεσμα, οι εν λόγω επαγγελματίες αντιμετωπίζουν πλέον υψηλότερο κίνδυνο σύλληψης, κράτησης και αστυνομικής παρενόχλησης.

Από τις αρχές Ιανουαρίου, αρκετοί δημοσιογράφοι κρατούνται προσωρινά σε κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ. Ένας δημοσιογράφος, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, στάλθηκε πίσω στο Αφγανιστάν.

Οι συλλήψεις αυτές αποτελούν μέρος ενός κύματος αστυνομικών επιδρομών με στόχο Αφγανούς πρόσφυγες στο Ισλαμαμπάντ και γύρω από αυτό, ως συνέπεια της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ του καθεστώτος των Ταλιμπάν στην Καμπούλ και της πακιστανικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών δικαιολόγησε την καταστολή κατηγορώντας τους Αφγανούς υπηκόους ότι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης – κατηγορία που πολλοί παρατηρητές θεωρούν εντελώς αβάσιμη.

Ανησυχητικές αναφορές

Οι αναφορές που δόθηκαν στην RSF από εξόριστους Αφγανούς δημοσιογράφους – οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους – καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Η αστυνομία ερευνά τα σπίτια για να βεβαιωθεί ότι δεν κρύβεται κανένας Αφγανός χωρίς έγκυρη βίζα. Αν βρουν κάποιον, τον υποβάλλουν σε βιομετρικό έλεγχο και τον απελαύνουν αμέσως. Στο παρελθόν, αν κάποιος έκανε αίτηση για παράταση της βίζας, δεν τον ενοχλούσαν, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον», λέει ένας δημοσιογράφος πρόσφυγας στο Ισλαμαμπάντ.

Άλλοι Αφγανοί δημοσιογράφοι ανέφεραν παρόμοιες εμπειρίες, παρόλο που βρίσκονταν στη διαδικασία ανανέωσης της βίζας τους.

«Τον Ιανουάριο, η σύζυγός μου συνελήφθη. Η βίζα της είχε λήξει, αλλά βρισκόταν στη διαδικασία ανανέωσής της. Η αστυνομία μας μετέφερε με τη βία σε ένα στρατόπεδο απέλασης, όπου περάσαμε τη νύχτα, ανησυχώντας για την τύχη των παιδιών μας που έμειναν μόνα τους στο σπίτι. Μας άφησαν ελεύθερους αφού παρακαλέσαμε τον αρχηγό της αστυνομίας, αλλά έπρεπε να υπογράψουμε μια υπόσχεση ότι θα επιστρέφαμε στο κέντρο, αν η βίζα δεν λαμβανόταν μέσα σε μια εβδομάδα. Όμως το γραφείο θεωρήσεων μας επέβαλε πρόστιμο 400 δολαρίων, το οποίο δεν είμαι σε θέση να πληρώσω. Είμαστε τρομοκρατημένοι», δήλωσε ένας δημοσιογράφος.

Ακόμη ένας άλλος δημοσιογράφος αφηγήθηκε: «Στις αρχές Ιανουαρίου, η αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι μου και συνέλαβε εμένα, τον σύζυγό μου και τα παιδιά μου. Μας μετέφεραν στο κέντρο κράτησης Haji Camp στο Ισλαμαμπάντ, παρόλο που είχαμε υποβάλει αίτηση για παράταση της βίζας ένα μήνα νωρίτερα. Μετά από αρκετές ώρες κράτησης, αφέθηκα ελεύθερη λόγω της μικρής ηλικίας των παιδιών μου. Παρά τις εκκλήσεις μου, ο σύζυγός μου απελάθηκε στο Αφγανιστάν, όπου αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο».

Η RSF έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστήριξης για τους επαγγελματίες του Τύπου, καλώντας όλα τα αρμόδια μέρη να παράσχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους δημοσιογράφους και την ευκαιρία να εγκατασταθούν στο Πακιστάν ή να τους δοθεί η δυνατότητα και η υποστήριξη που απαιτείται, για να φύγουν για μια μόνιμη χώρα υποδοχής.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα