Διεθνή

Κωνσταντινούπολη: Φόβος για ξηρασία – Οι εκτιμήσεις μιλάνε για νερό μόλις για 57 μέρες ακόμα

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δεν αναμένονται βροχοπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες δέκα ημέρες

Parallaxi
κωνσταντινούπολη-φόβος-για-ξηρασία-1073009
Parallaxi

Με τον φόβο για την ξηρασία να αυξάνεται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η στάθμη του νερού στα φράγματα συνεχίζει να μειώνεται λόγω των παρατεταμένων καύσωνων και του ζεστού καιρού, η Διοίκηση Υδάτων και Αποχέτευσης της Κωνσταντινούπολης (İSKİ) ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (23/10), την εγκατάσταση συσκευών εξοικονόμησης νερού σε σπίτια με υψηλή κατανάλωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη Habertürk, αφού η αναμενόμενη βροχή του Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη ήταν περιορισμένη και ανεπαρκής, η İSKİ ανακοίνωσε το μέσο ποσοστό πληρότητας των φραγμάτων που παρέχουν νερό στην πόλη. Έτσι, το ποσοστό πληρότητας των φραγμάτων μειώθηκε στο 20,6%. Οι Αρχές επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τους πολίτες να είναι συνετοί ως προς τη χρήση του νερού.

Εκτίμηση πως το νερό επαρκεί για άλλες 57 ημέρες

Το επίπεδο των αποθεμάτων νερού στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν την πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, μειώθηκε στο 20% και ο όγκος αυτός θα είναι αρκετός για άλλες 57 ημέρες αν δεν υπάρξουν βροχοπτώσεις, σύμφωνα με υπολογισμούς του ρωσικού δικτύου RIA Novosti. Άλλωστε, από τον Απρίλιο, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες μειώνονται σταθερά από το επίπεδο του 48,5%.

Η πόλη, με πληθυσμό άνω των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, καταναλώνει περίπου 3,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού καθημερινά, όπως αναφέρουν οι τουρκικές Αρχές. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δεν αναμένονται βροχοπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες δέκα ημέρες, η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Τον Οκτώβριο, οι βροχοπτώσεις έπληξαν ορισμένες περιοχές της Κωνσταντινούπολης, αλλά δεν μπόρεσαν να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση με την παροχή νερού.

Ακόμα, σύμφωνα με το Γενικό Τμήμα Μετεωρολογίας, η μέση θερμοκρασία του Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη ήταν 13,6 βαθμοί και υπήρχαν σχεδόν 10 βροχερές ημέρες. Μάλιστα, ο Αύγουστος ήταν ο ξηρότερος στην Τουρκία τα τελευταία 33 χρόνια, όπως είχε αναφέρει προηγουμένως το Γενικό Τμήμα Μετεωρολογίας. Ένα σημαντικό μέρος της Τουρκίας, με εξαίρεση ορισμένες περιοχές στα ανατολικά και δυτικά της χώρας, περιλαμβάνεται από τους μετεωρολόγους στη ζώνη έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας.

Πάντως, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι Αρχές της Κωνσταντινούπολης ανέστειλαν την παροχή νερού για την άρδευση κήπων και ιδιωτικών πάρκων στην πόλη εν μέσω της συνεχιζόμενης ξηρασίας.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Aydin της Κωνσταντινούπολης, Γκιουβέν Εζντεμίρ, δήλωσε προηγουμένως στο RIA Novosti ότι, αυτή τη στιγμή, οι κυβερνητικές υπηρεσίες εξετάζουν όλες τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την τροφοδοσία της Κωνσταντινούπολης με νερό, αλλά και οι πολίτες οφείλουν να εξοικονομούν νερό εν μέσω παρατεταμένης ξηρασίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα