Top

Κορονοϊός: H Δανία σταματά οριστικά το Astrazeneca – Στο ”κόκκινο” η Ινδία

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-h-δανία-σταματά-οριστικά-το-astraz-743226
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η Δανία θα σταματήσει να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 έπειτα από την πιθανότητα να συνδέεται με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων του αίματος, αναφέρουν σήμερα πολλά μέσα ενημέρωσης στη χώρα επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Η απόφαση αυτή, η οποία αφαιρεί το συγκεκριμένο εμβόλιο από το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, θα καθυστερήσει κατά μερικές εβδομάδες την διαδικασία στην χώρα, μετέδωσε το δίκτυο TV 2.

Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας θα παραχωρήσουν στις 15:00 ώρα Ελλάδος συνέντευξη Τύπου όπου αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για διακοπή του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπίστωσε μια πιθανή σχέση του εμβολίου με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, αλλά σημείωσε ότι ο κίνδυνος να καταλήξει κάποιος από COVID-19 είναι “πολύ μεγαλύτερος” από την πιθανότητα να πεθάνει εξαιτίας κάποιας σπάνιας παρενέργειας.

Η Δανία, η πρώτη χώρα που αρχικά ανέστειλε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τον Μάρτιο λόγω της ανησυχίας για την ασφάλειά του, ανέστειλε επίσης τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή της περαιτέρω έρευνας για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα.

Η Δανία θα χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες που συνδέονται με τις μετακινήσεις στο εξωτερικό, αποσκοπώντας στην κυκλοφορία Ευρωπαίων ταξιδιωτών χωρίς καραντίνα από τα τέλη Ιουνίου.

Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε σχεδόν από την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, βράδυ, προβλέπει τέσσερα στάδια από τις 21 Απριλίου έως τα τέλη Ιουνίου, με σταδιακή άρση της υποχρεωτικής καραντίνας ανάλογα με τον προορισμό. Το αρνητικό τεστ παραμένει ωστόσο προαπαιτούμενο για την είσοδο στη χώρα.

Εξαρτάται εν μέρει από την πρόοδο της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει επιβραδυνθεί τώρα λόγω της αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca, και από την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού υγειονομικού ‘διαβατηρίου’, η οποία προβλέπεται γύρω στις 26 Ιουνίου.

“Η εισαγωγή διαβατηρίων κορονοϊού στην ΕΕ θα επιτρέψει να οργανωθούν θερινές διακοπές στην Ευρώπη και να δεχθούμε καλοκαιρινούς τουρίστες στη Δανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να παρουσιάσουν έγγραφα που πιστοποιούν είτε ότι έχουν αρνητικό τεστ, είτε ότι έχουν εμβολιαστεί, είτε ότι έχουν ήδη ασθενήσει”, διευκρινίζεται στη συμφωνία.

Έπειτα από ένα ‘ημι-απαγορευτικό” (lockdown) από τα Χριστούγεννα έως τις αρχές Μαρτίου, η Δανία, όπου πλέον ο ιός δεν κυκλοφορεί πολύ, ανοίγει και πάλι σταδιακά χάρη στην ανάπτυξη ενός εθνικού “κορόναπας” (πάσου κορονοϊού).

Διαθέσιμο μέσω μιας εφαρμογής η οποία διατίθεται επίσης και σε έντυπη μορφή, επιτρέπει προς το παρόν τη μετάβαση σε ορισμένα μικρά καταστήματα –κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής ή ακόμη σχολές οδηγών– αποδεικνύοντας ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχει ήδη κολλήσει COVID-19 με ένα θετικό τεστ δύο έως δώδεκα εβδομάδων, είτε έχει αρνητικό τεστ 72 ωρών.

Σύντομα οι Δανοί αναμένεται να μπορέσουν να ξαναβρεθούν σε υπαίθριους χώρους καφέ και εστιατορίων, κινηματογράφους και μουσεία, ενώ τα ταξίδια στο εξωτερικό θα ξαναγίνουν εφικτά.

Από τις 21 Απριλίου, οι Δανοί που διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία σε μια άλλη σκανδιναβική χώρα θα μπορούν να πάνε εκεί χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Ο κανόνας αυτός θα εφαρμοστεί εν μέρει στις χώρες της ζώνης Σένγκεν όπου η επιδημία είναι υπό έλεγχο (20 έως 30 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους), επιτρέποντας κατ΄αρχάς στους εμβολιασμένους των χωρών αυτών, και στη συνέχεια στο σύνολο του πληθυσμού τους, να πάνε στη Δανία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κανόνας αυτός θα ισχύσει από την 1η Μαΐου.

Θα εξακολουθήσει να ισχύει η σύσταση να αποφεύγονται τα ταξίδια στις λεγόμενες “κόκκινες” ζώνες και η υποχρέωση για καραντίνα όσων ταξιδεύουν σε αυτές.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 184.372 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός χωρίς προηγούμενο στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας και για άλλη μια μέρα ο υψηλότερος στον πλανήτη.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό έχει φθάσει τα 13,9 εκατομμύρια· πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Το ίδιο διάστημα 1.027 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 172.085 νεκρούς μέχρι εδώ.

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, θα παραμείνει υπό αυστηρό λοκντάουν μέχρι τις 30 Απριλίου, καθώς αυξάνεται ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων από covid-19 παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της πρωτεύουσας.

“Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή, διαφορετικά το νοσοκομειακό σύστημα δεν θα αντεπεξέλθει σε τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών, διαφορετικά θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι θάνατοι”, είπε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, το Κίεβο έχει ήδη περιορίσει τα δρομολόγια των δημόσιων μέσων μεταφοράς, έχει κλείσει τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, τα θέατρα και τα εμπορικά κέντρα και έχει απαγορεύσει την διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων παρουσία θεατών. Τα καφέ και τα εστιατόρια επιτρέπεται να δίνουν μόνο φαγητό για το σπίτι, ενώ έχει γίνει σύσταση για τηλεργασία προς όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, το Κίεβο εξακολουθεί να προηγείται άλλων περιοχών, με σχεδόν 1.500 νέα κρούσματα κοροναϊού και πάνω από 40 θανάτους από covid-19 να καταγράφονται καθημερινά.

“Η επιδημιολογική κατάσταση δεν βελτιώνεται σημαντικά και αυτός είναι ο λόγος που η πόλη θα διατηρήσει τους ήδη ισχύοντες περιορισμούς”, είπε ο δήμαρχος.

Η Ουκρανία έχει καταγράψει σχεδόν 1,9 εκατομμύρια μολύνσεις και 38.225 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Φλορίν Τσίτου δήλωσε σήμερα ότι απέπεμψε τον υπουργό Υγείας της χώρας Βλαντ Βοϊτσουλέσκου έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, πιθανόν θέτοντας σε κίνδυνο την κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νταν Μπάρνα ορίστηκε μεταβατικός υπουργός Υγείας, ανέφερε ο Τσίτου σε ανακοίνωσή του.

ΕΡΕΥΝΑ: Η έλλειψη σωματικής άσκησης συνδέεται με κίνδυνο βαριάς Covid-19 και θανάτου

Η Πολωνία θα ανοίξει και πάλι τα νηπιαγωγεία και θα επιτρέψει τη λειτουργία των υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 19 Απριλίου, αλλά άλλοι ισχύοντες περιορισμοί θα παραταθούν κατά μια εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, την ώρα που η χώρα ανέφερε 803 νέους θανάτους από Covid-19, τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών από την αρχή της πανδημίας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ‘Ανταμ Νιτζιέλσκι, τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Μαϊου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της κυβερνητικής Υπηρεσίας για τα Στρατηγικά Αποθέματα Μίχαλ Κουτσμιερόφκσι, ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων, που βρίσκεται αντιμέτωπη με το τρίτο κύμα της πανδημίας, θα παραλάβει σήμερα την πρώτη παρτίδα των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson.

Χθες οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές υγείας πρότειναν την αναστολή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου τουλάχιστον για μερικές ημέρες μετά την εμφάνιση έξι περιστατικών θρομβώσεων στις ΗΠΑ, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες είχαν εμβολιαστεί έξι με 13 ημέρες νωρίτερα.

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία έκτοτε αποφάσισε να καθυστερήσει τις προγραμματισμένες παραδόσεις των εμβολίων της στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει τις αποφάσεις και τις συστάσεις της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ, ερωτηθέν σχετικά με την απόφασή του για τη χορήγηση του εμβολίου.

“Σύμφωνα με το σχέδιο, περίπου 120.000 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson έφτασαν στην Πολωνία”, είπε ο Κουτσμιερόφσκι στους δημοσιογράφους.

Δεδομένου ότι το εμβόλιο είναι μονοδοσικό, σχεδιάζεται να χρησιμοποιείται από κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό όσων δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα, ανάμεσά τους και εκείνοι που είναι καθηλωμένοι σε κρεβάτι.

H Ρωσία ανέφερε σήμερα 8.326 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 1.837 στη Μόσχα, με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σε 4.666.209.

Η αρχή διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 399 άνθρωποι κατέληξαν από covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 104.000.

Η Χένα Ραμτσαντανί βγήκε χθες, Τρίτη, το πρωί από το εμβολιαστικό κέντρο της Ουάσινγκτον ενθουσιασμένη που μια ημέρα νωρίτερα είχε αποφασίσει τελικά να εμβολιαστεί κατά της Covid-19 με το σκεύασμα της Pfizer αντί με της Johnson & Johnson, που ήταν η αρχική της επιλογή.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές υγείας είχαν προτείνει την αναστολή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου Johnson & Johnson τουλάχιστον για μερικές ημέρες μετά την εμφάνιση έξι περιστατικών θρομβώσεων, εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο, σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες είχαν εμβολιαστεί έξι με 13 ημέρες νωρίτερα.

“Αρχικά ήθελα εκείνο (της Johnson & Johnson) γιατί ήταν ‘μιά κι έξω΄και φοβάμαι υπερβολικά τις ενέσεις. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα το έκανα τώρα”, λέει η 26χρονη.

Λίγο πιο κάτω, ένας 69χρονος υπάλληλος μεταφορικής εταιρείας, ο Κένεθ Ρόμπινσον, καθοδηγούσε κάποιους πολίτες στο συνεδριακό κέντρο για τα ραντεβού του εμβολιασμού τους.

Ο ίδιος εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της J&J τον περασμένο μήνα και δεν έδειξε ανησυχία όταν πληροφορήθηκε ότι ανεστάλη η χορήγησή του εξαιτίας των φόβων για την ασφάλεια του εμβολίου. Νιώθει περίφημα και αισθάνεται ευγνώμων για την ανοσία που απέκτησε.

“Τώρα είναι πολύ αργά!”, λέει χαμογελαστά.

Έπειτα από την ξαφνική απόφαση των υγειονομικών αρχών, που ανάγκασε κάποια εμβολιαστικά κέντρα στις ΗΠΑ να ακυρώσουν τα ραντεβού των πολιτών ή να επιλέξουν την χορήγηση άλλων εμβολίων κατά της COVID-19, οι αντιδράσεις των Αμερικανών ποικίλλουν: από απογοήτευση, επειδή χάνουν την πρόσβαση στην επιλογή ενός μονοδοσικού εμβολίου, μέχρι φόβο ότι μπορεί να εμφανίσουν την σπάνια θρόμβωση.

“Ειλικρινά, ακόμη και σήμερα θα το έκανα”, λέει ο 40χρονος Κόουλ Πάρσονς, ένα στέλεχος ξενοδοχειακής επιχείρησης ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να εμβολιαστεί με της Johnson & Johnson χθες στην Νέα Ορλεάνη, προτού το εμβολιαστικό κέντρο αιφνιδιαστικά ξεκινήσει να χορηγεί, αντί το μονοδοσικό εμβόλιο, εκείνα της Moderna και της Pfizer.

Μόλις έξι άνθρωποι από τους περίπου επτά εκατομμύρια Αμερικανούς που εμβολιάστηκαν με της J&J εμφάνισαν τους σπάνιους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο.

“Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μου επιτεθεί ένας αλιγάτορας μέσα στον βάλτο ή να με χτυπήσει κεραυνός από το να εμφανίσω παρενέργεια από το εμβόλιο”, λέει ο Πάρσονς.

Σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), οι πιθανότητες να κεραυνοβοληθεί κάποιος μέσα σε ένα χρόνο είναι περίπου μια στις 500.000.

Ειδικοί των εμβολίων λένε ότι, ακόμη και αν οι θρομβώσεις συνδέονται με το εμβόλιο της J&J, ο κίνδυνος είναι υπερβολικά μικρός όταν σταθμίζεται απέναντι στην προστασία από τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις από την COVID-19.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ανακοίνωσε ότι η αναστολή της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου θα του δώσει τον χρόνο να ενημερώσει τους γιατρούς σχετικά με τον τρόπο εντοπισμού και αντιμετώπισης της κατάστασης με τις θρομβώσεις.

Ο 39χρονος Τάκα Κατακαγιάμα, ένας συντονιστής παραγωγής, επρόκειτο να εμβολιαστεί χθες με της J&J στο Javits Center της Νέας Υόρκης, αλλά κατέληξε να εμβολιαστεί με της Pfizer.

Ο Κατακαγιάμα ήθελε να εμβολιαστεί με της J&J αντί με ένα εμβόλιο δύο δόσεων επειδή, όπως λέει, “Ήθελα να ξεμπερδεύω”.

Αντίθετα, ανησυχεί για την σύζυγό του, η οποία λίγες ημέρες νωρίτερα είχε εμβολιαστεί με της J&J.

“Ελπίζω μόνο να μην της συμβεί κάτι κακό”, λέει.

Σύμφωνα με τα CDC, η απόφαση για την αναστολή της χορήγησης του J&J έγινε “από υπερβάλλουσα προσοχή”.

Η 34χρονη Λίντσεϊ Γουέλερ, ηθοποιός και μοντέλο, περιγράφει ότι χόρευε περιμένοντας την σειρά της για να εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα στο Χάγκερσταουν του Μέριλαντ διασκεδάζοντας έτσι τους υπαλλήλους του εμβολιαστικού κέντρου.

Η χθεσινή είδηση δεν μείωσε μάλιστα τον ενθουσιασμό της.

“Στην πραγματικότητα νιώθω καλά με αυτό. Ελπίζω να μην αποτρέψει τους ανθρώπους από τον εμβολιασμό”, λέει.

Η Ιρλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα μεταξύ της χορήγησης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του σκευάσματος της Pfizer κατά του COVID-19 σε πάνω από τέσσερις εβδομάδες ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί κανονικά το εμβολιαστικό της πρόγραμμα όσο θα υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση άλλων εμβολίων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας.

«Αναζητούμε τρόπους για να διατηρήσουμε τον ρυθμό του εμβολιαστικού προγράμματος με δεδομένες τις πληροφορίες που έχουμε ως προς τους περιορισμούς στη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johnson» είπε στους δημοσιογράφους ο Στίβεν Ντόνελι.

«Ασφαλώς η παράταση του χρονικού διαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων (για το εμβόλιο της Pfizer) πέραν των τεσσάρων εβδομάδων είναι κάτι το οποίο εξετάζουμε» σχολίασε ο ίδιος.

Μία μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τη χρήση διαφορετικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε εμβολιασμούς των δύο δόσεων επεκτείνεται για να συμπεριλάβει δόσεις εμβολίων της Moderna και της Novavax, όπως ανακοίνωσαν χθες,Τετάρτη, οι ερευνητές.

Η δοκιμή, γνωστή ως “μελέτη Com-Cov” (Com-Cov study), ξεκίνησε για πρώτη φορά το Φεβρουάριο, προκειμένου να εξεταστεί αν η λήψη της πρώτης δόσης ενός τύπου εμβολίου κατά της COVID-19 και μιας δεύτερης δόσης ενός άλλου εμβολίου προκαλεί αντίδραση ανοσίας τόσο καλή, όσο και η ανοσολογική αντίδραση που προκαλείται από τη χρήση δύο δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Η ιδέα, σύμφωνα με τον Μάθιου Σνέιπ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ο οποίος διευθύνει τη δοκιμή, “είναι να διερευνηθεί αν τα πολλαπλά εμβόλια κατά της COVID-19 που είναι διαθέσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία”.

Η Βρετανία, αλλά και άλλες αρκετές χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν επί του παρόντος τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer κατά της COVID-19 στις εθνικές εμβολιαστικές εκστρατείες κατά της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Αλλά οι αναφορές για την πρόκληση πολύ σπάνιων θρόμβων στο αίμα έχουν προτρέψει μερικές κυβερνήσεις –συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γαλλίας και της Γερμανίας- να ανακοινώσουν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται σε ειδικές ηλικιακές ομάδες ή ότι άνθρωποι που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να κάνουν τη δεύτερη δόση με ένα διαφορετικό εμβόλιο.

Σε μία ενημέρωση για την επέκταση της μελέτης προκειμένου να συμπεριλάβει τα εμβόλια της Moderna και της Novavax κατά της COVID-19, o Σνέιπ, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στην Οξφόρδη με ειδικότητα στους εμβολιασμούς, δήλωσε ότι θα επιδιώξει να στρατολογήσει ενήλικες άνω των 50 ετών που έχουν λάβει την πρώτη και “κύρια” εμβολιαστική δόση πριν από 8 ως 12 εβδομάδες.

Οι εθελοντές αυτοί, που θα έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca ή της Pfizer θα λαμβάνουν τυχαία είτε το ίδιο εμβόλιο είτε το εμβόλιο της Moderna ή της Novavax για τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Τα έξι νέα σκέλη της δοκιμής θα περιλάβουν το καθένα 175 ανθρώπους, προσθέτοντας συνολικά άλλους 1.050 εθελοντές, σύμφωνα με τον Σνέιπ.

“Αν μπορούμε να δείξουμε ότι αυτά τα μικτά προγράμματα προκαλούν μία καλή αντίδραση ανοσίας, η οποία είναι τόσο καλή όσο η καθορισμένη διαδικασία (του εμβολιασμού με δύο δόσεις του ίδιου εμβολίου) και χωρίς μία σημαντική αύξηση των αντιδράσεων στο εμβόλιο, αυτό ενδέχεται να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να ολοκληρώσουν την απόκτηση ανοσίας κατά της COVID-19 πολύ πιο γρήγορα”, δήλωσε ο Σνέιπ.

“Αυτό θα δημιουργήσει επίσης μία ανθεκτικότητα του συστήματος στην περίπτωση που υπάρξει έλλειψη της διαθεσιμότητας κάποιου από τα εμβόλια”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα από την αρχική μικτή δοκιμή με τη χρήση μόνο των εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer αναμένονται μέσα στον Απρίλιο ή τον Μάιο, ενώ τα αποτελέσματα μιας δεύτερης φάσης θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο.

Επτακόσιες πενήντα χιλιάδες κρούσματα σε μια μέρα στον κόσμο

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε στη διάρκεια του προηγούμενου 24ώρου 1.335 νέα κρούσματα του κορονοϊού, πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που σημειώνεται σε μια ημέρα από τότε που ξέσπασε η πανδημία και στο τρίτο ρεκόρ νέων κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, καθώς η χώρα αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο ένα τρίτο κύμα της επιδημίας της COVID-19 στο έδαφός της.

Το προηγούμενο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Πηγή: ΑΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα