Top

Κορονοϊός: Η Ινδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
κορονοϊός-η-ινδία-σε-κατάσταση-έκτακτ-750302
Parallaxi

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα πάνω από 2.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 300.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς στον κόσμο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, με μόνο τις ΗΠΑ – όπου είχαν καταγραφεί 297.000 μολύνσεις τον Ιανουάριο – να έχει καταγράψει υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.023 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 182.553 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ταυτόχρονα, καταγράφηκε ρεκόρ εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 295.041 σε 24 ώρες και συνολικά 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ χθες Τρίτη ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη υγειονομική κρίση καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκατομμύρια.

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, ο κ. Μόντι αναγνώρισε πως η Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοίκων δίνει «για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη».

«Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες» προτού «έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας», είπε.

Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μαζικές συγκεντρώσεις κόσμου. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γάμους, σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Η Ινδία, με πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα και υπερπληθυσμό και το σύστημα υγείας της σε άσχημη κατάσταση, πλέον μετατρέπεται σε επίκεντρο της πανδημίας η οποία ως εδώ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Κατά τον Τύπο, η παραγωγή απαραίτητων φαρμάκων για τη αντιμετώπιση της COVID-19 έχει επιβραδυνθεί ως και ανασταλεί σε ορισμένα εργοστάσιο, όπως και η παραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση.

Συγγενείς σε απόγνωση είναι συχνά αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο. Η πλατφόρμα WhatsApp έχει πλημμυρίσει από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Νέο Δελχί, ο Αρβίντ Κεϊτζιβάλ, ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση χθες Τρίτη αφού η σύζυγός του διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ανέφερε μέσω Twitter χθες πως ορισμένα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δεν διαθέτουν πλέον παρά «μερικές ώρες» αποθεμάτων οξυγόνου, Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα αποθέματα αρκούν για 8 ως 24 ώρες στα δημόσια νοσοκομείο και μόλις για 4 ως 5 σε ορισμένα ιδιωτικά. Στο ιδιωτικό νοσοκομείο Apollo, στο Νέο Δελχί, το προσωπικό έκανε λόγο για «τρελή νύχτα»: το οξυγόνο εξαντλήθηκε προτού έρθουν προμήθειες – δύο δεξαμενοφόρα φορτηγά – τα μεσάνυχτα. Πλέον οι προμήθειες αρκούν για 12 ως 14 ώρες. Από το εάν θα υπάρξει οξυγόνο εξαρτάται η ζωή 200 ασθενών μόνο σε αυτό.

Σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με την COVID-19.

Οι ΗΠΑ προτρέπουν πλέον να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ινδία, ακόμη και από ανθρώπους που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ενώ η Βρετανία προσέθεσε τη χώρα στην «κόκκινη λίστα» της. Χονγκ Κονγκ και Νέα Ζηλανδία έχουν αναστείλει τις πτήσεις από την Ινδία.

Τουλάχιστον 22 ασθενείς πέθαναν σε δημόσιο νοσοκομείο στο δυτικό κρατίδιο Μαχαράστρα της Ινδίας όταν τελείωσε το οξυγόνο λόγω διαρροής στη δεξαμενή, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

“Η δεξαμενή οξυγόνου παρουσίασε διαρροή στη διάρκεια του ανεφοδιασμού της και αυτό προκάλεσε τον θάνατο 22 ασθενών”, δήλωσε ο Σουράζ Μανταχάρε, αξιωματούχος της Νασίκ στο κρατίδιο Μαχαράστρα, ενώ πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονταν ασθενείς με covid-19.

Στο μεταξύ οι Ινδοί στρέφονται στο Twitter αναζητώντας φιάλες οξυγόνου, κλίνες σε νοσοκομεία ή φάρμακα για τους συγγενείς τους που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν στην Ινδία περισσότερα από 295.000 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τη χώρα να σπάει το ένα τραγικό ρεκόρ μολύνσεων μετά το άλλο τις τελευταίες ημέρες. Τα νοσοκομεία διώχνουν ασθενείς, ενώ παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο.

Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από φάρμακα ή πληροφορίες μοιράζονται τους τηλεφωνικούς αριθμούς εθελοντών, πωλητών οξυγόνου ή φαρμάκων και λεπτομέρειες για το ποιο νοσοκομείο μπορεί να δεχθεί και άλλους ασθενείς χρησιμοποιώντας το hashtag #COVIDSOS.

Κάποιοι χρήστες έχουν προσφερθεί να μαγειρέψουν για τους ασθενείς με covid-19 που παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους ή να τους βοηθήσουν σε άλλες δουλειές, όπως για παράδειγμα να ταΐζουν τα κατοικίδιά τους.

“Το Twitter κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνητικές γραμμές βοήθειας”, έγραψε ένας χρήστης ο Καράμπιρ Σινγκ. “Είμαστε μόνοι μας”.

Αν και το Twitter δεν είναι τόσο διαδεδομένο στην Ινδία, όπως το Facebook και το WhatsApp, ωστόσο αποδεικνύεται ένα χρήσιμο εργαλείο στην κρίση του κορονοϊού, κυρίως χάρη στη λειτουργία re-tweet που αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των χρηστών που βλέπουν ένα μήνυμα.

Ένα έγγραφο Google που έχει καταρτίσει μια ομάδα εθελοντών στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια πληροφορίες για τις διαθέσιμες κλίνες των νοσοκομείων, τα αποθέματα σε οξυγόνο, γραμμές βοήθειας ασθενοφόρων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για διάφορα κρατίδια έχει διανεμηθεί ευρέως μέσω του Twitter.

Ο 25χρονος Ουμάνγκ Γκαλάγια έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο στον οποίο οι χρήστες μπορούν να επιλέγουν το όνομα μιας πόλης και αυτό που αναζητούν — οξυγόνο ή κάποιο αντιιικό φάρμακο. Ο ιστότοπος τους κατευθύνει σε αποτελέσματα στο Twitter και μέχρι στιγμής τον έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι.

Τη Δευτέρα η δημοσιογράφος Σουέτα Ντας απηύθυνε έκκληση μέσω του Twitter για να βρεθεί ένα κρεβάτι σε νοσοκομείο και ένας αναπνευστήρας για μια έγκυο στο Νέο Δελχί. Το μήνυμά της μεταδόθηκε γρήγορα και ένας αξιωματούχος της πόλης πρότεινε ένα νοσοκομείο.

Όμως λίγες ώρες αργότερα η Ντας ανήρτησε ένα άλλο μήνυμα.

“Η ασθενής πέθανε”.

Ο αριθμός των μολύνσεων από κορονοϊό στην Παπούα Νέα Γουινέα ξεπέρασε τις 10.000 σήμερα, αυξάνοντας την ανησυχία στη χώρα αυτή του Ειρηνικού καθώς οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το εύθραυστο σύστημα υγείας της θα καταρρεύσει.

Στην Παπούα Νέα Γουινέα καταγράφηκαν το 24ωρο ως το μεσημέρι της Τρίτης 245 νέα κρούσματα covid-19, παραμένοντας πάνω από το όριο των 200 ημερησίως και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα σε 10.197. Συνολικά 91 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη χώρα από covid-19.

Αν και μέχρι τώρα τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίζονταν στην πρωτεύουσα Πορτ Μόρεσμπι, η εθνική επιτροπή αντιμετώπισης της covid-19 ανακοίνωσε ότι καταγράφηκαν κρούσματα στις 17 από τις 21 επαρχίες της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι η ασθένεια έχει εξαπλωθεί.

Εκτός από την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων, η Παπούα Νέα Γουινέα είναι επίσης αντιμέτωπη με καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στις προμήθειες από το πρόγραμμα Covax.

Η χώρα με πληθυσμό περίπου 9 εκατομμυρίων ξεκίνησε κάποιους εμβολιασμούς κατά της covid-19 με μερικές δόσεις που έλαβε από την Αυστραλία.

“Η μάχη μας με το επιδεινούμενο ξέσπασμα της covid-19 είναι σε κρίσιμο σημείο και καλώ όλους τους πολίτες να συμμορφωθούν αυστηρά με τα μέτρα”, δήλωσε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ντέιβιντ Μάνινγκ.

Οι αρχές της Παπούας Νέας Γουινέας έχουν επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών και τους ζητούν να τηρούν με προσοχή τα μέτρα υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών, αλλά και να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η γειτονική Αυστραλία έχουν εξάλλου εκδώσει προειδοποιήσεις προς τις αρχές της χώρας καθώς υπάρχουν υποψίες ότι δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα.

“Υπάρχει ευρεία και συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα”, δήλωσε η Πάμελα Τόλιμαν ερευνήτρια στο PNG Institute of Medical Research.

Γαλλία : Σε mega εμβολιαστικό κέντρο μετατρέπεται η Disneyland

Η βορειοδυτική Συρία, όπου κυριαρχούν οι τζιχαντιστές και οι Σύροι αντάρτες, θα λάβει σήμερα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά της covid-19 της AstraZeneca στο πλαίσιο του προγράμματος Covax, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Περίπου 53.800 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή αυτή, στην Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, σύμφωνα με τον Μαχμούντ Ντάχερ, αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έδρα το Γκαζίαντεπ, μια τουρκική πόλη κοντά στη συριακή μεθόριο.

Σε μια Συρία κατακερματισμένη από τον πόλεμο αυτή είναι η πρώτη παρτίδα εμβολίων που λαμβάνει στο πλαίσιο του προγράμματος Covax, το οποίο έχει στόχο την ίση πρόσβαση στα εμβόλια κατά της covid-19.

“Μόλις φτάσουν τα εμβόλια, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη χορήγησή τους στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα μέσω των συνεργατών μας που έχουν αναλάβει την υλοποίηση” του προγράμματος, επεσήμανε ο Ντάχερ.

Προτεραιότητα θα έχει το υγειονομικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της covid-19. “Στη συνέχεια οι ενήλικες 60 ετών και άνω και μετά όσοι ενήλικες 18 με 59 ετών πάσχουν από χρόνια νοσήματα”, διευκρίνισε.

Σχεδόν στη μισή επαρχία Ιντλίμπ κυριαρχούν οι τζιχαντιστές της Χάγιατ Τάχριρ αλ Σαμ, πρώην συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα. Επίσης υπάρχουν μικροί θύλακες Σύρων ανταρτών που πρόσκεινται στην Άγκυρα κοντά στην τουρκική μεθόριο.

Οι περιοχές αυτές θα λάβουν αρχικά περίπου 224.000 δόσεις εμβολίων κατά της covid-19, είχε επισημάνει στα τέλη Μαρτίου ο ΠΟΥ.

“Στόχος μας είναι να εμβολιάσουμε το 20% του πληθυσμού έως το τέλος του 2021” σε όλη τη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ίμαντ Ζάχραν, εκπρόσωπος Τύπου των υγειονομικών αρχών της Ιντλίμπ, διευκρίνισε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού θα ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερα από 21.000 κρούσματα covid-19 και 641 θάνατοι.

Οι τοπικές αρχές είχαν περιλάβει τις περιοχές τους στο πρόγραμμα Covax. Το ίδιο έχει πράξει και η Δαμασκός η οποία αναμένεται να λάβει 921.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για περιοχές που ελέγχει και αυτές στη βορειοανατολική Συρία που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Η Δαμασκός ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου τους πρώτους εμβολιασμούς για περίπου 2.500 υγειονομικούς χάρη σε εμβόλια που εστάλησαν “από φιλική χώρα”.

Η Βρετανική Κολομβία αναμένει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της για το έτος 2021-22 θα φτάσει στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (7,69 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μετά το κλείσιμο του τελευταίου οικονομικού έτους με ένα προβλέψιμο έλλειμμα 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά, όπως έδειξαν έγγραφα του προϋπολογισμού που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Τρίτη.

Το εκτιμώμενο έλλειμμα για το έτος 2020-21 είναι μικρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση των 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει συνολικές δαπάνες 67,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά, κατά το τρέχον οικονομικό έτος, συμπεριλαμβανομένων και δαπανών 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά, για τα μέτρα οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19, ενώ προβλέπει πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 4,4%, όπως δείχνουν τα έγγραφα του προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν περίπου το διπλασιασμό των επιχορηγούμενων χώρων φύλαξης παιδιών, τη δωρεάν μεταφορά παιδιών κάτω των 12 ετών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ προβλέπονται και δαπάνες περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά για την υλοποίηση μέτρων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο προϋπολογισμός «χτίζει μία γέφυρα προς την ανάκαμψη και τις καλύτερες ημέρες που έρχονται» δήλωσε στην τοπική βουλή, η Σελίνα Ρόμπινσον υπουργός Οικονομικών της αναφερόμενης επαρχίας.

Σε μία ενημέρωση των δημοσιογράφων, η ίδια επεσήμανε ότι τα παραλλαγμένα στελέχη της COVID-19, θα μπορούσαν ακόμη να απειλήσουν την οικονομική ανάκαμψη της αναφερόμενης καναδικής επαρχίας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα