Διεθνή

Κορυφαίος ρεπόρτερ των New York Times κατηγορείται για φυλετικό ρατσισμό

Τι ακριβώς συνέβη;

Parallaxi
κορυφαίος-ρεπόρτερ-των-new-york-times-κατηγορείτ-588273
Parallaxi

Ο κορυφαίος ρεπόρτερ των New York Times, Donald McNeil Jr, κατηγορείται για ρατσιστικά σχόλια κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού το 2019, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Ο Donald McNeil Jr, 45χρονος βετεράνος της εφημερίδας και ο κύριος δημοσιογράφος της για την πανδημία κοροναϊού, κατηγορήθηκε από αρκετούς μαθητές για φυλετικό ρατσισμό, μετά από σχόλια του κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού που υποστηρίχθηκε από τους Times στο Περού. Ο δημοσιογράφος επίσης χρησιμοποίησε στερεοτυπικές φράσεις για τους μαύρους εφήβους, σύμφωνα με καταγγελίες που κατατέθηκαν στα έγγραφα, τα οποία δημοσιεύθηκαν από το Daily Beast.

Έξι μαθητές ή γονείς παραπονέθηκαν στην εφημερίδα μετά το ταξίδι, το οποίο ήταν μέρος του προγράμματος «φοιτητικά ταξίδια» της Times, για το οποίο η συμμετοχή κοστίζει συνήθως πάνω από 5.000$.

Την Πέμπτη οι Times επιβεβαίωσαν ότι ο McNeil είχε χρησιμοποιήσει «ρατσιστική γλώσσα» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σε δήλωση που έκανε στους δημοσιογράφους. «Το 2019, ο Donald McNeil Jr συμμετείχε σε Ταξίδια Φοιτητών ως ειδικός», ανέφερε η δήλωση. «Εν συνεχεία συνειδητοποιήσαμε τα παράπονα μερικών μαθητών στο ταξίδι σχετικά με ορισμένες δηλώσεις που έκανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του».

«Διενεργήσαμε μια διεξοδική έρευνα και «εγκαλέσαμε» τον Donald για δηλώσεις και γλώσσα που ήταν ακατάλληλη και ασυμβίβαστη με τις αξίες μας», συνεχίζει η δήλωση. «Διαπιστώσαμε ότι είχε χρησιμοποιήσει με λάθος τρόπο τον λόγο του, επαναλαμβάνοντας μια ρατσιστική συκοφαντία στο πλαίσιο μιας συνομιλίας σχετικά με τη ρατσιστική γλώσσα. Επιπλέον, ζητήσαμε συγνώμη από τους μαθητές που συμμετείχαν στο ταξίδι».

Η εφημερίδα δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο πειθαρχίας του McNeil.

Μετά την αναφορά της Daily Beast, ο συντάκτης των New York Times, Dean Baquet, έστειλε email στο προσωπικό της εφημερίδας του για να τους ενημερώσει ότι «εξοργίστηκε» από τις παρατηρήσεις και περίμενε να απολύσει τον δημοσιογράφο όταν άκουσε για πρώτη φορά τις καταγγελίες. Αλλά μετά την έρευνα, ο συντάκτης «κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σχόλιά του ήταν προσβλητικά και ότι έδειξε εξαιρετικά κακή κρίση, αλλά δεν μου φάνηκε ότι οι προθέσεις του ήταν μίσους ή κακόβουλες», όπως δήλωσε.

Στο email του αναφερόταν επίσης: «Πιστεύω ότι σε τέτοιες περιπτώσεις οι άνθρωποι πρέπει να λένε ότι έκαναν λάθος και έχουν άλλη μια ευκαιρία. Αυτός τιμωρήθηκε επίσημα. Δεν του δόθηκε μια ευκαιρία».

Πηγή: theguardian.com

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα