Διεθνή

Κρατικά χρέη βύθισαν στο σκοτάδι τον Λίβανο εν μέσω καύσωνα

Οργή για την προσωρινή παύση ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα που έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα

Parallaxi
κρατικά-χρέη-βύθισαν-στο-σκοτάδι-τον-λ-1045315
Parallaxi

Αντιμέτωπος με blackout βρέθηκε ολόκληρος ο Λίβανος λόγω κρατικών χρεών ύψους 83 εκατομμυρίων δολαρίων στην ιδιωτική εταιρεία Primesouth που εκμεταλλεύεται τους δύο μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Electricite du Liban ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS πως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο Deir Ammar και στο al-Zahrani αναγκάστηκαν να κλείσουν τις τουρμπίνες τους λόγω απλήρωτων οφειλών προς τον διαχειριστή τους.

«Το απόγευμα της Τετάρτης η κρατική εταιρεία κήρυξε black out σε ολόκληρο το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε η πηγή, επισημαίνοντας πως ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Walid Fayad λαμβάνει έκτακτα μέτρα προκειμένου να πληρώσει το χρέος της κυβέρνησης προς την Primesouth, τον ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης των δύο σταθμών παραγωγής ενέργειας.

Σύμφωνα με το TASS, η Primesouth αποφάσισε να κλείσει τις τουρμπίνες την Τετάρτη, αφού έλαβε μόνο 2 εκατομμύρια δολάρια από τα 83 εκατομμύρια δολάρια που της οφείλει το κράτος.

Μια αντίστοιχη κατάσταση είχε καταγραφεί και στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, μόνο που τότε οι αρχές του Λιβάνου κατάφεραν να διαθέσουν κεφάλαια και να εξοφλήσουν τα χρέη προκειμένου να αποτρέψουν την χώρα από το να βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι. Ωστόσο, οι διακοπές ρεύματος στον Λίβανο είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, καθώς διαρκούν ακόμα και 20 ώρες την ημέρα.

Οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φιλοξένησαν τις αντιδράσεις των πολιτών, εν μέσω του καύσωνα που έπληξε την περιοχή γενικότερα και τον Λίβανο, ιδιαίτερα των ασθενών που χρειάζονται ηλεκτρικές συσκευές. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο διεθνές αεροδρόμιο Rafic Hariri της Βηρυτού σταμάτησε επίσης το βράδυ της Τετάρτης και αυτή τη στιγμή λειτουργεί με δικές του γεννήτριες.

Αυτή η κρίση συνοδεύεται από υψηλό κύμα καύσωνα που πλήττει την περιοχή και τον Λίβανο, με τον οποίο η υγρασία στη Βηρυτό έφτασε το 92% και «Υπάρχει ισχυρός καύσωνας που θα πλήξει τον Λίβανο και τη Συρία από την πλευρά της θάλασσας, συνοδευόμενος από υψηλή υγρασία 92 τοις εκατό».

«Ο καιρός γίνεται ασφυκτικός στις ακτές και στα βουνά, αλλά στις εσωτερικές περιοχές της κοιλάδας Bekaa, η υψηλή θερμοκρασία παραμένει η ίδια, μεταξύ 38 και 42 βαθμών Κελσίου».

Άμεσος κίνδυνος για την υγεία

Σχολιάζοντας τη σοβαρότητα των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και τον περιορισμό των ωρών λειτουργίας της γεννήτριας, ο διευθυντής του Λιβανέζικου Νοσοκομείου Jeitawi, καρδιολόγος Naji Abi Rashid, δήλωσε:

«Εάν δεν υπάρχει ψύξη, πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν από καρδιακά προβλήματα».

«Ένα μεγάλο τμήμα ασθενών, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, ακόμη και παιδιά, και όσοι εξαρτώνται από τεχνητούς αναπνευστήρες, επηρεάζονται από αυτό».

«Δερματικό εξάνθημα και ερυθρότητα μπορεί να εμφανιστούν σε μερικούς, και είναι καλύτερο να παρέχεται ψύξη σε τέτοιες ομάδες».

Πηγή: ΕΡΤ / bankingnews.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα