Κυπριακή ΑΟΖ: Εκδίδεται διεθνές ένταλμα σύλληψης για το «Φατίχ»

Τι δήλωσαν Τουρκία και Βρετανία.

Parallaxi
κυπριακή-αοζ-εκδίδεται-διεθνές-ένταλ-369151
Parallaxi

Τον τερματισμό των ενεργειών του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Φατίχ» και των πλοίων που το συνοδεύουν ζητά το Ράδιο Κύπρος, μέσω του οποίου δίνονται οδηγίες προς ναυτιλομένους.

Μάλιστα, η κυπριακή κρατική συχνότητα απευθύνει προειδοποίηση για σύλληψη όλων όσοι εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες, μέσω ενός διεθνούς εντάλματος σύλληψης. 

Ακολουθεί το μήνυμα του Ράδιο Κύπρος προς τον «Πορθητή» και τα υποστηρικτικά πλοία, το οποίο εξασφάλισε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Διεξάγετε παράνομες επιχειρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενέργειες σας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και διαπράττετε σοβαρά ποινικά αδικήματα βάσει των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Όσα πρόσωπα και εταιρείες εργάζονται και/ή παρέχουν υπηρεσίες που υποστηρίζουν και υποκινούν τις παράνομες ενέργειες του “Φατίχ” παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφαλείας της ναυσιπλοΐας».   Ως εκ τούτου, συνεχίζει το μήνυμα, «θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες στη βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί εναντίον τους».

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που δέχεται σχετικά με τη συμπεριφορά στο ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και να υποχωρήσει και απαντά πως «θα προστατεύουμε τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».  

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σήμερα ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

«Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύησει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο ίδιος.

Ο Χουλουσί Ακάρ προσέθεσε για τα Κατεχόμενα «Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, ανησυχία εκφράζει η Βρετανία για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας να διεξάγει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σε σχέση με τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο ανέφερε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Τουρκίας. Επιθυμούμε να δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται».

Ερωτηθείς αν η Βρετανία συμφωνεί με τη δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, για το θέμα, ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας απάντησε: «Ναι, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί με τη θέση της Υπάτης Εκπροσώπου επί του θέματος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά: Το ΥΠΕΞ για την παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας στην ΑΟΖ 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα