Διεθνή

Κύπρος: Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης

"Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι", ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Parallaxi
κύπρος-νέος-πρόεδρος-της-δημοκρατίας-868458
Parallaxi

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να είναι ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο επιβεβαιώνουν τα exit poll που του έδωσαν σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, Αντρέα Μαυρογιάννη.

Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 72,44%.

Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 100% ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκέντρωσε 51,92% έναντι 48,08% του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι πανηγυρισμοί στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη ξεκίνησαν ήδη από την ανακοίνωση των exit poll, το αποτέλεσμα των οποίων έγινε αποδεκτό με χειροκροτήματα.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης δέχθηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα τόσο από τον Νίκο Αναστασιάδη όσο και από Ανδρέα Μαυρογιάννη και Αβέρωφ Νεοφύτου.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κ. Χριστοδουλίδη, ήδη επικοινώνησαν μαζί του ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να τον συγχαρούν για την νίκη του στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προέρχεται από το ΔΗΣΥ, αλλά κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη από το ΔΗΚΟ, τη ΔΗΠΑ και το ΚΣ – ΕΔΕΚ. Μάλιστα τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ), που οδεύει στην επόμενη ημέρα ηττημένος και διχασμένος.

Μαυρογιάννης: Παραμένω ενεργός πολίτης, για την επανένωση της πατρίδας

Ο κ. Μαυρογιάννης συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη τηλεφωνικά ενώ αργότερα προχώρησε και σε επίσημη δήλωση στην οποία ανακοίνωσε και την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική.

Μίλησε για «ταξίδι που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους, να μοιραστώ τις αγωνίες και τα προβλήματα τους», και εξέφρασε τη λύπη του «που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή».

Για την επόμενη ημέρα, είπε χαρακτηριστικά ότι θα τον βρει στο σπίτι του, προσθέτοντας «σε ότι με αφορά παραμένω ενεργός πολίτης για την επανένωση της πατρίδας μας».

Η δήλωση Μαυρογιάννη: «Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους μου, τους συνεργάτες και την οικογένειά μου. Το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες για μια μεγάλη αλλαγή. Να συγχαρώ τον Ν. Χριστοδουλίδη. Η Κύπρος πάντα θα μας ενώνει. Παραμένω ενεργός στον αγώνα. Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω στο πολιτικό σκηνικό. Θα παραμείνω ενεργός πολίτης. Η μέρα αύριο θα με βρει σπίτι μου», κατέληξε ο κ. Μαυρογιάννης.

πηγή – in.gr

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1973 στην Πάφο.

Είναι κάτοχος Πτυχίου Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο City της Νέας Υόρκης, Queens College, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Είναι κάτοχος Διδακτορικού από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το βιογραφικό του όπως το παραθέτει το Sigmalive:

Υπήρξε διπλωμάτης καριέρας από το 1999 μέχρι το 2018. Σε αυτό το διάστημα υπηρέτησε, ανάμεσα σε αλλά, ως Γενικός Πρόξενος στην Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας (2013-2018) και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018). Την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτηση του στις 11 Ιανουαρίου το 2022.

Διετέλεσε Ειδικός Επιστήμονας και Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου μεταξύ 2007 και 2010 στο γνωστικό αντικείμενο Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» (2009), “Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977–1988» (2013) και “Οι Γεωπολιτικές Πραγματικότητες στα Σχέδια Λύσης του Κυπριακού (1948-1978)” (2021).

Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά με την οποίαν έχουν τέσσερεις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

πηγή – news247

Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου της Κύπρου

Στις πρώτες του δηλώσεις, έπειτα από την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού και ότι «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα». Αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με ηγέτες κρατών και θεσμών, σημειώνοντας ότι πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα είναι στη Ελλάδα.

Εξήγγειλε επίσης συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής.

«Ο κυπριακός λαός μίλησε, αύριο είναι μια καινούργια μέρα και όσα προεκλογικά έχω αναφέρει, αυτή είναι και η υπόσχεσή μου προς τον κυπριακό λαό», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος του πολιτικού του γραφείου.

«Θα κάνω το παν όχι μόνο για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, αλλά μέσα από μια συνένωση δυνάμεων, και να ξέρετε τις επόμενες μέρες θα ζητήσω να δω όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής».

Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε πως θα μιλήσει μαζί τους και θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται σε μένα, αλλά θα δουλέψουμε μαζί για, επαναλαμβάνω, μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής για να μπορούμε ανταποκριθούμε σαφώς καλύτερα στις προσδοκίες της κοινωνίας».

«Γιατί στο τέλος της ημέρας», είπε, «το βασικό ζητούμενο για μένα -και είμαι σίγουρος για όλους- είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις, προκλήσεις οι οποίες μόνο αν εργαστούμε μαζί θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία».

Σε ερώτηση πότε αρχίζουν οι διεργασίες για τον καταρτισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως αυτό αποτελεί την «πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη», προσθέτοντας πως από αύριο ξεκινούν οι επαφές.

«Όπως προανέφερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχω συγκεκριμένες πλέον σκέψεις, αυτές τις σκέψεις θα τις μοιραστώ με όλους αυτούς που επηρεάζονται και όπως προνοείται θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε το Υπουργικό μας Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

πηγή – stigmalive

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη για τη νίκη του στις κυπριακές εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κύριο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

πηγή – news247

Επικοινωνία της ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η Πρόεδρος τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Η κ. Σακελλαροπούλου προσκάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί την Αθήνα, όταν το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

πηγή – ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα συγχαρητήρια του Ζέρβα στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Τα συγχαρητήριά του στον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, εξέφρασε μέσω ανάρτησής του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού είναι η σημαντικότερη επιβράβευση για τον πατριωτισμό και την αποφασιστικότητα που τον διακρίνει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας στη δημοσίευσή του.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα