Λίβανoς: «Η πιο επικίνδυνη φάση της ιστορίας μας» λέει ο πρωθυπουργός της χώρας

Ο Λίβανος στο στόχαστρο του Ισραήλ.

Parallaxi
λίβανoς-η-πιο-επικίνδυνη-φάση-της-ιστο-1221389
Parallaxi

Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με “μια από τις πιο επικίνδυνες φάσεις της ιστορίας του”, εκτίμησε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος μαζί με τον ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 426 εκατ. δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εκτοπιστεί λόγω των ισραηλινών πληγμάτων.

“Περίπου ένα εκατομμύριο του πληθυσμού μας εκτοπίστηκε λόγω του καταστροφικού πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου”, τόνισε ο Μικάτι, προσθέτοντας ότι “απευθύνουμε έκτακτη έκκληση για τη συγκέντρωση περισσότερης βοήθειας για τους εκτοπισμένους”.

Ο Μικάτι συναντήθηκε σήμερα με τον συντονιστή ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στον Λίβανο, τον Ίμραν Ρίζα, και μαζί ζήτησαν να συγκεντρωθούν 426 εκατ. δολάρια για την παροχή βοήθειας στους αμάχους.

“Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για τον Λίβανο Ίμραν Ρίζα απηύθυναν έκτακτη έκκληση 426 εκατ. δολαρίων προκειμένου να κινητοποιηθούν επειγόντως πόροι για τους αμάχους που έχουν επηρεαστεί από την κλιμάκωση της σύγκρουσης η οποία οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο”, ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

Ο Λίβανος στο στόχαστρο του Ισραήλ

Οι χερσαίες επιδρομές του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο θα βάζουν στο στόχαστρο τα προπύργια της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων που απειλούν το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν πόλεμο κατά του λαού του Λιβάνου.

«Αυτές οι περιορισμένες χερσαίες επιδρομές θα στοχεύουν προπύργια της Χεζμπολάχ που απειλούν ισραηλινές πόλεις, κιμπούτς και κοινότητες κατά μήκος των συνόρων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι.

«Η Χεζμπολάχ μετέτρεψε τα λιβανέζικα χωριά (που βρίσκονται) δίπλα στα ισραηλινά χωριά σε στρατιωτικές βάσεις έτοιμες για επίθεση στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ανάλυση Politico: Το Ισραήλ στέλνει στρατεύματα στον Λίβανο αλλά ο πραγματικός του στόχος είναι το Ιράν

Να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή στέλνοντας στρατεύματα στον Λίβανο θέλει το Ισραήλ αλλά ο πραγματικός του στόχος είναι το Ιράν.

To Ισραήλ αμφισβητεί την ισχύ του Ιράν στη Μέση Ανατολή και ο Νετανιάχου είχε καταστήσει σαφές, ήδη πριν την έναρξη των «περιορισμένων» χερσαίων επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων στον Νότιο Λίβανο, ότι ο τελικός του στόχος είναι η υπονόμευση της ισχύος του Ιράν, βασικού χρηματοδότη και προμηθευτή όπλων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Politico.

Aπευθυνόμενος χθες με διάγγελμά του στα αγγλικά προς τον «ευγενή λαό της Περσίας», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι «πλησιάζει η μέρα που το Ιράν θα απελευθερωθεί – και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι».

Και προειδοποίησε το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης ότι «δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή όπου δεν μπορεί να το φτάσει το Ισραήλ».

Εδώ και μήνες το Ισραήλ επιτίθεται κατά συμμάχων της Τεχεράνης, όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι της Υεμένης, αλλά ταυτόχρονα επιδεικνύει την τεχνολογική του υπεροχή και τη διείσδυση κατασκόπων του σε εδάφη του Ιράν.

Η ισραηλινή χερσαία επίθεση στον Λίβανο

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (01.10.2024) το Ισραήλ κατέστησε σαφές ότι δεν θα σταματήσει εκεί, εξαπολύοντας «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές σε χωριά του Νοτίου Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι στοιχεία της Χεζμπολάχ, «που συνιστούν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο Βόρειο Ισραήλ».

Η χερσαία αυτή επίθεση, υποστηριζόμενη από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και το πυροβολικό, σχεδιαζόταν επί μήνες, και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν ξεκαθάρισαν πόσο θα διαρκέσει.

Πιθανός στόχος της ισραηλινής ηγεσίας είναι να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να αποσύρει τις δυνάμεις της βορείως του ποταμού Λιτάνι, σε απόσταση 29 χλμ. από τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη λήξη του πολέμου το 2006.

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ θα συνεχίσει το σφυροκόπημα αποθηκών όπλων, δεξαμενών καυσίμων και επιμελητειακών και επιτελικών κέντρων της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, αλλά και το ανελέητο ανθρωποκυνηγητό ανώτερων στελεχών της. «Είναι η ευκαιρία μας να εξουδετερώσουμε τη Χεζμπολάχ για να μην ανακάμψει ποτέ και να ανακτήσει την επιρροή που ασκεί στον Λίβανο», είπε Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος.

Μετά την εξόντωση του ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, ο Νετανιάχου -που τον θεωρούσαν τοπικά και διεθνή ΜΜΕ ξεγραμμένο πριν από έναν χρόνο- ανακάμπτει στις δημοσκοπήσεις, κάτι που σημαίνει ότι έχει την αναγκαία υποστήριξη να παρατείνει κατά το δοκούν τη χερσαία επίθεση αψηφώντας επίμονα τις εκκλήσεις δυτικών συμμάχων, που φοβούνται επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στο Λίβανο και πιθανή γενίκευση του πολέμου.

Στην Ουάσιγκτον εκτιμούν ότι η ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο θα είναι περιορισμένη και στοχευμένη, όπως λένε οι IDF, κι όχι τόσο εκτεταμένη όσο εκείνη του 2006, που πυροδότησε έναν σύντομο πλην άγριο πόλεμο, που άφησε λαβωμένες και τις δύο πλευρές.

Ωστόσο, δεν παύουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να φοβούνται τόσο μια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ – λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ στέλνουν ενισχύσεις στη Μέση Ανατολή-, αλλά και να ανησυχούν μήπως το παρατραβήξει η ισραηλινή ηγεσία.

Η αρχή του τέλους για τον άξονα του Ιράν

Πέραν του προφανούς πολιτικού οφέλους για τον Νετανιάχου, η ισραηλινή χερσαία επίθεση στον Λίβανο υπαγορεύεται και από τη στρατιωτική λογική, σύμφωνα με αναλυτές.

Αρκετοί ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, όπως ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Tamir Pardo, ζητούν να συνεχιστεί η επιχείρηση στον Λίβανο και να επεκταθεί ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή. Με τα πλήγματα που κατάφερε στη Χεζμπολάχ τις τελευταίες 12 μέρες, το Ισραήλ έχει «μια ευκαιρία που δεν πρέπει να τη χάσει», είπε μιλώντας σε ισραηλινά ΜΜΕ.

Και πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ είναι απίθανο να ανακάμψει ώστε να ελέγχει τον Λίβανο στον ίδιο βαθμό που το έκανε μετά τον πόλεμο του 2006.

Η σιιτική λιβανική οργάνωση έχει υποστεί μεγάλες απώλειες το τελευταίο διάστημα από τα ισραηλινά πλήγματα. «Σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της, πολιτική και στρατιωτική, καθώς και χιλιάδες μέλη και διοικητές έχουν δολοφονηθεί, εξοντωθεί ή δεν είναι πλέον μάχη, για να μην αναφερθούμε στις μεγάλες ποσότητες στρατηγικών πυρομαχικών που κατέστρεψαν οι IDF», λέει ο αναλυτής του Atlantic Council.

«Η περιοχή μπορεί να βιώνει την αρχή του τέλους του άξονα της αντίστασης του Ιράν», πρόσθεσε, κάτι που σίγουρα δεν θα δυσαρεστούσε πολλές αραβικές χώρες, περιλαμβανομένων εκείνων του Κόλπου.

Την ίδια στιγμή Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν δεν έχουν και πολλές επιλογές να απαντήσουν στο Ισραήλ.

Ο νέος πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian, φιλοδοξεί να βελτιώσει τις σχέσεις της Τεχεράνης με αραβικά γειτονικά κράτη, ενώ έκανε ανοίγματα στη Δύση αναφορικά με τις διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Μια άμεση εμπλοκή της χώρας του στη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ θα δυναμίτιζε αυτές τις προσπάθειές του, εκτιμά το Politico, ενώ ένα νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, όπως έκανε ανεπιτυχώς την περασμένη άνοιξη, θα αποκάλυπτε την αδυναμία του Ιράν έναντι της ισραηλινής στρατιωτικής υπεροχής, αφήνοντας μόνη της τη Χεζμπολάχ και παρέχοντάς μόνον ρητορική υποστήριξη.

Ωστόσο, για τον Julien Barnes-Dacey του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων η επιθυμία της ισραηλινής ηγεσίας να διαμορφώσει μια νέα τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή είναι μια «επικίνδυνη ψευδαίσθηση». Όπως υποστηρίζει, «η ισραηλινή επίθεση σηματοδοτεί ένα σημαντικό τακτικό κατόρθωμα, αλλά παραμένει αποκομμένη από μια βιώσιμη στρατηγική οδό για τη βιώσιμη αντιμετώπιση των ισραηλινών αναγκών ασφάλειας και τον τερματισμό της σειράς αλληλένδετων περιφερειακών συγκρούσεων».

Πηγή: newsit.gr/ Politico
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα