Διεθνή

LIVE: Tουρκική εισβολή στη Συρία – Ζωντανή εικόνα από τα σύνορα

Η LIVE μετάδοση από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Parallaxi
live-tουρκική-εισβολή-στη-συρία-ζωντανή-ε-498802
Parallaxi

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε  πως άρχισε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Η LIVE μετάδοση από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας:

Οι κάτοικοι της συνοριακής πόλης Τελ Αμπιάντ την εγκαταλείπουν μαζικά. Έκκληση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την “προστασία των άμαχων”

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στη συριακή πόλη Τελ Αμπιάντ περιέγραψε στο Reuters ότι εκρήξεις αντηχούν και καπνός υψώνεται στην περιοχή, στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ οι κάτοικοί της πόλης την εγκαταλείπουν μαζικά.

Η Τουρκία ξεκίνησε σήμερα τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία και βομβαρδισμοί πλήττουν τη συνοριακή πόλη Ρας αλ Άιν.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρας αλ Άιν άκουσε μια ισχυρή έκρηξη και είδε να υψώνεται καπνός στα σύνορα. Έκανε επίσης γνωστό ότι αεροσκάφη ίπτανται πάνω από την περιοχή.

Ο ίδιος έκανε λόγο για πυρά πυροβολικού εναντίον της πόλης, με αποτέλεσμα δεκάδες άμαχοι να την εγκαταλείπουν με μηχανές και αυτοκίνητα ή πεζή, παίρνοντας μαζί τους τα προσωπικά αντικείμενά τους.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν.

Την ίδια ώρα, ο ασκών χρέη προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρεσβευτής της Νότιας Αφρικής Τζέρι Μάθιους Ματζίλα, απηύθυνε σήμερα έκκληση στην Τουρκία να «λυπηθεί τους άμαχους» και να «επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα