Διεθνή

Μάχες σώμα με σώμα του Ισραηλινού στρατού με τη Χαμάς στη Βόρεια Γάζα

Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γάζα έφθασε τους 8.005, ενώ 20.242 είναι οι τραυματίες.

Parallaxi
μάχες-σώμα-με-σώμα-του-ισραηλινού-στρα-1071197
Parallaxi

Συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών στρατιωτών λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής, σύμφωνα με όσα ανακοινώνουν τις τελευταίες ώρες και οι δύο πλευρές, στον απόηχο των δηλώσεων Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου (29/10) ότι “ο πόλεμος εισέρχεται στην δεύτερη φάση”.

Σε ανάρτηση στο Telegram που δημοσιεύθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (29/10), οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι συνεχίζουν “χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας” και ότι συγκρούστηκαν με ενόπλους της Χαμάς εντός της Γάζας, οι οποίοι πυροβόλησαν εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

“Τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον [ισραηλινών] στρατιωτών σκοτώθηκαν, καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ”, ανέφερε. Το Ζικίμ είναι ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, λίγα χιλιόμετρα από τη Γάζα.

Νωρίτερα, ο λογαριασμός Telegram των Ταξιαρχιών Ιζεντίν αλ-Κασάμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, υποστηρίζοντας ότι έστησε ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα εκεί.

Οι IDF δημοσίευσαν επίσης ένα βίντεο που, όπως είπαν, έδειχνε τα άρματα μάχης και άλλα οχήματά τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, η προέλευση του οποίου δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητα μέσα.

Ένα άλλο βίντεο των IDF δείχνει αεροπορικές επιδρομές στο Μπέιτ Χανούν, στη βορειοανατολική πλευρά της Λωρίδας. Και σε αυτό παρουσιάζονται αποσπάσματα από διαφορετικές τοποθεσίες, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι όλα είναι πρόσφατα πλήγματα.

Απελπισμένοι οι κάτοικοι στη Γάζα – Εισέβαλαν σε αποθήκες του ΟΗΕ για αλεύρι

Την ίδια στιγμή, η ανθρωπιστική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Γάζας είναι απελπιστική. Άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ένα μέρος το οποίο βομβαρδίζεται διαρκώς, αποκλεισμένοι από καύσιμα, τρόφιμα, νερό και τηλεπικοινωνίες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της παλαιστινιακής υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNRWA), αρπάζοντας αλεύρι και “βασικά είδη επιβίωσης”, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Κυριακή.

“Πρόκειται για ανησυχητικό σημάδι ότι η πολιτική τάξη αρχίζει να καταρρέει, έπειτα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας της Γάζας”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Σε μία από τις αποθήκες, η οποία βρίσκεται στην Ντέιρ αλ Μπαλάχ, η UNRWA αποθηκεύει προμήθειες που φτάνουν με τις λιγοστές αυτοκινητοπομπές που περνούν στη Γάζα από την Αίγυπτο.

Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Γάζα

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γάζα έφθασε τους 8.005, ενώ 20.242 είναι οι τραυματίες, δήλωσε σήμερα επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 3.324 παιδιά, 2.062 γυναίκες και 460 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ισοπεδωμένη η βόρεια Γάζα: Χάρτες και γραφήματα με την επιδρομή του Ισραήλ

Μια αποκλειστική ανάλυση του αμερικανικού μέσου, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, έχει εντοπίσει ένα σημαντικό μέρος της καταστροφής σε όλη τη Γάζα σε δορυφορικές εικόνες.

Ένα σημαντικό μέρος των ζημιών που μπόρεσε να επιβεβαιώσει το μέσο είναι στη βόρεια Γάζα. Μεγάλα τμήματα κτιρίων γύρω από την πόλη της Γάζας, την Μπέιτ Λάχαγια και την Μπέιτ Χανούν έχουν καταστραφεί. Εκατοντάδες κρατήρες σε όλη τη βόρεια Γάζα έχουν επίσης εντοπιστεί και καταγραφεί.

Δορυφορική ανάλυση δείχνει κατεστραμμένα κτίρια και κρατήρες, 8-22 Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες των ομήρων της Χαμάς τοποθετήθηκαν στη σκιά της Ακρόπολης

Αφίσες με τα πρόσωπα των 229 ομήρων της Χαμάς και κόκκινα μπαλόνια τοποθετήθηκαν στη σκιά της Ακρόπολης, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου σήμερα. Πρόκειται για μία δράση που οργάνωσαν Ισραηλινοί που ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Στόχος τους όπως είπαν είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της χώρας, μετά την δολοφονία, όπως λένε, περίπου 1.400 αμάχων Ισραηλινών, αλλά και την απαγωγή 229 Ισραηλινών από τους ενόπλους της Χαμάς, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου.

Τοποθέτησαν φωτογραφίες στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτι που όπως είπαν θα κάνουν και σε άλλες σε κεντρικές τοποθεσίες της πρωτεύουσας. Μια ίδια δράση είχε γίνει, σε μικρότερο βαθμό τις προηγούμενες μέρες, όμως όπως καταγγέλλουν, μέλη παλαιστινιακών ομάδων αφαίρεσαν τις αφίσες, χαρακτηρίζοντας τις ως πολιτική ενέργεια κάτι και το αντικρούουν. Ωστόσο, οι Ισραηλινοί της χώρας μας ξεκαθάρισαν ότι είναι απλά πολίτες που αγωνιούν για την τύχη των συμπατριωτών τους και απευθύνουν έκκληση στους Έλληνες να συμμεριστούν τη θλίψη τους.

Σούνακ και Μακρόν επιμένουν στην ανάγκη να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη διοχέτευση της βοήθειας στη Γάζα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι ηγέτες τόνισαν τη σημασία να φθάσει επείγουσα ανθρωπιστική υποστήριξη μέσα στη Γάζα. Συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού στις προσπάθειες να φθάσουν καίριας σημασίας τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα σε εκείνους που τα χρειάζονται, και να βγουν οι ξένοι υπήκοοι» από τη Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του Σούνακ.

«Εξέφρασαν την κοινή ανησυχία τους για τον κίνδυνο κλιμάκωσης στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα στη Δυτική Όχθη» και συμφώνησαν στην ανάγκη να μην παραβλεφθεί «το μακροπρόθεσμο μέλλον της περιοχής, ιδιαίτερα η ανάγκη για μια λύση δύο κρατών».

ΗΠΑ: Το Ισραήλ θα πρέπει να διακρίνει τους αμάχους από τους μαχητές της Χαμάς κατά τις επιχειρήσεις στη Γάζα

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει κάθε μέτρο που μπορεί προκειμένου να διακρίνει τους Παλαιστίνιους αμάχους από τους μαχητές της Χαμάς στη στρατιωτική επιχείρησή του στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Σε συνέντευξη στο CNN, ο Σάλιβαν κάλεσε επίσης τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να “συγκρατήσει” τη βία εξτρεμιστών Εβραίων εποίκων εναντίον αθώων ανθρώπων στη Δυτική Όχθη.

Επίσης, ο Σάλιβαν δεν είπε αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ για τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, τόνισε όμως πως η Ουάσινγκτον είναι ειλικρινής με τη σύμμαχό της.

Απέναντι στην αυξανόμενη κατακραυγή για τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η Χαμάς μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, ο Σάλιβαν είπε “Δεν υποστηρίζουμε τον σκοτωμό αθώων ανθρώπων, είτε είναι Παλαιστίνιοι, είτε είναι Ισραηλινοί ή κάτι άλλο”.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διευρύνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα ενώ μαχητικά αεροσκάφη τους έπληξαν εκατοντάδες περισσότερους στόχους της Χαμάς σήμερα σε αυτό που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποκαλέσει δεύτερη φάση ενός πολέμου που μετρά τρεις εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει “φως της ημέρας” ανάμεσα στους δύο συμμάχους για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ, ο Σάλιβαν δήλωσε στην εκπομπή του CBS “Face the Nation” πως συζητάνε δύσκολα θέματα, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη διάκριση ανάμεσα σε τρομοκράτες και αθώους αμάχους, πώς σκέπτεται το Ισραήλ τη στρατιωτική επιχείρησή του.

“Μιλάμε ειλικρινά, μιλήσαμε απευθείας, μοιραζόμαστε τις απόψεις μας και έναν καθαρό τρόπο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε“, είπε ο Σάλιβαν.

“Αλλά δημόσια θα πω μόνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταστήσουν τις αρχές και τις προτάσεις τους απολύτως σαφείς, περιλαμβανομένης της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής. Και στη συνέχεια θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις συμβουλές μας στο Ισραήλ ιδιωτικά“.

Angelina Jolie: Οι ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών έχουν εξίσου μεγάλη σημασία

Μήνυμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στέλνει με ανάρτησή της στο Instagram η Angelina Jolie, η οποία τοποθετήθηκε για τα όσα φριχτά συμβαίνουν στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Η αγαπημένη ηθοποιός αρχικά αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τους θανάτους τόσων αθώων πολιτών, για να συνεχίσει λέγοντας πως κάτι τέτοιο “δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις αθώες ζωές που χάθηκαν με τον βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα”.

“Οι ζωές των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών – και οι ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως – έχουν εξίσου μεγάλη σημασία” σημειώνει μεταξύ άλλων.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ieidiseis, news247, ΕΡΤ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα