Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Γάζα
Ήχησαν οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ κι άλλες πόλεις - Έτρεξαν στα καταφύγια εκατομμύρια πολίτες.
Συνεχίζεται η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 8.005, μεταξύ των οποίων 3.342 παιδιά και 2.062 γυναίκες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
#BREAKING Number of Palestinians killed in Israeli attacks on Gaza since Oct. 7 has risen to 8,005, including 3,342 children and 2,062 women: Health Ministry pic.twitter.com/VR7wtMjqoT
— Anadolu English (@anadoluagency) October 29, 2023
Οι ισραηλινές αρχές της ζήτησαν να εκκενωθεί αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας.
“Από σήμερα το πρωί, υπήρχαν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο”, προσθέτει σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Facebook η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.
ΟΗΕ: Ο ΠΟΥ ανησυχεί για την ισραηλινή προειδοποίηση για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έλαβε προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας είναι “πολύ ανησυχητικές”.
“Η αναφορά της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου για απειλές εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα είναι πολύ ανησυχητική”, έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στην πλατφόρμα X.
“Επαναλαμβάνουμε — είναι αδύνατο να εκκενωθούν νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς χωρίς οι ζωές τους να τεθούν σε κίνδυνο”.
Εξουδετερώθηκε νέα επιδρομή της Χαμάς από τη θάλασσα
Ο IDF έδωσε στη δημοσιότητα νέα βίντεο από τη χερσαία επιδρομή και τις πυραυλικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Στα βίντεο καταδεικνύεται η σφοδρότητα των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς, με τον αμαχο πληθυσμό να αποτελεί τις παράπλευρες απώλειες, σε έναν πόλεμο που έχει επισκιάσει σχεδόν καθολικά τη φρίκη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος επίσης διεξάγεται με σκληρότητα από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.
כלי טיס של חיל האוויר שמוכוונים על ידי כוחות צה״ל תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור חמאס, בחלקם שהו מחבלים של הארגון. בנוסף, הותקפו עמדות נ”ט, עמדות תצפית ותשתיות צבאיות.
הכוחות חיסלו מחבלים שירו לעבר הכוחות וכן מחבלים שזוהו בקו החוף במרחב זיקים בשטח רצועת עזה pic.twitter.com/OiDDl5xwmO
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) October 29, 2023
Στα βίντεο του IDF διακρίνονται αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να επιτίθενται σε στρατιωτικά κτίρια της Χαμάς, σε ορισμένα εκ των οποίων ήταν τρομοκράτες της οργάνωσης. Επιπλέον, επιτέθηκαν σε αντιαρματικές θέσεις, θέσεις παρατήρησης και στρατιωτικές υποδομές.
Όπως αναφέρει ο IDF, οι δυνάμεις εξάλειψαν τρομοκράτες που πυροβόλησαν κατά των Ισραηλινών στρατιωτών καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στην περιοχή Zikim στη Λωρίδα της Γάζας.
Γκουτέρες: Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται «όλο και πιο απελπιστική»
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα για μια “όλο και πιο απελπιστική” κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ “ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις” εκεί.
“Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται όλο και πιο απελπιστική από ώρα σε ώρα. Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις”, σημείωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ.
Ο ισραηλινός στρατός αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών του στη Λωρίδα της Γάζας Ο ισραηλινός στρατός αύξησε τον αριθμό των στρατιωτών του που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, όπου βρίσκεται σε πόλεμο κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.
“Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε” τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας “και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.
“Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας”, διευκρίνισε.
Το Ισραήλ θα επιτρέψει μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες
Το Ισραήλ θα επιτρέψει μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τους Παλαιστίνιους άμαχους να κατευθυνθούν προς μια, όπως την περιέγραψε, “ανθρωπιστική” ζώνη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Τις επόμενες μέρες “προγραμματίζουμε να αυξήσουμε πολύ το μέγεθος της βοήθειας” που θα κατευθυνθεί στη Γάζα από την Αίγυπτο, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ελάντ Γκόρεν της Cogat, της υπηρεσίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που κάνει τον συντονισμό με τους Παλαιστίνιους.
“Έχουμε οριοθετήσει μια ανθρωπιστική ζώνη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας στην περιοχή Χαν Γιούνις (…) ακόμη συνιστούμε ο άμαχος πληθυσμός που απομακρύνθηκε να πάει σε αυτήν την ζώνη”, δήλωσε σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.
Ο Γκόρεν δεν διευκρίνισε αν η ανθρωπιστική αυτή ζώνη είναι νέα ή αναφέρεται σε υπάρχουσα περιοχή.
Ήχησαν οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ κι άλλες πόλεις – Έτρεξαν στα καταφύγια εκατομμύρια πολίτες
Σειρήνες προειδοποίησης πυραύλων ήχησαν λίγο μετά τις 12 σε διάφορες πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ, τη Ερζλίγια, τη Ρα’ανάνα, το Χολόν και ο Χοντ Χασαρόν, σύμφωνα με τους Times of Israel.
Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές ωστόσο, όπως αναφέρουν ακούγονται πολλές εκρήξεις.
Το Channel 12 αναφέρει ότι 1,5 με 2 εκατομμύρια πολίτες κρύφτηκαν στα καταφύγια.
Ο Νετανιάχου λέει πως δεν είχε προειδοποιηθεί για την επίθεση που σχεδίαζε η Χαμάς
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε σήμερα τους επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, λέγοντας πως δεν είχε προειδοποιηθεί ποτέ πως η Χαμάς σχεδίαζε την ευρείας κλίμακας επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου, αλλά αργότερα απέσυρε τα σχόλιά του και ζήτησε συγγνώμη.
טעיתי. דברים שאמרתי בעקבות מסיבת העיתונאים לא היו צריכים להיאמר ואני מתנצל על כך. אני נותן גיבוי מלא לכל ראשי זרועות הביטחון. אני מחזק את הרמטכ״ל ואת מפקדי וחיילי צה״ל שנמצאים בחזית ונלחמים על הבית. יחד ננצח.
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) October 29, 2023
Οι παρατηρήσεις, που αναρτήθηκαν στο X (πρώην Twitter) στη 1.00 π.μ. σήμερα, προκάλεσαν πολιτικό σάλο και ρήγμα εντός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Νετανιάχου, ο οποίος έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης για το ότι δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και τις επιχειρησιακές αποτυχίες σε σχέση με την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Ενώ ανώτατοι αξιωματούχοι – από τους επικεφαλής του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας Σιν Μπετ μέχρι τον υπουργό Οικονομικών – έχουν παραδεχθεί τις αποτυχίες τους, ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει το ίδιο.
Έχει πει μόνο πως θα υπάρξει χρόνος για σκληρές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων και για τον εαυτό του, μετά τον πόλεμο.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, που ρωτήθηκε για τα σχόλια του Νετανιάχου κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να απαντήσει, λέγοντας: “Τώρα είμαστε σε πόλεμο, είμαστε εστιασμένοι στον πόλεμο”.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει πως τα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς, περιλαμβανομένης και της αντιμετώπισής της, θα διερευνηθούν, όμως το επίκεντρο είναι τώρα στη σύγκρουση.
Η ανάρτηση του Νετανιάχου η οποία έχει τώρα διαγραφεί ανέφερε:
“Ποτέ και σε κανένα στάδιο δεν υπήρξε προειδοποίηση που να δόθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου όσον αφορά τις πολεμικές προθέσεις της Χαμάς. Αντίθετα, όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών και του επικεφαλής της Σιν Μπετ, εκτίμησαν πως η Χαμάς είχε αποθαρρυνθεί και ενδιαφερόταν για μια διευθέτηση”.
Σε δεύτερη ανάρτηση στο X περίπου δέκα ώρες αργότερα, ο Νετανιάχου έγραψε: “Έκανα λάθος”, προσθέτοντας πως οι παρατηρήσεις του “δεν θα έπρεπε να έχουν γίνει και ζητώ συγγνώμη για αυτό”.
“Δίνω πλήρη στήριξη σε όλους τους επικεφαλής των τμημάτων ασφαλείας”, είπε.
Νυν και πρώην σύμμαχοι επέπληξαν γρήγορα τον Νετανιάχου για τα αρχικά σχόλιά του, περιλαμβανομένου του Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργού Άμυνας ο οποίος συμμετέχει τώρα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου.
“Όταν είμαστε σε πόλεμο, η ηγεσία πρέπει να επιδεικνύει ευθύνη, να αποφασίζει να κάνει τα σωστά πράγματα και να στηρίζει τις δυνάμεις σε τρόπο ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας αυτό που απαιτούμε από αυτές”, είπε ο Γκαντζ.
Η καλά σχεδιασμένη αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ήταν η φονικότερη εναντίον του Ισραήλ από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948. Έκτοτε το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας με σφοδρά αεροπορικά πλήγματα και ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις με σκοπό την εξάλειψη της υποστηριζόμενης από το Ιράν ισλαμιστικής οργάνωσης και την επιστροφή δεκάδων ομήρων που απήχθησαν από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Η (αρχική) ανάρτηση “δείχνει ένα πράγμα: πως (ο Νετανιάχου) δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, δεν ενδιαφέρεται για τους ομήρους, μόνο για την πολιτική”, δήλωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κάποτε υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο Γιόσι Κοέν, που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ υπό προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου, δήλωσε στην ισραηλινή ραδιοφωνία: “Αναλαμβάνεις την ευθύνη από την αρχή της δουλειάς σου, όχι από τη μέση”.
Έντονες αντιδράσεις
Νυν και πρώην σύμμαχοι επέπληξαν γρήγορα τον Νετανιάχου για τα αρχικά σχόλιά του, περιλαμβανομένου του Μπένι Γκαντζ, πρώην υπουργού Άμυνας, ο οποίος συμμετέχει τώρα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου.
Ο Γκαντζ έγραψε στο X πως ο Νετανιάχου θα πρέπει να ανακαλέσει αυτό που είπε και να μην ασχοληθεί άλλο με το θέμα.
“Όταν είμαστε σε πόλεμο, η ηγεσία πρέπει να επιδεικνύει ευθύνη, να αποφασίζει να κάνει τα σωστά πράγματα και να στηρίζει τις δυνάμεις σε τρόπο ώστε να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας αυτό που απαιτούμε από αυτές”, είπε ο Γκαντζ.
Η καλά σχεδιασμένη αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς ήταν η φονικότερη εναντίον του Ισραήλ από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948. Έκτοτε το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας με σφοδρά αεροπορικά πλήγματα και ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις με σκοπό την εξάλειψη της υποστηριζόμενης από το Ιράν ισλαμιστικής οργάνωσης και την επιστροφή δεκάδων ομήρων που απήχθησαν από το Ισραήλ και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Η (αρχική) ανάρτηση “δείχνει ένα πράγμα: πως (ο Νετανιάχου) δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια, δεν ενδιαφέρεται για τους ομήρους, μόνο για την πολιτική“, δήλωσε ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κάποτε υπουργός Άμυνας του Νετανιάχου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Ο Γιόσι Κοέν, που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ υπό προηγούμενες κυβερνήσεις του Νετανιάχου, δήλωσε στην ισραηλινή ραδιοφωνία: “Αναλαμβάνεις την ευθύνη από την αρχή της δουλειάς σου, όχι από τη μέση”.
Το Ισραήλ δεν έχει κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα, λένε αναλυτές στο BBC
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έχει ορκιστεί να «αλλάξει τη Μέση Ανατολή». Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει επιστροφή». Καθώς όμως οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους και ζητούν από τους Παλαιστίνιους να φύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ποια είναι η πορεία που θα πάρει ο πόλεμος και τι θα ακολουθήσει μετά;
Μετά την επίθεση της Χαμάς, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να λένε ότι σκοπεύουν να ξεριζώσουν τη Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας, στρατιωτικά και πολιτικά. Πέρα όμως από την εφαρμογή αδυσώπητης, συντριπτικής στρατιωτικής ισχύος τους, δεν είναι σαφές πώς θα επιτευχθεί αυτή η πρωτοφανής φιλοδοξία, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
«Δεν μπορείς να προωθείς μια τέτοια ιστορική κίνηση χωρίς σχέδιο για την επόμενη ημέρα», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Μάικλ Μίλστιν, επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Κέντρο Moshe Dayan του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.
Ο Δρ. Μίλστιν, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Παλαιστινιακών Υποθέσεων της Ισραηλινής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, φοβάται ότι ο σχεδιασμός μόλις έχει αρχίσει.
#GazaWar Update : The first Israeli flag is raised in Gaza 🇮🇱#IDF soldiers in Northern #Gaza raised an 🇮🇱 Israeli flag.
For those wondering what is he saying: He says: “Parashat Lech-Lecha” referring to the current Saturday. In Judaism, the religious people read a section… pic.twitter.com/WrJ7YSgWjh
— शून्य (@Shunyaa00) October 29, 2023
Δυτικοί διπλωμάτες έχουν πει πως βρίσκονται σε συζητήσεις με το Ισραήλ για το μέλλον, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο.
«Δεν υπάρχει απολύτως κανένα σίγουρο σχέδιο», δήλωσε ένας διπλωμάτης στο BBC. «Μπορείς να σημειώσεις μερικές ιδέες στο χαρτί, αλλά για να τις κάνεις πραγματικότητα θα χρειαστούν εβδομάδες, μήνες διπλωματίας», πρόσθεσε.
Υπάρχουν στρατιωτικά σχέδια, που κυμαίνονται από την υποβάθμιση της στρατιωτικής ικανότητας της Χαμάς μέχρι την κατάληψη μεγάλων τμημάτων της Λωρίδας της Γάζας. Αλλά όσοι έχουν μακρόχρονη εμπειρία στην αντιμετώπιση προηγούμενων κρίσεων λένε ότι αυτό είναι όλο κι όλο το σχέδιο.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια βιώσιμη, λειτουργική λύση για τη Γάζα την επομένη της εκκένωσης των δυνάμεών μας», δήλωσε ο Χάιμ Τόμερ, πρώην ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ.
Οι Ισραηλινοί συμφωνούν πως η Χαμάς πρέπει να ηττηθεί. Αυτό που έγινε την 7η Οκτωβρίου ήταν πολύ τρομακτικό και δεν μπορεί να επιτραπεί ποτέ ξανά στην οργάνωση να κυβερνήσει τη Γάζα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μίλστιν, η Χαμάς είναι μια ιδέα και όχι κάτι που το Ισραήλ μπορεί απλώς να εξαλείψει.
Είναι όπως το Ιράκ το 2003, όταν οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσπάθησαν να εξαφανίσουν όλα τα ίχνη του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Αυτό στέρησε σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς δημόσιους υπαλλήλους και μέλη των ενόπλων δυνάμεων τη δουλειά, σπέρνοντας τους σπόρους για μια καταστροφική εξέγερση. Αμερικανοί βετεράνοι αυτής της σύγκρουσης βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ για να μιλήσουν στον ισραηλινό στρατό για τις εμπειρίες τους σε μέρη όπως η Φαλούτζα και η Μοσούλη.
Ιράν: Προειδοποιεί το Ισραήλ ότι πέρασε «τις κόκκινες γραμμές» – Κίνδυνος οι άλλες πλευρές «να περάσουν στη δράση»
Ο πρόεδρος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ραϊσί έκρινε σήμερα ότι το Ισραήλ πέρασε “τις κόκκινες γραμμές” εντείνοντας την επίθεσή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι το οποίο “θα μπορούσε” να οδηγήσει άλλες πλευρές “να περάσουν στη δράση”.
Η Τεχεράνη υποστηρίζει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, μετά την άνευ προηγουμένου φονική του επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.
Σε αντίποινα το Ισραήλ βομβαρδίζει έκτοτε αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας και πρόσφατα ενέτεινε τους βομβαρδισμούς.
“Τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος πέρασαν τις κόκκινες γραμμές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ωθήσει όλους τους άλλους να περάσουν στη δράση“, προειδοποίησε ο Ιρανός πρόεδρος Ραϊσί σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter).
“Η Ουάσινγκτον μας ζήτησε να μην κάνουμε τίποτα, αλλά αυτοί συνεχίζουν να προσφέρουν ευρεία υποστήριξη στο Ισραήλ”, πρόσθεσε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ραϊσί διευκρίνισε ότι “το Ιράν θεωρεί καθήκον του” να υποστηρίξει “τον άξονα της αντίστασης”, ο οποίος περιλαμβάνει ένοπλες οργανώσεις, όπως η Χαμάς ή η Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
“Αλλά”, πρόσθεσε, “οι οργανώσεις της αντίστασης είναι ανεξάρτητες όσον αφορά τις απόψεις τους, τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους”.
Η Ουάσινγκτον επέρριψε στο Ιράν μέρος της ευθύνης για επιθέσεις που είχαν στόχο τις τελευταίες μέρες τον αμερικανικό στρατό στη Συρία και στο Ιράκ και στις οποίες τραυματίστηκαν περίπου είκοσι Αμερικανοί στρατιώτες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε σε “απευθείας μήνυμα” που απηύθυνε στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά οποιασδήποτε νέας επίθεσης αυτών των οργανώσεων.
“Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητές μας”, τις στρατιωτικές, και “γνωρίζουν ότι είναι αδύνατο αυτές να νικηθούν”, προειδοποίησε ο Ραϊσί στη συνέντευξή του στο δίκτυο του Κατάρ.
Το Ιράν χαιρέτισε “την επιτυχία” της επίθεσης που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι δεν είχε ανάμειξη.
Για τον Ραϊσί, “οι χώρες που δεν υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν υπερασπίζονται αυτούς που σκοτώνονται κατά την θεμιτή υπεράσπιση της χώρας τους και της γης τους”.