Με σκληρή γλώσσα απαντά ο Ζελένσκσι στον Τραμπ: «Ζει σε μια φούσκα παραπληροφόρησης»
Ανέφερε ότι η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη το επιτελείο Τραμπ να έχει πρόσβαση στα αληθινά γεγονότα
«Η χώρα μου ελπίζει να αποτελέσει σύμμαχο της Ευρώπης, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, εν μέσω του πολέμου που βιώνει» διαμήνυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί της Τετάρτης (19/02) στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τις οποίες χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο κακό διαπραγματευτή και «βαθύτατα ανίκανο», ζητώντας εκλογές για την αντικατάστασή του.
Πρόσθεσε ότι το Κίεβο εργάζεται για προγραμματισμένες συναντήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να αποκαλύψει ποιοι θα παραβρεθούν σε αυτές. Ως προς τις αιτιάσεις Τραμπ ότι έχει χαμηλό ποσοστό εμπιστοσύνης της τάξεως του 4%, ο Ζελένσκι τις απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι το ποσοστό αποδοχής του είναι στην πραγματικότητα υψηλό και επικαλείται δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην Ουκρανία, η οποία δείχνει ότι το 58% των Ουκρανών τον υποστηρίζει ως ηγέτη. «Οπότε, αν κάποιος θελήσει να με αντικαταστήσει τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν θα το πετύχει» πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη πως «πολλά στοιχεία παραπληροφόρησης προέρχονται από τη Ρωσία» και φέρεται να διακινούνται στις ΗΠΑ. «Δυστυχώς, ο πρόεδρος Τραμπ, με όλο τον σεβασμό που του έχουμε ως ηγέτη ενός αξιοσέβαστου έθνους, ζει στη φούσκα αυτή παραπληροφόρησης». «Η αλήθεια είναι κάπου αλλού», τόνισε, προσθέτοντας πάντως πως παραμένει «ευγνώμων για την υποστήριξη» και επιθυμεί «το επιτελείο Τραμπ να έχει πρόσβαση στα αληθινά γεγονότα. (..) Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η Ρωσία κυβερνάται από παθολογικούς ψεύτες, δεν μπορεί κανείς να της έχει εμπιστοσύνη και πρέπει να τεθούν υπό πίεση».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας υποστήριξε πως οι ΗΠΑ «βοήθησαν τον Πούτιν να βγει από τη διπλωματική απομόνωση»: «Το ότι συζητάνε διμερή θέματα στη Σαουδική Αραβία, είναι δικαίωμά τους. Όμως πιστεύω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν τον Πούτιν να βγει από απομόνωση χρόνων» τόνισε.
«Δεν μπορώ να πουλήσω το κράτος μου»
Ο Ζελένσι αποκάλυψε στη συνέχεια ότι απέρριψε μια πρόταση του Τραμπ, για απόκτηση του ελέγχου του 50% των ουκρανικών ορυκτών, όπως το λίθιο και το τιτάνιο, καθώς σε αυτή δεν γινόταν αναφορά στις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητούσε.
«Κοιτάξτε, όλοι θέλουμε μια νίκη, και θέλουμε να κερδίσει ο Τραμπ, και θέλουμε να κερδίσει η Ουκρανία, όλοι μας να κερδίσουμε. Αλλά δεν υπάρχει τίποτα σαφές εδώ» είπε, αναφερόμενος στην αμερικανική πρόταση: «Το έγγραφο αυτό δεν είναι έτοιμο. Είναι πέραν των δυνάμεών μου, πέραν του συντάγματος και του νομοθετικού πλαισίου της Ουκρανίας, είναι κάτι που έγκειται στον νόμο της Νέας Υόρκης. Κυρίως, όμως, δεν περιλαμβάνει λέξη για εγγυήσεις ασφαλείας. Εγώ προστατεύω την Ουκρανία. Δεν μπορώ να την ξεπουλήσω. Δεν μπορώ να πουλήσω τη χώρα μας».
Αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται περί εγγυήσεων ασφαλείας εκτός του ΝΑΤΟ, τόνισε πως «θέλουμε εγγυήσεις ασφαλείας φέτος, θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος φέτος», και γι’ αυτό το ΝΑΤΟ είναι ο φυσικός εγγυητής για οποιαδήποτε συμφωνία.
«Καταλαβαίνω ότι κάθε φορά που λέω ΝΑΤΟ, δεν θέλουν ούτε καν να αναφέρουμε αυτή τη λέξη, αλλά εδώ είμαστε», τόνισε, προσθέτοντας πως οι Ουκρανοί «δεν παίζουν παιχνίδια, δεν κάνουν παρασκηνιακές συμφωνίες, λέμε αυτό που εννοούμε, είτε οι Ρώσοι ακούνε είτε όχι».
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η συζήτηση επικεντρώνεται πλέον «στο τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη για να συνδράμει την Ουκρανία εάν υπάρξει μείωση της αμερικανικής βοήθειας».
«Μην ξεπλένετε τη Ρωσία»
Σε μία αιχμηρή επιστροφή στα σχόλια του Τραμπ περί δημοσκοπήσεων, ο Ζελένσκι υπογράμμισε πως μόλις το 1% του ουκρανικού πληθυσμού τάσσεται υπέρ των ευρέων παραχωρήσεων στη Ρωσία. «Αυτό απαντά σε κάθε ερώτηση» τόνισε ο ίδιος, προκαλώντας τον Αμερικανό απεσταλμένο Κιθ Κέλογκ – ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο – να βγει στον δρόμο και να συνομιλήσει με απλούς πολίτες για το πώς εξέλαβαν τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου.
«Η Ρωσία παραμένει «ο ένοχος», τόνισε: «Δεν μπορείτε να την ξεπλύνετε σαν χρήματα για την ευθύνη της στον πόλεμο».
Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και τους αντιπροσώπους της στις συνομιλίες με τη Ρωσία στο Ριαντ για την περιγραφή της εισβολής ως «σύγκρουσης» και όχι απλά, όπως είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, «του πολέμου του Πούτιν εναντίον μας». «Εξωραΐζουν τα πράγματα», είπε.
Όπως ανέφερε, είχε παρόμοια συζήτηση με την προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, όταν αντέδρασε για αναφορά σε «σύγκρουση» σε επίσημα έγγραφα.
«Πρόκειται για μια απόπειρα πολιτικής στροφής για να αμβλύνουν τους όρους που περιγράφουν αυτό που μας κάνει η Ρωσία και εμείς ορθώνουμε το ανάστημά μας. Δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τι συμβαίνει», είπε.
Η Ουκρανία είναι «πολύ ισχυρότερη από ό,τι στην αρχή της εισβολής», διεμήνυσε ο Ζελένσκι, απορρίπτοντας το αφήγημα περί ουκρανικής «αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης και κατάληψης των πάντων από τους Ρώσους».
Όπως είπε, η Ουκρανία είναι «πολύ πιο ανθεκτική» τώρα και «αυτό εγγυάται την ικανότητά μας να μιλάμε με αξιοπρέπεια, ως ίσοι, με εταίρους, με συμμάχους ή όχι».
Το ποσοστό εμπιστοσύνης στον Ζελένσκι
Ιδιαίτερα επικριτικός, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε χθες τη μη διενέργεια εκλογών στην Ουκρανία ενώ η θητεία του Ζελένσκι έληξε τον Μάιο του 2024 και δήλωσε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του βρίσκεται στο «4% της θετικής γνώμης».
Αλλά σύμφωνα με την τελευταία τηλεφωνική δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS), σχεδόν το 58% των Ουκρανών δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον αρχηγό του κράτους, ένα ποσοστό αυξημένο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024 (52%) και οριακά χαμηλότερο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2024 (59%).
Σύμφωνα με δημοσκόπηση αυτή που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το ινστιτούτο, σε δείγμα 1.000 ανθρώπων που κατοικούν σε εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο, το 37% του πληθυσμού δεν εμπιστεύεται τον Ζελένσκι, συγκριτικά με το 39% τον Δεκέμβριο του 2024 και το 37% τον Σεπτέμβριο του 2024.
«Ο πρόεδρος Ζελένσκι διατηρεί ένα αρκετά υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην κοινωνία» και «διατηρεί τη νομιμότητά του», κυρίως στο πλαίσιο πιθανών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σχολίασε το ινστιτούτο KIIS σε ανακοίνωση.
Για την «πλειονότητα» των Ουκρανών, «οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόλις ο πόλεμος τερματιστεί και η Ουκρανία θα έχει λάβει τουλάχιστον αξιόπιστες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», πρόσθεσε το ινστιτούτο.
Ο Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2019 με την υπόσχεση να δώσει τέλος στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία με τους φιλορώσους αυτονομιστές, που τελούσαν υπό την καθοδήγηση της Μόσχας, και να εξαλείψει τη διαφθορά.
Το ποσοστό της δημοτικότητάς του μειώθηκε στη συνέχεια, πριν αυξηθεί σχεδόν έως το 90% ύστερα από τη ρωσική εισβολή το 2022. Στη συνέχεια άρχισε να φθίνει.
Ο Ζελένσκι έχει υποστηρίξει πολλές φορές ότι είναι αδύνατον να διοργανωθούν εκλογές όσο είναι σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και το 20% της χώρας είναι υπό ρωσικό έλεγχο.
Πηγή: NEWS24|7