Με τα μάτια στραμμένα στο πέρασμα της Ράφα για βοήθεια

Εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο – Ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Parallaxi
με-τα-μάτια-στραμμένα-στο-πέρασμα-της-ρ-1071382
Parallaxi

Συμφωνία Μπάιντεν – Σίσι για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Έκκληση για αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Τετάρτη να συνεργαστούν για την επίσπευση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας, γνωστοποίησαν αργά το βράδυ Ουάσινγκτον και Κάιρο.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι υπογράμμισαν την ανάγκη για διατήρηση της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη στρατηγικής σημασίας σχέση μεταξύ των χωρών τους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου συμφώνησε να ανοίξει το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας – για «να αφήσει έως και 20 φορτηγά να περάσουν» προκειμένου να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα.

«Εάν η Χαμάς τα κατασχέσει ή δεν τους επιτρέψει να περάσουν», θα τερματιστεί η προσπάθεια, διευκρίνισε ο Μπάιντεν, αποδίδοντας «εύσημα» στον πρόεδρο της Αιγύπτου για τη «συνεργασία» του.

Η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνωστίζονται περίπου 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, θα πρέπει να είναι «συστηματική», της τάξης των 100 φορτηγών ημερησίως, τόνισε ωστόσο χθες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μάρτιν Γκρίφιθς, συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο, «εφόσον πρόκειται για τρόφιμα, νερό και φάρμακα (που προορίζονται) για τους αμάχους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας» και «εφόσον οι προμήθειες δεν φθάσουν στη Χαμάς».

Επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη – Νεκροί νεαροί Παλαιστίνιοι

Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στο χωριό Μπούντρους, στη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο νεαρός, ο Τζιμπρίλ Αουάντ, σκοτώθηκε και άλλος ένας Παλαιστίνιους τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης ισραηλινών στρατευμάτων στο χωριό, διευκρίνισε.

Παράλληλα, ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet αναφέρει, επικαλούμενος το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, πως άλλος Παλαιστίνιος, 21 ετών, ο Μοχάμεντ Φαουάκα, σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών εποίκων κοντά στο χωριό Ντούρα αλ Κάρα χθες Τετάρτη αργά το βράδυ.

Νωρίτερα χθες, δυο παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στη Ραμάλα.

Η κατάσταση στη Δυτική Όχθη, κατεχόμενο από το 1967 παλαιστινιακό έδαφος, ήδη πολύ τεταμένη αυτή τη χρονιά, κλιμακώθηκε ξανά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου.

Μετά τους θανάτους εκατοντάδων ανθρώπων στον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακές οργανώσεις στη Δυτική Όχθη κάλεσαν σε διαδηλώσεις. Εξάλλου, η βία των εποίκων κλιμακώνεται, σύμφωνα με τον Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ αρμόδιο για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Χεζμπολάχ

Τη νύχτα που πέρασε, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο και μια στρατιωτική θέση του καθεστώτος στη νότια Συρία. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο που θα ξεπεράσει τα σύνορα του Ισραήλ. Το Ιράν έχει ήδη απειλήσει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ Παλαιστίνιοι σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν αναφορές στα αραβικά μέσα ενημέρωσης ότι οι – υποστηριζόμενες από το Ιράν – πολιτοφυλακές κινούνται δυτικά από το Ιράκ και τη Συρία προς τον νότιο Λίβανο, πιο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ. Ορισμένοι από αυτούς τους μαχητές έχουν πρόσφατη πολεμική εμπειρία, αφού ενίσχυσαν τον συριακό στρατό κατά των ανταρτών.

Από όλες τις διάφορες φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στην περιοχή, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι η πιο ισχυρή, η οποία συγκρούστηκε με το Ισραήλ το 2006 και έκτοτε ανανέωσε τις προμήθειές της σε ρουκέτες και πυραύλους, οι οποίες θεωρείται ότι ανέρχονται πλέον σε περίπου 150.000. Ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους είναι μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας και φτάνουν για να ισοπεδώσουν ολόκληρα υπουργεία στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ, αν καταφέρουν να εξουδετερώσουν την αεράμυνα του Ισραήλ.

Για να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ – επομένως και το Ιράν – από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Χαμάς κατά του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει δύο ολόκληρες δυνάμεις κρούσης αεροπλανοφόρων στα ανοιχτά, στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να επισημανθεί πως εάν και όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Γάζα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτό να αποτελέσει το έναυσμα για τη Χεζμπολάχ και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο από τον Λίβανο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η εκτόνωση της κατάστασης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Στην Χάγη ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου

Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα.

«Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε η Άμπου Χασίρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία.

Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα αυτό ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, η Άμπου Χασίρα δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος: «Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία», τόνισε.

Εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο – Ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, την Τετάρτη, απαιτώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ χιλιάδες ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο.

Στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, μερικοί κάθονται στο πάτωμα, ενώ άλλοι κρατούν πανό που γράφουν “Οι Εβραίοι ζητούν κατάπαυση του πυρός τώρα”.

Σε άλλα βίντεο φαίνονται αστυνομικοί να συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Η διαδήλωση οργανώθηκε από την ομάδα εκστρατείας Jewish Voice for Peace.

“Προειδοποιήσαμε τους διαδηλωτές να σταματήσουν να διαδηλώνουν και όταν δεν συμμορφώθηκαν αρχίσαμε να τους συλλαμβάνουμε”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Πηγές: news247/ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα