Μενέντεζ: Τέλος από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων- To κατηγορητήριο 39 σελίδων

Αντιμέτωπος με πολύ βαριές κατηγορίες ο Μπομπ Μενέντεζ.

Parallaxi
μενέντεζ-τέλος-από-την-επιτροπή-εξωτε-638812
Parallaxi

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ του Νιού Τζέρσεϊ και η σύζυγός του, Ναντίν Αρσλάνιαν, αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για τρία αδικήματα που σχετίζονται με δωροδοκίες από επιχειρηματίες.

Το κατηγορητήριο φέρεται μάλιστα να είναι 39 σελίδων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κατηγορίες οδήγησαν τον Μενέντεζ εκτός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Τι ακριβώς αναφέρει το ελληνικό ieidiseis:

Υπάρχει μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό τη δωροδοκία, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Μια άλλη για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης για την παροχή έντιμων υπηρεσιών, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών και μία κατηγορία συνωμοσίας για εκβιασμό υπό την επήρεια επίσημου δικαιώματος, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης ότι ο Μενέντεζ, χρησιμοποιώντας το αξίωμα του ως γερουσιαστής, εμπλέκεται σε δραστηριότητες διαφθοράς, όπως αθέμιτες πληρωμές υποθηκών, αθέμιτες αμοιβές για εργασία και την απόκτηση ενός πολυτελούς οχήματος, εκτός από χρυσό και μετρητά.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ είναι ο πρώτος γερουσιαστής στην ιστορία των ΗΠΑ που κατηγορείται για δυο διαφορετικά ποινικά αδικήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του καθώς είχε κατηγορηθεί επίσης για διαφθορά και πριν 10 χρόνια.

Κατά την ανακοίνωση των ομοσπονδιακών εισαγγελέων έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια ερευνών στο σπίτι του Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατέσχεσαν δύο ράβδους χρυσού αξίας 100.000 δολαρίων και 480.000 δολάρια σε μετρητά που ήταν κρυμμένα στο σπίτι του και βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών. Η έρευνα σύμφωνα με τους εισαγγελείς διήρκησε περισσότερο από ένα χρόνο.

Αντέδρασε ο Μενέντεζ

Ο Μενέντεζ, ο οποίος διετελεί γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ από το 2006 και αναμένεται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το Κογκρέσο με το Δημοκρατικό Κόμμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024, σε γραπτή δήλωσή του σχετικά με την κατηγορία της «δωροδοκίας», υποστήριξε ότι «παρασκηνιακές δυνάμεις» προσπαθούν εδώ και χρόνια να τον φιμώσουν και να «σκάψουν τον πολιτικό του τάφο».

Ο Μενέντεζ, ο οποίος κατήγγειλε τους εισαγγελείς που του απήγγειλαν κατηγορίες, υποστήριξε ότι διεξάγεται εναντίον του μια «εκστρατεία λάσπης».

«Αυτοί που βρίσκονται πίσω από αυτή την εκστρατεία δεν μπορούν να δεχτούν ότι ένας Λατινοαμερικανός πρώτης γενιάς από ταπεινό περιβάλλον μπορεί να γίνει γερουσιαστής των ΗΠΑ και να υπηρετήσει με τιμή και αξιοπρέπεια. Ακόμη χειρότερα, με βλέπουν ως εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς τους στόχους» δήλωσε μεταξύ των άλλων ο γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ.

Αντιδράσεις

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, σε ερώτηση για τον γερουσιαστή Μενέντεζ στην αρχή της ενημέρωσης της Παρασκευής, για το αν ο πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Γερουσιαστής του Νιού Τζέρσεϊ πρέπει να παραιτηθεί, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι «αυτό είναι ένα ενεργό θέμα».

Ο μετριοπαθής βουλευτής Ντιν Φίλιπς είναι ο πρώτος εκλεγμένος αξιωματούχος των Δημοκρατικών που τοποθετήθηκε σχετικά με την παραπομπή του Μενέντεζ, λέγοντας στο CNN, ότι «πρώτα απ’ όλα, όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους, δόξα τω Θεώ, ακόμα στη χώρα μας, αλλά είμαι τρομοκρατημένος».

«Οποιοσδήποτε παρακολουθεί, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική σας – Δημοκρατικός ή Ρεπουμπλικάνος, θα πρέπει να είναι τρομοκρατημένος. Ένα μέλος του Κογκρέσου που φαίνεται να έχει παραβιάσει το νόμο είναι κάποιος που πιστεύω ότι πρέπει να παραιτηθεί … Και ναι, είμαι Δημοκρατικός, το ίδιο και ο γερουσιαστής Μενέντεζ, αλλά με βάση αυτά που είδα, είμαι απογοητευμένος και ναι, πιστεύω ότι πρέπει να παραιτηθεί».

Όταν ρωτήθηκε αν η ηγεσία της Γερουσίας θα έπρεπε να σπρώξει τον Μενέντεζ έξω από την πόρτα, ο Φίλιπς είπε: «Κοιτάξτε, προσπαθώ να αποκαταστήσω την πίστη στην κυβέρνηση. Είναι μια από τις αποστολές μου, είναι η αποστολή πολλών συναδέλφων μου. Και μερικές φορές πρέπει να ακολουθούμε αυτή τη συζήτηση, ακόμη και αν είναι άβολο, και θα έλεγα ότι αυτή τη φορά, ναι, η απάντηση είναι απολύτως».

Οι υποθέσεις

Ο Μενέντεζ ερευνούνταν από ερευνητές του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ (IRS) για αποδοχή δωροδοκιών από τον Φρεντ Ντάιμπες, μεγιστάνα των ακινήτων και πρώην τραπεζικό στέλεχος που δικάζεται για τραπεζικά αδικήματα, με αντάλλαγμα να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μενέντεζ φέρεται να δέχτηκε τις δωροδοκίες με τη μορφή ράβδων χρυσού, μετρητών και πολυτελών δώρων μέσω της συζύγου του Ναντίν Αρσλάνιαν.

Επιπλέον, μεταξύ των ερευνών σε βάρος του γερουσιαστή, καταγράφηκε επίσης ότι έλαβε δωροδοκίες σε αντάλλαγμα για να κερδίσει τον διαγωνισμό η νεοφυής εταιρεία «IS EG Halal» με έδρα την Αίγυπτο, η οποία αναλάμβανε την πιστοποίηση χαλάλ σε όλες τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία εμπειρία στον τομέα.

Ενώ τα συμβόλαια πολλών εταιρειών ακυρώθηκαν ξαφνικά το 2019, η ειδική σύμβαση της «IS EG» με την Αίγυπτο για την πιστοποίηση του κρέατος χαλάλ παγκοσμίως κίνησε υποψίες.

Η δημόσια συζήτηση του διαγωνισμού αποκάλυψε ότι οι ιδιοκτήτες της «IS EG» και η σύζυγος του Μενέντεζ ήταν φίλοι, ενώ το γεγονός ότι ο Μενέντεζ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια εκατομμυρίων προς την Αίγυπτο κάθε χρόνο, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάθεση της σύμβασης.

Το 2015, ο Αμερικανός γερουσιαστής κατηγορήθηκε επίσης ότι δέχθηκε δώρα αξίας άνω των 600.000 δολαρίων από τον οφθαλμίατρο της Φλόριντα Σάλομον Μέλγκεν, συμπεριλαμβανομένου ενός ταξιδιού με ιδιωτικό τζετ και μιας τριήμερης διαμονής σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Παρίσι.

Ενώ η δίκη για την κατηγορία του 2015 βρισκόταν σε εξέλιξη, οι εισαγγελείς απέσυραν την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2017, αφού οι ένορκοι οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο λόγω της αδυναμίας να καταλήξουν σε απόφαση για τις κατηγορίες της δωροδοκία, της απάτη και της συνωμοσία, ενώ και ο δικαστής απέρριψε ορισμένες από τις κατηγορίες.

Πάντως τον Απρίλιο του 2018, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών «επέπληξε αυστηρά» τον Μενέντεζ σε επιστολή της, γράφοντας:

«Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι επί μια εξαετή περίοδο αποδεχθήκατε εν γνώσει σας και επανειλημμένα δώρα σημαντικής αξίας από τον Dr. Μέλγκεν χωρίς να λάβετε την απαιτούμενη έγκριση της Επιτροπής και ότι δεν αποκαλύψατε δημοσίως ορισμένα δώρα, όπως απαιτείται από τον Κανονισμό της Γερουσίας και την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Επιπλέον, ενώ δεχόσασταν αυτά τα δώρα, χρησιμοποιήσατε τη θέση σας ως μέλος της Γερουσίας για να προωθήσετε τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του Dr. Μέλγκεν. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συμπεριφορά αυτή παραβίασε τον Κανονισμό της Γερουσίας, τον ομοσπονδιακό νόμο και τα ισχύοντα πρότυπα συμπεριφοράς. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή σας εκδίδει την παρούσα Δημόσια Επιστολή Επίπληξης και σας διατάσσει επίσης να επιστρέψετε την εύλογη αγοραία αξία όλων των ανεπίτρεπτων δώρων που δεν έχουν ήδη επιστραφεί».

Η φιλελληνική στάση Μενέντεζ

Γιος οικογένειας Κουβανών μεταναστών, ο Μπομπ Μενέντεζ είναι γνωστός στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για την αντίθεσή του στην Τουρκία και την εγγύτητά του με τα την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία.

Ο Μενέντεζ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία έχει λόγο για τη στρατιωτική βοήθεια προς ξένες χώρες στο Κογκρέσο, έχει μπλοκάρει την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ και είναι πολέμιος της Τουρκίας.

Κάτι που φάνηκε και στη δήλωση του για το κατηγορητήριο που του ανακοινώθηκε όταν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «στάθηκα επίσης σταθερός απέναντι στους δικτάτορες σε όλο τον κόσμο -είτε στο Ιράν, είτε στην Κούβα, είτε στην Τουρκία, είτε αλλού- αγωνιζόμενος ενάντια στις δυνάμεις του κατευνασμού και συμπαραστεκόμενος σε όσους υπερασπίζονται την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Για την φιλελληνική του στάση το 2021, του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για «τη συμβολή του στην εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή».

Επίσης, του απονεμήθηκε ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ από τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για «τη συμβολή του στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας».

Τον Αύγουστο του 2023, ο Μενέντεζ τιμήθηκε από την Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και την Εκκλησία της Κύπρου με το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα για τη συμβολή του στους αγώνες των Ελλήνων και την προσφορά του στον Ελληνισμό, ενώ ανακηρύχθηκε και επίτιμος Δημότης Πάφου.

Πηγή: ieidiseis

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα