Μέσα στο κέντρο της πόλης της Γάζας επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
μέσα-στο-κέντρο-της-πόλης-της-γάζας-επι-1079163
Parallaxi

Μέσα στο κέντρο της πόλης της Γάζας επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός. Οι χερσαίες μάχες και η εκστρατεία βομβαρδισμού έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ τη νύχτα βομβαρδίστηκε και πάλι ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια. Καραβάνια και οι τελευταίοι παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τον βορρά για το νότο για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Παράλληλα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποκλείει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Eικόνες από τις επιχειρήσεις του στην “καρδιά” της Πόλης της Γάζας έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, υποστηρίζοντας ότι την έχει περικυκλώσει από όλες τις πλευρές.

Την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες από το Al Jazeera ότι χτυπήθηκε κατοικημένη περιοχή στην Σουτζάγια, στην ανατολική Γάζα, και γίνεται λόγος για δεκάδες θύματα.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ισχυρές εκρήξεις τη νύχτα σε όλη την πόλη της Γάζας και στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι, όπου στεγάζονται οικογένειες Παλαιστινίων που τράπηκαν σε φυγή ή εκδιώχθηκαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1948. «Οι βομβαρδισμοί ήταν έντονοι και στενοί», είπε ο Μοχάμεντ Άμπεντ, ο οποίος ζει στη συνοικία Σέιχ Ραντβάν της πόλης της Γάζας. Είπε ότι οι κάτοικοι πανικοβλήθηκαν όταν άκουσαν την είδηση ​ ότι οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις πολεμούσαν βαθιά μέσα στην πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές πυραύλων και άλλων όπλων της Χαμάς, χωρίς να αναφέρει πού σκοτώθηκε. Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη ή έχουν εισέλθει στην πόλη της Γάζας. Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν ανεξάρτητα οι ισχυρισμοί του πεδίου μάχης από καμία πλευρά.

Σε ξεχωριστές ολονύκτιες επιχειρήσεις, οι IDF λένε ότι τα χερσαία στρατεύματα κατηύθυναν ένα αεροσκάφος να χτυπήσει μια ομάδα αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς και μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε πολλά μέλη μιας ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την εκτόξευση ρουκετών στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ Γιώργο Σιδέρη, μετά την περικύκλωση της Γάζας εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι να περικυκλωθούν τρία στρατηγικά σημεία της Χαμάς. Το ένα έχει να κάνει με το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Το δεύτερο επίσης με μία δομή υγείας, η οποία είναι το νοσοκομείο Αλ Γκουντ. Και η τρίτη περίπτωση αφορά τον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σίφα, ο οποίος θεωρείται στρατηγικής σημασίας για τις ισραηλινές δυνάμεις.

Από χθες έχουν ξεκινήσει επιχειρήσεις και καταστροφές στρατιωτικού υλικού της Χαμάς σε διάφορα σημεία και εκείνο το οποίο επισημαίνεται από τις ισραηλινές δυνάμεις είναι ότι έχουν παρατηρήσει και καταγράψει ότι πολλές από τις πολυκατοικίες στο κέντρο, στον αστικό ιστό της Γάζας, γίνονται προπύργια της Χαμάς για να επιτίθενται προς τις ισραηλινές δυνάμεις.

Επίθεση όμως σημειώθηκε και στο κεντρικό Ισραήλ με ρουκέτες, η μία όμως δεν αναχαιτίστηκε και έπεσε σε σπίτι. Η ρουκέτα διαπέρασε την οροφή, έπεσε στον πρώτο όροφο και έσκασε στο ισόγειο της μονοκατοικίας. Ευτυχώς η οικογένεια που διέμενε εκεί εγκατέλειψε το κτήριο όταν άκουσε τις προειδοποιητικές σειρήνες. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Λία Χριστάρα.

10.569 οι νεκροί στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 10.569 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Μεταξύ των νεκρών είναι 4.324 παιδιά και 2.823 γυναίκες, δήλωσε το υπουργείο, ενώ τουλάχιστον 26.457 είναι οι τραυματίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται κάθε μέρα στη Γάζα από τον πόλεμο. «Το επίπεδο του θανάτου και της ταλαιπωρίας είναι δύσκολο να κατανοηθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Οι ισραηλινές αρχές εντόπισαν τα λείψανα 843 αμάχων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για τον εντοπισμό θυμάτων. Στα τέλη Οκτωβρίου, η αστυνομία ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 826 θύματα, με περίπου 150 θύματα να παραμένουν στο στρατόπεδο Shura, όπου η μαζική προσπάθεια για τον εντοπισμό των νεκρών συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα. Μερικά από τα λείψανα στον καταυλισμό πιστεύεται ότι ανήκουν σε επιτιθέμενους. Οι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στις σφαγές της Χαμάς, μαζί με περίπου 400 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του Channel 12 την Τρίτη, 25 άνθρωποι παραμένουν άγνωστοι – ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί, ούτε απαγωγείς – συμπεριλαμβανομένων 15 αλλοδαπών, που πιστεύεται ότι είναι κυρίως αγρότες της Ταϊλάνδης. Η Bangkok Post αναφέρει ότι επτά πτώματα πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα στην Ταϊλάνδη.

Εξάλλου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο 28χρονος Yaacov Ozeri της 401ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας σκοτώθηκε πολεμώντας εναντίον της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, ο 22χρονος Jonathan Chazor στρατιώτης στην επίλεκτη μονάδα Shaldag της Πολεμικής Αεροπορίας, σκοτώθηκε μαχόμενος. Ο θάνατός τους ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στην χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα σε 32. (350 από τις 7 Οκτωβρίου).

Περίπου 15.000 άνθρωποι έφυγαν την Τρίτη από τη Γάζα

Ο ρυθμός φυγής Παλαιστινίων αμάχων από τη ζώνη μάχης στη βόρεια Γάζα έχει επιταχυνθεί καθώς εντείνεται η αεροπορική και χερσαία εκστρατεία του Ισραήλ εκεί, λένε οι παρατηρητές του ΟΗΕ. Περίπου 15.000 άνθρωποι έφυγαν την Τρίτη, σε σύγκριση με 5.000 τη Δευτέρα και 2.000 την Κυριακή, αναφέρει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Οι άμαχοι μπορούν να μετακινηθούν κατά τη διάρκεια ενός τετράωρου παραθύρου που ορίζει καθημερινά ο ισραηλινός στρατός και το οποίο εξασφαλίζει ασφαλή διέλευση από την πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της προς τα νότια. Οι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν είναι παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρίες, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Ορισμένοι από αυτούς ανέφεραν ότι χρειάστηκε να διασχίσουν ισραηλινά σημεία ελέγχου για να φτάσουν στο νότο και ότι έγιναν μάρτυρες κάποιων συλλήψεων από τις ισραηλινές δυνάμεις. Άλλοι είπαν ότι χρειάστηκε να περάσουν μπροστά από ισραηλινά τανκς με υψωμένα τα χέρια, ενώ κρατούσαν λευκές σημαίες.

Για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, η απελπισία είναι έντονη έπειτα από ένα μήνα αδιάκοπων βομβαρδισμών. «Σταματήστε αυτή τη μηχανή της καταστροφής. Σώστε μας», ζήτησε χθες ο Χισάμ Κούλαμπ, ένας εκτοπισμένος Παλαιστίνιος που οι βομβαρδισμοί τον βρήκαν και στη Ράφα, στο νότιο τμήμα του εδάφους.

Αρκετοί ξένοι υπήκοοι κατάφεραν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο, αφού άνοιξε για ακόμη μία φορά το πέρασμα της Ράφα.

Στο Ισραήλ, ο πληθυσμός απέτισε χθες φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου που προκάλεσε τραύμα στη χώρα. «Οι ωμότητες άφησαν μια τρομερή ουλή, τραύματα σε προσωπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Άσερ Κοέν, ο πρόεδρος του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, πτυχιούχοι του οποίου σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.

Την ίδια ώρα η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σημειώνει πως το 60% των Κέντρων Υγείας ή νοσοκομείων στη Γάζα είτε έχουν καταστραφεί είτε έχουν πληγεί.

Οι G7 υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ζητούν ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα

Κορυφαίοι διπλωμάτες από την Ομάδα των Επτά κορυφαίων βιομηχανικών δημοκρατιών ανακοινώνουν ενιαία στάση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς μετά από εντατικές συναντήσεις στο Τόκιο, καταδικάζοντας τη Χαμάς, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ζητώντας “ανθρωπιστικές παύσεις” για να επιταχυνθεί η παροχή βοήθειας στους απελπισμένους Παλαιστίνιους πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας “υπογραμμίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το λαό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την επανάληψη” των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Καμία βίαιη εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα, ούτε τώρα, ούτε μετά τον πόλεμο. Καμία χρήση της Γάζας ως πλατφόρμας για τρομοκρατία ή άλλες βίαιες επιθέσεις. Καμία εκ νέου κατάληψη της Γάζας μετά το τέλος της σύγκρουσης. Καμία προσπάθεια αποκλεισμού ή πολιορκίας της Γάζας. Καμία μείωση στο έδαφος της Γάζας. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι δεν θα προκύψουν τρομοκρατικές απειλές από τη Δυτική Όχθη», σημείωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: ΕΡΤ, AFP, Associated Press

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα