Μέση Ανατολή: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων

Σε εξέλιξη η προσπάθεια με διαμεσολαβητή το Κατάρ, μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ - Δραματικές ελλείψεις στη Γάζα - Ουρές εκατοντάδων ανθρώπων για να πάρουν λίγο πόσιμο νερό.

Parallaxi
μέση-ανατολή-εντείνονται-οι-διαπραγμ-1074533
Parallaxi

Οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων συνεχίζονται, μετέδωσε το Al Jazeera, αναφερόμενο στον πόλεμο στο Ισραήλ.

Όπως σημειώνει, πηγές του Al Jazeera αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής κρατουμένων προχωρούν. Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των αξιωματούχων της Χαμάς με διαμεσολαβητή το Κατάρ που είναι σε εξέλιξη, συνάδουν με την πρόσφατη ετοιμότητα του Ισραήλ να πληρώσει το τίμημα για την απελευθέρωση ομήρων, την ανησυχία της Αμερικής για τις συνέπειες μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα και την επικείμενη ανάγκη των Παλαιστίνιων για κατάπαυση του πυρός, επισημαίνει το Al Jazeera.

Τις τελευταίες ημέρες η ισραηλινή κοινή γνώμη άρχισε επίσης να πιέζει την κυβέρνηση να σταματήσει την εισβολή στη Γάζα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, σημειώνει και προσθέτει το Al Jazeera:

«Αλλά οποιαδήποτε συζήτηση για κατάπαυση του πυρός έχει έρθει με σοβαρές εγγυήσεις. Εκεί μπαίνουν το Κατάρ ως μεσολαβητής, για να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί και η Χαμάς εκπληρώνουν τις όποιες υποχρεώσεις τους. Θα είναι βασικό για όλα τα μέρη να παίζουν με τους ίδιους κανόνες«.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Alarabya, το Κατάρ είπε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι ανοιχτό να επανεξετάσει την παρουσία της Χαμάς στο έδαφός του, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος την Παρασκευή (27/10), μόλις επιλυθεί η κρίση με τους πολλούς ομήρους που απήχθησαν.

Η συμφωνία, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Washington Post, επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και του εμίρη του Κατάρ, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, όταν ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε τη Ντόχα νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως σημειώνει αξιωματούχος.

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα για πάνω από μια εβδομάδα. Οι στρατιωτικοί ηγέτες της επιμένουν ότι είναι έτοιμοι και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του το βράδυ της περασμένης Τετάρτης αναφέρθηκε στη χερσαία επίθεση, αλλά με μια προσεκτική διαπίστωση – όπως επισημαίνει ο Guardian – χωρίς να δεσμεύεται για τίποτα συγκεκριμένο. Όπως είπε, ο τόπος και ο τρόπος οποιασδήποτε επίθεσης «καθορίζονται ομόφωνα» από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και τους διοικητές του στρατού.

Ό,τι κι αν συμβεί, ο Νετανιάχου – υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων και της κριτικής ότι επέτρεψε να συμβεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς – φροντίζει να μην αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει. Γνωρίζει δε, ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην ισραηλινή ηγεσία, επισημαίνει ο Guardian.

Οι άγνωστοι νεκροί της Γάζας

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα απηύθυνε ο ΟΗΕ από την Ιερουσαλήμ, προειδοποιώντας πως όσο περνούν οι ημέρες, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών θα αυξηθούν, καθώς νερό, τρόφιμα και φάρμακα στρεύουν.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις Παλαιστινιακές Αρχές και το υπ. Υγείας 7.028 νεκρούς μετρά η Γάζα, με 2.900 να είναι παιδιά.

Από την πλευρά του η Unicef κάνει λόγο για 2.400 νεκρά παιδιά και χιλιάδες άλλα τραυματισμένα. Από την άλλη μεριά το Ισραήλ μετρά 1.400 νεκρούς και 229 ομήρους, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη.

Οι αριθμοί αυτοί δυστυχώς θα αυξηθούν…

Η σημερινή εκτίμηση του ΠΟΥ για τους νεκρούς που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια είναι εφιαλτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ, περίπου 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στους επίσημους απολογισμούς των θυμάτων.

«Επίσης λαμβάνουμε αυτές τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα. Δεν διευκρίνισε την πηγή των πληροφοριών αυτών.

ΟΗΕ: «Πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα»

Η Λωρίδα της Γάζα, που από τις 7 Οκτωβρίου υφίσταται πλήρη πολιορκία και ισραηλινούς βομβαρδισμούς, χρειάζεται επειγόντως «σημαντική και συνεχή» ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο Φιλίπε Λαζαρίνι δήλωσε ότι ο οργανισμός του έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 57 εργαζομένων του στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

«Την ώρα που μιλάμε, άνθρωποι στη Γάζα πεθαίνουν, οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν», λέει στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους. Προσθέτει ότι τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν, ενώ οι δρόμοι έχουν αρχίσει να «ξεχειλίζουν από λύματα».

«Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου κινδύνου για την υγεία και ο κίνδυνος ασθενειών διαφαίνεται», λέει ο Lazzarini.

Για την ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει με το σταγονόμετρο στη Γάζα, ο κ. Λαζαρίνι ανέφερε: «Αυτά τα λίγα φορτηγά δεν είναι τίποτα άλλο από ψίχουλα που δεν θα κάνουν τη διαφορά για τα δύο εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο. Θα πρέπει να αποφύγουμε να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι λίγα φορτηγά την ημέρα σημαίνει άρση της πολιορκίας για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια».

Ανέφερε επίσης ότι τις τελευταίες ημέρες η UNWRA έχει «περιορίσει δραστικά» την κατανάλωση καυσίμου. «Αλλά αυτό είχε ένα κόστος. Η ομάδα μας έπρεπε να λάβει σκληρές αποφάσεις που δεν έπρεπε να κάνει κανένας εργαζόμενος στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Πριν από λίγες μέρες, προειδοποίησα ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ανθρωπιστική μας επιχείρηση εάν δεν λάβουμε προμήθειες καυσίμων. Η προειδοποίησή μου εξακολουθεί να ισχύει».

Στην ερώτηση του BBC, για το αν η Χαμάς έχει κλέψει καύσιμα από τον ΟΗΕ, ο κ. Lazzarini απάντησε κοφτά όχι, ενώ στο ερώτημα για το αν πιστεύει πως η οργάνωση έχει αποθηκεύσει καύσιμα που προορίζονταν για ανθρωπιστική βοήθεια, απάντησε πως δεν μπορεί να γνωρίζει.

Επίσημα 229 οι όμηροι

Στο μεταξύ, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας από τις διασυνοριακές επιδρομές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί κατά πέντε σε 229, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο τον ισραηλινό στρατό.

  • Πύραυλοι στην παραμεθόριο περιοχή της Αιγύπτου

Πύραυλοι έπεσαν σήμερα σε δύο αιγυπτιακές πόλεις στην Ερυθρά Θάλασσα με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι, δήλωσαν πηγές και αξιωματούχοι, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο περιφερειακής διάχυσης από τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην Τάμπα στα σύνορα με το Ισραήλ και στη Νουέιμπα, περίπου 70 χλμ. μακρύτερα, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας στο Reuters, λέγοντας πως εξακολουθούν να συγκεντρώνουν περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως το τηλεοπτικό δίκτυο AlQahera News, που σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών, ανέφερε πως ο πύραυλος που έπληξε την Τάμπα φαίνεται να συνδέεται με τον πόλεμο ανάμεσα στους μαχητές της Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό γύρω από τη Γάζα, περίπου 220 χλμ. μακριά.

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν στην Τάμπα, με τους τέσσερις από αυτούς να έχουν ήδη λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο, μετά τα πλήγματα σε εγκαταστάσεις ασθενοφόρων και σε πολυκατοικία.

Αυτόπτες μάρτυρες στα δύο σημεία, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαίωσαν τις εκρήξεις και τον καπνό που υψωνόταν στον ουρανό. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως γνωρίζει για ένα συμβάν ασφαλείας εκτός των συνόρων του.

Η Τάμπα και η Νουέιμπα, στην αιγυπτιακή χερσόνησο του Σινά, είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.

Καθώς συνορεύει τόσο με τη Γάζα όσο και με το Ισραήλ, η Αίγυπτος είναι εκτεθειμένη στη σύγκρουση που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ που ακολούθησε.

Το Κάιρο υποστηρίζει εμφανώς τη ροή βοήθειας στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, αρκετοί Αιγύπτιοι συνοριοφρουροί τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκαν κατά λάθος από θραύσματα οβίδας ισραηλινού άρματος μάχης. Το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη για το συμβάν.

Προχθές, Τετάρτη, η Χαμάς δήλωσε πως στοχοποίησε την ισραηλινή πόλη Εϊλάτ από την άλλη πλευρά των συνόρων με την Τάμπα, σε αυτό που φαίνεται να ήταν η μεγαλύτερης εμβέλειας επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης αφότου ξέσπασε η σύγκρουση στις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια επιπρόσθετη κίνηση στην αυξανόμενα επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισε βλήματα που εκτοξεύθηκαν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση των Χούθι στην Υεμένη που θα μπορούσαν να κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

  • Η ΕΕ συντονίζει 6 νέες πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Νέα πτήση με βοήθεια από την ΕΕ προς τους πολίτες της Γάζας, αναχώρησε σήμερα από την Κοπεγχάγη.

Η πτήση μεταφέρει στην Αίγυπτο 51 τόνους φαρμάκων, ιατρικών ειδών και προμήθειες εκπαίδευσης εκ μέρους της Unicef. Η πτήση αποτελεί μέρος 6 επερχόμενων πτήσεων της επιχείρησης ανθρωπιστικής αεροπορικής γέφυρας της ΕΕ που μεταφέρει βασικές προμήθειες που παρέχονται από εταίρους.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί το συνολικό κόστος όλων των πτήσεων και υποστηρίζει τον συντονισμό των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ικανότητας Ανθρωπιστικής Απάντησης.

Σε δύο εβδομάδες οι επόμενες πτήσεις με τη βοήθεια της ΕΕ

Οι επόμενες πτήσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Εκτός από τη UNICEF, μεταξύ των εταίρων που παρέχουν το ανθρωπιστικό υλικό είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

Τα είδη βοήθειας που παραδόθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής απάντησης για την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας που επηρεάζει τους πολίτες στη Γάζα, όπου η ήδη δεινή κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται, τονίζει η Κομισιόν.

  • Ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα: Εκατοντάδες παλαιστίνιοι κάνουν ουρές για λίγο νερό (Βίντεο drone)

Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα που κατέγραψε drone του Guardian από τη Γάζα και αποτυπώνουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανθρωπιστική κατάσταση στην πολιορκημένη λωρίδα γης που ζουν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στα απίστευτα πλάνα φαίνονται άνθρωποι στη Γάζα να σχηματίζουν ουρά την Παρασκευή έξω από ένα σταθμό νερού του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών για να γεμίσουν δοχεία και μπουκάλια με φρέσκο νερό.

«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν. Τα φάρμακα τελειώνουν. Τα τρόφιμα και το νερό τελειώνουν. Οι δρόμοι της Γάζας έχουν αρχίσει να ξεχειλίζουν από λύματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος της UNRWA, υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ. «Η Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τεράστιου υγειονομικού κινδύνου, καθώς ο κίνδυνος ασθενειών ελλοχεύει».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς είχε κλέψει καύσιμα από τον ΟΗΕ για να τα χρησιμοποιήσει για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο Lazzarini δήλωσε ότι η UNRWA αναγκάστηκε να περιορίσει «δραστικά» την κατανάλωση καυσίμων. «Η ομάδα μας έπρεπε να πάρει δύσκολες αποφάσεις που κανένας εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν πρέπει να κάνει», είπε. «Τι χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη; Τα αρτοποιεία, ο σταθμός νερού; Τα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής στο νοσοκομείο; Όλα αυτά χρειάζονται καύσιμα για να λειτουργήσουν».

Ο Lazzarini επέμεινε ότι ο οργανισμός διαθέτει έναν «σταθερό μηχανισμό παρακολούθησης» για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια δεν εκτρέπεται. «Η UNRWA δεν εκτρέπει και δεν θα εκτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια σε λάθος χέρια».

Αρνήθηκε ότι η Χαμάς είχε κλέψει καύσιμα από τον ΟΗΕ, προσθέτοντας: «Με πονάει το γεγονός ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, ένα πολύ βασικό δικαίωμα για τους ανθρώπους, αμφισβητείται συνεχώς, ενώ την ίδια στιγμή η απελπισία μεταδίδεται ζωντανά υπό την επίβλεψή μας».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα