Βομβαρδίστηκε κτίριο στο Τελ Αβίβ – ΟΗΕ για Γάζα: Περισσότεροι θα πεθάνουν από την πολιορκία

Επίκειται απελευθέρωση ομήρων, σε ετοιμότητα 4 νοσοκομεία - Οι τελευταίες εξελίξεις

Parallaxi
βομβαρδίστηκε-κτίριο-στο-τελ-αβίβ-οη-1074441
Parallaxi

Οι σειρήνες ηχούν διαρκώς σήμερα στο Τελ Αβίβ και σε περιοχές γύρω από αυτό καθώς οι επιθέσεις με ρουκέτες από την Χαμάς συνεχίζονται όπως και οι βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ήδη σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ μια ρουκέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης χτύπησε κτίριο στο Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις πολίτες.

Ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας για τρίτη φορά μέσα σε 24 ώρες. Σύμφωνα με τον στρατό, δολοφόνησαν επίσης έναν ανώτερο διοικητή της Χαμάς στο Χαν Γιούνις και επιτέθηκαν σε περισσότερους από 250 στόχους της Χαμάς στη Γάζα.

Επίσης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 20χρονος λοχίας, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, υπέκυψε στα τραύματά του. Τουλάχιστον 310 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς κρατά τουλάχιστον 229 ομήρους, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του IDF.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 36 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη ύποπτους για τρομοκρατικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων 17 μελών της Χαμάς.

Ρωσική εφημερίδα ανέφερε ότι μέλος της Χαμάς επισκέφθηκε τη Μόσχα λέγοντας ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσής της στο Ισραήλ μέχρι να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός» και ότι «η Χαμάς χρειαζόταν χρόνο για να εντοπίσει όλους εκείνους που είχαν μεταφερθεί από το Ισραήλ στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις».

Επίσης, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί θέλουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε εισβολή στη Γάζα, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει μια βουτιά στην υποστήριξη για το προγραμματισμένο επόμενο στάδιο της αντεπίθεσης εναντίον της Χαμάς.

Επίκειται απελευθέρωση ομήρων; Σε ετοιμότητα 4 νοσοκομεία

Τέσσερα ισραηλινά νοσοκομεία έλαβαν οδηγίες να δημιουργήσουν ειδικές εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν ομήρους όταν θα απελευθερωθούν από την Χαμάς που τους κρατά σε αιχμαλωσία στη Γάζα, με μία εγκατάσταση ειδικά για παιδιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι όμηροι είναι 229.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έδωσε εντολή σε τέσσερα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να ανοίξουν αυτές τις ειδικές εγκαταστάσεις σε περίπτωση απελευθέρωσης επιπλέον ομήρων από τη Γάζα. Αυτό είναι σύμφωνο με τις πρόσφατα δημοσιευμένες κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη θεραπεία και την υποδοχή των απελευθερωμένων ομήρων στα ισραηλινά νοσοκομεία.

Τα τέσσερα νοσοκομεία είναι το Sheba Tel Hashomer στο Ramat Gan, το Soroka στο Be’er Sheva, το Wolfson στη Χολόν και το Νοσοκομείο Παίδων Schneider στο Petah Tikva.

Το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας όρισε μία από τις τέσσερις εγκαταστάσεις ειδικά για παιδιά δείχνει ότι προετοιμάζονται για την υποδοχή παιδιών ομήρων σε μια εγκατάσταση που ειδικεύεται στη θεραπεία παιδιών, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του υπουργείου Υγείας, η μεταχείριση των απελευθερωμένων αιχμαλώτων από τη Γάζα θα πραγματοποιείται μόνο σε καθορισμένες εγκαταστάσεις και όχι σε δημόσιους χώρους νοσοκομείων και πρέπει να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για οικογένειες επαναπατριζόμενων αιχμαλώτων και θα είναι εκτός προσέγγισης για οποιονδήποτε δεν είναι μέλος του ιατρικού προσωπικού, της ασφάλειας ή των οικογενειών των επιστρεφόμενων αιχμαλώτων.

Φορτηγά με ιατρική βοήθεια στη Γάζα

Μια ιατρική ομάδα και 10 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας μέσω της Ράφα, του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος συνοριακός αξιωματούχος.

“Σήμερα το πρωί, ιατρική αντιπροσωπεία που συνίσταται από 10 ξένους γιατρούς εισήλθε, επιπλέον των 10 φορτηγών που εισήλθαν στην Λωρίδα της Γάζας μέσω του χερσαίου περάσματος της Ράφα, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ανεβάζοντας σε μόλις 84 τον συνολικό αριθμό των φορτηγών (που έχουν εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα) από την έναρξη του πολέμου”, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε από τη Γενεύη ότι γύρω στα οκτώ φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό αναμενόταν να περάσουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ένας συνδυασμός τεχνικών, πολιτικών και ζητημάτων ασφαλείας εμποδίζει την παράδοση βοήθειας.

Η ίδια σημείωσε ότι ενδελεχείς διαπραγματεύσεις διεξάγονται με το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η διέλευση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό θύλακα, αφού ανέφερε ότι μέχρι σήμερα είχαν περάσει γύρω στα 74 φορτηγά με βοήθεια σε αυτόν.

Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την μεταφορά καυσίμων στην Γάζα, και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δηλώνει ότι η απουσία καυσίμων θέτει εκεί σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα διανείμουν την ελάχιστη αυτή βοήθεια.

“Γνωρίζουμε για 1.000 ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και για πάνω από 100 παιδιά και μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, άρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες ανάλογα με το πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη”, κατέληξε η Χέιστινγκς.

Μαρτυρίες από Γάζα και Δυτική Όχθη: “Χτυπάνε μέχρι και ασθενοφόρα”

Μέρα με τη μέρα, η κατάσταση στη Γάζα χειροτερεύει από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Από τις πρώτες στιγμές του πολέμου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα “ενεπλάκησαν” με σκοπό την προστασία των αμάχων. Τα βιώματα των μελών τους ωστόσο, είναι τόσο δραματικά, όσο και όσα διαδραματίζονται εδώ και 21 ημέρες στη Μέση Ανατολή.

“Η κατάσταση είναι ίδια παντού. Όλες οι υγειονομικές δομές είναι πλήρως υπερφορτωμένες και αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις ακόμη και σε βασικά φάρμακα. Κανένα νοσοκομείο στη Γάζα δεν λειτουργεί κανονικά. Έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου η έλλειψη των φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των τραυματιών που μεταφέρονται στα νοσοκομεία”, αναφέρει η Guillemette Thomas, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Και προσθέτει: “Ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι κάτω των 18 ετών. Έτσι σήμερα, όταν μιλάμε για τραυματίες, όταν μιλάμε για νεκρούς, όταν μιλάμε για ανθρώπους που φτάνουν στα νοσοκομεία, οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά. Ένα ασθενοφόρο έγινε στόχος την πρώτη ημέρα του πολέμου μπροστά από το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείο Nasser, μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου. Και αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση”.

Εντείνεται συνεχώς η βία στη Δυτική Όχθη

Το σκηνικό με το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη στο νοσοκομείο της Τζενίν, μετά από έκρηξη σε προσφυγικό καταυλισμό, περιγράφει η αναισθησιολόγος Δρ. Elma Wong.

“Περίπου στις 02:30 τη νύχτα λάβαμε μια κλήση ότι πρόκειται να γίνει μια μαζική επίθεση στο νοσοκομείο. Έτσι όταν φτάσαμε, δεχόμασταν ήδη πολλούς τραυματίες. Περίπου 20 τραυματίες ήρθαν ως αποτέλεσμα της έκρηξης που συνέβη στον προσφυγικό καταυλισμό. Αυτό συνέβη λόγω της αεροπορικής επιδρομής. Αντιμετωπίσαμε ένα μεγάλο εύρος τραυματισμών”.

“Οι τραυματίες έχασαν τα άκρα τους, έχασαν τα πόδια τους, πολλοί τραυματισμοί από θραύσματα, που σημαίνει ότι μεταλλικά κομμάτια μπήκαν στο στήθος τους, στην κοιλιά, στο κεφάλι. Ως αποτέλεσμα, 2 ασθενείς δεν τα κατάφεραν. Δουλεύαμε σε 2 ασθενείς που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση που χρειάζονταν άμεση χειρουργική επέμβαση για να σωθούν στη μέση της νύχτας”, δήλωσε μεταξύ άλλων η αναισθησιολόγος.

Οι τρομοκράτες της Χαμάς περιγράφουν τις δολοφονίες που έκαναν στο Ισραήλ στις 7η Οκτωβρίου – Ηχητικό ντοκουμέντο

Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι φρικαλεότητες των τρομοκρατών της Χαμάς κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Έχουν περάσει 20 μετά τη δολοφονική επιχείρηση της Χαμάς στο Ισραήλ και στη δημοσιότητα έρχεται ένα ηχητικό ντοκουμέντο που περιέχει τις συνομιλίες των ενόπλων κατά τη διάρκεια της επίθεσης

Ένας από τους τρομοκράτες της Χαμάς φέρεται να επικοινωνεί με τον διοικητή του στη Λωρίδα της Γάζας περιγράφοντάς τους τις δολοφονίες και τις φρικαλεότητες που έκανε ο ίδιος και τα υπόλοιπα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Στις συνομιλίες αναφέρονται ότι μπήκαν στα σπίτια και σκότωσαν κόσμο και μάλιστα ο αρχηγός τον ρωτάει τι έγινε εκεί μέσα σε αυτά. Ο τρομοκράτης της Χαμάς του λέει να μην κλείσει το τηλέφωνο για να ακούσει τους πυροβολισμούς.

ΟΗΕ για Γάζα: Πολλοί περισσότεροι θα πεθάνουν από την πολιορκία – «1.000 νεκροί είναι στα χαλάσματα» λέει ο ΠΟΥ

Εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις για πολύ περισσότερους νεκρούς στην Λωρίδα της Γάζας δίνουν ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ εκτιμά πως πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα λόγω της πλήρους πολιορκίας που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), απηύθηνε έκκληση για «σημαντική και συνεχή» παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τη στιγμή που μιλάμε, πεθαίνουν άνθρωποι στη Γάζα, δεν πεθαίνουν μόνο εξαιτίας των βομβών και των πληγμάτων, πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα λόγω των επιπτώσεων της πολιορκίας που έχει επιβληθεί» στον μικρό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Φιλίπε Λαζαρίνι σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, λύματα αρχίζουν να ξεχειλίζουν στους δρόμους της Γάζας», δήλωσε ο ίδιος

Τα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 21 Οκτωβρίου είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Το σημερινό σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σημαντική και συνεχής βοήθεια, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός προκειμένου η βοήθεια αυτή να μπορέσει να φθάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», δήλωσε.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 2.900 παιδιά, σκοτώθηκαν από την αρχή της εκστρατείας με τους βομβαρδισμούς, που εξαπέλυσε το Ισραήλ μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του, στις 7 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς για τους αριθμούς αυτούς, ο Φιλίπε Λαζαρίνι απάντησε ότι όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι αναφορές που δίδονται από τις αρχές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία τη Γάζα, «θεωρούνται αξιόπιστες και κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο οργανισμός του έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 57 εργαζομένων του στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή της σύγκρουσης.

ΠΟΥ: Πάνω από 1.000 νεκροί βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα

Την ίδια ώρα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει λάβει εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στους επίσημους απολογισμούς των θυμάτων.

“Επίσης λαμβάνουμε αυτές τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη”, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα. Δεν διευκρίνισε την πηγή των πληροφοριών αυτών.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα – Συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών

ΗΡωσία πιστεύει πως είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι επαφές με όλες τις πλευρές στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο, υπεραμυνόμενο της απόφασης να προσκαλέσει αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Μόσχα η οποία προκάλεσε την οργή του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αλλά δεν είχε επαφές με το Κρεμλίνο.

Το Ισραήλ κάλεσε χθες, Πέμπτη, τη Ρωσία να εκδιώξει την επισκεπτόμενη αντιπροσωπεία της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας “λυπηρή” την πρόσκλησή της στη Μόσχα.

Στέλεχος της Χαμάς πετάει το μικρόφωνο και αποχωρεί από συνέντευξη στο BBC

Αποχώρησε πετώντας το μικρόφωνό του ο αξιωματούχος της Χαμάς Γκαζί Χαμάντ, μετά από ερώτηση που δέχθηκε από τον δημοσιογράφο του BBC Ούγκο Μπατσέγκα κατά τη διάρκεια συνέντευξης.

Συγκεκριμένα, ο Χαμάντ ισχυρίστηκε στη συνέντευξη ότι δεν υπήρχε καμία εντολή να σκοτωθούν άμαχοι Ισραηλινοί, όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Έκτοτε, εικόνες φρίκης έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου από την ημέρα της εισβολής κατά την οποία τουλάχιστον 250 νέοι σκοτώθηκαν σε φεστιβάλ μουσικής.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι κυκλοφόρησαν φωτογραφίες από τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς πριν από 20 μέρες στο κιμπούτς Be’eri, όπου άνθρωποι σφαγιάστηκαν στα κρεβάτια τους. Από την οργή των τρομοκρατών δεν γλίτωσε ούτε το νηπιαγωγείο της κοινότητας, όπου εικάζεται ότι είχαν βρει καταφύγιο Ισραηλινοί κατά τη διάρκεια της επίθεσης εκείνο το Σάββατο, σημειώνει η Daily Mail.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Χαμάντ, οι θάνατοι των αμάχων κατά τη διάρκεια αυτών των επιδρομών σε αυτές τις κοινότητες δεν ήταν εσκεμμένες, αλλά αποτέλεσμα «συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων» που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ανταποκριτής του BBC είπε ότι η εισβολή στα σπίτια των ανθρώπων δεν ήταν αντιπαράθεση, με τον Χαμάντ να απαντά: «Μπορώ να σας πω ότι δεν είχαμε καμία πρόθεση ή απόφαση να σκοτώσουμε τους πολίτες».

Στη συνέχεια ο δημσοιογράφος ρώτησε τον Χαμάντ πώς δικαιολογεί το γεγονός ότι Ισραηλινοί σφαγιάστηκαν ενώ κοιμόντουσαν με τον αξιωματούχο της Χαμάς να βγάζει το μικρόφωνο, να το πετάει στο πάτωμα και να λέει «Θέλω να σταματήσω αυτή τη συνέντευξη».

Τι είπε ο δημοσιογράφος μετά την αποχώρηση του αξιωματούχου της Χαμάς

Μετά από την αποχώρηση του στελέχους της Χαμάς, ο δημοσιογράφος του BBC ανέφερε: «Σήμερα, πήρα συνέντευξη από τον Γκαζί Χαμάντ, επί μακρόν μέλος και εκπρόσωπο της Χαμάς, ο οποίος βρισκόταν στη Βηρυτό.

Η συνάντηση με έναν εκπρόσωπο μιας ομάδας που πολλές κυβερνήσεις θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Αλλά ήταν μια ευκαιρία να ρωτήσω, πρόσωπο με πρόσωπο, για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήρε περισσότερους από 200 ομήρους.

Ο Χαμάντ αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι η ομάδα του είχε σκοπίμως στοχεύσει αμάχους, παρά τις συντριπτικές αποδείξεις, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων από τις κάμερες που φορούσαν οι μαχητές. Είπε ότι η επίθεση ήταν μια «στρατιωτική επιχείρηση» που είχε ως στόχο μόνο το στρατιωτικό προσωπικό.

Τον ρώτησα επανειλημμένα πώς ήταν δυνατόν να επρόκειτο για επίθεση μόνο κατά στρατιωτικών στόχων, όταν είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων άνθρωποι που βρίσκονταν σε ένα μουσικό φεστιβάλ και στα ίδια τους τα σπίτια, μαζί με τις οικογένειές τους. Στη συνέχεια διέκοψε απότομα τη συνέντευξη και απομακρύνθηκε.

Πριν από αυτό, ο Χαμάντ άφησε να εννοηθεί ότι η Χαμάς ήταν ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις για τους αμάχους ομήρους που κρατάει στη Γάζα. Αλλά, είπε, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες συνθήκες για να συμβεί αυτό, χωρίς να διευκρινίσει ποιες.»

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα