Διεθνή

Μετατρέπονται τα πανεπιστήμια σε «άντρα του τρόμου» από τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις;

Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στη Σουηδία ενόψει και της Eurovision

Parallaxi
μετατρέπονται-τα-πανεπιστήμια-σε-άν-1152598
Parallaxi

Καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων, ακτιβιστικές δράσεις, διαδηλώσεις: μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ολλανδία γίνονται τώρα φοιτητικές κινητοποιήσεις και στη Γερμανία, με τους συμμετέχοντες να τάσσονται ανοιχτά κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαιστινίων.

Με ανοιχτή επιστολή τους περισσότεροι από 200 πανεπιστημιακοί καθηγητές υπερασπίστηκαν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες. Ωστόσο το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) φαίνεται να διαφωνεί. Σε κείμενο που τιτλοφορείται «Οι αντι-ισραηλινοί ακτιβιστές μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε “άντρα του τρόμου”» διαβάζουμε: «Οι φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις διαφέρουν από άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα από το πρόσφατο παρελθόν, καθώς προκαλούν ένα αίσθημα φόβου στους Εβραίους φοιτητές αλλά και σε όλους όσοι αρνούνται να ταυτιστούν με τη μονόπλευρη θέση εναντίον του Ισραήλ».

Το γερμανικό δίκτυο ξεκαθαρίζει πως «δεν είναι αντι-ισραηλινή ή ακόμη και αντισημιτική κάθε διαμαρτυρία που γίνεται ενάντια στον βάναυσο τρόπο δράσης του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Και πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει χώρος στα πανεπιστήμια για τις ειρηνικές φοιτητικές διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο. Πίσω όμως από τις τελευταίες απόπειρες καταλήψεων βρίσκονται ορισμένες ριζοσπαστικές ακτιβιστικές ομάδες, που διασχίζουν επανειλημμένα το κατώφλι που χωρίζει την κριτική προς το Ισραήλ από τον αντισημιτισμό – και μέσω διαφόρων συνθημάτων τάσσονται υπέρ της εξάλειψης του Ισραήλ από τον χάρτη», καταλήγει το RND.

Eurovision: Αυξάνεται ο αντισημιτισμός στο Μάλμε

Την ίδια στιγμή η Eurovision, που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας, αποτελεί και αυτή αφορμή για την ενίσχυση των «αντισημιτικών φωνών στη χώρα», όπως παρατηρεί η Welt στη διαδικτυακή της ιστοσελίδα.

«Φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις στρέφουν τον κόσμο κατά της εκδήλωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σχεδιάζουν αρκετές μαζικές διαδηλώσεις. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι πως το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και θα έπρεπε να αποκλειστεί από τον μουσικό διαγωνισμό. Υπάρχουν δε και χιλιάδες Σουηδοί καλλιτέχνες, από σταρ του χιπ-χοπ μέχρι τραγουδιστές όπερας, που συντάσσονται με το εν λόγω αίτημα. Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση, η οποία διοργανώνει και τη Eurovision, έχει αντιθέτως απορρίψει το ενδεχόμενο αποκλεισμού του Ισραήλ.

[…] Από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο στη Γάζα, τα φαινόμενα αντισημιτισμού στο Μάλμε έχουν κλιμακωθεί. […] Μπροστά από τη συναγωγή της πόλης κάποιος έκαψε μία ισραηλινή σημαία, ενώ από διάφορα σχολεία προκύπτουν αναφορές για αντισημιτικά γκράφιτι στους σχολικούς φοριαμούς και για χιτλερικούς χαιρετισμούς στις τάξεις».

Όπως εξηγεί τέλος η Welt, «πολλοί Παλαιστίνιοι στο Μάλμε έχουν συγγενείς στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη και ως εκ τούτου επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις στον πόλεμο. Ταυτοχρόνως υπάρχουν και μουσουλμάνοι κάτοικοι στην πόλη, οι οποίοι έχουν κουβαλήσει μαζί από την πατρίδα τους και κάποιες αντισημιτικές αντιλήψεις».

Η «ομορφότερη ταβέρνα του κόσμου» είναι στη Θάσο

Αφιέρωμα σε μία ελληνική ταβέρνα στο Μικρό Καζαβίτι, ένα χωριό στη Θάσο, δημοσιεύει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Είναι η ομορφότερη ταβέρνα του κόσμου και από τη βεράντα της μπορεί κανείς να ρεμβάσει τα βουνά του νησιού και τη δύση του ηλίου. […] Η Σταματία και ο Γιάννης, οι δύο ιδιοκτήτες, είχαν εγκαταλείψει τη Θάσο νέοι, έβγαλαν αρκετά χρήματα στην Ελβετία, για να επιστρέψουν στο νησί τρεις δεκαετίες αργότερα και να φτιάξουν μία ταβέρνα στην πλαγιά του βουνού: στον πάνω όροφο είναι η κουζίνα, το καθιστικό με το τζάκι, η βεράντα και η ταβέρνα, ενώ η οικογένεια μένει στον κάτω όροφο».

Ένα από τα πράγματα που ευχαριστεί περισσότερο απ’ όλα τον Γερμανό συντάκτη είναι το γεγονός πως «όταν έρχεται η ώρα να φύγεις από την ταβέρνα, είναι σαν να φεύγεις από μία οικογενειακή μάζωξη: δεν σε βιάζει τίποτα, αλλά αντιθέτως μπορείς να πάρεις τον χρόνο σου έως ότου έρθει η κατάλληλη στιγμή. […] Η οικοδέσποινα έρχεται στο τραπέζι μόλις βρει λίγο χρόνο, μιλάει με τους πελάτες και αρχίζει να υπολογίζει τον λογαριασμό. […] Στο τέλος όποιος πληρώνει δίνει τα λεφτά του με έναν κάπως αδέξιο, απρόσεκτο τρόπο, στον οποίο αντανακλάται και το πώς αντιμετωπίζεται το χρήμα. Γιατί τι σου είναι τα λεφτά σε σύγκριση με μία απολαυστική βραδιά;».

Πηγή: DW

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα