Μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην Γάζα – 300.000 στρατιώτες έτοιμοι για εισβολή

Πάνω από 1350 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Η επέμβαση της Χεζμπολάχ είναι, προς το παρόν, μετρημένη.

Parallaxi
μπαράζ-ισραηλινών-αεροπορικών-επιδρ-1068928
Parallaxi

Εντείνεται η ανησυχία για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή. Με τα σενάρια για επικείμενη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ να πληθαίνουν, ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΟΗΕ προχωρούν σε εκκλήσεις για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να αποχωρήσουν οι άμαχοι από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά ακατάπαυστα τη Λωρίδα της Γάζας και ορκίσθηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» τη Χαμάς.

Στη διάρκεια της νύχτας, το Ισραήλ διεξήγαγε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εναντίον στόχων της επίλεκτης ομάδας της Χαμάς, την Νούχμπα, που είχε τον πρώτο λόγο στην εισβολή από τη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο. Στο στόχαστρο του στρατού είναι υψηλόβαθμα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης, η οποία κατήγγειλε, ότι νωρίς το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Χιλιάδες στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Λίβανο και 300.000 γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τις γύρω περιοχές, εν αναμονή χερσαίας επίθεσης, που φαίνεται να πλησιάζει μετά τη σύσταση κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τριμελούς πολεμικού συμβουλίου με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Νωρίς το πρωί, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην περιοχή για συνομιλίες. Κι ενώ ένα δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το Αϊζενχάουερ κατευθύνεται στα ανοιχτά του Ισραήλ, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς το Ιράν να μην εμπλακεί στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό Sky News φέρνει στη δημοσιότητας βίντεο που την εισβολή μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ανατολικά της Γάζας το περασμένο Σάββατο.

Στο μεταξύ όπως μεταδίδει το Associated Press Παλαιστίνιοι κάνουν ουρές έξω από φούρνους και παντοπωλεία στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «χερσαίο ελιγμό» στη Γάζα, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

«Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

«Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί» συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε εξάλλου.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαμους ηγέτες τους, όχι μόνον στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον (Γιάχια) Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα» στην φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της, κατέληξε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Το πέρασμα από τη Γάζα είναι ανοιχτό, λέει η Αίγυπτος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα στη Γάζα, καθώς τα πλήγματα δυσχεραίνουν τη λειτουργία του, μεταδίδει του BBC. Ωστόσο, η Αίγυπτος λέει ότι το πέρασμα είναι προς το παρόν ανοιχτό.

Νωρίτερα, το BBC μετέδιδε ότι το συγκεκριμένο πέρασμα είναι η μόνη διέξοδος από τη Γάζα, αλλά λόγω των αεροπορικών επιδρομών έκλεισε χθες. Ακόμα και όταν είναι ανοιχτό, η λίστα αναμονής παραμένει μεγάλη. Υπό κανονικές συνθήκες η Αίγυπτος έδινε ημερησίως 400 άδειες διέλευσης.

Ο απολογισμός στη Γάζα έφθασε τους 1.354 νεκρούς

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 1.354, όπως ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μετά τον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους 1.354 και ο αριθμός των τραυματιών τους 6.049», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση, πέντε ημέρες μετά τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που σφυροκοπά από το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας. Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε την αυγή έκανε λόγο για περίπου 1.200 νεκρούς.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έχουν σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 151 Παλαιστίνιους σε βομβαρδισμό την Πέμπτη 12/10, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν ασταμάτητα για ώρες, με δεκάδες πυραύλους και βόμβες να χτυπούν κτίρια και σπίτια σε όλη την περιοχή.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ισραέλ Κατζ διαμήνυσε ότι δεν θα παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό στη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι απήχθησαν από τη Χαμάς.

«Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα; Κανένας ηλεκτρικός διακόπτης δεν θα ανοίξει, καμία αντλία νερού δεν θα ανοίξει και κανένα φορτηγό με καύσιμα δεν θα μπει μέχρι να επιστρέψουν οι Ισραηλινοί απαχθέντες στην πατρίδα τους», γράφει στο X, πρώην Twitter.

  • «Εκκενώστε τα σπίτια σας αμέσως» – Ισραηλινοί ρίχνουν φυλλάδια στα αραβικά στη Γάζα

Ισραηλινά αεροσκάφη ρίχνουν φυλλάδια πάνω από τη βόρεια Γάζα λέγοντας στους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους «αμέσως» και να κατευθυνθούν σε «γνωστά καταφύγια» μεταδίδει το Al Jazeera.

«Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες της Χαμάς ή στις εγκαταστάσεις τους θα θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο. Το σπίτι που θα χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές οργανώσεις θα βομβαρδιστεί», έγραφαν τα μηνύματα στα αραβικά.

Προστίθεται ότι η προσκόλληση στον ισραηλινό στρατό «θα σας αποτρέψει από το να εκτεθείτε σε κίνδυνο».

Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Beit Lahiya στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας λένε ότι η περιοχή είχε ήδη δεχθεί επιθέσεις πριν από τη ρίψη των φυλλαδίων.

Σύμφωνα με το Al Jazeera τα καταφύγια στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ασφαλή από τις αεροπορικές επιδρομές. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έχει δει 10 από τα καταφύγιά της να πλήττονται από την έναρξη της επιχείρησης.

  • Στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, η επέμβαση της Χεζμπολάχ είναι, προς το παρόν, μετρημένη

Πανίσχυρη στον Λίβανο, η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει μέχρι στιγμής αρκεσθεί σε μία πολύ περιορισμένη συμμετοχή στον πόλεμο που εξαπέλυσε η σύμμαχός της, η παλαιστινιακή Χαμάς, κατά του Ισραήλ, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ομως, οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο οργανώσεις θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το άνοιγμα νέου μετώπου στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, κυρίως σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων κατά της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ έχουν συγκροτήσει, πολύ πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, «κοινή αίθουσα επιχειρήσεων» με την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ και την Δύναμη αλ-Κοντς, την μονάδα ελίτ των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Χεζμπολάχ.

Και συντονίζουν τις ενέργειές τους εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του «άξονα της αντίστασης» που ενσωματώνει παλαιστινιακά, λιβανικά, ιρακινά και άλλα κινήματα που τάσσονται κατά του Ισραήλ και συνεργάζονται με το Ιράν που τους προσφέρει χρηματική και επιμελητειακή βοήθεια.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Μοχάναντ Χατζ Αλι του κέντρου Carnegie για την Μέση Ανατολή, σε περίπτωση «καθολικής χερσαίας εισβολής στην Γάζα, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να βρεθεί αναγκασμένη να συμμετάσχει στον πόλεμο», προς χάριν «της ενότητας των μετώπων».

«Μία αποφασιστική επίθεση κατά μίας από τις συνιστώσες αυτής της συμμαχίας, επίθεση που θα μπορούσε να αφανίσει την Χαμάς», θα οδηγούσε «στην επέμβαση των άλλων συνιστωσών», εξηγεί.

Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για «χερσαία επιχείρηση» στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά «τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασισθεί».

Από την Κυριακή, η Χεζμπολάχ, η οποία διαθέτει τεράστιο οπλοστάσιο, ανακοινώνει τον βομβαρδισμό ισραηλινών θέσεων κοντά στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο.

Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ έχουν επίσης αναλάβει την ευθύνη για έναν βομβαρδισμό και μία διείσδυση στο Ισρα

  • Ισορροπία του τρόμου

Ομως, όλες αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν περιορισμένης κλίμακας, όπως και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στις παρυφές χωριών του νοτίου Λιβάνου, στην μεθόριο με το Ισραήλ.

Δυτική διπλωματική πηγή στην Βηρυτό υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής «εντός του πλαισίου των άτυπων κανόνων εμπλοκής που προβλέπουν ισοδύναμα αντίποινα».

Η «ισορροπία του τρόμου» κυριαρχεί από τον πόλεμο του 2006 ανάμεσα στις δύο πλευρές (1.200 νεκροί στην λιβανική πλευρά, οι περισσότεροι άμαχοι, και 160 στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους στρατιωτικοί).

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι εκτόξευσε κατευθυνόμενους πυραύλους κατά ισραηλινής θέσης απαντώντας στον θάνατο τριών μελών της σε ισραηλινό βομβαρδισμό παρατηρητηρίων της δύο ημέρες πριν.

Αλλά «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κατάσταση να ξεφύγει σε περίπτωση που υπάρξει έναυσμα, όπως μία χερσαία επίθεση στην Γάζα ή θάνατοι αμάχων στην μία και στην άλλη πλευρά», σύμφωνα με την δυτική διπλωματική πηγή.

«Από το 2006, η θέση της Χεζμπολάχ ήταν επικεντρωμένη μάλλον στην αποτροπή παρά στην πολεμική αντιπαράθεση», δηλώνει ο Αραμ Νεργκιζιάν, του Center for strategic and international studies (CSIS).

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, που διαθέτει όλο και πιο προηγμένο πυραυλικό οπλοστάσιο, ελέγχει ντε φάκτο τον νότιο Λίβανο, παρά την ανάπτυξη εκεί του λιβανικού στρατού και των Κυανοκράνων του ΟΗΕ.

Τρομακτικό κόστος

Στις 14 Αυγούστου, ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλαχ διατύπωσε προειδοποίηση προς το Ισραήλ, όταν εκείνο απείλησε ότι θα επαναφέρει τον Λίβανο στην «εποχή του Λίθου» αν η Χεζμπολάχ προχωρούσε σε προκλήσεις: «Στην Χεζμπολάχ, αρκούν λίγοι πύραυλοι υψηλής ακρίβειας για να καταστρέψει τα αεροδρόμια, τους ηλεκτρικούς σταθμούς, τα κέντρα επικοινωνιών και τον (πυρηνικό) σταθμό της Ντιμόνα».

Τον περασμένο Μάιο, η Χεζμπολάχ έκανε επίδειξη των βαρέων όπλων της κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στον νότιο Λίβανο και προχώρησε σε προσομοίωση επίθεσης με drone κατά ισραηλινής κοινότητας.

Οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ προχώρησαν επίσης σε προσομοίωση διείσδυσης στο ισραηλινό έδαφος με το άνοιγμα ρήγματος στον τσιμεντένιο φράκτη που έχει υψώσει το Ισραήλ στα σύνορα.

Το Ισραήλ και η Ουάσινγκτον, η οποία έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο στην περιοχή, έχουν απευθύνει προειδοποίηση στην Χεζμπολάχ για το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου πολεμικού μετώπου.

Το κόστος ενός νέου πολέμου για τον καθημαγμένο οικονομικά Λίβανο θα ήταν τρομακτικό.

Επιπλέον, «η πολιτική και κοινοτική πόλωση βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που σε περίπτωση νέας ευρείας πολεμικής σύρραξης στον νότιο Λίβανο, ο σιιτικός πληθυσμός που αποτελεί στήριγμα της Χεζμπολάχ που θα διέφευγε από τις εμπόλεμες ζώνες δεν θα γινόταν ευνοϊκά δεκτός από τις υπόλοιπες κοινότητες του Λιβάνου, αντίθετα με αυτό που ίσχυε το 2006, προειδοποιεί ο Αράμ Νεργκιζιάν.

  • Βρετανία και Γαλλία απομακρύνουν πολίτες από το Ισραήλ με ειδικές πτήσεις

Εντολή στις οικογένειες των διπλωματών της στο Ισραήλ να εγκαταλείψουν τη χώρα στο πλαίσιο «προληπτικών μέτρων» που λαμβάνει μετά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς έδωσε η Βρετανία την ώρα που ειδικές πτήσεις για την απομάκρυνση των δικών της πολιτών οργανώνει η Γαλλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας διευκρίνισε ότι οι διπλωμάτες του θα παραμείνουν σε ενεργό υπηρεσία στη χώρα.

«Αποσύρουμε προσωρινά εξαρτώμενα μέλη του προσωπικού στην πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ και το προξενείο στην Ιερουσαλήμ ως προληπτικό μέτρο», επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του.

«Η πρεσβεία και το προξενείο μας παραμένουν πλήρως στελεχωμένα και συνεχίζουν να παρέχουν προξενικές υπηρεσίες σε αυτούς που ζητούν βοήθεια», προσθέτει.

Η βρετανική κυβέρνηση συνέστησε την αποφυγή οποιασδήποτε μη απαραίτητης μετακίνησης στο Ισραήλ και το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι έλαβε την απόφασή του για τα εξαρτώμενα μέλη των διπλωματών ευθυγραμμιζόμενο με αυτήν την οδηγία.

Βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των British Airways, easyJet και Virgin Atlantic ανέστειλαν τις πτήσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Ειδικές πτήσεις και από τη Γαλλία

Πολλές ειδικές πτήσεις θα οργανωθούν αύριο, Παρασκευή (13/10), και μεθαύριο, Σάββατο (14/10), μεταξύ του Ισραήλ και της Γαλλίας για να επιτραπεί στους πολίτες που δεν έχουν βρει ακόμη εμπορική πτήση να επιστρέψουν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Προτεραιότητα θα δοθεί στους ανθρώπους που είναι ευάλωτοι (ιδιαιτέρως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι έγκυες γυναίκες), σε αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση αναπηρίας ή σε ιδιαιτέρως επείγουσα κατάσταση υγείας», διευκρινίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο βεβαιώνει ότι συνεργάζεται «με την Air France για την επανάληψη των εμπορικών της πτήσεων το ταχύτερο δυνατό».

Μια πρώτη ειδική πτήση της Air France για επαναπατρισμό Γάλλων θα αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ σήμερα στις 16:40 (17:40 ώρα Ελλάδος) με (αναμενόμενη) άφιξη στις 20:35 (21:35 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο του Παρισιού Σαρλ ντε Γκωλ.

Τουλάχιστον 11 Γάλλοι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, ενώ αγνοείται η τύχη 18, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλά παιδιά «τα οποία μάλλον απήχθησαν» από τη Χαμάς, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος, συνοδευόμενος από την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τους ηγέτες των 11 πολιτικών σχηματισμών που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, όπως και με τους προέδρους της Γερουσίας, της Εθνοσυνέλευσης και του Οικονομικού, Κοινωνικού και Περιβαλλοντικού Συμβουλίου, για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια θα απευθύνει διάγγελμα.

  • Ο Μπλίνκεν λέει ότι τουλάχιστον 25 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς

Τουλάχιστον 25 Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί στην επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ισραήλ προκειμένου να δείξει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με τη χώρα.

Σε κοινή ανακοίνωση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται στενά με το Ισραήλ για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς.

  • Ισραηλινοί έφεδροι επιστρέφουν μαζικά από διακοπές, για να πολεμήσουν τη Χαμάς

Κάποιοι ήταν στο ταξίδι του μέλιτος, άλλοι σπούδαζαν στο εξωτερικό, άλλοι οργάνωναν τη ζωή τους σε ξένες χώρες. Αλλά όταν το Ισραήλ κάλεσε τους εφέδρους και κήρυξε τον πόλεμο απέναντι στη Χαμάς η ανταπόκριση ήταν γρήγορη. «Όλοι έρχονται. Κανείς δεν λέει όχι», δήλωσε ο Γιονάταν Στάινερ, 24 ετών, που επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται σε εταιρία τεχνολογίας, για να υπηρετήσει στην παλιά του μονάδα στον στρατό. «Αυτό είναι διαφορετικό. Είναι χωρίς προηγούμενο, οι κανόνες έχουν αλλάξει», δήλωσε, μιλώντας μέσω τηλεφώνου από τα σύνορα κοντά στον Λίβανο, όπου βρίσκεται το σύνταγμά του.

Το Ισραήλ έχει καλέσει στο όπλα έως 360.000 εφέδρους μετά την επίθεση του Σαββάτου από εκατοντάδες ενόπλους της Χαμάς. Οι περισσότεροι ήταν ήδη στο Ισραήλ την ώρα της επιστράτευσης –η μεγαλύτερη αυτού του είδους από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Αλλά πολλοί ήταν εκτός χώρας, για διάφορους λόγους και παράτησαν τα πάντα για να επιστρέψουν. Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες υπηρετούν για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι μπορεί να κληθούν σε μονάδες εφέδρων έως την ηλικία των 40, ή και μεγαλύτεροι, στην περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Σε περιόδους πολέμου, μάχονται δίπλα στα τακτικά στρατεύματα.

Ο Γιονάταν Μπούνζελ είχε μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του φέτος, γεγονός που τον εξαιρεί από την άμεση υπηρεσία εφέδρου, και όπως πολλοί άλλοι Ισραηλινοί που απολύονται από τον στρατό, έφυγε για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Βρισκόταν στην Ινδία όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να γυρίσει πίσω, μάζεψε τα πράγματά του και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, πέντε μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδίαζε. Το να φθάσει στο Τελ Αβίβ δεν ήταν τόσο εύκολο όσο περίμενε. Αφού πέταξε στο Ντουμπάι, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια για το Ισραήλ. Ωστόσο, μια εβραϊκή μκο, η La’aretz, παρενέβη και εξασφάλισε θέσεις για τον ίδιο και δύο φίλους του.

Άλλοι Ισραηλινοί αναφέρουν πως τα τοπικά προξενεία τους προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια για να επιστρέψουν στην πατρίδα, ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στα γκισέ της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al στη Νέα Υόρκη και προσφέρονται να αγοράσουν εισιτήρια για όποιον έχει επιστρατευθεί.

Ενώ πολλές ξένες αεροπορικές εταιρίες έχουν ακυρώσει πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, ισραηλινές αεροπορικές εταιρίες προσθέτουν πτήσεις σε δρομολόγια του εξωτερικού για να φέρουν πίσω κόσμο. Η El Al ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αυτό το Σάββατο πτήσεις από τις ΗΠΑ και την Ασία, ανατρέποντας μια πολιτική 40 ετών που όριζε ότι δεν γίνονται πτήσεις κατά το εβραϊκό Σάββατο. Η αεροπορική εταιρία δεν έχει πραγματοποιήσει σαββατιάτικες πτήσεις από το 1982, αλλά έλαβε ειδική άδεια από ραβίνους, που δήλωσαν ότι η προστασία της ζωής ξεπερνά τους θρησκευτικούς νόμους.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα