Το Ισραήλ προετοιμάζεται για «χερσαίο ελιγμό» – Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα
Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου.
Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 1.354, όπως ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μετά τον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών βομβαρδισμών σε αυτή την παλαιστινιακή περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος.
“Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους 1.354 και ο αριθμός των τραυματιών τους 6.049”, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση, πέντε ημέρες μετά τη μεγάλη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ που σφυροκοπά από το Σάββατο τη Λωρίδα της Γάζας. Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε την αυγή έκανε λόγο για περίπου 1.200 νεκρούς.
Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για “χερσαίο ελιγμό” στη Γάζα, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη – στόχος είναι η “εξάλειψη” της Χαμάς
Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν “χερσαίο ελιγμό” στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα “δεν έχει αποφασιστεί ακόμη”, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.
“Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου”, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.
“Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί”, πρόσθεσε ο αξιωματικός.
“Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί”, συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.
Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η “εξάλειψη” της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε εξάλλου.
“Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαμους ηγέτες τους, όχι μόνον στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον (Γιάχια) Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα” στην φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της, κατέληξε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.
Ισραηλινοί έφεδροι εγκαταλείπουν τα πάντα και σπεύδουν στην πατρίδα τους – Η El Al θα πραγματοποιήσει πτήση το εβραϊκό Σάββατο για να φέρει πίσω εφέδρους
Κάποιοι ήταν στο ταξίδι του μέλιτος, άλλοι σπούδαζαν στο εξωτερικό, άλλοι οργάνωναν τη ζωή τους σε ξένες χώρες. Αλλά όταν το Ισραήλ κάλεσε τους εφέδρους και κήρυξε τον πόλεμο αυτή την εβδομάδα, η ανταπόκριση ήταν γρήγορη.
«Όλοι έρχονται. Κανείς δεν λέει όχι», δήλωσε ο Γιονάταν Στάινερ, 24 ετών, που επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται σε εταιρία τεχνολογίας, για να υπηρετήσει στην παλιά του μονάδα στον στρατό. «Αυτό είναι διαφορετικό. Είναι χωρίς προηγούμενο, οι κανόνες έχουν αλλάξει», δήλωσε, μιλώντας μέσω τηλεφώνου από τα σύνορα κοντά στον Λίβανο, όπου βρίσκεται το σύνταγμά του.
Το Ισραήλ έχει καλέσει στο όπλα έως 360.000 εφέδρους μετά την επίθεση του Σαββάτου από εκατοντάδες ενόπλους της Χαμάς. Οι περισσότεροι ήταν ήδη στο Ισραήλ την ώρα της επιστράτευσης –η μεγαλύτερη αυτού του είδους από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Αλλά πολλοί ήταν εκτός χώρας, για διάφορους λόγους και παράτησαν τα πάντα για να επιστρέψουν.
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες υπηρετούν για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι μπορεί να κληθούν σε μονάδες εφέδρων έως την ηλικία των 40, ή και μεγαλύτεροι, στην περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Σε περιόδους πολέμου, μάχονται δίπλα στα τακτικά στρατεύματα.
Ο Γιονάταν Μπούνζελ είχε μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του φέτος, γεγονός που τον εξαιρεί από την άμεση υπηρεσία εφέδρου, και όπως πολλοί άλλοι Ισραηλινοί που απολύονται από τον στρατό, έφυγε για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Βρισκόταν στην Ινδία όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να γυρίσει πίσω, μάζεψε τα πράγματά του και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, πέντε μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδίαζε. Το να φθάσει στο Τελ Αβίβ δεν ήταν τόσο εύκολο όσο περίμενε. Αφού πέταξε στο Ντουμπάι, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια για το Ισραήλ. Ωστόσο, μια εβραϊκή μκο, η La’aretz, παρενέβη και εξασφάλισε θέσεις για τον ίδιο και δύο φίλους του.
Άλλοι Ισραηλινοί αναφέρουν πως τα τοπικά προξενεία τους προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια για να επιστρέψουν στην πατρίδα, ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στα γκισέ της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al στη Νέα Υόρκη και προσφέρονται να αγοράσουν εισιτήρια για όποιον έχει επιστρατευθεί.
Ενώ πολλές ξένες αεροπορικές εταιρίες έχουν ακυρώσει πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, ισραηλινές αεροπορικές εταιρίες προσθέτουν πτήσεις σε δρομολόγια του εξωτερικού για να φέρουν πίσω κόσμο. Η El Al ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αυτό το Σάββατο πτήσεις από τις ΗΠΑ και την Ασία, ανατρέποντας μια πολιτική 40 ετών που όριζε ότι δεν γίνονται πτήσεις κατά το εβραϊκό Σάββατο. Η αεροπορική εταιρία δεν έχει πραγματοποιήσει σαββατιάτικες πτήσεις από το 1982, αλλά έλαβε ειδική άδεια από ραβίνους, που δήλωσαν ότι η προστασία της ζωής ξεπερνά τους θρησκευτικούς νόμους.
Ισραήλ: «Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο»
Η αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ κλονίζει συθέμελα την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι καταστροφικές αποτυχίες του ισραηλινού στρατού, των υπηρεσιών Πληροφοριών και της ισραηλινής κυβέρνησης που έδωσαν την δυνατότητα στην Χαμάς να πραγματοποιήσει την πρωτοφανή στην ιστορία του Ισραήλ επίθεση θέτουν σε σοβαρή αμφιβολία την επιβίωση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος και του ίδιου του Νετανιάχου, όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσει.
Μέχρι τότε, το συλλογικό τραύμα που προκάλεσε στο Ισραήλ η πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς υποχρεώνουν τον Νετανιάχου να επικεντρωθεί σε μία και μοναδική αποστολή που του υπαγορεύει η ισραηλινή κοινή γνώμη: διάλυση των υποδομών της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Γάζα.
«Ο Νετανιάχου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ολοι ασκούν πίεση επάνω του, ακόμη και το κόμμα του», το Λικούντ, εξηγεί ο πολιτικός σχολιαστής Ακίβα Ελντάρ
«Δεν υπάρχει λευκή επιταγή»
Ο Ακίβα Ελντάρ πιστεύει ότι ακόμη και η υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν δεν αποτελεί «λευκή επιταγή»: «ο Μπίμπι πρέπει να καταστρέψει τις υποδομές της Χαμάς, φυσικά. Αλλά, αν αυτό γίνει με τίμημα τα παιδιά που θα αρχίσουν να πεθαίνουν από πείνα στην Γάζα, η παγκόσμια κοινή γνώμη, προς το παρόν ευνοϊκή απέναντι στο Ισραήλ, θα αρχίσει να μεταβάλλεται».
«Η απάντηση θα πρέπει να είναι αναλογική με τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από την Χαμάς. Ομως ο Νετανιάχου δεν μπορεί να μείνει με τους θανάτους 1.000 ακόμη στρατιωτών ή των ομήρων στα χέρια», λέει.
Αλλη πηγή πίεσης στον Μπίμπι: μία παρατεταμένη παράλυση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, όπως έγινε μετά τις 34 ημέρες πολέμου με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο το 2006, προειδοποιούν οι ισραηλινοί οικονομολόγοι.
Μία παράλυση που γίνεται ακόμη περισσότερο πιθανή, σύμφωνα με ισραηλινή στρατιωτική πηγή, από την στιγμή που ο στρατός δεν είναι έτοιμος να πολεμήσει σε τρία μέτωπα: στον Νότο, στο μέτωπο της Γάζας, στον Βορρά, με την Χεζμπολάχ, και στην Ανατολή, σε περίπτωση που υπάρξει ανάφλεξη στην Δυτική Οχθη.
Χθες, τέσσερις ημέρες μετά την εκδήλωση της επίθεσης της Χαμάς, ο Νετανιάχου και ένας από τους βασικούς ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης, ο Μπένι Γκαντς, ανακοίνωσαν συμφωνία για την συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης για όσο θα διαρκέσει ο πόλεμος.
«Οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες»
«Η παρουσία του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση θα αμβλύνει ελαφρά την πίεση επί του πρωθυπουργού», πιστεύει ο Ντάνιελ Μπενσιμόν, ειδικός σε θέματα ισραηλινής πολιτικής και πρώην βουλευτής του εργατικού Κόμματος.
«Αυτό θα αμβλύνει τις εντάσεις, αλλά δεν αλλάζει τίποτε επί της ουσίας: οι μέρες του Νετανιάχου είναι μετρημένες και το ξέρει. Δεν θα επιβιώσει αυτής της κρίσης. Η πολιτική του καριέρα έχει τελειώσει. Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές από ιδρύσεως του Κράτους» το 1948.
«Θα υπάρξει μία επιτροπή έρευνας. Θα είναι τρομακτικό. Επειτα, θα πέσει με τους υπουργούς του στα σκουπίδια της Ιστορίας, με αυτόν τον ντροπιαστικό λεκέ στο μέτωπό του: το μεγαλύτερο πολιτικό και στρατιωτικό φιάσκο του Ισραήλ». «Και το κατανοεί. Γι’ αυτό είναι με την πλάτη στον τοίχο».
Οσο για τις διαδηλώσεις που έχουν διχάσει εδώ και δέκα μήνες την ισραηλινή κοινωνία κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που τόσο προσπάθησε να επιβάλει ο Νετανιάχου, θα επαναληφθούν ακόμη μεγαλύτερες όταν θα έχουν σωπάσει τα κανόνια.
Διότι, σύμφωνα με τον Ρέουβεν Χαζάν, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, αυτό που απέτυχε είναι η ίδια η προσέγγιση του Νετανιάχου απέναντι στην Χαμάς.
«Η κοινή γνώμη θα τον κάνει να πληρώσει πολύ ακριβά όταν θα έχει τελειώσει ο εφιάλτης».
«Η σύλληψή του ήταν κακή. Η Χαμάς βρίσκεται στην εξουσία στην Γάζα από το 2004. Ο Νετανιάχου εξελέγη το 2009. Εχουν τα ηνία σε παράλληλους χρόνους. Και οι ισλαμιστές ενισχύθηκαν ακριβώς κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου», εξηγεί ο Ρέουβεν Χαζάν.
«Τεράστιο σφάλμα»
Εκ των πραγμάτων, οι έξι πόλεμοι που εξαπολύθηκαν σε απάντηση των βροχών ρουκετών της Χαμάς κατά του Ισραήλ μετά την μονομερή αποχώρησή του από την Λωρίδα της Γάζας δεν χρησίμευσαν σε τίποτε.
«Κάναμε τεράστιο σφάλμα φανταζόμενοι ότι μία τρομοκρατική οργάνωση μπορεί να αλλάξει DNA και βλακωδώς αρχίσαμε να το πιστεύουμε κι’ εμείς οι ίδιοι», δήλωσε χθες ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στρατηγός Γιάακοβ Αμιντρόρ.
Τότε, τι πρέπει να γίνει;
Η Jerusalem Post θέτει το ερώτημα που καίει τα χείλια: «Μήπως είναι η στιγμή να ανακαταλάβουμε την Γάζα;», έναν θύλακα 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό 2,4 εκατομμυρίων Παλαιστινίων και υπό την διοίκηση της Χαμάς που δηλώνει ότι εξαπέλυσε την επίθεση «για να θέσει τέλος στα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών;».
«Οταν μπαίνεις στην Γάζα, ποτέ δεν ξέρεις σε τι κατάσταση θα βγεις», λέει ο Ακίβα Ελντάρ: «Αυτό είναι το δίλημμα του Νετανιάχου. Λοιπόν, θα είναι αρκετά λογικός για να λάβει την σωστή απόφαση;».
Η είσοδος του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης περιθωριοποιεί τα ακροδεξιά στοιχεία και θέτει σε αμφιβολία την δικαστική μεταρρύθμιση
Η συγκρότηση της πολεμικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης με την συμμετοχή του πρώην αρχηγού του ισραηλινού στρατού και πρώην υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς απαντά στην γενική επιταγή που διαμορφώθηκε στο Ισραήλ μετά την μεγαλύτερη καταστροφή από συστάσεώς του: την ανάληψη της διακυβέρνησης από ένα ευρείας αποδοχής αντιπροσωπευτικότερο σχήμα.
Η είσοδος του Μπένι Γκαντς στην κυβέρνηση στέλνει στο περιθώριο τοξικές προσωπικότητες της ισραηλινής ακροδεξιάς όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και στέλνει στις καλένδες την δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου που δίχασε την ισραηλινή κοινωνία.
Το πολεμικό συμβούλιο θα είναι πολύ στενής σύνθεσης. Θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο Μπένι Γκαντς και δύο παρατηρητές: ο Γκάντι Άιζενκοτ (Εθνική Ενότητα), πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Ρον Ντέρμερ, επίσης πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώην υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων.
Η χθεσινή συμφωνία προβλέπει ότι το πολεμικό συμβούλιο θα διαμορφώνει στην στρατηγική της διαχείρισης του πολέμου, θα αποφασίζει τους στόχους των πολεμικών επιχειρήσεων σε όλα τα μέτωπα, θα δίνει επιχειρησιακές διαταγές στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ θα έχει και έκτακτες εξουσίες.
Κάτω από το πολεμικό συμβούλιο, το 10μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επίσης αυξημένες αρμοδιότητες σε πολύ κρίσιμους τομείς, όπως σε θέματα εσωτερικής ασφαλείας, όπου η επιρροή του κεντρώου κόμματος Γαλάζιο και Λευκό του Μπένι Γκαντς να είναι επίσης κρίσιμη.
Η χθεσινή συμφωνία συγκρότησης κατάστασης έκτακτης ανάγκης προβλέπει ότι η σύμφωνη γνώμη του Μπένι Γκαντς απαιτείται για οποιαδήποτε νομοθετική ή κυβερνητική απόφαση για οποιαδήποτε άλλα θέματα πλην των θεμάτων ασφαλείας, διπλωματικής πολιτικής και της διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων.
Αυτό σημαίνει ότι το κολοσσιαίο σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης Νετανιάχου που απειλούσε να αλλάξει τον ίδιο τον χαρακτήρα του Ισραήλ μπαίνει στο ντουλάπι, προσωρινά ή για πάντα.
Ο Ιρανός πρόεδρος καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να συντονιστούν απέναντι στο Ισραήλ σε επικοινωνία του με τον Σύρο ομόλογό του – Επικοινωνία πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας με τον Ιρανό πρόεδρο
Ο Ιρανός πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί κάλεσε σήμερα τις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες “να συντονιστούν” για “να σταματήσουν τα εγκλήματα” του Ισραήλ κατά της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα η ιρανική προεδρία.
“Σήμερα, όλες οι μουσουλμανικές και αραβικές χώρες και όλοι οι ελεύθεροι λαοί της γης θα πρέπει να ενωθούν και να συντονιστούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος κατά του καταπιεσμένου παλαιστινιακού έθνους”, δήλωσε ο Ραϊσί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.
“Σε αυτήν τη βάση, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα προσπαθήσει να επιτευχθεί αυτός ο συντονισμός το ταχύτερο δυνατό, ερχόμενη σε επαφή με τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών”, πρόσθεσε.
Στην συνομιλία που είχε με τον Σύρο πρόεδρο, ο Ραϊσί επισήμανε ότι “σε αντίθεση με όλες τις διεθνείς συνθήκες”, οι Ισραηλινοί “πολιορκούν τη Γάζα και στερούν από τους καταπιεσμένους κατοίκους νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα και καύσιμο”.
Ο Ιρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης “τη συνέχιση της γενοκτονίας των Παλαιστινίων”, σύμφωνα με την ιρανική προεδρία.
Από την πλευρά του ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ υπογράμμισε “την ανάγκη για μια γρήγορη δράση” των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών “για να προστατευθεί ο παλαιστινιακός λαός” και “να σταματήσουν οι ισραηλινές επιδρομές που στοχοθετούν τα παιδιά και τις γυναίκες” στη Γάζα, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα.
Το Ιράν ήταν μια από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν την αιματηρή αιφνίδια επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο στο Ισραήλ η Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που η Τεχεράνη υπερασπίζεται ανοιχτά εδώ και χρόνια.
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η ανώτατη αρχή του Ιράν, διέψευσε την Τρίτη την ανάμειξη της χώρας του σε αυτήν την επίθεση.
Ο Ιρανός πρόεδρος επικοινώνησε επίσης με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με ιρανικά και σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.
Επικοινωνία ηγετών Σαουδικής Αραβίας-Ιράν
Τα σαουδαραβικά μέσα μεταδίδουν σήμερα ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος και ο Ιρανός πρόεδρος συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στην πρώτη τηλεφωνική τους επαφή μετά την ξαφνική προσέγγιση τον Μάρτιο μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης.
Ο ντε φάκτο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε χθες τηλεφωνική κλήση από τον Ιρανό πρόεδρο κατά την οποία μίλησαν για “την τρέχουσα στρατιωτική κατάσταση στη Γάζα και στα περίχωρά της”, μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε στον Ιρανό ομόλογό του ότι το Ριάντ “επικοινωνεί με όλες τις διεθνείς και περιφερειακές πλευρές για να δοθεί τέλος στην τρέχουσα κλιμάκωση”, σύμφωνα με το SPA. Επίσης υπογράμμισε “την σθεναρή θέση του βασιλείου υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης”, πρόσθεσε.
Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε επίσης την είδηση για την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την “ανάγκη να δοθεί τέλος στα εγκλήματα πολέμου κατά της Παλαιστίνης”.
Η Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο αιφνίδια επίθεση στο Ισραήλ, στην οποία σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις, 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Στην Λωρίδα της Γάζας, 1.200 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έγιναν σε αντίποινα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φόβοι για την τύχη τουλάχιστον 150 ομήρων –Ισραηλινών, αλλά και ξένων και πολιτών με διπλή υπηκοότητα– που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Η σύγκρουση θέτει επίσης εν αμφιβόλω μια ιστορικής σημασίας ενδεχόμενη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ, η οποία παρουσιαζόταν ως πιθανή τον περασμένο μήνα από τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Στη διαδικασία που ακολουθείτο υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης, το Ριάντ διαπραγματευόταν για την εξασφάλιση από την Ουάσινγκτον εγγυήσεων ασφαλείας και βοήθειας για την ανάπτυξη μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος.
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είχαν ανακοινώσει τον Μάρτιο την εξομάλυνση των σχέσεών τους, δίδοντας τέλος στη ρήξη τους για επτά χρόνια, χάρη σε συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Κίνα.
Ο 38χρονος πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτόν δήλωσε ότι αναπτύσσει “αδιάκοπες προσπάθειες για περιφερειακή και διεθνή επικοινωνία για να υπάρξει συντονισμός που θα επέτρεπε να δοθεί τέλος στην σημερινή κλιμάκωση”.
Ο Σαουδάραβας ηγέτης απηύθυνε παρόμοιο μήνυμα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι το Ριάντ εργάζεται “για τη δημιουργία των συνθηκών ώστε να υπάρξει σταθερότητα και να αποκατασταθεί η πορεία προς την ειρήνη και για να διασφαλιστεί ότι ο παλαιστινιακός λαός θα μπορέσει να ασκεί τα δίκαια και θεμιτά δικαιώματά του”, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε σήμερα το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης υπογράμμισε στον Γάλλο πρόεδρο ότι το Ριάντ απορρίπτει τις ενέργειες “που στοχοθετούν αμάχους ή διαταράσσουν τις υποδομές και τα ζωτικά συμφέροντα που επηρεάζουν την καθημερινή τους ζωή”.
Η σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς είναι ένα “νέο σύννεφο” που σκοτεινιάζει την οικονομική προοπτική (ΔΝΤ)
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε σήμερα “θλιβερή” τη σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς και εκτίμησε ότι αυτή απειλεί να αμαυρώσει την ήδη “χλιαρή” παγκόσμια οικονομική προοπτική.
“Παρακολουθούμε στενά πώς εξελίσσεται η κατάσταση, πώς επηρεάζει, κυρίως τις πετρελαϊκές αγορές”, είπε η Γκεοργκίεβα και επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και στις αντιδράσεις των αγορών, αλλά είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τον οικονομικό αντίκτυπο.
“Με λίγα λόγια, αυτό είναι ένα νέο σύννεφο στον όχι και ασφαλέστερο ορίζοντα για την παγκόσμια οικονομία, ένα νέο σύννεφο που σκοτεινιάζει τον ορίζοντα και, φυσικά, που δεν χρειαζόταν”, δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε συνέντευξη Τύπου κατά τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στο Ισραήλ ο Α. Μπλίνκεν – Συνάντηση με Νετανιάχου και μήνυμα αποτροπής: «Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά»
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα στο Τελ Αβίβ στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας στη Μέση Ανατολή με στόχο να επιδείξει την αλληλεγγύη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ ύστερα από την επίθεση της Χαμάς και να προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης. Αυτήν την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Είμαστε εδώ, δεν πάμε πουθενά» είπε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη της διευρυμένης συνάντησης, με τον Νετανιάχου να τον ευχαριστεί για αυτή τη δήλωσή του.
Ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης θα προσπαθήσει επίσης να βοηθήσει να διασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς -κάποιοι εκ των οποίων είναι Αμερικανοί- και να προωθήσει τις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και τους Αιγυπτίους για μια ασφαλή δίοδο για αμάχους της Γάζας από τον πυκνοκατοικημένο θύλακα ενόψει πιθανής χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.
Prime Minister Benjamin Netanyahu is currently meeting with US Secretary of State Antony Blinken.
At the start of the expanded meeting, Prime Minister Netanyahu thanked @SecBlinken for his statement: ‘We are here; we are not going anywhere’.https://t.co/pHudXoVijS pic.twitter.com/q6esbNR9ax
— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 12, 2023
ΚΥΣΕΑ: Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές – Με αμείωτη ένταση η φύλαξη των συνόρων
Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Σύμφωνα με τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, «αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.
Συζητήθηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».
Πηγή: ΑΠΕ