Διεθνή

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Εξωφρενική η κατηγορία για γενοκτονία στη Γάζα

"Η ποταπή προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους"

Parallaxi
μπενιαμίν-νετανιάχου-εξωφρενική-η-κα-988968
Parallaxi

Το Ισραήλ «θα συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ χαρακτήρισε «εξωφρενική» την κατηγορία για γενοκτονία στη Γάζα.

Σε δήλωσή του μετά την ετυμηγορία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι «η δέσμευση του Ισραήλ στο διεθνές δίκαιο είναι ακλόνητη. Εξίσου ακλόνητη είναι η ιερή μας δέσμευση να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας και να υπερασπιζόμαστε τον λαό μας. Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

«Η ποταπή προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους, και δικαίως απορρίφθηκε. Η κατηγορία για γενοκτονία που διατυπώθηκε κατά του Ισραήλ δεν είναι μόνο ψευδής, είναι εξωφρενική και οι ευπρεπείς άνθρωποι παντού θα πρέπει να την απορρίψουν» σημείωσε.

Ο κ. Νετανιάχου τόνισε ότι «την παραμονή της διεθνούς ημέρας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, δεσμεύομαι και πάλι ως πρωθυπουργός του Ισραήλ – ποτέ ξανά». Επεσήμανε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να αμύνεται ενάντια στη Χαμάς, μια γενοκτόνο τρομοκρατική οργάνωση» και πρόσθεσε ότι «στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς διέπραξε τις πιο φρικτές φρικαλεότητες κατά του εβραϊκού λαού από το Ολοκαύτωμα και ορκίζεται να επαναλαμβάνει αυτές τις φρικαλεότητες ξανά και ξανά και ξανά».

«Ο πόλεμος μας είναι ενάντια στους τρομοκράτες της Χαμάς, όχι ενάντια στους Παλαιστίνιους αμάχους» σημείωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ. Είπε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε να διευκολύνουμε την ανθρωπιστική βοήθεια και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε τους αμάχους μακριά από τον κίνδυνο, ακόμη και όταν η Χαμάς χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας και τον λαό μας».

Γάζα: Η Χαμάς χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Ισραήλ

Δικαστηρίου της Χάγης επί του αιτήματος της Νότιας Αφρικής να επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από το Ισραήλ να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου και να σταματήσει αυτό που αποκαλεί τη συνεχιζόμενη «γενοκτονία» κατά των Παλαιστινίων.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε σήμερα ότι το Ισραήλ οφείλει «να λάβει όλα τα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του» για να αποτρέψει τις πράξεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της σύμβασης για τη γενοκτονία κατά τις επιχειρήσεις του στη Γάζα.

Στην ετυμηγορία δεν περιλαμβάνεται ωστόσο απόφαση για την επιβολή εκεχειρίας στο παλαιστινιακό θύλακα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ.

Διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν κίνδυνοι για την επιδείνωση της κατάστασης στην Γάζα, διατάσσει το Ισραήλ να διασφαλίσει «με άμεση ισχύ» ότι οι δυνάμεις του δεν θα διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας.

Παράλληλα, διατάσσει το Ισραήλ «να προλάβει και να τιμωρήσει» την υποκίνηση γενοκτονίας. Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «όλα τα μέτρα εντός της δικαιοδοσίας του για να προλάβει και να τιμωρήσει κάθε άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας», αναφέρεται στην απόφαση.

Οφείλει παράλληλα να λάβει «άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι έχουν επειγόντως ανάγκη για να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης που υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Παράλληλα πρέπει να αναφερθεί στο Δικαστήριο εντός ενός μηνός για τα μέτρα που λαμβάνει για να συμμορφωθεί με την εντολή.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Παράλληλα, έκρινε ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας. Το Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Επιπλέον τονίζει ότι τουλάχιστον ορισμένα από τα δικαιώματα τα οποία επικαλείται η Νότια Αφρική είναι ευλογοφανή.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών εξέτασε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής, η οποία ζητούσε από τους δικαστές να διατάξουν το Ισραήλ να σταματήσει την στρατιωτική του εκστρατεία που ξεκίνησε μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και να διευκολύνει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ξεκίνησε με την κατάθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης περί Γενοκτονίας του 1948, η οποία υπήρξε απάντηση στην γενοκτονία των Εβραίων στο ναζιστικό Ολοκαύτωμα. Ορίζει ως γενοκτονία τις «ενέργειες που διαπράττονται με πρόθεση την καταστροφή, μερικώς ή ολικώς, μίας εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας».

Προς το παρόν, «η Νότια Αφρική δεν χρειάζεται να αποδείξει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία», δήλωσε η Τζούλιετ ΜακΙντάιρ, ειδικευμένη στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. «Απαιτείται να δείξει απλώς ότι υπάρχει ευλογοφανής κίνδυνος γενοκτονίας».

Πάντως, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν αποφασίζει με την σημερινή του ετυμηγορία αν το Ισραήλ έχει διαπράξει εγκλήματα γενοκτονίας στην Γάζα. Έκρινε αν τα επιχειρήματα της προσφεύγουσας Νότιας Αφρικής είναι ευλογοφανή ώστε να δικαιολογείται η λήψη επειγόντων μέτρων κατά του Ισραήλ.

Μία απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης, η οποία θα κρίνει αν οι κατηγορίες περί διάπραξης γενοκτονίας στοιχειοθετούνται, θα χρειασθεί εξέταση της υπόθεσης εις βάθος, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Πηγή: in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα