Διεθνή

Να σταματήσουν οι δωρεές στους «Φίλους των IDF» ζητάνε εργαζόμενοι της Αpple

Η επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι, η οποία έρχεται σε συνέχεια συλλογής υπογραφών για κατάπαυση πυρός στην Παλαιστίνη.

Parallaxi
να-σταματήσουν-οι-δωρεές-στους-φίλου-1108744
Parallaxi

Με ανοιχτή επιστολή εργαζόμενοι της Apple ζητάνε από εταιρεία να διακόψει τη στήριξη σε οργανώσεις που έχουν σχέση με τον ισραηλινό στρατό. Οι 133 υπογράφοντες, που δηλώνουν νυν και πρώην υπάλληλοι, καθώς και μέτοχοι της Apple, απαιτούν να σταματήσει τις δωρεές σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που έχουν δεσμούς με την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και τη συνεχιζόμενη παράνομη ανάπτυξη οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Η επιστολή που έστειλαν οι εργαζόμενοι, η οποία έρχεται σε συνέχεια συλλογής υπογραφών για κατάπαυση πυρός στην Παλαιστίνη, ζητάει από τον τεχνολογικό κολοσσό να «διερευνήσει αμέσως και να σταματήσει την αντιστοίχιση των δωρεών σε όλες τις οργανώσεις που προωθούν τους παράνομους οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη και υποστηρίζουν τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (ΙDF).

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού μέσου The Intercept, οι εργαζόμενοι στην Apple όπως και σε πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, και στη συνέχεια ο εργοδότης τους να αντιστοιχίζει τις δωρεές αυτές με δική του συνεισφορά – ισοδύναμης ή μεγαλύτερης αξίας, μέσω μιας πλατφόρμας που ονομάζεται Βenevity.

Μεταξύ των φιλανθρωπικών οργανώσεων που είναι επιλέξιμες για αντιστοίχιση δωρεών από την Apple είναι οι «Φίλοι των IDF», που στηρίζουν τον ισραηλινό στρατό

H πρακτική του «donation matching» (αντιστοίχιση δωρεών) είναι μια δημοφιλής μορφή εταιρικής φιλανθρωπίας, ιδιαίτερα διαδεδομένη στις μεγάλες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικά μόνο η πλατφόρμα Βenevity έχει διαχειριστεί δωρεές ύψους άνω των 15 δισ. Δολαρίων, για περισσότερες από 1,5 εκατ. μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ενώ έχει περισσότερους από 20 εκατομμύρια χρήστες.

Χρήματα εργαζομένων στους Φίλους των IDF

Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι μεταξύ των φιλανθρωπικών οργανώσεων που είναι επιλέξιμες για αντιστοίχιση δωρεών από την Apple είναι οι «Φίλοι των IDF», μια οργάνωση που συλλέγει δωρεές για λογαριασμό των στρατιωτών του ισραηλινού στρατού, καθώς και μια σειρά από ομάδες που στηρίζουν ενεργά τους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων των HaYovel, One Israel Fund, Jewish National Fund και IsraelGives.

Οι δημοσιογράφοι του Intercept απευθύνθηκαν στην Αpple για σχόλιο, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Nομοθετική πρωτοβουλία στη Νέα Υόρκη, υπό την ονομασία «Not On Our Dime Act» («Όχι με το δικό μας οβολό»), επιδιώκει να αμφισβητήσει τη δυνατότητα των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων της πολιτείας, να συγκεντρώνουν χρήματα για παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς, καθιστώντας τις νομικά υπόλογες ή αφαιρώντας τους τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν.

Aνεξέλεγκτες οι «φιλανθρωπικές» οργανώσεις που στηρίζουν τις παράνομες δραστηριότητες του Ισραήλ

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου έλεγχος των οργανώσεων που εμπίπτουν στο νομικό χαρακτηρισμό ως «φιλανθρωπικές» (και απολαμβάνουν φορολογικές απαλλαγές) και υποστηρίζουν ανοιχτά παράνομες δραστηριότητες στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα» δήλωσε η Diala Shamas, ανώτερη δικηγόρος στο Κέντρο Συνταγματικών Δικαιωμάτων, η οποία περιέγραψε τις οργανώσεις που αναφέρονται στην επιστολή των εργαζομένων ως κάποιες από «τις χειρότερες περιπτώσεις».

Μια νομοθετική πρωτοβουλία στη Νέα Υόρκη, υπό την ονομασία «Not On Our Dime Act» (Όχι με το δικό μας οβολό), επιδιώκει να αμφισβητήσει τη δυνατότητα των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων της πολιτείας, να συγκεντρώνουν χρήματα για παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς, καθιστώντας τις νομικά υπόλογες ή αφαιρώντας τους τα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνουν. Οι νόμοι κατά της χρηματοδότησης δραστηριοτήτων που παραβιάζουν τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται ανεπαρκώς από τις αμερικάνικες φορολογικές αρχές, δήλωσε η νομικός, μεταθέτοντας την ευθύνη στις ίδιες τις εταιρείες και τους ιδιώτες να διασφαλίζουν ότι οι συνεισφορές τους δεν κατευθύνονται προς οργανώσεις που ενδεχομένως εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες.

«Η Apple θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν στέλνει χρήματα σε καμία από αυτές τις οργανώσεις – ειδικά τώρα που υπάρχουν επαρκή στοιχεία και πληροφορίες για τις παράνομες δραστηριότητες του εποικιστικού κινήματος στη Δυτική Όχθη», συμπληρώνει.

Αpples4Ceasefire

Οι εργαζόμενοι της Apple, οι οποίοι οργανώθηκαν με την ονομασία Apples4Ceasefire, είχαν προηγουμένως αντιταχθεί στην πειθαρχική δίωξη και απόλυση υπαλλήλων των Apple Stores που «τόλμησαν να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Παλαιστινιακό λαό, φορώντας την παλαιστινιακή καφίγια, βραχιόλια ή ρούχα».

Η πρωτοβουλία τους έρχεται σε συνέχεια ακτιβιστικών ενεργειών από εργαζόμενους σε εταιρείες τεχνολογίας, που αντιδρούν σε αυτό που θεωρούν δεσμούς «συνενοχής» μεταξύ των εργοδοτών τους και του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα. Νωρίτερα φέτος, η Google απέλυσε δεκάδες υπαλλήλους που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία για τη συμμετοχή της εταιρείας σε ένα έργο υπολογιστικού νέφους γνωστό ως Project Nimbus, το οποίο παρείχε υπηρεσίες στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό. Ανοιχτή επιστολή από εργαζόμενους της Meta -στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp- επέκρινε την αρνητική αντιμετώπιση της εταιρείας απέναντι σε όσους εκδήλωναν την αλληλεγγύη τους στην Παλαιστίνη.

Πολεμοχαρής φιλανθρωπία

Η παροχή δωρεών σε ΜΚΟ που βοηθούν στη διευκόλυνση της παράνομης κατοχής της Δυτικής Όχθης έχει μπει στο μικροσκόπιο, καθώς η κατάσταση στην περιοχή έχει επιδεινωθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση. Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σε μια εκστρατεία που έχει οδηγήσει σε κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η οργάνωση «Φίλοι των IDF», ένα από τα φιλανθρωπικά ιδρύματα που περιλαμβάνονται στη λίστα με την «αντιστοίχιση δωρεών» της Apple, είναι επίσημα εγγεγραμμένη στον κατάλογο των Μη Κερδοσκοπικών Σωματείων των ΗΠΑ, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για τα μέλη των IDF και ισχυρίζεται ότι έχει μεταφέρει 34,5 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές στον ισραηλινό στρατό τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα