Διεθνή

Νάπολη: Έμπορος ναρκωτικών προσφέρει το ιδιόκτητο νησί του για μειωμένη ποινή

Ο Ιμπεριάλε, ο οποίος διέφευγε για πέντε χρόνια, συνελήφθη στο Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2021

Parallaxi
νάπολη-έμπορος-ναρκωτικών-προσφέρει-1087739
Parallaxi

Ένας έμπορος ναρκωτικών που έγινε πληροφοριοδότης της μαφίας παρέδωσε στις ιταλικές αρχές ένα τεχνητό νησί που του ανήκε στα ανοικτά των ακτών του Ντουμπάι, με την ελπίδα να λάβει ως αντάλλαγμα μειωμένη ποινή.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της δίκης στη Νάπολη τη Δευτέρα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 20 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Ραφαέλε Ιμπεριάλε, με το παρατσούκλι «το αφεντικό του Βαν Γκογκ», διαβόητος διεθνής διακινητής ναρκωτικών της Καμόρα.

Ο Ιμπεριάλε, ο οποίος διέφευγε για πέντε χρόνια, συνελήφθη στο Ντουμπάι τον Αύγουστο του 2021 και εκδόθηκε στην Ιταλία τον Μάρτιο του 2022.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Ιμπεριάλε αγόρασε το νησί που αποτελεί μέρος ενός τεχνητού αρχιπελάγους στα ανοικτά των ακτών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

«Είναι σαφές ότι ο Ιμπεριάλε επιθυμεί μειωμένη ποινή», δήλωσε ο εισαγγελέας, Μαουρίσιο Ντι Μάρκο. «Αξιολογούμε την εγκυρότητα των καταθέσεών του, αλλά δεν φαίνεται να υπάρχουν αμφιβολίες για τη γνησιότητά τους».

Από ένα καφέ κάνναβης στο Αμστερνταμ

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο Ιμπεριάλε έφυγε από την Ιταλία για το Αμστερνταμ τη δεκαετία του 1990 όπου άρχισε να δουλεύει σε ένα καφέ κάνναβης. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διακίνηση ecstasy, για να στραφεί στο τέλος στο πιο επικερδές εμπόριο κοκαΐνης, μεταφέροντας τόνους ναρκωτικών στην Ολλανδία για την ευρωπαϊκή αγορά με τη βοήθεια διακινητών της Νότιας Αμερικής.

Ο Ιμπεριάλε και η ομάδα του στην οποία μεταξύ άλλων ανήκουν ο Ιρλανδός συμμορίτης Ντάνιελ Κίναχαν, ο Ριντουάν Ταχί και ο Βόσνιος Εντίν Γκατσάνιν, θεωρούνται ένα από τα 50 μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών στον κόσμο, με μονοπώλιο στην κοκαΐνη του Περού.

Ο Ναπολιτάνος διακινητής ναρκωτικών έγινε ευρύτερα γνωστός το 2016 όταν σε σπίτι στην Castellammare di Stabia, την πόλη από την οποία κατάγεται, βρέθηκαν δύο πίνακες του Βαν Γκογκ που είχαν κλαπεί στην Ολλανδία λίγα χρόνια νωρίτερα: «Αποψη της παραλίας του Σεβενίνγκεν» και « Εξοδος από την προτεσταντική εκκλησία του Νουέν».

Η ιταλική αστυνομία ανακάλυψε τα δύο έργα –που βρέθηκαν τυλιγμένα σε βαμβάκι, κρυμμένα σε έναν τοίχο μέσα σε μια τουαλέτα– στη βίλα του Ιμπεριάλε κοντά στη Νάπολη. Η αξία του κάθε έργου υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια.

Ο Ιμπεριάλε δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Mattino: «Τα αγόρασα απευθείας από τον κλέφτη, γιατί η τιμή τους μου φάνηκε άκρως ελκυστική. Κυρίως όμως επειδή λατρεύω την τέχνη».

Mε πληροφορίες από Guardian, AP, Financial Times, Kathimerini

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα