Διεθνή

NASA: Πέθανε o Frank Borman, είχε ηγηθεί της αποστολής Apollo 8

Σε ηλικία 95 ετών.

Parallaxi
nasa-πέθανε-o-frank-borman-είχε-ηγηθεί-της-αποστολής-apoll-1080174
Parallaxi

Στην αιωνιότητα πέρασε ο Frank Borman, ο αστροναύτης της NASA που ηγήθηκε της πρώτης διαστημική αποστολής στη Σελήνη με το διάσημο Apollo 8. Έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 7/11 στο Μπίλινγκς της Μοντάνα, σύμφωνα με τη NASA, σε ηλικία 95 ετών.

Ο Borman, μαζί με ακόμα δύο αστροναύτες ήταν εκείνοι που είδαν πρώτοι την άλλη πλευρά της Σελήνης στην αποστολή του 1968. To Apollo 8 ήταν μια κρίσιμη αποστολή καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την τροχιά της Γης, «χάνοντας τον πλανήτη από τα μάτια τους».

Στη ΝΑSA τον αποχαιρέτησαν ως «έναν από τους καλύτερους» και «έναν αληθινό Αμερικανό ήρωα» που ήταν πραγματικά αφοσιωμένος στη δουλειά του. «Την δια βίου αγάπη του για την αεροπορία και την εξερεύνηση ξεπερνούσε μόνο η αγάπη του για τη σύζυγό του Σούζαν».

Μετά την εκτόξευση του Apollo 8 από το ακρωτήριο Canaveral στη Φλόριντα στις 21 Δεκεμβρίου 1968, οι τρεις αστροναύτες (Frank Borman, William A. Anders και Jim Lovell) πέρασαν τρεις ημέρες ταξιδεύοντας στο φεγγάρι και το σκάφος βρέθηκε σε σεληνιακή τροχιά την παραμονή των Χριστουγέννων. Έκαναν τον κύκλο 10 φορές στις 24-25 Δεκεμβρίου, πριν επιστρέψουν σπίτι στις 27 Δεκεμβρίου.

«Από το πλήρωμα του Apollo 8, κλείνουμε με καληνύχτα, καλή τύχη, καλά Χριστούγεννα και ο Θεός να σας ευλογεί όλους εσάς στην καλή Γη». Με αυτά τα λόγια είχε κλείσει ο Borman την ομιλία του σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση από το διάστημα.

Ο Frank Borman έγινε πιλότος μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μετά την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ το 1950. Όπως και οι περισσότεροι από τη γενιά των αστροναυτών της γενιάς του, εκπαιδεύτηκε ως πιλότος δοκιμών προτού επιλεγεί για το δεύτερο πρόγραμμα αστροναυτών της NASA το 1962. Αυτή η εμπειρία ήταν το κλειδί, είπε στην αυτοβιογραφία του. Αργότερα ανέλαβε την προεδρία της Eastern Airlines.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα