Νέα χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα – Νεκρά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς

Ένας στους δύο Ισραηλινούς θέλουν να αναβληθεί η χερσαία εισβολή στη Γάζα - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

Parallaxi
νέα-χερσαία-επιχείρηση-του-ισραήλ-στη-1071854
Parallaxi

Νέα, περιορισμένη χερσαία επιχείρηση πραγματοποίησε στη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία δυνάμεις του πεζικού, του μηχανικού και τεθωρακισμένα έπληξαν δεκάδες στόχους της Χαμάς, είπε ο εκπρόσωπος των IDF το πρωί, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας οι χερσαίες δυνάμεις των IDF, συνοδευόμενες από μαχητικά αεροσκάφη IDF και UAV, πραγματοποίησαν μια επιπλέον στοχευμένη επιδρομή στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας, αεροσκάφη και πυροβολικό των IDF έπληξαν τρομοκρατικούς στόχους που ανήκουν στη Χαμάς στην περιοχή Shuja’iyya και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας οι IDF εντόπισαν και έπληξαν πολυάριθμους στόχους τρομοκρατών, μεταξύ των οποίων θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου, καθώς και τρομοκράτες της Χαμάς.

Τα στρατεύματα αποχώρησαν από την περιοχή στο τέλος της δραστηριότητας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί από τις IDF».

Τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές

Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ των οποίων ο Σάντι Μπαρούντ, αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Χαμάς και ένας εκ των φερόμενων «εγκεφάλων» της επίθεσης που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι IDF, ο Μπαρούντ σκοτώθηκε κατά την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. «Συμμετείχε στον σχεδιασμό της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου και πληθώρας άλλων φονικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών», επισημαίνεται.

Ανακοινώθηκε, επίσης, πως σε επιδρομή ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τρεις διοικητές της Χαμάς: ο Ριφάτ Αμπάς, ο Ιμπραχίμ Τζάντμπα και ο Τάρεκ Μαάρουφ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για να εξολοθρευτούν «ηγέτες και στελέχη της Χαμάς που ευθύνονται για τις βάρβαρες επιθέσεις» στο ισραηλινό έδαφος.

Χαμάς: «Περίπου 50 όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς»

Από την πλευρά της, η Χαμάς υποστήριξε ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν δεκάδες όμηροι.

Όπως ισχυρίστηκε ο Αμπού Ουμπάιντα -το πραγματικό όνομα του οποίου σύμφωνα με τις IDF είναι Hudhayfah Kahlot-, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κασάμ, μέσα από τον λογαριασμό της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Telegram, ο αριθμός των ομήρων που έχασαν τις ζωές τους εξαιτίας των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε «περίπου 50».

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς.

«To Iσραήλ έτοιμο να δώσει… κάτι ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων»

Σύμφωνα με τον ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, το Ισραήλ ενημέρωσε τους μεσολαβητές του Κατάρ ότι είναι έτοιμο να δώσει κάτι ως αντάλλαγμα προκειμένου να απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Το ρεπορτάζ επικαλείται ανώνυμη πολιτική πηγή και δεν διευκρινίζει τι θα ήταν διατεθειμένο να προσφέρει το Ισραήλ, ενώ μάλιστα φέρεται να έχει απορρίψει προτάσεις να επιτρέψει να περάσουν καύσιμα στη Γάζα λόγω των φόβων ότι θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ επιμένει δημοσίως πως οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν άνευ όρων και δεν έχει διευκρινιστεί αν έχει δώσει κάτι ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των πρώτων τεσσάρων ομήρων προ ημερών, όπως αναφέρουν οι Times of Israel. Η Χαμάς φέρεται να επιδιώκει τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα, την απελευθέρωση κρατουμένων της από ισραηλινές φυλακές, καθώς και εκεχειρία. Η πηγή που μίλησε στο ισραηλινό ραδιόφωνο εικάζει ότι σύντομα θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη στις συνομιλίες.

Ένας στους δύο Ισραηλινούς θέλουν να αναβληθεί η χερσαία εισβολή στη Γάζα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το 49% των Ισραηλινών επιθυμεί αναβολή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

Στην ερώτηση αν θα πρέπει οι επιχειρήσεις του στρατού να κλιμακωθούν σε μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση, το 29% των ερωτηθέντων Ισραηλινών συμφώνησε, το 49% απάντησε ότι «θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε», ενώ το 22% ήταν αναποφάσιστοι, ανέφερε η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Maariv.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι τα ευρήματά της διαφέρουν από εκείνα άλλης δημοσκόπησης την περασμένη εβδομάδα, όταν το 65% είχε ταχθεί υπέρ μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης. Τα ίδια ευρήματα φαίνεται, μάλιστα, να «δείχνουν» πτώση της υποστήριξης για το προγραμματισμένο επόμενο στάδιο της αντεπίθεσης κατά των ενόπλων της Χαμάς που κρατούν 224 ομήρους. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να εξολοθρεύσει τη Χαμάς σε αντίποινα για τη φονική επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου και εντείνει τις επιδρομές αρμάτων μάχης και πεζικού στη Γάζα με σφοδρό βομβαρδισμό της περιοχής

Η διεθνής πίεση και ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα συνέβαλαν στην αλλαγή στάσης του προέδρου Μπάιντεν αναφορικά με τον πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η ομάδα του έχουν αλλάξει σημαντικά τη ρητορική τους αναφορικά με τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς τις τελευταίες ημέρες και, ενώ αρχικά υπογράμμιζαν την αμέριστη υποστήριξή τους στο Ισραήλ, πλέον δίνουν έμφαση στην ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα ενόψει και της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού.

Ο Μπάιντεν δεν έχει μετακινηθεί από τη θεμελιώδη του αρχή ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και ευθύνη να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που κόστισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους στο νότιο τμήμα της χώρας, σημειώνουν σύμβουλοί του.

Όμως ο γρήγορα αυξανόμενος αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων, η δυσκολία να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς και οι ολοένα και πιο έντονες επικρίσεις των αραβικών χωρών, Ευρωπαίων εταίρων και κάποιων Αμερικανών έχουν ωθήσει την ομάδα του Μπάιντεν να στηρίξει την επιβολή ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα και να επικεντρωθεί στην παροχή βοήθειας στους Παλαιστινίους, έχουν επισημάνει πολλές πηγές εντός και εκτός της κυβέρνησης.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι η αλλαγή ρητορικής βασίζεται “στα γεγονότα επί του πεδίου” στη Γάζα, όπου η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται, και “στις συζητήσεις με χώρες από όλο τον κόσμο” που έχει η ομάδα του Μπάιντεν.

Μεταξύ των συμβούλων του Μπάιντεν μαίνεται παρασκηνιακά μια αντιπαράθεση σχετικά με το αμερικανικό μήνυμα, αποκάλυψε πρώην αξιωματούχος που έχει επαφή με κυβερνητικά στελέχη. “Έχουμε δει μια κάποια αλλαγή από έναν πλήρη, άνευ όρων εναγκαλισμό του Ισραήλ προς την προσθήκη λίγων αποχρώσεων”, επεσήμανε.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανέμενε ότι θα αυξανόταν τόσο γρήγορα ο αριθμός των Παλαιστινίων θυμάτων –με περισσότερους από 7.000 ανθρώπους να έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στη Γάζα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους–, αλλά ούτε ότι θα επιδεινωνόταν με τέτοια ταχύτητα η ανθρωπιστική κατάσταση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

“Πιστεύω ότι έχει ξεκάθαρα αλλάξει το πλαίσιο, σε απάντηση στις καταστάσεις που αλλάζουν και σε αυτό που μοιάζει να είναι μια ακόμη μεγαλύτερη επικείμενη καταστροφή, στην περίπτωση που οι Ισραηλινοί κινηθούν μέσα στη Γάζα με μια μεγάλη επιχείρηση”, εκτίμησε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο Carnegie Endowment for International Peace.

Ο 80χρονος Μπάιντεν άλλαξε εξάλλου στάση ενόψει και των εκλογών του 2024, καθώς υποστηρικτές του απειλούν να μην τον ψηφίσουν επειδή δεν στηρίζει τους Παλαιστίνιους, αλλά και μετά την προειδοποίηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον ενδεχόμενο οι ενέργειες του Ισραήλ να έχουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και Αμερικανοί υποστηρικτές τους έχουν εκφράσει ιδιωτικά τις ανησυχίες τους στο Reuters ότι, καθώς περνά περισσότερος καιρός από την 7η Οκτωβρίου, τόσο περισσότερο ο κόσμος θα επικεντρώνεται στον θάνατο και στις καταστροφές από τις ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα.

Σύμβουλοι του Μπάιντεν ζητούν από τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να σκεφτούν περισσότερο καιρό τη στρατηγική εξόδου τους προτού προχωρήσουν σε χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, δήλωσε μία αμερικανική πηγή.

Παράλληλα Αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι στην περιοχή συνιστούν στους Ισραηλινούς να είναι πιο προσεκτικοί, διότι οποιαδήποτε δύναμη εισβολής θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο πεδίο μάχης καθώς και ένα σύμπλεγμα υπόγειων τούνελ και παγιδευμένων κτιρίων, καταστάσεις που ενδέχεται να αυξήσουν τα θύματα μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και των αμάχων στη Γάζα, επεσήμανε άλλη πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών.

Πίεση Αράβων ηγετών

Όταν οι μαχητές της Χαμάς εξαπέλυσαν την επίθεσή τους στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ο Μπάιντεν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη χώρα, επισημαίνοντας ότι δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι “το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τον λαό του. Τελεία”. Δεν αναφέρθηκε καθόλου στους Παλαιστινίους.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει για τη Μέση Ανατολή στις 11 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι βασικός στόχος του ταξιδιού του ήταν μια σθεναρή επίδειξη αλληλεγγύης με το Ισραήλ, περιλαμβανομένης της παροχής του στρατιωτικού εξοπλισμού που χρειάζεται για να αμυνθεί. Δεν αναφέρθηκε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους.

Στη διάρκεια της εξαήμερης επίσκεψης Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές σημείωσε κατακόρυφη αύξηση, ενώ εντάθηκαν οι ανησυχίες για την παροχή τροφίμων και νερού στον παλαιστινιακό θύλακα. Όλοι οι Άραβες ηγέτες κάλεσαν τον Μπλίνκεν να βρεθεί άμεσα μια λύση στην επιδεινούμενη κατάσταση στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός μετέφερε τις ανησυχίες τους στον Μπάιντεν, ενώ άλλοι μίλησαν οι ίδιοι στον Αμερικανό πρόεδρο.

Εξάλλου οι έντονες διαμαρτυρίες εις βάρος του Ισραήλ μετά την έκρηξη σε παλαιστινιακό νοσοκομείο στη Γάζα, για την οποία ΗΠΑ και Ισραήλ κατηγόρησαν τους Παλαιστινίους, προκάλεσαν την ανησυχία των ΗΠΑ. Οι διαμαρτυρίες που ξέσπασαν υπενθύμισαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ανθρωπιστική εκεχειρία

Η πιο γρήγορη αλλαγή στην αμερικανική πολιτική σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα, με την Ουάσινγκτον να στηρίζει την κήρυξη εκεχειρίας ώστε να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Γάζα και η απομάκρυνση κάποιων αμάχων.

Όταν ρωτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου για τα διεθνή αιτήματα για ανθρωπιστική εκεχειρία, ο εκπρόσωπος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι απάντησε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι “το Ισραήλ διαθέτει τα εργαλεία που χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να κυνηγήσει τη Χαμάς αλλά και ότι συνεχίζει να ρέει η ανθρωπιστική βοήθεια”.

Μία ημέρα αργότερα Κίρμπι και Μπλίνκεν τάχθηκαν δημοσίως υπέρ της εκεχειρίας, έπειτα από το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προστατευθούν οι άμαχοι και τις απελπισμένες εκκλήσεις υπηρεσιών του ΟΗΕ να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν το προσχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν στον ΟΗΕ ώστε να περιλαμβάνει το αίτημα για ανθρωπιστική εκεχειρία προκειμένου να εισέρχεται ανεμπόδιστη η βοήθεια στη Γάζα.

Τα σχόλια του Μπάιντεν την Τετάρτη έρχονται σε αντίθεση με αυτά που είχε κάνει στις 7 Οκτωβρίου και δείχνουν τη νέα κατεύθυνση. “Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, όσο δύσκολο και να είναι, για να προστατεύσει τους αμάχους”, υπογράμμισε.

Εξάλλου, σε μια σπάνια κίνηση, επέκρινε τους “εξτρεμιστές εποίκους” στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και ζήτησε να καταβληθούν “συντονισμένες προσπάθειες”, μόλις αποσοβηθεί η κρίση, ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Αλλά ο Μπάιντεν εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τον αριθμό των νεκρών που προωθούν οι Παλαιστίνιοι και συνεχίζει να τονίζει την αμέριστη υποστήριξή του προς το Ισραήλ.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι νεκροί στη Δυτική Όχθη

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα σε επιδρομές του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια επιδρομής από “σημαντική δύναμη” του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν. “Βίαιες συγκρούσεις” ξέσπασαν μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων από τις οποίες τραυματίστηκαν 12 Παλαιστίνιοι, πρόσθεσε.

Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε ότι ένας από τους μαχητές της σκοτώθηκε σε αυτή την επιδρομή.

Στο μεταξύ ένας τέταρτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε άλλη επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Καλκίλια, νότια της Τζενίν. Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι και αυτός ήταν μέλος της.

Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις επιχειρήσεις αυτές.

Παράλληλα ένας Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί στις 20 Οκτωβρίου από ισραηλινά πυρά στη Τζενίν υπέκυψε σήμερα στα τραύματά του, σύμφωνα με το Wafa.

Με τους θανάτους αυτούς ανέρχονται σε 107 οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ / iefimerida.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα