Λίστα με ονόματα 7.000 νεκρών Παλαιστίνιων έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς

Το Ισραήλ ενεργοποιεί το Pegasus για να εντοπίσει ομήρους στη Γάζα.

Parallaxi
λίστα-με-ονόματα-7-000-νεκρών-παλαιστίνιω-1066891
Parallaxi

Λίστα με τα στοιχεία ταυτότητας των 7.028 ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχαν αμφισβητήσει δημοσίως τους απολογισμούς που δίνουν στη δημοσιότητα οι ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές στη Λωρίδα της Γάζας.

Απαντώντας στους αμφισβητίες, το υπουργείο Υγείας της Γάζας έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 212 σελίδων, με τα ονόματα των θυμάτων. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως μέχρι στιγμής 7.028 άνθρωποι, εκ των οποίων 2.913 παιδιά και 1.709 γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, 18.484 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς διανύει την 20ή ημέρα και είναι ο φονικότερος μετά την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα το 2005, δύο χρόνια προτού η ισλαμιστική οργάνωση ανέβει στην εξουσία.

Bloomberg: Το Ισραήλ ενεργοποιεί το Pegasus για να εντοπίσει ομήρους στη Γάζα

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ επιστρατεύουν εταιρείες κατασκοπευτικού λογισμικού, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευάστριας εταιρείας του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus, για να βοηθήσουν στον εντοπισμό ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα στο πρακτορείο Bloomberg.

Η NSO Group και η Candiru, οι οποίες βρίσκονται στη μαύρη λίστα από τις ΗΠΑ, καλούνται να αναβαθμίσουν γρήγορα τις ικανότητές τους σε κατασκοπευτικό λογισμικό για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν θέσει οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με τέσσερις πηγές της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας και έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Οι εταιρείες αυτές, μαζί με αρκετές άλλες εταιρείες λογισμικού, συνεργάζονται στα ισραηλινά αιτήματα και προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες τους δωρεάν, ανέφεραν οι πηγές αυτές.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν απάντησε σε αιτήματα του πρακτορείου για σχόλια. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) και η NSO, η οποία κατασκευάζει το Pegasus, αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Η Candiru είναι έτοιμη να συνδράμει την πολεμική προσπάθεια με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Tο Ισραήλ δεν διέκοψε ποτέ τους δεσμούς του με την κατασκευάστρια του Pegasus

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί ξένοι, βρίσκονται αιχμάλωτοι στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει συζητήσει τις δυνατότητες διάσωσης ομήρων με άλλες κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απεγκλωβισμού των ανθρώπων, εάν οι διπλωματικές προσπάθειες μέσω του Κατάρ και της Αιγύπτου αποτύχουν.

Από τους ομήρους, περισσότεροι από τους μισούς έχουν ξένα διαβατήρια, μεταξύ των οποίων γεωργικοί εργάτες, επισκέπτες και άτομα με διπλή υπηκοότητα. Τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί από την έναρξη των μαχών.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία ανέφερε πρώτη τη συμμετοχή αυτών των εταιρειών στις προσπάθειες εντοπισμού των ομήρων, οι εταιρείες παρακολούθησης Rayzone και Paragon βοηθούσαν επίσης.

Αν και το Ισραήλ δεν διέκοψε ποτέ δημοσίως τους δεσμούς του με την NSO και την Candiru, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας απέλυσαν ορισμένους από τους υπαλλήλους τους από τη στρατιωτική εφεδρεία, μετά την επιβολή κυρώσεων στις ΗΠΑ για τη βοήθεια αυταρχικών καθεστώτων στην παρακολούθηση δημοσιογράφων και αντιφρονούντων.

Το λογισμικό Pegasus της NSO πωλείται σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να παραβιάζουν κινητά τηλέφωνα και να καταγράφουν κρυφά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου.

Η Διεθνής Αμνηστία, το Citizen Lab και το Forensic Architecture in 2021 κατέγραψαν τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού σε περισσότερες από 60 περιπτώσεις για τη στοχοποίηση επικριτών της κυβέρνησης σε χώρες όπως η Ρουάντα, το Τόγκο, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Ινδία.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται και η Ελλάδα, μαζί με άλλες τέσσερις χώρες, σχετικά με τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολουθήσεων και τη χρήση του Pegasus.

Αλλάζει τη σχέση του με τον επιθετικό κυβερνοχώρο το Ισραήλ;

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε στη μαύρη λίστα την NSO και την Candiru, απαγορεύοντάς τους να λαμβάνουν συμβόλαια εξαγωγών από αμερικανικές εταιρείες. Αυτό οδήγησε το Ισραήλ να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των χωρών στις οποίες θα μπορούσαν να πωληθούν νόμιμα αυτές οι τεχνολογίες.

Τώρα η κυβέρνηση Νετανιάχου μπορεί να επανεξετάσει την προσέγγισή της προς αυτές τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Gabi Siboni, συνταγματάρχη των εφέδρων και εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στρατιωτικής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ σχετίζεται με τον επιθετικό κυβερνοχώρο», δήλωσε ο Siboni. «Αναμένω ότι θα διατεθούν περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό σε αυτό τον τομέα».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τρεις ανώτερους διοικητές της Χαμάς

Με ανάρτηση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού Ντάλιελ Χάγκαρι γνωστοποιήθηκε πως στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν τρεις ανώτεροι διοικητές της Χαμάς.

Θεωρείται πως το τάγμα Rifaat Abbas όπου άνηκαν έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

«Εμφύλιος» στο Ισραήλ – Ο διευθυντής του γραφείου του Νετανιάχου κατά πάντων

Το Κανάλι 12 του Ισραήλ μεταδίδει ότι ο διευθυντής του γρασφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου έριξε τις ευθύνες για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε όλους πλην του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι αποτυχίες κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι ευθύνη «του αρχηγού του επιτελείου των IDF, των ηγετών του κινήματος διαμαρτυρίας, των πρώην αρχηγών ασφαλείας, όλων εκείνων που ήταν εναντίον μας, αυτοί είναι οι ένοχοι», είπε χαρακτηριστικά το δεξί χέρι του Νετανιάχου.

Διαπραγματευτές του Κατάρ: Όλοι οι όμηροι της Χαμάς μπορούν να απελευθερωθούν εάν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί

Όλοι οι άμαχοι που κρατούνται όμηροι στη Γάζα θα μπορούσαν να απελευθερωθούν σε λίγες ημέρες, αν υπάρξει παύση των μαχών, λένε οι επικεφαλής των διαπραγματεύσεων από το Κατάρ.

Ο Mohammed Al Khulaifi, ανώτερος διαπραγματευτής και υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε στο Sky News σε αποκλειστική συνέντευξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών που έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς είναι δύσκολες, αλλά οι διαμεσολαβητές σημειώνουν πρόοδο.

«Είναι μια πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την οποία ασχολούμαστε», είπε.

«Και με αυτό, η βία αυξάνεται κάθε μέρα και με τους βομβαρδισμούς να είναι συνεχείς κάθε μέρα, το έργο μας έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο», ανέφερε.

Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι – μια Αμερικανίδα μητέρα και η κόρη της και δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές.

Περισσότεροι από 200 πολίτες από πολλές διαφορετικές χώρες παραμένουν αιχμάλωτοι μέσα στη Γάζα.

Ο δρ Mohammed δήλωσε στο Sky News ότι είναι όλο και πιο αισιόδοξος για μια σημαντική πρόοδο, προσθέτοντας: «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε όλους τους αμάχους ομήρους. Σε αυτό εργαζόμαστε και αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Παραμένουμε αισιόδοξοι. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προσπαθώντας να τους βγάλουμε όλους σύντομα και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα στις επόμενες ημέρες».

Την άμεση απελευθέρωση των ξένων αιχμαλώτων από την Χαμάς ζήτησε η Ρωσία

Την ενεργή εμπλοκή της στην νέα κρίση του Μεσανατολικού «φανέρωσε» η Ρωσία ζητώντας μάλιστα την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. Ειδικότερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Χαμάς, ζητήθηκε η απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η εκκένωση Ρώσων υπηκόων και άλλων ξένων πολιτών.

Μάλιστα, το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε δήλωση που μεταδόθηκε από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι οι συνομιλίες με τον Αμπού Μαρζούκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ήταν μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση των ξένων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Αναφέρει ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα σχετικά με την οργάνωση της εκκένωσης Ρώσων και άλλων ξένων πολιτών από τη Γάζα.

Το υπουργείο σημειώνει ότι η ρωσική πλευρά «επιβεβαίωσε την ακλόνητη θέση της υπέρ της εφαρμογής των γνωστών αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας», συμπεριλαμβανομένης της λύσης δύο κρατών.

Προειδοποίηση Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν θα γλιτώσετε από τη φωτιά αν συνεχιστεί η γενοκτονία στη Γάζα

Ευθεία απειλή σε ΗΠΑ από το Ιράν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε την Πέμπτη (26/10) τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά» αν δεν τερματιστούν τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, που τώρα χειρίζονται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν βλέπουμε θετικά μια διεύρυνση του πολέμου στην περιοχή. Όμως αν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτήν τη φωτιά», είπε ο Ιρανός υπουργός στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα το Μεσανατολικό.

Το Ισραήλ ορκίστηκε ότι θα εξολοθρεύσει τη Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι απήχθησαν. Το Ισραήλ πλήττει τη Γάζα από αέρος, την έχει αποκλείσει και προετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση. Οι παλαιστινιακές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η Χαμάς είπε στο Ιράν ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους άμαχους ομήρους, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να πιέσει για την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτήν την πολύ σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία. Φυσικά, η απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι άλλη μια απαίτηση και υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ, skai.gr, in.gr, ΕΘΝΟΣ, ΟΤ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα