Νέα πυρά της Χεζμπολάχ κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού- Εφιαλτική η κατάσταση

Μετά από ένα 24ωρο οι γιατροί θα μπορούν μόνο να ετοιμάζουν πιστοποιητικά θανάτου» – Δραματικές εικόνες στα νοσοκομεία

Parallaxi
νέα-πυρά-της-χεζμπολάχ-κατά-θέσεων-του-1067722
Parallaxi

Νέα επίθεση εξαπέλυσε η λιβανέζικη Χεζμπολάχ κατά θέσεων του ισραηλινού στρατού. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ισλαμιστική οργάνωση και οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν εδώ και ημέρες πυρά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Η λιβανέζικη ένοπλη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι στόχευσε τη Δευτέρα (16.10.2023) πέντε θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ.

Μία λιβανέζικη πηγή ασφαλείας και το τηλεοπτικό δίκτυο «al-Manar» που ελέγχεται από τη Χεζμπολάχ, ανέφεραν ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον βόρειο Λίβανο.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συνεχίζουν από τις 7 Οκτωβρίου να ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο.

Βίντεο του Reuters από τη σημερινή επίθεση της Χεζμπολάχ:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό από τη Χαμάς

Ο επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ, Ρόναν Μπαρ, ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία προειδοποίησης του κόσμου για το μακελειό που ετοίμαζε η Χαμάς.

Σε επιστολή του προς τους υπαλλήλους της εταιρείας ο Ρόναν Μπαρ τόνισε πως η ευθύνη βαραίνει αυτόν, καθώς είναι ο επικεφαλής και τη Σιν Μπετ για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

«Παρά μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιήσαμε, δυστυχώς, το Σάββατο δεν μπορέσαμε να δημιουργήσουμε μια επαρκή προειδοποίηση που θα επέτρεπε την αποτροπή της επίθεσης. Ως το πρόσωπο που βρίσκεται στην κεφαλή της οργάνωσης – η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει εμένα», τόνισε αρχικά.

Στη συνέχεια υποστήριξε πως «θα υπάρξει χρόνος για έρευνες. Τώρα αγωνιζόμαστε. Χάσαμε δέκα από τους καλύτερους ανθρώπους μας, πολλοί από εμάς τραυματίστηκαν, οι στρατιώτες έχασαν τους συγγενείς τους. Αμέτρητες οι ιστορίες ηρωισμού». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ήδη από την πρώτη ημέρα των μαχών, δημιουργήσαμε έναν ειδικό σχηματισμό, σε συνεργασία με τις IDF, για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την ανάκτηση των απαχθέντων και των αγνοουμένων».

Στην επιστολή του ανέφερε ακόμη πως «όλοι οι υπάλληλοι της οργάνωσης έφτασαν στις μονάδες, άνοιξαν ιδιωτικά γραφεία, δημιουργήθηκαν ειδικές ομάδες. Όλοι όσοι έφεραν όπλο κατέβηκαν για να πολεμήσουν», ενώ τόνισε πως «βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο, όχι σε μια απλή μάχη. Ένας πόλεμος τελειώνει με μια απόφαση και μια αλλαγή κατάστασης. Δεν υπάρχει χρονικό όριο. Θα πάμε μέχρι το τέλος».

Το Ιράν προειδοποιεί για κλιμάκωση του πολέμου σε άλλα μέτωπα

Ουπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, προειδοποίησε ότι η πιθανότητα ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και Χαμάς να εξαπλωθεί σε άλλα μέτωπα «πλησιάζει (το) αναπόφευκτο στάδιο».

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, είπε ότι «ο χρόνος για πολιτικές λύσεις τελειώνει» και κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα και δολοφονίες στη Γάζα».

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Συζήτησα με τους ομολόγους μου από τη Μαλαισία, το Πακιστάν, την Τυνησία. Υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν άμεσα τα σιωνιστικά εγκλήματα και δολοφονίες στη Γάζα και να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια. Τόνισα ότι ο χρόνος για πολιτικές λύσεις τελειώνει· η πιθανή εξάπλωση του πολέμου σε άλλα μέτωπα πλησιάζει στο αναπόφευκτο στάδιο».

Κατεστραμμένο το πέρασμα της Ράφα στην παλαιστινιακή πλευρά – Εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

Με τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας να είναι προ των πυλών, καθώς άρματα μάχης και στρατιώτες έχουν πάρει θέσεις μάχης γύρω από το τείχος της Γάζας, εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που έχουν εκκενώσει τη Βόρεια Γάζα και την πόλη της Γάζας, αλλά και άνθρωποι που υπό τον φόβο του πολέμου έχουν φύγει από το νότιο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα, έχουν κατευθυνθεί προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

To συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ έχει κλείσει, ενώ έχει υποστεί και σοβαρές ζημιές εξαιτίας των βομβαρδισμών του Ισραήλ.

Μάλιστα παρόλο που διπλωματικές ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη για να ανοίξει για λίγες ώρες κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, κάτι που αυξάνει τον φόβο να εγκλωβιστούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται σε αυτό και μάλιστα χωρίς φαγητό και νερό.

Μιλώντας στο CNN, ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος σημείωσε πως οι συνοριακές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να επισκευάσουν το κομμάτι του περάσματος που βρίσκεται στην πλευρά της Λωρίδας της Γάζας και το οποίο καταστράφηκε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι καταστροφές έχουν παίξει ρόλο στην καθυστέρηση του ανοίγματος του συνόρου Αιγύπτου – Γάζας και υπογράμμισε πως υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω χτυπήματα στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που «σταμάτησε οποιεσδήποτε προσπάθειες να επισκευάσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα χτυπήματα».

Μάλιστα όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι Αρχές της Αιγύπτου εγκατέστησαν πλάκες από τσιμέντο στην αιγυπτιακή πλευρά του συνόρου μετά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς την περασμένη εβδομάδα.

Τι είναι το πέρασμα της Ράφα

Η Ράφα είναι η μόνη πύλη της Γάζας προς τον υπόλοιπο κόσμο που δεν ελέγχεται άμεσα από το Ισραήλ. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αιγύπτου στο πλαίσιο συμφωνίας με το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο, ποτέ δεν ήταν μια κανονική, πλήρως ανοιχτή συνοριακή διέλευση. Κατά καιρούς έχει υπάρξει κλειστή για ημέρες, εβδομάδες και μήνες. Οι περίοδοι όπου ήταν ανοιχτή, ήταν διακοπτόμενες και μπορεί σε ανύποπτο χρόνο να έκλεινε ξανά.

Οι κάτοικοι της Γάζας δεν γνωρίζουν ποτέ, πότε θα ανοίξει ή για πόσο καιρό, επομένως είναι αδύνατο να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, η διέλευση είναι αναξιόπιστη και ασταθής, με την απόγνωση των κατοίκων της Γάζας να είναι μονίμως αποτυπωμένη στα βλέμματά τους, καθώς περιμένουν να ταξιδέψουν.

Όποτε ήταν ανοιχτό, το πέρασμα ήταν γεμάτο από κόσμο, μερικές φορές με χιλιάδες κατοίκους, αβέβαιο για τους περισσότερους εάν θα καταφέρουν να ταξιδέψουν. Γυναίκες θα κάθονταν για ώρες επάνω στις βαλίτσες, τα παιδιά θα έπαιζαν στο χώμα, αυτοκίνητα, ταξί και γαϊδούρια, όλα θα έτρεχαν για να βρουν λίγο χώρο.

Η Αίγυπτος ελέγχει αυστηρά το πέρασμα της Ράφα και οι Παλαιστίνιοι την κατηγορούν ότι είναι συνένοχος στην πολιορκία της Γάζας αρνούμενη να κρατήσει τα σύνορα μόνιμα ανοιχτά 24 ώρες την ημέρα.

Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για την Αίγυπτο να ανοίξει τώρα αυτό το πέρασμα και να επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες να ξεφύγουν από τον πόλεμο, αναφέρει το Sky News, καθώς αυτό θα έκανε αυτομάτως τον λαό της Γάζας, πρόβλημα της Αιγύπτου, και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει το Κάιρο.

Η στιγμή που εκπρόσωπος της κυβέρνησης φεύγει από live επειδή ακούγονται οι σειρήνες

Άρον άρον εγκατέλειψε τη ζωντανή σύνδεση με το Sky News ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λέβι, καθώς ακούστηκαν οι σειρήνες σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ λόγω του νέου μπαράζ ρουκετών της Χαμάς κατά των πόλεων του Ισραήλ.

Ο Έιλον Λέβι μιλούσε στην παρουσιάστρια του Sky News, Τζέιν Σέκερ, έξω από το Τελ Αβίβ. Ξαφνικά, άρχισαν να ακούγονται οι σειρήνες λόγω του νέου μπαράζ ρουκετών της Χαμάς κατά των πόλεων του Ισραήλ, με τον ίδιο να βγάζει το ακουστικό του και να φεύγει από το στούντιο.

«Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε εν μέσω επίθεσης ρουκετών τώρα και πρέπει να εκκενώσω το στούντιο», είπε χαρακτηριστικά ο Έιλον Λέβι και αποχώρησε από τη ζωντανή σύνδεση. Η Τζέιν Σέκερ έδειξε κατανόηση προφανώς και τον ευχαρίστησε που της μίλησε ενώ του είπε χαρακτηριστικά «σε παρακαλώ, φύγε» για την προστασία του.

Δείτε τη στιγμή που ακούστηκαν οι σειρήνες:

Πριν ακουστεί ο συναγερμός, ο Έιλον Λέβι ανέλυσε τους στόχους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι έχει ξεκαθαρίσει πως «σκοπεύει να καταστρέψει τη Χαμάς».

«Αυτός δεν είναι ένας άλλος γύρος σύγκρουσης στον οποίο στοχεύουμε να αποτρέψουμε τη Χαμάς ή να υποβαθμίσουμε τη Χαμάς. Αυτός είναι ένας πόλεμος που το Ισραήλ δεν ήθελε, δεν ξεκίνησε και δεν περίμενε», είπε ο Έιλον Λέβι.

«Όταν το Ισραήλ κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματικότητα στη Λωρίδα της Γάζας στην οποία καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν θα έχει τη δυνατότητα να διαπράξει ξανά φρικαλεότητες εναντίον του λαού μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Χαμάς: Το μυστικό δίκτυο χρηματοδότησής της από το Ιράν και το Κατάρ

Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς χρησιμοποιεί ένα παγκόσμιο δίκτυο χρηματοδότησης για να διοχετεύει υποστήριξη από φιλανθρωπικά ιδρύματα και φιλικά έθνη, περνώντας μετρητά μέσω σηράγγων στη Λωρίδα της Γάζας ή χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους.

Ωστόσο, η Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, θα αντιμετωπίσει ακόμα περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση σε κεφάλαια μετά το αμόκ των ενόπλων της οργάνωσης που σκότωσαν εκατοντάδες Ισραηλινούς, κυρίως αμάχους. Το Ισραήλ απάντησε με τον σφοδρότερο βομβαρδισμό της Γάζας στα 75 χρόνια των συγκρούσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters, η ισραηλινή Aστυνομία δήλωσε ότι πάγωσε έναν τραπεζικό λογαριασμό της Barclays, τον οποίο οι Aρχές δήλωσαν ότι συνδέεται με τη συγκέντρωση χρημάτων της Χαμάς, και μπλόκαρε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιούνταν για τη συγκέντρωση δωρεών, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι λογαριασμοί ή την αξία των περιουσιακών στοιχείων.

Η κίνηση αυτή έδωσε μια ματιά σε ένα πολύπλοκο οικονομικό δίκτυο, μερικώς νόμιμο, εν πολλοίς κρυφό, που στηρίζει τη Χαμάς, ή το Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, και την κυβέρνησή της στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία διοικεί από το 2007.

Ο Μάθιου Λεβίτ, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ που ειδικεύεται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της Χαμάς, που υπερβαίνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια, προέρχεται από φόρους στις επιχειρήσεις, καθώς και από χώρες όπως το Ιράν και το Κατάρ ή από φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια σε άλλες χώρες του Κόλπου και λαμβάνει δωρεές από Παλαιστίνιους, άλλους ομογενείς και τις δικές της φιλανθρωπικές οργανώσεις. Πάντως, το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με αξιωματούχους της Χαμάς για να σχολιάσουν το θέμα. Στο παρελθόν, η Χαμάς έχει δηλώσει ότι οι οικονομικοί περιορισμοί που επιβάλλονται στους δωρητές της ήταν μια προσπάθεια εξουδετέρωσης της νόμιμης αντίστασης κατά του Ισραήλ.

Η Χαμάς, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις αφού έχει χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και όχι μόνο, χρησιμοποιούσε όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα, πιστωτικές κάρτες ή επινοημένες εμπορικές συμφωνίες για να αποφύγει τους αυξανόμενους διεθνείς περιορισμούς, δήλωσε ο Μάθιου Λεβίτ. «Η Χαμάς ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες κρυπτογράφησης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Τομ Ρόμπινσον, συνιδρυτής της εταιρείας ερευνών blockchain, Elliptic.

Ωστόσο, φέτος, η Χαμάς δήλωσε ότι θα απομακρυνθεί από τα κρυπτονομίσματα ύστερα από μια σειρά απωλειών. Το σύστημα λογιστικών βιβλίων των κρυπτονομισμάτων μπορεί να καταστήσει τις συναλλαγές αυτές ανιχνεύσιμες. Οι ερευνητές blockchain, TRM Labs, δήλωσαν αυτή την εβδομάδα σε ένα ερευνητικό σημείωμα ότι η συγκέντρωση κεφαλαίων με κρυπτονομίσματα έχει προηγουμένως αυξηθεί ύστερα από κύκλο βίας που αφορούσε στη Χαμάς. Έπειτα από μάχες τον Μάιο του 2021, οι διευθύνσεις κρυπτογράφησης που ελέγχονταν από τη Χαμάς, έλαβαν περισσότερα από 400.000 δολάρια, δήλωσε η TRM Labs.

Παρ’ όλα αυτά, μετά τη βία της 7ης Οκτωβρίου, εξέχουσες ομάδες υποστήριξης που συνδέονται με τη Χαμάς, είχαν διακινήσει μόλις μερικές χιλιάδες δολάρια μέσω κρυπτονομισμάτων, όπως σημείωσε η TRM. «Ένας πιθανός λόγος για τον χαμηλό όγκο δωρεών είναι ότι οι ισραηλινές Αρχές τις στοχοποιούν άμεσα» δήλωσε η TRM, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ είχε κατασχέσει κρυπτονομίσματα, αξίας «δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων» από διευθύνσεις που συνδέονται με τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ του Δεκεμβρίου 2021 και του Απριλίου του τρέχοντος έτους, το Ισραήλ κατέσχεσε σχεδόν 190 λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που, όπως είπε, συνδέονταν με τη Χαμάς.

Ο ρόλος του Κατάρ στη χρηματοδότηση της Χαμάς

Είτε μέσω κρυπτονομισμάτων είτε με άλλα μέσα, οι σύμμαχοι της Χαμάς έχουν βρει τρόπους να μεταφέρουν χρήματα στη Γάζα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι το Ιράν παρέχει έως και 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υποστήριξη παλαιστινιακών ομάδων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και έχει αναφέρει μεθόδους διακίνησης των χρημάτων μέσω εταιρειών, ναυτιλιακών συναλλαγών και πολύτιμων μετάλλων.

Οι ιρανικές Αρχές δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Μέχρι πέρσι, η Χαμάς είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο εταιρειών που διαχειρίζεται επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες από την Τουρκία έως τη Σαουδική Αραβία, όπως δήλωσε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος των εταιρειών τον Μάιο του 2022.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ιράν ότι υποδαυλίζουν τη βία, προμηθεύοντας με όπλα τη Χαμάς. Η Τεχεράνη, η οποία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ, λέει ότι παρέχει ηθική και οικονομική υποστήριξη στην οργάνωση.

Η υποστήριξη του παλαιστινιακού ζητήματος αποτελεί πυλώνα της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την επανάσταση του 1979 και έναν τρόπο για τη χώρα να διαμορφώνει τον εαυτό της ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου.

Το – πλούσιο σε φυσικό αέριο – Κατάρ έχει, επίσης, καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα από το 2014, ενώ κάποια στιγμή ξόδεψε 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα για να βοηθήσει στη λειτουργία του μοναδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του θύλακα και να στηρίξει άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους της κυβέρνησης της Χαμάς.

«Η βοήθεια του Κατάρ παρέχει 100 δολάρια στις φτωχότερες παλαιστινιακές οικογένειες και παρατείνει την περίοδο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στη Γάζα», δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ, απαντώντας σε αίτημα για κυβερνητικό σχόλιο, προσθέτοντας ότι βοήθησε «να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ποιότητα ζωής για παλαιστινιακές οικογένειες».

Το Κατάρ βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί εξωτερικής πολιτικής, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή, τους Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις, έχοντας έτσι συχνά διαμεσολαβητικό ρόλος.

Μετρητά από το Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας

Πάντως, η χρηματοδότηση του Κατάρ για τη Γάζα περνά στην πραγματικότητα από το Ισραήλ, δήλωσε πηγή που γνωρίζει τη διαδικασία. Τα κεφάλαια μεταφέρονται ηλεκτρονικά από το Κατάρ στο Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ μεταφέρουν μετρητά με τα χέρια από τα σύνορα στη Γάζα.

Τα μετρητά διανέμονται απευθείας σε άπορες οικογένειες και δημόσιους υπαλλήλους στη Γάζα και κάθε οικογένεια ή άτομο πρέπει να υπογράψει δίπλα στο όνομά του ότι έλαβε τα μετρητά. Ένα αντίγραφο αυτού του φύλλου πηγαίνει στο Ισραήλ, ένα στον ΟΗΕ και ένα στο Κατάρ.

«Η βοήθεια του Κατάρ προς τη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ. Τα τελευταία χρόνια, το Κατάρ αγόραζε καύσιμα από το Ισραήλ για τον μοναδικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας. Έστειλε, επίσης, καύσιμα από την Αίγυπτο, τα οποία η Χαμάς μπορεί να μεταπωλεί, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για μισθούς.

Ο Στίφεν Ράιμερ της δεξαμενής σκέψης, Royal United Services Institute, προέβλεψε ότι οι νέες προσπάθειες για τον πλήρη περιορισμό της πρόσβασης της οργάνωσης στα επίσημα οικονομικά κανάλια θα έχουν περιορισμένη επιτυχία. «Οι τακτικές χρηματοδότησής τους έχουν αναπτυχθεί για να τα παρακάμπτουν αυτά» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Επέστρεψε στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν – «Θα σας δώσουμε ό,τι χρειάζεστε για να προστατεύσετε τους πολίτες σας», υποσχέθηκε στο Νετανιάχου

ΟΑμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν επέστρεψε σήμερα, Δευτέρα στο Ισραήλ για να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μίλερ σήμερα Δευτέρα, ο Μπλίνκεν συζήτησε τις δεσμεύσεις του με εταίρους στην περιοχή και ενημερώθηκε για την κατάσταση. Ο υπουργός υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την τρομοκρατία της Χαμάς και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παράσχουν στην ισραηλινή κυβέρνηση ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της.

Παράλληλα, συζήτησε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου τον στενό συντονισμό των Ηνωμένων Πολιτειών με τον ΟΗΕ και τους περιφερειακούς εταίρους για τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες και δεσμεύτηκε για την ασφαλή και ταχεία απελευθέρωση όσων κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας,Γιόαβ Γκάλαντ και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ.

Γάζα: Μετά από ένα 24ωρο οι γιατροί θα μπορούν μόνο να ετοιμάζουν πιστοποιητικά θανάτου» – Έκκληση ΠΟΥ

«Έχουν απομείνει 24 ώρες μέχρι να τελειώσει το νερό, η ηλεκτροδότηση και τα καύσιμα» στη Γάζα και αν δεν φτάσει βοήθεια, οι γιατροί δεν θα έχουν παρά να «ετοιμάζουν πιστοποιητικά θανάτου», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέντ αλ Μαντχάρι, επικεφαλής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην περιοχή.

Ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα από τον ΠΟΥ, δεν μπορεί να περάσει από το νότιο πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

Η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό απόλυτο αποκλεισμό και ανελέητο βομβαρδισμό από το Ισραήλ ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους στις 7 Οκτωβρίου.

Δραματικές εικόνες στα νοσοκομεία

Πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα και πάνω από 1.400 στο Ισραήλ. Εκατοντάδες από τους νεκρούς στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παιδιά ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι σχεδόν 11.000.

Ο αριθμός των αγνοουμένων κάτω από τα συντρίμμια φτάνει τους 1.000.

Νωρίτερα σήμερα το Ισραήλ διέψευσε ότι συμφώνησε να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα προκειμένου να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια και έτσι παρά τις διεθνείς εκκλήσεις που πυκνώνουν τις τελευταίες ημέρες η Λωρίδα της Γάζας παραμένει αποκλεισμένοι.

Οι εικόνες που έρχονται από τα νοσοκομεία είναι δραματικές, με τους ασθενείς να περιθάλπονται στο πάτωμα ενώ στον εξωτερικό χώρο στοιβάζονται χιλιάδες σοροί Παλαιστινίων.

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα