Διεθνή

Νέοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι – Πλήγματα του Πακιστάν στο Ιράν

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Parallaxi
νέοι-βομβαρδισμοί-των-ηπα-εναντίον-τω-1107532
Parallaxi

Τεταμένη ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή τα ξημερώματα της Πέμπτης, με τις ΗΠΑ να πλήττουν θέσεις 14 πυραύλους των Χούθι στην Υεμένη και το Πακιστάν να χτυπά περιοχές του Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άνθρωποι.

Οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι οι τέταρτοι που γίνονται σε διάστημα λιγότερο της μίας εβδομάδας. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο θέσεις των Χούθι, προχωρώντας σε πλήγματα στο έδαφος εναντίον δεκατεσσάρων πυραύλων των ανταρτών, οι οποίοι επιτίθενται για εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έρχονται μερικές ώρες αφού η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά «τρομοκρατική» οντότητα τους υεμενίτες αντάρτες.

Σύμφωνα με το Αλ Μασίρα, τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στους αντάρτες, τα πλήγματα, που κατ’ αυτό ήταν «αμερικανοβρετανικά», έγιναν στις επαρχίες «Χοντάιντα, Τάιζ, Νταμάρ, Αλ Μπάιντα και Σαάντα».

«Περί τη 01:00 (ώρα Ελλάδας), οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ «διεξήγαγαν πλήγματα εναντίον 14 πυραύλων των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, έτοιμων να εκτοξευθούν από περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι στην Υεμένη», ανέφερε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») μέσω X (του πρώην Twitter).

«Οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», καθώς «θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», συνεχίζει η ανακοίνωση, γεγονός που «ώθησε τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να ασκήσουν το δικαίωμα και την υποχρέωσή τους να αμυνθούν».

«Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύουμε ζωές αθώων ναυτικών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της CENTCOM, ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, πάντα κατά το ανακοινωθέν.

Αξιωματούχος των Χούθι από την πλευρά του τόνισε σε δηλώσεις του στο Αλ Μασίρα ότι το κίνημα θα «συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης, ανεξαρτήτως των όποιων αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στην προσπάθειά τους να μας εμποδίσουν».

Την ίδια ώρα στο Ιράν σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σε ένα από τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Πακιστάν, σε παραμεθόριο χωριό στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων YJC επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της «Λέσχης νέων δημοσιογράφων», ο αξιωματούχος αυτός διευκρίνισε πως κανένα από τα θύματα δεν είχε ιρανική υπηκοότητα.

Λίγη ώρα αργότερα η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε πως διεξήγαγε κ «πλήγματα ακριβείας» εναντίον «κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν, έπειτα από ιρανική επιδρομή στην πακιστανική επικράτεια, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο παιδιά.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν «διεξήγαγαν σειρά πληγμάτων ακριβείας, υψηλού συντονισμού και στοχευμένων συγκεκριμένα, εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν», στο νοτιοανατολικό Ιράν, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ.

«Σκοτώθηκε», κατά το κείμενο, «ορισμένος» αριθμός «τρομοκρατών» .

Στην ανακοίνωση της πακιστανικής διπλωματίας μολαταύτα αναφέρεται πως το Πακιστάν «σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν», ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία χαρακτηρίζεται «αδελφή χώρα».

Πηγή: ΑΠΕ / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα