Νετανιάχου: «Περάσαμε στη δεύτερη φάση του πολέμου»

Οι οικογένειες των ομήρων ζητούν απαντήσεις από τον ισραηλινό πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας.

Parallaxi
νετανιάχου-περάσαμε-στη-δεύτερη-φάσ-1072434
Parallaxi

Η εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι η δεύτερη φάση του πολέμου, δήλωσε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον άμαχο πληθυσμό του παλαιστινιακού θύλακα να μετακινηθεί σε ασφαλείς περιοχές.

Ο πόλεμος αυτός θα είναι δύσκολος και μακρύς, προειδοποίησε ο Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Υποσχέθηκε επίσης στις οικογένειες των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια» για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

Μια συλλογικότητα στην οποία μετέχουν οι οικογένειες των περίπου 220 ομήρων που κρατά η Χαμάς είχε ζήτησε να συναντηθεί με στελέχη του πολεμικού συμβουλίου. Τα μέλη της ήθελαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχουν για τους ομήρους η χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής καθώς και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός επιφέρει βαριά πλήγματα στη Χαμάς, τονίζοντας ότι όση περισσότερη πίεση ασκείται στην παλαιστινιακή οργάνωση τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να απελευθερωθούν οι όμηροι. Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει να διευρύνει τον πόλεμο. «Όμως είμαστε προετοιμασμένοι σε όλα τα μέτωπα», πρόσθεσε.

Την πεποίθησή του ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι εξέφρασε και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, Μπένι Γκαντζ.

Αρχηγός Στρατού Ισραήλ: Ο πόλεμος στη Γάζα περνά σε νέα φάση

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα «απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση», εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς» και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας: Αποσύρει τους διπλωμάτες μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη υπέρ των Παλαιστινίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας, να αποχωρήσουν αμέσως από την Τουρκία, προκειμένου να «επανεξεταστούν οι σχέσεις».

Συγγενείς των ομήρων συναντούν τον Νετανιάχου μετά την κλιμάκωση στη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων στο συγκρότημα του υπουργείου Άμυνας στο Τελ Αβίβ το απόγευμα του Σαββάτου (28/10) μετά από αίτημα των συγγενών που ανησυχούν για τις τύχες των ανθρώπων τους μετά και την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, το οποίο εκπροσωπεί τις οικογένειες Ισραηλινών που απήχθησαν από τη Χαμάς και κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε νωρίτερα ότι αναμένει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ το βράδυ του Σαββάτου.

“Έχουμε κουραστεί από τα συνθήματα. Ο χρόνος των αγαπημένων μας τελειώνει. Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας να συναντηθούν μαζί μας σήμερα, να μας κοιτάξουν στα μάτια και να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: Θέτει σε κίνδυνο η εντατικοποίηση της στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα την ασφάλεια των 229 ομήρων;“, αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, όπως αναφέρει η HAARETZ.

Η ανακοίνωση της ομάδας ήρθε ως απάντηση στην ανακοίνωση του Γκαλάντ από νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι θα συναντηθεί μαζί τους την Κυριακή.

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: Μεγαλύτερη πίεση στη Χαμάς, περισσότερες πιθανότητες επιστροφής αιχμαλώτων

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Gallant είπε ότι όσο περισσότερη πίεση ασκείται στη Χαμάς, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιστροφής των αιχμαλώτων.

Η δήλωση φαίνεται να έχει σκοπό να απαντήσει στην κριτική ότι οι ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα θα ανατρέψουν τις διαπραγματεύσεις για τις απελευθερώσεις αιχμαλώτων.

Αρκετές δυτικές χώρες και οικογένειες όσων κρατούνται αιχμάλωτοι φέρεται να έχουν πιέσει το Ισραήλ να καθυστερήσει μια χερσαία εισβολή στη Γάζα με την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερες απελευθερώσεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

«Μπήκαμε στη Γάζα, σκοτώσαμε τους διοικητές ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της Χαμάς» λέει το Ισραήλ Το Ισραήλ ανέφερε, την Παρασκευή (27/10), ότι οι χερσαίες δυνάμεις του «επεκτείνουν τις επιχειρήσεις» με στόχο τη Χαμάς στη Γάζα. Μάλιστα, τεράστιες εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή, με τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη να πραγματοποιούν σφοδρά πλήγματα και να σκοτώνουν τόσο τον επικεφαλής των εναέριων επιχειρήσεων της παλαιστινιακής οργάνωσης, Ασέμ Αμπού Ρακάμπα, όσο και τον επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων.

Από την πλευρά της, η Χαμάς υποστήριξε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις στη βόρεια Γάζα – αναφορές κάνουν λόγο για είσοδο κάποιων ισραηλινών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης. Εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) είπε στους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν νότια για την ασφάλειά τους. Τα δίκτυα επικοινωνίας έπεσαν περίπου την ίδια ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι στη Γάζα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, με 120 κράτη να ψηφίζουν υπέρ ψηφίσματος που πρότεινε η Ιορδανία – τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος απείχαν από την εν λόγω ψηφοφορία.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς που έγινε στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν 229 άτομα ως όμηροι. Ακόμα, το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα έχει αναφέρει ότι 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών.

ΟΗΕ: Κρούει κώδωνα κινδύνου για καταστροφικές συνέπειες

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είπε σήμερα πως φοβάται πως μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα θα οδηγήσει σε «χιλιάδες θανάτους», κυρίως μεταξύ των αμάχων.

«Δεδομένου του τρόπου με τον οποίο διεξήχθησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας κατοχής 56 ετών, κρούω τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα και για την πιθανότητα να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους κυρίως μεταξύ των “αμάχων», ανέφερε ο Φόλκερ Τουρκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.

«Όταν οι εχθροπραξίες λάβουν τέλος, εκείνοι που θα έχουν επιβιώσει θα βρεθούν απέναντι στα ερείπια των σπιτιών τους και στους τάφους των μελών της οικογένειάς τους», υπογράμμισε ο Τουρκ, που θεωρεί πως «η πρόκληση τραυματισμών και τραυμάτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν βοηθά κανέναν».

«Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι καταστροφικές και συνεχείς», σημειώνει ακόμη, καλώντας τις πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Η συνεχιζόμενη βία δεν είναι η λύση”, είπε ο Φόλκερ Τουρκ, που καλεί «όλες τις πλευρές καθώς και τρίτα κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ασκούν επιρροή στις πλευρές της σύγκρουσης, να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκλιμακώσουν τη σύγκρουση και να εργαστούν ώστε οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο εν ειρήνη».

Όπως και συνάδελφοί του από άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Τουρκ εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της ομάδας του που βρίσκεται στο πεδίο και από την οποία δεν έχει νέα μετά τη διακοπή, χθες, Παρασκευή, του διαδικτύου και των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

«Δεν υπάρχει κανείς ασφαλής τόπος στη Γάζα και δεν υπάρχει κανένα μέσο να βγει κανείς από κει. Ανησυχώ πολύ για τους συναδέλφους μου, όπως και για όλους τους αμάχους της Γάζας», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

New York Times: Η Χαμάς έχει πυρομαχικά, τρόφιμα και καύσιμα για άλλους 4 μήνες

Τι στιγμή που οι προμήθειες σχεδόν κάθε βασικής ανθρώπινης ανάγκης μειώνονται στη Λωρίδα της Γάζας, μια ομάδα στον πολιορκημένο από τον στρατό του Ισραήλ θύλακα παραμένει καλά εφοδιασμένη: η Χαμάς, τονίζουν οι New York Times.

Άραβες και δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχει ουσία στους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς έχει αποθηκεύσει προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των απελπιστικά απαραιτήτων τροφίμων και καυσίμων.

Η Χαμάς, λένε, έχει ξοδέψει χρόνια χτίζοντας σήραγγες κάτω από τη λωρίδα όπου έχει συγκεντρώσει σχεδόν όλα όσα χρειάζονται για μια σκληρή μάχη.

Είναι μια πραγματικότητα με την οποία το Ισραήλ μπορεί σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπο εάν πραγματοποιήσει την απειλή του να εισβάλει στη Γάζα.

Η Χαμάς διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια καυσίμων για οχήματα και πυραύλους, κρύπτες πυρομαχικών, εκρηκτικών και υλικών για την παραγωγή περισσότερων, καθώς και αποθέματα τροφίμων, νερού και φαρμάκων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί μεταξύ 35.000 και 40.000 μαχητών, έχει αρκετά αποθέματα για να συνεχίσει να μάχεται για τρεις έως τέσσερις μήνες χωρίς ανεφοδιασμό, καταλήγουν οι New York Times.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ieidiseis, news247
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα