Τα ισραηλινά στρατεύματα «εκκαθαρίζουν» περιοχές της Γάζας

«Σήμερα προχωράμε σε νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς», δήλωσε ο αρχηγός του Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου.

Parallaxi
τα-ισραηλινά-στρατεύματα-εκκαθαρίζ-1067952
Parallaxi

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα «απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση», εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς» και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακαλεί τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και θα “επανεξετάσει” τις σχέσεις του με τη χώρα αυτή

Το Ισραήλ ανακάλεσε τους διπλωμάτες του από την Τουρκία και «θα επανεξετάσει τις σχέσεις του» με τη χώρα αυτή, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον πόλεμο στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις βαριές δηλώσεις εκ μέρους της Τουρκίας, διέταξα την επιστροφή των διπλωματικών εκπροσώπων μας από εκεί, ώστε να προχωρήσουμε σε επανεξέταση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία» ανέφερε ο υπουργός Ελί Κόεν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο Κόεν δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις.

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές πόλεις

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό, την ώρα που το Ισραήλ διευρύνει τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, στο Λονδίνο, ένα τεράστιο πλήθος έκανε πορεία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας ζητώντας από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να κάνει έκκληση για εκεχειρία. «Οι υπερδυνάμεις δεν κάνουν αρκετά αυτή τη στιγμή. Για αυτό είμαστε εδώ: ζητάμε κατάπαυση του πυρός, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, το δικαίωμά τους να υπάρχουν, να ζουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα δικαιώματά μας. Το θέμα δεν είναι η Χαμάς, αλλά να προστατευθούν οι ζωές των Παλαιστινίων» είπε μια διαδηλώτρια, η Καμίλ Ρεβουέλτα.

Η κυβέρνηση του Σούνακ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, έχει ζητήσει μόνο μια «ανθρωπιστική παύση» ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της Γάζας.

Στο Παρίσι, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σήμερα το απόγευμα σε μια ειρηνική συγκέντρωση «υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού», μολονότι την είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές. «Γάζα, το Παρίσι είναι μαζί σου», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Φτάνοντας στην πλατεία Σατλέ, στο κέντρο της πόλης, το πλήθος εμποδίστηκε να προχωρήσει, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και πολλοί αιρετοί, όπως ο βουλευτής των Οικολόγων Ορελιάν Τασέ και ο βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς (LFI), Ζερόμ Λεγκάβρ. Η αντιδήμαρχος του Κορμπέιγ-Εσόν, Έλσα Τουρέ, έκανε έκκληση «να σταματήσουν οι σκοτωμοί γυναικών, παιδιών και ανδρών» υποστηρίζοντας ότι «το ισραηλινό κράτος καταπατά το διεθνές δίκαιο εδώ και χρόνια».

«Δεν είναι φυσιολογικό που δεν ζητήθηκε κατάπαυση του πυρός, που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν και κανείς δεν λέει τίποτα» και «σε αυτή τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σ.σ. τη Γαλλία) μας εμποδίζουν να διαδηλώσουμε», είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η Σαμία Οροσεμάν.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε μουσουλμανικές χώρες, όπως στην Τουρκία, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στο πλήθος επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη.

Στη Μαλαισία, ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί και φώναζε συνθήματα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ.

Πολλοί Ιρακινοί συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στη Βαγδάτη. Στην κατεχόμενη Δυτιή Όχθη, οι διαδηλωτές στη Χεβρώνα ζήτησαν σήμερα να εφαρμοστεί παγκόσμιο εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα. «Μην συμβάλλεται στη δολοφονία των παιδιών της Παλαιστίνης» φώναζαν.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στην Κοπεγχάγη, τη Ρώμη και τη Στοκχόλμη. Στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες έκαναν πορεία μέχρι το κοινοβούλιο.

Το Starlink του Έλον Μασκ θα παράσχει δορυφορικό Ίντερνετ στη Λωρίδα της Γάζας

ΟΈλον Μασκ δήλωσε σήμερα ότι το δορυφορικό σύστημα Starlink της εταιρείας του, της SpaceX, θα παράσχει τηλεπικοινωνιακή σύνδεση στους «διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς αρωγής» που εργάζονται στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Μασκ διευκρίνισε ότι δεν είναι σαφές ποιος ελέγχει το διαδίκτυο στη Γάζα όμως «γνωρίζουμε πως κανένας τερματικός σταθμός δεν έχει ζητήσει σύνδεση σε αυτήν την περιοχή».

Το μπλακάουτ στην τηλεφωνία και το διαδίκτυο απομόνωσε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας από τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και μεταξύ τους. Είναι αδύνατον να τηλεφωνήσει κανείς σε συγγενείς, να καλέσει ασθενοφόρα ή να συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του στον θύλακα αυτόν, καθώς ο Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του.

Ζ. Μπορέλ: Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Επισημαίνει ότι «η Γάζα βρίσκεται σε πλήρες μπλακάουτ και απομόνωση ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί». «Η υπηρεσία αρωγής και έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό. Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό αντίκειται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» προσθέτει και υπογραμμίζει ότι «απαιτείται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών για να καταστεί δυνατή η ανθρωπιστική πρόσβαση».

Παιδιά χειρουργούνται χωρίς αναισθητικό στη Γάζα, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας έγιναν χωρίς να δοθεί πλήρης αναισθησία στους ασθενείς, λόγω των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικά υλικά, προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική, ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Μας λείπουν αναισθητικά, μας λείπουν τα ηρεμιστικά, δεν έχουμε μορφίνες. Πραγματοποιούμε πολλά χειρουργεία με τη μισή δόση αναισθησίας, είναι φρικτό», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λέο Κανς, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Ιερουσαλήμ, που είναι αρμόδιος για τα Παλαιστινιακά Εδάφη. «Κάποιες φορές, κάποιες επεμβάσεις γίνονται χωρίς αναισθησία», πρόσθεσε.

Στα μέσα αυτής της εβδομάδας ο Κανς περιέγραψε τον ακρωτηριασμό του ποδιού ενός 10χρονου παιδιού, «στο πάτωμα του νοσοκομείου, στον διάδρομο, επειδή όλα τα χειρουργεία ήταν γεμάτα». Στο παιδί δεν είχε δοθεί πλήρης αναισθησία. «Η μητέρα του ήταν εκεί, η αδελφή του επίσης. Παρακολουθούσαν την επέμβαση (…) στο πάτωμα», πρόσθεσε, επικαλούμενος τις φωτογραφίες και τα βίντεο που του έχουν στείλει οι ομάδες των MSF.

Ανέφερε επίσης την περίπτωση ενός άλλου παιδιού, 12 ετών, που φέρει εγκαύματα στο 60% του σώματός του και οι γιατροί αναγκάζονται να του αλλάζουν γάζες αφού του χορηγούν μόνο παρακεταμόλη. «Είναι δύσκολο να το αντέξει» το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που αναγκάζεται να θέτει προτεραιότητες, ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων.

Ο Κανς ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και να σταλούν φάρμακα στη Γάζα.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν «πάρα πολλά παιδιά και γυναίκες και αυτό μας κάνει να λέμε ότι γίνονται βομβαρδισμοί αδιακρίτως», πρόσθεσε.

Ο Κανς είπε ότι έχει κάποια περιορισμένη επαφή με τα μέλη των MSF στη Γάζα, χάρη σε δύο δορυφορικά τηλέφωνα. «Είναι σχεδόν αδύνατο να συντονίσουμε τη δράση μας αφού διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας» από το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε.

Η προτροπή του ισραηλινού στρατού προς τους κατοίκους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να κατευθυνθούν στα νότια είναι «σαν να ζητούν από τους γιατρούς να εγκαταλείψουν τους ασθενείς τους», εξήγησε. Σε κάθε περίπτωση «δεν μπορείς να πας πουθενά όπου θα είσαι ασφαλής» καθώς οι βομβαρδισμοί είναι εξίσου σφοδροί και στα νότια, υποστήριξε.

Οι MSF έχουν περίπου 230 εργαζόμενους στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί έχουν χάσει τα σπίτια τους και περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας αναζητώντας νερό και τρόφιμα, είπε ο Κανς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την «καταλληλότητα του νερού».

Αρχηγός Ισραηλινού Γενικού Επιτελείου: «Σήμερα προχωράμε σε νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς»

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προχωρούν σε μια νέα φάση του πολέμου με τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, τη στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους στον βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο πόλεμος έχει στάδια και σήμερα προχωράμε στο επόμενο στάδιο. Οι δυνάμεις μας αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας», είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Χαλεβί είπε ότι για την επίτευξη των στόχων του Ισραήλ στη Γάζα «απαιτείται μια χερσαία επιχείρηση», εξηγώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να καταστραφεί ο εχθρός χωρίς να μπούμε στο δικό του έδαφος».

Ο στρατηγός διαβεβαίωσε ότι «ο εχθρός έχει πολλές εκατοντάδες νεκρούς» και υποδομές του έχουν καταστραφεί. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

«Η ισραηλινή πυροβολαρχία χτυπά συνεχώς, θέλουν να καθαρίσουν τις σήραγγες», λέει το BBC

Οι ισραηλινές δυνάμεις φαίνεται να επικεντρώνονται στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, στο Μπέιτ Χανούν, και από εκεί πιέζουν λίγο νοτιότερα.

«Είμαι στο Σντερότ, την ισραηλινή συνοριακή πόλη που βλέπει στη Γάζα. Τα συνεχή πυρά βαρέως πυροβολικού προς τη Γάζα συνεχίζονται. Η ισραηλινή πυροβολαρχία εδώ κοντά ρίχνει αρκετές φορές το λεπτό. Η ίδια η πόλη είναι σχεδόν έρημη. Οι περισσότεροι πολίτες έχουν φύγει ή έχουν απομακρυνθεί. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αυξάνει το ρυθμό των επιχειρήσεων», αναφέρει σε άρθρο του στο BBC, ο δημοσιογράφος Jeremy Bowen.

Από το βίντεο από τη Γάζα που δημοσιοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, και από ό,τι μπορεί να δει κανείς κατά μήκος της συνοριακής περιοχής το βράδυ της Παρασκευής, φαίνεται πολύ ισχυροί βομβαρδισμοί.

«Αλλά η διακοπή των επικοινωνιών σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει», εξηγεί ο Bowen, ενώ συνεχίζει: «Για παράδειγμα, μίλησα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το κεντρικό τους γραφείο στο Νότο μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, αλλά καθώς δεν υπάρχει εσωτερική επικοινωνία, δεν μπορούν να συνδεθούν με τα γραφεία της περιοχής τους που φροντίζουν τις επιχειρήσεις βοήθειας – που αυτή τη στιγμή έχουν ανασταλεί τελείως – για να δουν πώς τα πάνε».

Ενώ οι βομβαρδισμοί επικεντρώνονται πολύ στο βόρειο τμήμα, η Λωρίδα της Γάζας έχει μήκος μόνο περίπου 45 χιλιόμετρα (28 μίλια), με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να ακούσει τις εκρήξεις να εκτίνονται για μίλια γύρω από την περιοχή.

Ο Bowen διευκρινίζει ότι «ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί πιθανότατα να “καθαρίσει” τις σήραγγες, πιθανώς με ειδικές δυνάμεις που εντοπίζουν στόχους για τις επιθέσεις της αεροπορίας.

Είναι επίθεση στο έδαφος; Δεν νομίζω ότι πρέπει να κολλήσουμε πολύ στους ορισμούς όλων αυτών. Όταν είδαμε τη στρατιωτική συγκέντρωση, την κινητοποίηση πάνω από 300.000 εφέδρων, νομίζαμε ότι θα βλέπαμε μια ολομέτωπη εισβολή στη Γάζα.

Νομίζω όμως ότι αυτό που μπορεί να κάνουν, είναι να εκκαθαρίζουν περιοχές της Γάζας κομμάτι – κομμάτι. Ένιωσα από τα σχόλια του ισραηλινού στρατού ότι πρόκειται να συνεχίζουν να πιέζουν και ότι επρόκειτο για “εκδίκηση”.

Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε μια πολύ εκτεταμένη επιδρομή ή μια επίγεια επίθεση. Είναι σίγουρα μια πολύ μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Η επίγεια επίθεση του Ισραήλ είναι βέβαιο ότι θα σκοτώσει και Παλαιστίνιους αμάχους.

Όσο περισσότερους Παλαιστίνιους σκοτώνουν τόσο μεγαλύτερη γίνεται η οργή στη Μέση Ανατολή, σε χώρες τόσο φιλικές Ισραήλ αλλά και σε εχθρούς του.

Ωστόσο, δεν εγγυάται ότι ο πόλεμος θα εξαπλωθεί. Αλλά αυξάνει την αστάθεια και την αβεβαιότητα σε μια περιοχή που είναι ήδη εύθραυστη», καταλήγει.

Συνάντηση Νετανιάχου με συγγενείς ομήρων: Ζητούν ανταλλαγή με Παλαιστίνιους

Μέλη των οικογενειών των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα ζητούν να απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των αγαπημένων τους, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Φέρτε πίσω όλους τώρα», λέει ο Meirav Leshem-Gonen, της οποίας η 23χρονη κόρη Romi απήχθη στις 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το timesofisrael.com, ο Leshem-Gonen λέει ότι ικέτευσαν τον Νετανιάχου να μην ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ υποστηρίζει ότι θα υπήρχε ευρεία εθνική υποστήριξη για μια συμφωνία ανταλλαγής.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, ΕΡΤ, ΕΘΝΟΣ, skai.gr
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα