NYT: Η Χαμάς χάκαρε τα social media των θυμάτων της και μετέδωσε τις δολοφονίες τους

Έντρομοι συγγενείς και φίλοι είδαν να μεταδίδονται μηνύματα προπαγάνδας και η κακοποίηση των θυμάτων, σύμφωνα με τους NYT

Parallaxi
nyt-η-χαμάς-χάκαρε-τα-social-media-των-θυμάτων-της-κα-1068565
Parallaxi

Το ανάλγητο πρόσωπό της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς ανέδειξαν με το πιο επαίσχυντο τρόπο τα μέλη της, χακάροντας τα social media των θυμάτων τους (Facebook, Instagram) προκειμένου να μεταδώσουν ζωντανά τη δολοφονία τους κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στο Ισραήλ.

Την απίστευτη αυτή αποκάλυψη έκαναν οι New York Times, αναφέροντας ότι πολλοί φίλοι και οι συγγενείς των θυμάτων, λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έλαβαν μηνύματα να τσεκάρουν τη σελίδα στα social media των αγαπημένων προσώπων τους για να διαπιστώσουν έντρομοι ότι έβλεπαν live ή σε βίντεο να τους κρατούν ομήρους και να τους σκοτώνουν χωρίς ενδοιασμό.

Η Χαμάς, σύμφωνα με τους New York Times που επικαλείται τις καταθέσεις ισραηλινών οικογενειών απαχθέντων αλλά και ειδικούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χάκαρε τους λογαρισμούς στα social media των απαχθέντων ισραηλινών και τους χρησιμοποίησε για να μεταδώσει ζωντανά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, βίαια μηνύματα και να διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο.

Όμως και τις ημέρες που ακολούθησαν η Χαμάς φάνηκε να διεισδύει στις σελίδων των ομήρων στα social media (Facbook, Instagram) αλλά και στις συνομιλίες στο WhatsApp για να εκπέμψει απειλές θανάτου και βίας. Επίσης τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποίησαν τα κινητά των ομήρων για να επικοινωνήσουν με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους και να τους χλευάσουν. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τουλάχιστον 199 άνθρωποι έχουν απαχθεί από τη Χαμάς.

Οι εξτρεμιστικές ομάδες έχουν στραφεί εδώ και καιρό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τους σκοπούς τους μεταδίδοντας σε ζωντανή μετάδοση τις επιθέσεις τους και δημοσιεύοντας μηνύματα προπαγάνδας. Ωστόσο, το χακάρισμα των λογαριασμών μεμονωμένων ομήρων στο Facebook, στο Instagram και στο WhatsApp «είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο Thomas Rid, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. «Κανείς δεν είναι ψυχολογικά προετοιμασμένος για αυτό», πρόσθεσε.

Η Meta, μητρική εταιρεία του Facebook, του Instagram και του WhatsApp, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα με τη Χαμάς και τους λογαριασμούς των απαχθέντων ισραηλινών, αλλά είπε ότι ίδρυσε ένα «ειδικό κέντρο επιχειρήσεων στελεχωμένο με ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που γνωρίζουν άπταιστα εβραϊκά και αραβικά, για να παρακολουθεί στενά και να αντιδρά σε αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση».

Δύο μέλη της ομάδας ασφαλείας που επιβλέπει το Facebook, τα οποία μίλησαν στους New York Times αλλά θέλησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν σχετική εξουσιοδότηση, επιβεβαίωσαν ότι η Χαμάς είχε πρόσβαση στους λογαριασμούς Facebook Ισραηλινών που είχαν απαχθεί και πραγματοποιήσαν live μεταδόσεις. Αυτό φαινόταν να είναι μέρος της στρατηγικής της Χαμάς από τη στιγμή που έγιναν οι επιθέσεις, είπαν και πρόσθεσαν πως έκτοτε, οι λογαριασμοί έγιναν ιδιωτικοί και οι ζωντανές ροές καταργήθηκαν.

Οι εκπρόσωποι της Χαμάς δεν απάντησαν στα αιτήματα των New York Times για σχολιασμό.

Μαρτυρίες που σοκάρουν

Ο λογαριασμός της κυρίας Idan στο Facebook χακαρίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, περίπου δύο ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς της, Nahal Oz, όπου ζούσε με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά της. Ξαφνικά, ένα livestream εμφανίστηκε στη σελίδα της στο Facebook, σύμφωνα με συγγενή της οικογένειας, την κ. Ντε Βία.

Η κυρία de Via, η οποία ήταν κάποτε γειτόνισσα της κυρίας Idan και έχει παιδιά στην ίδια ηλικία, είπε ότι προσπαθούσε να την προσεγγίσει όταν είδε το live video.

«Το άνοιξα αμέσως γιατί δεν είναι κάποιος που συνηθίζει να ανεβάζει βίντεο στο Facebook ή κάνει ζωντανή ροή», είπε η κυρία de Via. «Το πρώτο πράγμα που είδα ήταν πόσο τρομοκρατημένα φαίνονταν τα παιδιά και μετά φωνές στα αραβικά. Κατάλαβα ότι κάτι πολύ κακό συνέβαινε».

H ζωντανή μετάδοση έδειχνε την κα Idan, ετών 50 και τον σύζυγό της Tzachi, 51 σκυμμένοι στο πάτωμα μαζί με τα δυο παιδιά τους, ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Το αγόρι, 7 ετών έκλαιγε και ρωτούσε «πού είναι η αδερφή μου;» «Τότε κατάλαβα ότι οι δύο μεγαλύτερες αδερφές του δεν είναι εκεί», είπε η κ. de Via. «Και μετά είδα το αίμα στα χέρια του Τζατσι και σκέφτηκα το χειρότερο».

Το ιατρικό προσωπικό βρήκε αργότερα το σώμα της μεγαλύτερης κόρης της κας Idan, Mayan, η οποία είχε κλείσει πρόσφατα τα 18. Είχε πυροβοληθεί. Η τρίτη κόρη του ζευγαριού δεν βρισκόταν στο σπίτι, είπαν η κυρία de Via και ο συγγενής της οικογένειας Idan. Η κα Idan και τα παιδιά της έμειναν τελικά στο σπίτι. ο σύζυγός της πιάστηκε όμηρος. Η κ. Idan δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Χαμάς χάκαρε επίσης τον λογαριασμού Facebook της Dikla Arava, 50 ετών, ενός άλλου κατοίκου του κιμπούτς Nahal Oz. Οι εισβολείς χρησιμοποίησαν τον λογαριασμό για να ξεκινήσουν μια ζωντανή ροή. Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης εκπομπής, ο έφηβος γιος της κυρίας Αράβα αναγκάστηκε να βγει έξω και να πει στους γείτονές του ότι ήταν ασφαλές και ότι έπρεπε να βγουν έξω.

Δύο από τους συγγενείς της κυρίας Αράβα, που είδαν το βίντεο και μοιράστηκαν την ηχογράφηση με τους New York Times, είπαν ότι ήταν τρομακτικό το γεγονός ότι ένοπλοι χρησιμοποίησαν τον έφηβο για να προσπαθούν να δελεάσουν άλλους ανθρώπους να βγουν έξω προκειμένου να δολοφονήσουν και αυτούς ή να τους απαγάγουν.

Η κυρία Αράβα, ο σύντροφός της και τα τρία παιδιά τους απήχθησαν όλοι από τη Χαμάς. Την περασμένη εβδομάδα, ένα βίντεο αναρτήθηκε σε ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τη Χαμάς που δείχνει μια από τις έφηβες κόρες της κυρίας Αράβα στη Γάζα.

Μια ζωντανή μετάδοση ξεκίνησε επίσης στις 7 Οκτωβρίου στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook του Bracha Levinson, ενός κατοίκου του κιμπούτς Nir Oz κοντά στη Γάζα. Εθεάθη ξαπλωμένη ακίνητη στο έδαφος σε μια λίμνη αίματος, περικυκλωμένη από άνδρες που κρατούσαν όπλα, είπε η Galya Shishitzky, η οποία μεγάλωσε με την οικογένεια Levinson. Το σπίτι της κυρίας Λέβινσον κάηκε αργότερα ολοσχερώς. Η οικογένειά της πιστεύει ότι σκοτώθηκε στην επίθεση.

«Δεν καταλάβαμε τι συνέβαινε», είπε η κα Shishitzky για το χάος. Δεν μπορούσε να συλλάβει το πώς τα μέλη της Χαμάς βρίσκονταν στο σπίτι της κυρίας Λέβινσον, «μιας δεύτερης μητέρας για μένα», και δεν έκανε κλικ στη ζωντανή ροή του Facebook επειδή ήταν σοκαρισμένη.

Η Σιρ Ματάν, φοιτήτρια στο Τελ Αβίβ, της οποίας ο 27χρονος ξάδερφος αγνοείται από τη στιγμή της επίθεσης της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ «Tribe of Nova», δήλωσε πως αρκετές περίεργες αναρτήσεις εμφανίστηκαν στη σελίδα του ξαδέρφου της στο Instagram πέντε ώρες μετά την επιδρομή. «Βίντεο με φωνές στα αραβικά που έδειχναν μόνο πόδια να τρέχουν. Φωνές και ύβρεις. Κάποιος ακούγεται να λέει στα αραβικά “τσούλα”. Τελικά το βίντεο διαγράφηκε μετά από 10 λεπτά. Από εκείνη τη στιγμή δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα στον λογαριασμό του».

Δύο ισραηλινές οικογένειες είπαν ότι είχαν δει επίσης αναρτήσεις με μια λέξη γραμμενη στα αραβικά – θάνατος – να εμφανίζονται στις σελίδες των αγαπημένων τους που αγνοούνται στο Facebook προτού διαγραφούν. Η Χαμάς χρησιμοποίησε επίσης τα τηλέφωνα των απαχθέντων και νεκρών Ισραηλινών για να ανεβάσει φωτογραφίες και βίντεο μετά την επίθεση, είπαν μέλη της οικογένειας που τα έλαβαν.

Πολλοί Ισραηλινοί συνέχισαν να ζητούν πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί φωνή στους ομήρους και ελπίδα στις οικογένειές τους.

Ο Lian Gold, ένας DJ στο Τελ Αβίβ που γνώριζε πολλούς ανθρώπους που εργάζονταν και παρακολουθούσαν το φεστιβάλ Nova, κοντά στα σύνορα της Γάζας, δημιούργησε μια σελίδα στο Instagram και ένα κανάλι Telegram που ονομάζεται WeAreOneIsrael για να μοιράζεται εικόνες και στοιχεία επικοινωνίας όσων αγνοούνται .

«Λαμβάνω μηνύματα που με ρωτούν, “Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, βοήθησέ με, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, σε παρακαλώ”, είπε η κυρία Gold. Λοιπόν τι μπορώ να κάνω; Απλώς το δημοσιεύω και ελπίζω να βρω κάτι».

Με πληροφορίες από NYT / ieidiseis.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα