Διεθνή

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Νέα χτυπήματα του Ισραήλ στη Βηρυττό - Πενθήμερο πένθος στο Ιράν για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.

Parallaxi
ο-ισραηλινός-στρατός-ανακοίνωσε-ότι-σ-1219411
Parallaxi

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κήρυξε σήμερα πενθήμερο πένθος στη χώρα για τον θάνατο του ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

«Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον μάρτυρα, τον μεγάλο Νασράλα και τους συντρόφους του (που έπεσαν) μάρτυρες και ανακοινώνω πενθήμερο εθνικό πένθος στο Ιράν» ανέφερε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Irna.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Λιβάνου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ από ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της οργάνωσης.

Ακόμη ένα υψηλόβαθμο στέλεχος σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του τομέα πληροφοριών της Χεζμπολάχ, σε ένα πλήγμα που πραγματοποίησε σήμερα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, πρόκειται για τον Χασάν Χαλίλ Γιασίν.

Ο στρατός του Ισραήλ είχε πληροφορίες “σε πραγματικό χρόνο” για τις κινήσεις του Νασράλα

Το Ισραήλ εξαπέλυσε το φονικό πλήγμα εναντίον του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αφού έμαθε ότι επρόκειτο να συναντηθεί με υψηλόβαθμους διοικητές του κινήματός του, στο υπόγειο αρχηγείο του στη νότια Βηρυτό, ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντισμήναρχος Ναντάβ Σοσάνι είπε ότι η επιχείρηση, την οποία ο στρατός αποκαλεί «Νέα Τάξη», έγινε την Παρασκευή, ενώ ο Νασράλα συναντούσε ανώτερα στελέχη της οργάνωσής του για να σχεδιάσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μια ευκαιρία, μια επιχειρησιακή ευκαιρία που μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επίθεση», είπε στους δημοσιογράφους.

Το ραδιόφωνο του στρατού μετέδωσε, επικαλούμενο τον επικεφαλής της μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας που ανέλαβε την επιχείρηση ότι στους πιλότους δόθηκαν πληροφορίες για τον στόχο λίγο πριν απογειωθούν.

«Οι πιλότοι δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο στόχος τις ημέρες που σχεδιαζόταν» το πλήγμα, είπε ο αξιωματικός αυτός, που κατονομάστηκε μόνο ως «αντισμήναρχος Μ». Έμαθαν τον στόχο λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν και κατάλαβαν πού πήγαιναν, πρόσθεσε.

Ο Σοσάνι αρνήθηκε να σχολιάσει τις εικασίες ότι για το πλήγμα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν βαριές βόμβες Mark 84 αμερικανικής κατασκευής. Ο ταξίαρχος Αμισάι Λεβίν, ο διοικητής της αεροπορικής βάσης Χατζερίμ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεκάδες» πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ο Άλι Καράκι, ο επικεφαλής των δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο νότιο μέτωπο, τον οποίο προσπάθησε να εξοντώσει το Ισραήλ στις αρχές της εβδομάδας, σκοτώθηκε επίσης στο πλήγμα αυτό, είπε ο Σοσάνι.

«Συγκεντρώναμε πληροφορίες για τον Νασράλα εδώ και μερικά χρόνια. Επί δεκαετίες συλλέγαμε πληροφορίες, καταλαβαίνοντας ότι κάποια στιγμή θα προσπαθούσε να ξεκινήσει έναν πόλεμο. Είχαμε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και πραγματοποιήσαμε το πλήγμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το αεροδρόμιο της Βηρυτού “λειτουργεί κανονικά” – Ο ισραηλινός στρατός έπληξε μια ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε μια βιομηχανική ζώνη σε απόσταση 500 μέτρων από τα κτίρια του αεροδρομίου της Βηρυτού, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το πιο «κοντινό» πλήγμα που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.

Η πηγή είπε ότι η περιοχή είναι γεμάτη με συνεργεία αυτοκινήτων.

Ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Middle East Airlines, Μοχάμαντ αλ Χουτ, είπε ότι το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά. Το αεροδρόμιο «δεν είναι στόχος, δεν υπάρχουν όπλα εκεί», πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ θρηνούν τον θάνατο του Νασράλα

Ένοπλοι άνδρες πυροβολούσαν στον αέρα και έκλεισαν ορισμένα καταστήματα σε περιοχές της Βηρυτού, την ώρα που οι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ δήλωναν ότι έχουν υποστεί σοκ και δεν πιστεύουν ότι ο ηγέτης τους, ο Χασάν Νασράλα, είναι νεκρός.

Η σιιτική οργάνωση επιβεβαίωσε τον θάνατο του Νασράλα, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες αφού ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τον εξόντωσε, σε αεροπορική επιδρομή στην έδρα της Χεζμπολάχ, στα νότια προάστια της Βηρυτού, την Παρασκευή.

Ο θάνατος του Νασράλα θεωρείται καταστροφικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων. Ακόμη και μετά την επιβεβαίωση της είδησης, ορισμένοι υποστηρικτές της διατηρούσαν την ελπίδα ότι, με κάποιο τρόπο, ήταν ζωντανός.

«Θεέ μου, ελπίζω να μην είναι αλήθεια. Είναι καταστροφή αν είναι αλήθεια» είπε η Ζαχράα, μια νεαρή γυναίκα που είχε εκτοπιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από το προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

«Μας καθοδηγούσε. Ήταν τα πάντα για εμάς. Ήμασταν κάτω από τα φτερά του», είπε στο Reuters τηλεφωνικά. Η Ζαχράα είπε ότι άλλοι εκτοπισμένοι γύρω της λιποθύμησαν ή άρχισαν να ουρλιάζουν όταν ειδοποιήθηκαν μέσω των κινητών τηλεφώνων τους για την ανακοίνωση που επιβεβαίωνε τον θάνατό του.

Ο Νασράλα, που ανέλαβε επικεφαλής της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του προηγούμενου ηγέτη της, σε μια ισραηλινή επιχείρηση το 1992, ήταν γνωστός για τα τηλεοπτικά διαγγέλματά του, που τα παρακολουθούσαν με μεγάλη προσοχή τόσο οι υποστηρικτές όσο και οι αντίπαλοί του.

«Τον περιμένουμε ακόμη να βγει στην τηλεόραση στις 5 το απόγευμα και να μας πει ότι όλα είναι εντάξει, ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι», είπε η Ζαχράα.

Σε ορισμένες συνοικίες της Βηρυτού, ένοπλοι άνδρες μπήκαν σε καταστήματα και είπαν στους ιδιοκτήτες να τα κλείσουν, σύμφωνα με μαρτυρίες. Δεν είναι προς το παρόν σαφές σε ποια φατρία ανήκαν αυτοί οι άνδρες.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης στη συνοικία Χάμρα, στη δυτική Βηρυτό, καθώς το πλήθος που θρηνούσε τον Νασράλα άρχισε να πυροβολεί στον αέρα. «Για σένα, Νασράλα», ήταν το σύνθημα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τους κατοίκους. Τέτοιοι είδους πυροβολισμοί στον αέρα είναι σύνηθες φαινόμενο στη Μέση Ανατολή, είτε σε γιορτές, είτε σε θρήνους.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με το κανάλι Al Manar, την τηλεόραση της Χεζμπολάχ.

Ο στρατός του Λιβάνου ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την πόλη, αφού ήδη από την Παρασκευή είχε αποκλείσει, για προληπτικούς λόγους, την πρεσβεία των ΗΠΑ που βρίσκεται στη βόρεια Βηρυτό.

Μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας είπε ότι οι αρχές προετοιμάζονται για ενδεχόμενες εντάσεις μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων.

Το κανάλι Al Manar έπαιζε στίχους από το Κοράνι, σε ένδειξη θρήνου για τον δολοφονημένο ηγέτη της οργάνωσης. Μια ανταποκρίτρια του καναλιού MTV Lebanon, που τηρεί σταθερά γραμμή κατά της Χεζμπολάχ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της, σε ζωντανή μετάδοση.

Ικανοποίηση και “ανακούφιση” εκφράζουν πολλοί Ισραηλινοί για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα

«Είναι φανταστικό», «ο θάνατος ενός τρομοκράτη»: πολλοί Ισραηλινοί δε έκρυβαν τη χαρά τους σήμερα για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, του Χασάν Νασράλα, ο οποίος παρουσιαζόταν από τον ισραηλινό στρατό ως «ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του Ισραήλ».

Ο στρατός ανακοίνωσε το πρωί ότι ο Νασράλα, ο γενικός γραμματέας του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος εδώ και τριάντα χρόνια, σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα το βράδυ της Παρασκευής στη Βηρυτό. Προτού ακόμη να επιβεβαιώσει η Χεζμπολάχ τον θάνατό του, κάτι που έγινε το απόγευμα, πολλοί Ισραηλινοί εξέφρασαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την «ανακούφισή» τους.

«Είναι μια φανταστική είδηση, θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό», είπε ο Νταβίντ Σάλεβ, ένας κάτοικος του Τελ Αβίβ. Μολονότι αμφιβάλλει ότι η εξόντωση του Νασράλα θα βάλει τέλος στις εκτοξεύσεις ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ, εκτίμησε ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα στους εχθρούς της χώρας του στην περιοχή: «Μην τα βάζετε μαζί μας».

«Το μόνο που θέλουμε είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν θα αφήσουμε να μας σφαγιάσουν», σχολίασε ο Γιόσι Κόρεν, ένας 70χρονος σύμβουλος στρατηγικής που ζει στην περιοχή της Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ δεν θα φέρεται πια με το γάντι».

Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη λωρίδα της Γάζας. Λέει ότι ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τη Χαμάς.

Η Λένα Γκόρντινε εγκατέλειψε το σπίτι της στο βόρειο Ισραήλ λόγω των σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων στα σύνορα. Κατέληξε με την οικογένειά της σε ένα ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ και σήμερα δήλωσε ότι αισθάνθηκε «υπερήφανη», όταν διάβασε την ανακοίνωση του στρατού.

«Θα χρειαστεί καιρός αλλά πλησιάζουμε στην ώρα που θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας», είπε.

Έπειτα από 11 μήνες βομβαρδισμών και μαχών στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ ανακοίνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι η πολεμική προσπάθειά του μεταφέρεται στον βορρά απ’ όπου, όπως και η Γκόρντινε, δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι εκτοπίστηκαν το τελευταίο διάστημα λόγω των εκτοξεύσεων ρουκετών. Μέσα σε δέκα ημέρες εντατικών βομβαρδισμών στα προπύργια της Χεζμπολάχ, πολλοί σημαντικοί διοικητές του ένοπλου τμήματός της σκοτώθηκαν. Χθες, ήταν η σειρά του ανώτατου ηγέτη της, του Χασάν Νασράλα.

Στην παραθαλάσσια πόλη Ρισόν Λεζιόν, στα νότια του Τελ Αβίβ, η Σούλι Ντίαζ χαρακτήρισε «εντυπωσιακή ενέργεια» το ισραηλινό πλήγμα που σκότωσε τον Νασράλα. «Πιστεύω ότι η εξόντωση του Νασράλα θα βάλει τέλος στον πόλεμο, πιστεύω ότι θα φέρει κάποια πολιτική λύση – τουλάχιστον το ελπίζω», είπε.

«Γιορτάζουμε τον θάνατο του τρομοκράτη υπ’ αριθμόν 1 στον κόσμο», είπε ένας άλλος κάτοικος της Ρισόν Λεζιόν, ο Ράμι Στάινερ. «Είναι μια ευκαιρία να ζήσουμε σε μια νέα εποχή, σε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς τρομοκράτες», υποστήριξε.

Η 77χρονη ιστορικός Σοσάνα Μπάρι Ισόνι πάντως ελπίζει ότι «ο επόμενος ηγέτης της Χεζμπολάχ δεν θα είναι χειρότερος από τον Νασράλα», σημειώνοντας ότι «δεν ξέρεις ποτέ, όταν σκοτώνεις έναν ηγέτη, ποιος θα είναι ο επόμενος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα