Διεθνή

Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά και τη Ράφα

«Θα είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή», λέει το Βερολίνο.

Parallaxi
ο-ισραηλινός-στρατός-σφυροκοπά-και-τη-1109046
Parallaxi

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα έναν απολογισμό 28.064 νεκρών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης.

Κάνει λόγο για ένα σύνολο 117 νεκρών το τελευταίο 24ωρο και για 67.611 τραυματίες, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Για «εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή» στη Ράφα προειδοποιεί η Γερμανία

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε έναντι μιας ενδεχόμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Γάζα, που θα οδηγούσε σε μια «εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η απελπισία στη Ράφα είναι ήδη αδιανόητη. 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν εκεί καταφύγιο από τις μάχες σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο. Μια επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον της Ράφα θα ήταν μια εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή», επισήμανε η Μπέρμποκ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στον λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter).

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να «προετοιμάσει» μια επίθεση εναντίον της Ράφα, τελευταίου καταφύγιου των εκτοπισμένων του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην Ουάσιγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν έχουν δει προετοιμασίες που να υποδηλώνουν μια «μεγάλη επίθεση» ή «επικείμενη», προειδοποιώντας έναντι μιας «καταστροφής», φοβούμενοι ένα ανάλογο σενάριο με εκείνο που εκτυλίχθηκε στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Η Χαμάς προειδοποίησε σήμερα ότι μια επίθεση εναντίον της Ράφα θα μπορούσε να προκαλέσει «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες».

«Το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί έναντι του τρόμου της Χαμάς, όμως περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού», τόνισε η Μπέρμποκ.

Η ίδια επανέλαβε τις εκκλήσεις της Γερμανίας υπέρ της εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου «οι Ισραηλινοί όμηροι εντέλει να απελευθερωθούν» και ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ για να συζητήσει το θέμα.

Το Ριάντ προειδοποιεί για “μια καταστροφή” σε περίπτωση ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε σήμερα πως μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της πόλης Ράφα, τελευταίου καταφύγιου για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους άμαχους, θα προκαλέσει μια «ανθρωπιστική καταστροφή», ζητώντας την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αφότου έδωσε εντολή την Τετάρτη στον στρατό να προετοιμάσει μια επίθεση εναντίον της Ράφα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε χθες να του υποβάλει ένα «διττό σχέδιο» για την «εκκένωση» των αμάχων και την «καταστροφή» της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς σε αυτήν την πόλη.

Σε ένα δελτίο τύπου, το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου προειδοποίησε για τις «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες» μιας τέτοιας επιχείρησης.

Υπογράμμισε, επιπλέον, «την κατηγορηματική απόρριψη και την απερίφραστη καταδίκη» για τον «αναγκαστικό εκτοπισμό… εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που αναγκάζονται να φύγουν για να σωθούν από τη βίαιη ισραηλινή επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλλει «αυτήν τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και υπογραμμίζει την ανάγκη «να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει το Ισραήλ να προκαλέσει μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, η ευθύνη της οποίας βαρύνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν την επίθεση», σύμφωνα πάντα με το δελτίο τύπου.

Μόνο η πολιτική λύση μπορεί να επιλύσει τον πόλεμο στη Γάζα, δηλώνει ο ΥΠΕΞ του Ιράν από τη Βηρυτό

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Λίβανο ότι μια πολιτική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα, και ότι η Τεχεράνη διεξάγει συνομιλίες με το Ριάντ για το θέμα αυτό.

Ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ να μην προβεί σε οποιοδήποτε μέτρο προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας κατά του Λιβάνου, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι η “τελευταία μέρα” του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα του ανταλλάσει μηνύματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, και μηνύματα για την ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

“Κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού και τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρχε ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής”, τόνισε και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν την Τεχεράνη να ζητήσει από τη Χεζμπολάχ “να μην εμπλακεί ευρέως και πλήρως στον πόλεμο αυτό κατά” του Ισραήλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα