Διεθνή

Ο στρατός του Ισραήλ πυροβόλησε δύο μαχητές της Χεζμπολάχ

Ένας από αυτούς έπεσε νεκρός.

Parallaxi
ο-στρατός-του-ισραήλ-πυροβόλησε-δύο-μα-966890
Parallaxi

Ένας μαχητής της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε όταν προσπάθησαν να διεισδύσουν στην ισραηλινή πλευρά των Υψιπέδων του Γκολάν από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια ΜΚΟ.

Επιχειρούσαν να ναρκοθετήσουν

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι οι ένοπλοι της Χεζμπολάχ πιθανόν να πραγματοποιούσαν αναγνωριστική αποστολή και να επιχειρούσαν να ναρκοθετήσουν την ισραηλινή πλευρά του συνόρου όταν έγιναν αντιληπτοί.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο ένοπλοι άνδρες πυροβολήθηκαν και ότι ο ένας σκοτώθηκε ενώ ο τραυματίας δέχεται φροντίδα από τους στρατιώτες.

Τα Υψίπεδα ή Υψώματα του Γκολάν είναι μια στρατηγικής σημασίας περιοχή μήκους 60 χιλιομέτρων και πλάτους 25, την οποία κατέλαβε το Ισραήλ στον Πόλεμο των Επτά Ημερών το 1967 και προσάρτησε το 1981.

Συριακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή

Ωστόσο, αυτό δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς. Με βάση το διεθνές δίκαιο, η περιοχή θεωρείται συριακό έδαφος υπό ισραηλινή κατοχή. Ο Τραμπ αναγνώρισε επισήμως τα Υψίπεδα του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος το 2019, μια τεράστια στροφή από την αμερικανική πολιτική εδώ και δεκαετίες.

Η Συρία είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση του Τραμπ «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της. Το Ισραήλ βομβαρδίζει συχνά στόχους στη γειτονική χώρα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το εχθρό του, το Ιράν, να επεκτείνει την επιρροή του εκεί.

Το Ιράν και η σύμμαχός του, η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ, είναι σημαντικοί σύμμαχοι του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου οι δυνάμεις πολεμούν από το 2011 τις δυνάμεις που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του.

πηγή – ΑΠΕ ΜΠΕ
#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα