Διεθνή

OHE: Ο Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής

«Είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», υποστηρίζει.

Parallaxi
ohe-ο-αντόνιο-γκουτέρες-προειδοποιεί-γι-1008790
Parallaxi

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται ως στοιχείο πίεσης δηλώνοντας ότι «ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, στο Ναγκασάκι διοργανώθηκε τελετή μνήμης για την 78η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας. Όμως λόγω της απόφασης της διοίκησης του Ναγκασάκι να ακυρώσει την ατομική συμμετοχή, ο Ιάπωνας πρόεδρος Κισίντα Φούμιο και οι ξένοι προσκεκλημένοι δεν παρέστησαν στην τελετή. Μετά την απόφαση αυτή για πρώτη φορά από το 1999, ένας Ιάπωνας ηγέτης δεν παρέστη στην τελετή μνήμης στο Ναγκασάκι.

Στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλειστό χώρο για πρώτη φορά από το 1963, παρέστησαν ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Σίρο Σουζούκι, καθώς και ο δήμαρχος της Χιροσίμα, της πόλης που ήταν επίσης στόχος της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία, Καζούμι Ματσούι.

Στις 11.02 π.μ. τοπική ώρα, τη στιγμή που έπεσε η ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Στην ομιλία του στην τελετή, ο δήμαρχος του Ναγκασάκι Σίρο κάλεσε τις πυρηνικά εξοπλισμένες χώρες να δείξουν θάρρος και να εγκαταλείψουν την πυρηνική αποτροπή.

Αναφερόμενος στα σχόλια σχετικά με την αύξηση της πυρηνικής έντασης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο Σίρο τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα με κίνδυνο πυρηνικής αποτροπής.

Ο πρωθυπουργός Κισίντα, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για την τελετή, δήλωσε ότι η Ιαπωνία ζητεί τη διατήρηση και ενίσχυση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τον αφοπλισμό του κόσμου.

Επισημαίνοντας ότι η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα που έχει δεχθεί πυρηνική επίθεση, ο Κισίντα σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις αρχές της μη κατοχής, παραγωγής και χρήσης πυρηνικών όπλων.

Στο μήνυμά του για την τελετή, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτέρες δήλωσε ότι η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων αποτελεί την ύψιστη αφοπλιστική προτεραιότητα του ΟΗΕ.

Αναφέροντας ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους ηγέτες για την ενίσχυση του παγκόσμιου αφοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος για την εξάλειψη του πυρηνικού κινδύνου είναι η εξάλειψη των πυρηνικών όπλων».

Τονίζοντας ότι δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί ξανά παρόμοια καταστροφή όπως στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι «παρά τα τρομερά διδάγματα του 1945, η ανθρωπότητα βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται ως εργαλείο πίεσης. Ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου».

Επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη και ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να μιλήσει ενιαία κατά της πυρηνικής απειλής, ο Γκουτέρες κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα καθίσουμε άπραγοι ενώ τα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη κάνουν αγώνα δρόμου για να δημιουργήσουν ακόμη πιο επικίνδυνα όπλα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα